ApF HU MPLA312117

Az egészségünk szempontjából legfontosabb vitaminok és ásványi anyagok

Termékkatalógus

Cikk

Aktualizálva

Állandóan azt halljuk, hogy a szervezetünknek szüksége van vitaminokra és ásványi anyagokra, de gyakran közhelynek tartjuk ezt a kijelentést, és a gyógyszergyártó cégek reklámfogásának tekintjük. De a vitaminok és ásványi anyagok valóban nélkülözhetetlenek számunkra, és sajnos csak akkor kezdünk el figyelni rájuk, amikor a szervezetünk jelez, hogy valami nincs rendben. Különösen az életünk megterhelőbb időszakában vagy influenzajárvány, illetve jelenleg a koronavírus világjárvány idején a szervezeted szenvedhet az alapvető vitaminok és ásványi anyagok hiányától vagy attól, hogy azok nincsenek egyensúlyban.

Az egészségünk szempontjából legfontosabb vitaminok és ásványi anyagok

A legfontosabb vitaminok és ásványi anyagok - TARTALOM

 1. Mik azok a vitaminok és ásványi anyagok, és miért fontosak?
 2. A szervezet számára legfontosabb vitaminok és ásványi anyagok
 3. Vitaminok az immunitásért
 4. Hogyan vigyázzunk az egészségünkre

Mik azok a vitaminok és ásványi anyagok, és miért fontosak?

A vitaminok és ásványi anyagok szervezetünk pótolhatatlan alkotóelemei, amelyek mindegyikének megvan a maga egyedi és pótolhatatlan funkciója, még akkor is, ha némelyikük csak parányi mennyiségben van jelen a szervezetünkben. Ha elegendő mennyiség van belőlük és egyensúlyban vannak, annak nagy hatása van az egész szervezet működésére, és közvetlen hatással van fizikai és mentális állapotunkra, valamint a külső hatásokkal szembeni védekezőképességünkre.

A vitaminok olyan szerves anyagok, amelyek részt vesznek az anyagcsere-folyamatokban, biztosítják a táplálék energiává alakítását, katalizátorai a biokémiai reakcióknak, támogatják az immunrendszert, megelőzik a betegségeket, szükségesek a szervezet káros anyagoktól való megszabadításához, és lassítják az öregedés degeneratív megnyilvánulásait. Oldhatóságuk szerint zsírban és vízben oldódó vitaminokra oszthatók.

C-vitamin az élelmiszerekben
A zöldségek fontos vitamin- és ásványianyag-források.

Zsírban oldódó vitaminok

Egyes vitaminokat a szervezetünk csak akkor tud felhasználni, ha azokat zsírral egyidejűleg fogyasztjuk. Így a zsírban oldódó vitaminokat (A, D, E, K) a szervezetünk csak akkor használja fel, ha azok zsírt tartalmazó élelmiszerben találhatók (pl. zsírszegény tejtermékek) vagy az ételeket zsírral egészítjük ki (pl. saláta olívaolajjal). Ezek a vitaminok a szervezet szöveteiben raktározódnak, és a szervezet több hétig vagy hónapig képes tartalékokat képezni, de a túlzott bevitel túladagoláshoz vezethet.

i A DEKA szó egy praktikus mnemotechnikai segédeszköz, amelynek segítségével mindig tudni fogod, hogy mely vitaminok oldódnak zsírban.

Vízben oldódó vitaminok

A vízben oldódó vitaminok közé tartozik a C-vitamin és a B-vitaminok (B1-, B2-, B6-, B12-vitamin, niacin, pantoténsav, folsav és biotin). Ezek az ún. hidrofil vitaminok könnyen felszívódnak és kiválasztódnak. A szervezet nem tárolja őket, és a felesleg egyszerűen kiválasztódik a vizelettel, ha túl sokat fogyasztunk belőlük. Ezért szükséges, hogy a szervezetet rendszeresen lássuk el ezekkel.

Vitaminok és ásványi anyagok az élelmiszerekben
Napi egy maréknyi dió biztosítja a B-vitaminok és az olyan fontos ásványi anyagok, mint a magnézium, a kalcium, a cink és a szelén bevitelét.

Ásványi anyagok a szervezetben

Az ásványi anyagok szervetlen anyagok, amelyek a lágy és kemény szövetek építőkövei. Részt vesznek az idegi impulzusok vezetésében, biztosítják a létfontosságú testfunkciókat, mint a szaporodás, az emésztés, a kiválasztás, a szív és az emésztőrendszer irányítása. Egyes ásványi anyagok nagy mennyiségben, mások kis mennyiségben vannak jelen a szervezetünkben, és az ember számára szükséges mennyiségnek megfelelően az ásványi anyagokat makroelemekre, mikroelemekre és nyomelemekre osztjuk.

Makroelemek

Kalcium, foszfor, magnézium, kálium, nátrium, klór, kén

Mikroelemek

Vas, cink, réz, jód, mangán, króm, szelén, molibdén, fluor, kobalt

Nyomelemek

Szilícium, vanádium, nikkel, bór, ón, kadmium, alumínium, arzén

i Hogyan tudod magadat könnyedén egy nélkülözhetetlen vitaminokkal és ásványi anyagokkal teli reggelivel vagy uzsonnával kényeztetni? Készíts smoothie-t. Rengeteg smoothie recept ötletünk van számodra.

Hogyan jelentkezik a vitamin- és ásványianyag-hiány

Néhány kivételtől eltekintve a szervezetünk nem képes önmagában elegendő mennyiségű vitamint és ásványi anyagot előállítani, így bevitelük teljes mértékben az étrendünk összetételétől függ. Sajnos a kiegyensúlyozatlan étrend, a stressz, a fizikai túlterhelés vagy a krónikus anyagcserezavarok a szervezetben a vitaminok és ásványi anyagok hiányához vagy egyensúlyhiányához vezetnek, ami egészségügyi komplikációk kialakulásához vezethet. A vitamin- és ásványianyag-hiány leggyakoribb megnyilvánulásai a szervezetben a következők:

 • Csökkent immunitás és betegségre való fogékonyság

 • Pszichológiai problémák, mint például depresszió, szorongás, ingerlékenység, apátia

 • A belső szervek nem megfelelő működése

 • A bőr, a haj, a csontok, a fogak állapotának romlása

 • Vérszegénység

Vitaminok és ásványi anyagok az élelmiszerekben
A változatos és kiegyensúlyozott táplálkozás elengedhetetlen ahhoz, hogy a szervezetben elegendő vitamin és ásványi anyag legyen.

A szervezet számára legfontosabb vitaminok és ásványi anyagok

A legtöbben a külsőnk szempontjából aggódunk az egészségünk és szépségünk miatt, de elfelejtkezünk a sokkal lényegesebb tényezőkről - a szervezetünkben lévő fontos vitaminokról és ásványi anyagokról, amelyeknek sokkal nagyobb erejük és jelentőségük van belülről, mint bármilyen testápolásnak kívülről. Ha változatosan és kiegyensúlyozottan táplálkozunk, akkor valószínűsíthető, hogy a szervezetünk mindent megkap, amire szüksége van. De ha a szívünkre tesszük a kezünk, vajon hosszú távon változatosnak, kiegyensúlyozottnak és a tápérték szempontjából gazdagnak nevezhetjük-e az étrendünket? Ha nem, akkor nem árt tudni, hogy mely vitaminok és ásványi anyagok a legfontosabbak, és figyelemmel kell kísérni ezek bevitelét az étrendben, esetleg étrend-kiegészítők formájában.

A legfontosabb vitaminok

A vitaminoknak 13 alaptípusa van, amelyek mindegyike meghatározott funkcióval bír a szervezetben. Néhányuk azonban elengedhetetlenül szükséges az emberi szervezet működéséhez. Melyek ezek?

 • Az A-vitamin nélkülözhetetlen a szervezet minden fontos funkciójához, beleértve az ellenállóképességet is. Szükséges a jó látáshoz, elengedhetetlen a növekedéshez, a csontok fejlődéséhez, az egészséges bőrhöz, és az utóbbi években rákellenes hatását is megemlítették. Az A-vitamin forrásai a máj, a tojássárgája, a halolaj, a vaj. Béta-karotin formájában a sárga vagy narancssárga színű gyümölcsökben és zöldségekben van jelen, további forrása még a zöldségek, gyógynövények sötétzöld levele.

 • A B-vitamin komplex (B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12) mindegyike az emberi egészség egy-egy kissé eltérő területére hat. A legfontosabb vitaminok a B2 (riboflavin), B5 (pantoténsav), B6 (piridoxin) és B12 (kobalamin). Általában a B-vitaminok forrásai a pacal, a leveles zöldségek, a hüvelyesek, a gabonacsírák, az élesztő, a hús, a tojás, a tejtermékek.

 • A B-vitamin komplex részletesen

  • A B1-vitamin (tiamin) elengedhetetlen az idegrendszer és az agy megfelelő működéséhez. Hiánya fokozott idegességben, depresszióban vagy migrénben nyilvánul meg. Erre a vitaminra nagyobb mennyiségben van szükség fizikai megterhelés, gyakori kávéfogyasztás vagy antibiotikumok szedése esetén. A B1-vitamin forrásai a hüvelyesek, gabonafélék, hal, zabpehely, diófélék, magvak, tojás, leveles zöldségek, sörélesztő.

  • A B2-vitamin (riboflavin) részt vesz a fehérjék, zsírok és szénhidrátok anyagcseréjében, támogatja a pajzsmirigyhormon termelődését, részt vesz a fertőzések elleni küzdelemhez szükséges immunsejtek kialakulásában, ezért hiány esetén olyan problémák lépnek fel, mint az afta vagy a kötőhártya-gyulladás. A B2-vitamin forrásai a máj, a hüvelyesek, az élesztő, a sertés- és marhahús, a tojás, a diófélék és a csírák.

  • A B3-vitamin (niacin) fontos szerepet játszik az anyagcserében, a nemi hormonok szintézisében, a vércukorszint szabályozásában, valamint az agy fejlődésében és megfelelő működésében. A B3-vitamin a levélzöldségekben, a rizsben, a sörélesztőben, a gombában, a földimogyoróban, a teljes kiőrlésű lisztben és a babban található meg.

  • A B5-vitamin (pantoténsav) támogatja az egész szervezet anyagcsere-folyamataihoz szükséges anyagok termelését. Elősegíti a mellékvesekéreg-hormonok termelődését, ezáltal jelentősen ellensúlyozza a stresszt. Részt vesz a sejtregenerációban, ezért elengedhetetlen a sebgyógyulásban. Fontos az egészséges bőr, haj és köröm szempontjából. A szervezetben lévő arányát az alkohol és a stressz jelentősen csökkenti. A B5-vitamin vörös hús, pacal, élesztő, tojás, tejtermékek fogyasztásával pótolható.

  • A B6-vitamin (piridoxin) támogatja az emésztést, fontos szerepet játszik a fehérjék, szénhidrátok és zsírok lebontásában és energiává alakításában, valamint hozzájárul az idegrendszer megfelelő működéséhez. A B6-vitamin a májban, a leveles zöldségekben, az élesztőben, a húsban, a teljes kiőrlésű lisztben, a banánban és a burgonyában található meg.

  • A B7-vitamin (biotin), más néven H-vitamin, a zsírok és fehérjék anyagcseréjéhez szükséges. A szervezetünk szinte valamennyi sejtjének anyagcseréjében részt vesz. Elengedhetetlen a haj, a bőr és a nyálkahártyák jó állapotának fenntartásához, hozzájárul az idegrendszer normális működéséhez. Ezért hiányát az arcon megjelenő pattanások, hajhullás vagy neurológiai problémák, például végtagzsibbadás vagy depresszió is jelzi. A biotin leggazdagabb forrásai a tojássárgája, az élesztő, a hús, a gyümölcsök, a zöldségek, a tejtermékek és a belsőségek.

  • A B9-vitamin (folsav) támogatja a szervezetben a vérképződést, a fejlődési és neurológiai folyamatokat. A folsav nélkülözhetetlen a magzat fejlődéséhez, ezért a nőknek a terhesség tervezésekor és az első hetekben ajánlott növelni a bevitelét. A folsav forrásai közé tartoznak a leveles zöldségek, a pacal, a tojás, a tejtermékek, a hüvelyesek és a teljes kiőrlésű gabonafélék.

  • A B12-vitamin (cianokobalamin) részt vesz a vörösvértestek képződésében, és megelőző hatással van a vérszegénység és más vérbetegségek kialakulása szempontjából. Hiánya vérszegénységhez és neurológiai rendellenességekhez vezet. A B12-vitamin gazdag forrásai a belsőségek, különösen a máj, továbbá a tojás, a hús, a hal, a savanyú tejtermékek.

  Vitaminok és ásványi anyagok az élelmiszerekben
  Ne feledkezz meg a halról sem, amely a B-vitaminok és egészséges zsírok forrása.
 • A C-vitamint használja fel leginkább a szervezet. A teljes vitaminszükségletünk mintegy 80%-át teszi ki. Elsősorban egy nagyon fontos antioxidáns, amely minden testszövetben jelen van, és védi a sejteket a szabad gyökökkel szemben. Növeli a szervezet védekezőképességét és segít a betegségek leküzdésében, elősegíti a vas felszívódását, a fehérvérsejtek képződését, a csontok és a fogak fejlődését, de funkcióinak listája végtelen. A C-vitamin forrásai elsősorban a friss gyümölcsök és zöldségek, a csipkebogyó, a gyógynövények és a bogyós gyümölcsök.

 • A D-vitamin szükséges a kalcium felszívódásához és annak csontokban való lerakódásához. De kevesen tudják, hogy az immunrendszer működéséhez, az egészséges szív- és érrendszer és a psziché fenntartásához is fontos. A napsugárzás továbbra is a legfontosabb forrás. De a D-vitamin megtalálható a zsíros halakban, a tojássárgájában, a halolajban és a margarinokban is.

 • Az E-vitamin erős antioxidáns hatású, késlelteti az öregedést, nélkülözhetetlen az anyagcseréhez, az egészséges bőr számára, segít a sebek gyógyulásában és a hegek eltüntetésében, növeli a vitalitást és az életkedvet. Az utóbbi időben gyakran említik a rákmegelőzéssel kapcsolatban. Az E-vitamin forrásai közé tartoznak a hidegen sajtolt olajok, a csírák, a tojássárgája, a hús és a tejtermékek.

 • A K-vitamin jelentős hatással van a véralvadásra, és a kalciummal együttműködve nélkülözhetetlen a csonttömeg kialakulásához és fenntartásához. A K-vitamin fontos forrása a zöld zöldség. A tejtermékekben, húsokban, hüvelyesekben, tojásban, belsőségekben, gabonafélékben, gyümölcsökben és más különböző zöldségekben is megtalálható.

Vitaminok az immunitásért
A hidegen sajtolt olajok nemcsak remek kiegészítői szinte minden ételnek, hanem értékes E-vitaminnal is ellátják a szervezetet.

A legfontosabb ásványi anyagok

Az alapvető ásványi anyagok megfelelő szintjének fenntartása különösen fontos a gyermekek, a sportolók és az egyébként fizikai vagy mentális terhelés alatt állók esetében. Ugyanakkor nem szabad az ásványi anyagokat meggondolatlanul étrend-kiegészítők formájában pótolni. Nagyon fontos, hogy az ásványi anyagokat az egyén tényleges szükségleteinek megfelelő mennyiségben, a megfelelő arányban és a legjobban felszívódó formában pótoljuk. Bár szervezetünk rövid távon képes fenntartani az ásványi anyagok egyensúlyát a szervezetben, hiányuk, helytelen arányuk vagy ha túl sok van belőlük, egészségügyi komplikációkhoz vezethet.

 • A kalcium mint a legismertebb ásványi anyag fontos az egészséges csontok és fogak szempontjából, valamint a véralvadáshoz és az izom működéséhez is elengedhetetlen. A legjobb kalciumforrások a tejtermékek, a hal, a tofu, a hüvelyesek, a diófélék, a mák, a füge.

 • Kalcium az élelmiszerekben
  Tudtad, hogy a tejtermékek, a mák és a hal mellett a füge is gazdag kalciumban? Ráadásul nagyon finom is.
 • A magnézium nyugtató hatású, támogatja az immunitást, megelőzi a görcsöket, segíti a fizikai stressz utáni regenerálódást, szabályozza a szívritmust és biztosítja az idegrendszer normál állapotát. A magnéziumforrások közé tartozik a kakaó, a hal, a diófélék, a magvak, a gyümölcsök, például a banán és az aszalt sárgabarack, a zöldségek, a hüvelyesek és a teljes kiőrlésű gabonafélék.

 • A vas, bár a feltétlenül szükséges ásványi elemek egyike, napjainkban talán a legproblémásabb ásványi anyag, mivel a lakosság nagy része szenved a hiányától. A vas nélkülözhetetlen a vörösvértestek előállításához, amelyek az egész testet oxigénnel látják el, és a tüdőből más szövetekbe szállítják az oxigént. Jó vasforrások a máj és a hús, valamint a sörélesztő, a teljes kiőrlésű gabonafélék, a brokkoli, a cékla, a hüvelyesek, a gyógynövények és a leveles zöldségek.

 • Nátriumra a szervezetnek az idegek stimulálásához és az izomműködéshez, a sejtekben lévő folyadékok kiegyensúlyozott pH-egyensúlyának fenntartásához van szüksége, és szerepet játszik az emésztésben is. A nátrium természetes módon megtalálható a zöldségekben, húsokban és a tenger gyümölcseiben, de szinte minden feldolgozott élelmiszerben megtalálható. Ha túl sok van belőle a szervezetünkben, az növeli a vérnyomást.

 • A kálium kulcsfontosságú a megfelelő szívritmus fenntartásában. A szervezetnek azért van rá szüksége, hogy aminosavakból fehérjéket építsen fel, valamint a szénhidrátok lebontásához és a vér kiegyensúlyozott pH-szintjének fenntartásához fontos. A kálium fő forrásai a burgonya, a banán, a paradicsom, a hús, a tojás, a gomba.

 • A cink fontos az immunrendszer számára, védi azt a fertőzésektől és gyulladásoktól. Segít a sebek és égési sérülések gyógyulásában, a nők esetében a cink jelentős hatással van a haj, a köröm és a bőr minőségére, a férfiaknál pedig a tesztoszteronszintre. Az étrendben a cink fő forrásai a máj, a sötét húsok, a tojássárgája, a tenger gyümölcsei és a tejtermékek. Növényi termékekből, főként hüvelyesekből, diófélékből és tökmagból, teljes kiőrlésű gabonafélékből is lehet pótolni.

 • Vas az élelmiszerekben
  Érdemes céklával kiegészíteni az étrendet, gazdag vas- és C-vitaminforrás.
 • A szelén akkor a leghatékonyabb a szervezetben, ha E-vitaminnal társul. Erős antioxidáns, amely megvédi a sejteket az oxidatív károsodástól. Elengedhetetlen az immunrendszer és a pajzsmirigy megfelelő működéséhez. A diófélék, különösen a paradió, a belsőségek, a sajt, a tojás, a hal, a hús a fő természetes szelénforrások.

 • A jód befolyásolja a pajzsmirigyhormonok működését, amelyek a szervezet szinte minden sejtjének viselkedését szabályozzák. Ezenkívül a köröm, a haj és a bőr egészségét is befolyásolja. A mi szélességi körünkben a jód fő forrása a jódozott konyhasó, ezt követik a tejtermékek, a tenger gyümölcsei és a tengeri algák.

i A gyümölcsléfogyasztás garantált módja annak, hogy természetes módon és szinte kalóriamentes vitaminbombát adj a szervezetednek.

Vitaminok az immunitásért

Immunrendszerünk fő feladata, hogy megvédje szervezetünket a vírusok és baktériumok ellen. Különösen az olyan betegségek, mint az influenza vagy a koronavírus gyakoribb előfordulása idején az immunrendszer a szokásosnál sokkal nagyobb terhelésnek van kitéve. Ezért ebben az időszakban érdemes az immunrendszerünket megfelelő étrend-kiegészítőkkel támogatni. Ezek a táplálékkiegészítők az immunitást erősítő ásványi anyagokat és vitaminokat tartalmaznak, amelyek jelentősen hozzájárulnak a szervezet védekezőképességéhez.

Hogyan lehet erősíteni az ellenállóképességet
Amikor az immunrendszerünket vírusok és baktériumok támadják, a szervezet védekezőképességét vitaminokkal erősíthetjük.

C-vitamin - a szervezet védekezőképességének egyik legfontosabb alapja

Az immunrendszer támogatásának legfontosabb vitaminja a C-vitamin, amely aktívan segíti szervezetünket a vírusok és baktériumok elleni küzdelemben. Nemcsak megelőző jelleggel, hanem a folyamatban lévő betegségek, például megfázás, influenza vagy a koronavírus elleni küzdelem támogató kezelésére is szolgál. A nagy dózisú C-vitamin segít lerövidíteni a kezelési időt és enyhíteni a betegség tüneteit. Ezzel szemben a C-vitamin hiánya jelentősen veszélyezteti az emberi szervezetet.

i Hogyan lehet egészségesebbé tenni az otthoni levegőt? A légtisztító nemcsak a szálló szennyeződésektől és portól, hanem a vírusoktól és baktériumoktól is megtisztítja a levegőt.

A C-vitamin forrásai elsősorban a friss gyümölcsök és zöldségek, a savanyú káposzta, a szárított csipkebogyó és más növények, például a homoktövis, a petrezselyem vagy a medvehagyma. Nyáron elegendő C-vitamin van az élelmiszerekben, így a szükséges mennyiséget könnyen, természetes úton tudod pótolni. Rosszabb a helyzet télen és tavasszal, amikor többnyire főtt zöldségeket fogyasztunk, vagy a friss gyümölcsöket és zöldségeket éretlenül hozzák be távoli országokból, és C-vitamin-tartalmuk szinte nulla. Ilyenkor szükséges a pótlásukról gondoskodni. Különösen most, a jelenlegi koronavírus világjárvány idején javasoljuk az immunrendszer támogatását a C-vitamin pótlásával, akár étrend-kiegészítők formájában is.

Egyéb, az immunrendszer számára fontos vitaminok és ásványi anyagok

Azonban nem csak a C-vitamin segíti a szervezet védekezőképességét. Fokozott figyelmet igényelnek az ellenállóképességet támogató egyéb vitaminok és ásványi anyagok is, amelyeket gyakran nem fedez az étrend, és amelyeket étrend-kiegészítők formájában kell pótolni. Ezek elsősorban a B6- és B12-vitamin, a D-vitamin, az A-vitamin, a cink és a vas. Ezek az immunerősítő vitaminok komplex multivitamin étrendkiegészítőkben (multivitaminokban) is megtalálhatók.

Vitaminok az immunitásért
A D-vitamin immunrendszerünk nélkülözhetetlen része. Napfény hiányában például a halolajban található meg.

Hogyan vigyázzunk az egészségünkre

Mit jelent egészségesnek lenni? A WHO szerint az egészség a teljes fizikai, mentális és szociális jólét állapota, nem csupán a betegség vagy fogyatékosság nélküli állapot. Ez a meghatározás abból a felfogásból ered, hogy az emberi test egészként működik, és lényünk minden része kölcsönhatásban van egymással, és kiegészíti egymást. Ugyanígy kell hozzáállnunk önmagunkhoz is, és a megfelelő táplálkozás mellett gondoskodnunk kell fizikai kondíciónkról, mentális egészségünkről és a nyugodt társadalmi életről is.

A pszichológiai jólét támogatása is szükséges

Azt mondják, ép testben ép lélek. De kevesen tudják, hogy ez fordítva is igaz. A psziché nagy hatással van az egészségünkre. Hiába eszünk egészségesen vagy tömjük magunkba az étrend-kiegészítőket, ha állandó stresszben és nyüzsgésben élünk. Ne feledkezz meg tehát a mentális jólét fenntartásáról sem. Próbáld kerülni a konfliktusokat és a veszekedéseket, menj gyakran a természetbe, engedd át magad olyan élményeknek, ahol kellemes érzéseket tapasztalsz meg. Még ha elfoglalt is vagy, és a munkahelyi kötelezettségeid nem mindig teszik lehetővé, hogy nyaralni vagy kirándulni menj, pihenj rendszeresen otthon. Például pihentető fürdők formájában, amelyek nagyszerű természetes gyógymódot jelentenek a stressz és a fáradtság ellen.

Hogyan lehet erősíteni az ellenállóképességet
A mozgás a friss levegőn, a mentális jólét és az egészséges táplálkozás az élet szerves része kell, hogy legyen, és nem csak akkor, ha erősíteni szeretnéd az ellenállóképességedet és meg szeretnéd őrizni az egészségedet.

Tartsd formában a tested

Igen, a szervezetünk megfelelő működéséhez fontos, hogy a tápanyagokat pótoljuk. És igen, a mozgás hiányát nem érezzük olyan intenzíven, mint az étel vagy a folyadék hiányát. Az aktív mozgás azonban nélkülözhetetlen az emberi test egészségéhez, mivel csontozatunkat és izmainkat működőképes állapotban tartja, és támogatja a belső szervek működését. Ezzel szemben a mozgáshiány a túlsúly mellett izomegyensúlyhiányhoz, izomgyengeséghez, gyengébb szervi működéshez és ortopédiai problémákhoz vezet. Ezért nem szabad elhanyagolnia a sportot vagy a természetben végzett aktív testmozgást, ha egészséges és fitt szeretnél maradni.

A higiénia betartása

Az alapvető higiéniai szabályok betartása minimálisra csökkenti a nem kívánt vírusok és baktériumok átvitelét. A túlzott higiénia soha nem volt helyes módja a betegségek elkerülésének, de a rendkívüli helyzet rendkívüli intézkedéseket igényel. Ezért, különösen egy járványszerűen terjedő vírus idején, fokozott óvatosság és elővigyázatosság kívánatos. Természetesen a gyakori kézmosás, a mobiltelefon, a kormánykerék és más gyakran használt felületek rendszeres fertőtlenítése, valamint a maszk viselése természetes kell, hogy legyen. Otthon is készíthetsz kényelmes és megfelelő szájmaszkot. Olvasd el Hogy készítsünk szájmaszkot (FÉNYKÉPES ÚTMUTATÓ) című cikkünket, amelyben számos tanácsot találhatsz.

i Az alábbiak is érdekelhetnek:

A vitamin- és ásványianyag-hiánynak nincsenek egyértelmű tünetei, és könnyen előfordulhat, hogy akkor jelentkezik, amikor a legnagyobb szükségünk lenne rájuk. Ezért jobb, ha egyszerűen megelőzzük, és folyamatosan pótoljuk a legfontosabb vitaminokat és ásványi anyagokat.

4,9 25×
Nutrend MAGNESLIFE, 10x25 ml, natúr
Magnézium - folyadék, űrtartalma 250 ml, felnőtteknek számára - 359 Ft/db
Leárazás -12 %
3 590 Ft 4 090 Ft
Szállításra kész > 10 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: SPTnut11268
4,9 10×
Nutrend Magneslife Strong, 20x60 ml
Magnézium - folyadék, űrtartalma 50 ml, felnőtteknek számára - 404,50 Ft/db
8 090 Ft
Szállításra kész > 10 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: SPTnut11269
Nyomtatás
P-DC1-WEB20
28 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérő
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket
Az Ön adatainak védelme fontos számunkra Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.
További információ Kevesebb információ