30 dnů na vrácení 30 dnů na vrácení

Meddig és milyen gyakran kell szoptatni a babát

Termékkatalógus

Frissítve

Kérdések: „Milyen gyakran kell szoptatni?”, „Meddig kell szoptatni egy újszülöttet?” és „Hogyan kell betartani a csecsemő ivási rendjét?” Sok anya teszi fel magának ezeket a kérdéseket. Annak érdekében, hogy megnyugtathassuk őket, úgy döntöttünk, megválaszoljuk ezeket és még sok más kérdést a szoptatással kapcsolatban, és hasznos tippeket adunk a csecsemő megfelelő folyadékbevitelének biztosítására vonatkozóan. Olvass el mindent az újszülöttek és csecsemők szoptatásáról, arról, hogy mennyi ideig tart egy szoptatás a fejlődés különböző szakaszaiban, és mit kell tenni, ha a csecsemő nem akar szopizni.

A csecsemők ivási rendszere

A cikk tartalma: A csecsemők ivási rendszere

Az újszülött szoptatása fontos rituálé

Szoptatáskor csak ketten vagytok, te és a babád. Mintha buborék lenne körülöttetek, amely kizárná az összes környező hangot, hogy mindketten teljes mértékben erre a fontos tevékenységre koncentrálhassatok. Az újszülött szoptatása természetes folyamat, amely általában nagyon ösztönösen megy végbe.

Az újszülött szoptatása a születés után és az anyatejtermelés

A baba első mellre tételének legkésőbb a születése után két órával meg kell történnie, és amikor újszülöttet szoptatsz, türelmesen meg kell várnod, amíg a baba önállóan szopik. Néha ez azonnal megtörténik, néha pedig néhány órába telik, amíg a gyermek tájékozódik, és rájön, hogy hol kaphat enni. Az a legjobb, ha a babát akkor teszed mellre, amikor csak kéri, de legalább három óránként. Honnan lehet tudni, hogy milyen gyakran kell szoptatni egy újszülöttet? Nemcsak sírással, hanem a kéz szopogatásával is jelezheti.

Az anya mellében először az előtej, az ún. kolosztrum kezd el termelődni, amely sűrűbb, táplálóbb és nagy mennyiségű antitestet tartalmaz, amely a baba jó ellenállóképességének kialakulásához szükséges. Szülés után általában ebből a tejből csak egy kevés is elegendő ahhoz, hogy a baba megkapjon mindent, amire szüksége van. Az érett anyatej csak a szülés utáni harmadik napon, egyes nőknél pedig később kezd termelődni.

Az újszülött szoptatása
A szoptatás alatt nagyon fontos a türelem. Az újszülött szoptatása megterhelő lehet az anya számára, de idővel ez egy kellemes rituálé lesz, amelyet mindkét fél várni fog.

Bizonyos esetekben előfordulhatnak szoptatási problémák, de ezek is megoldhatók. Ebben az esetben csak annyit kell tenned, hogy tanácsot kérsz, hogyan kell megfelelően szoptatni, ezután te és a babád is pontosan tudni fogja, hogy mire számíthatsz, és mi felel meg neked a legjobban.

Milyen gyakran kell egy újszülöttet szoptatni

Az, hogy milyen gyakran kell szoptatni egy újszülöttet, egy másik kérdés, amelyet minden újdonsült anya feltesz magának. Az elején úgy fogod érezni, hogy óránként, sőt néha gyakrabban is szoptatni kell, és aligha kell visszavenni a szoptatós melltartót. Úgy fogod érezni, hogy nincs időd WC-re menni, valamit enni vagy aludni. És ez gyakran így is van. A babát akkor kell szoptatni, amikor csak szeretné. Az első három hónapban készülj fel arra, hogy gyermeked kívánságai körül fog forogni az életed. Úgy is mondhatnád, hogy amikor a baba egyet füttyent, meg is kell szoptatni. Tehát a kérdésedre: "Milyen gyakran kell egy újszülöttet szoptatni?" a kisbabád egyértelműen válaszol majd neked. De ne aggódj, a szoptatások között eltelt idő fokozatosan egyre hosszabb lesz, és a végén be fog állni egy rendszerbe.

Milyen gyakran kell egy újszülöttet szoptatni az első hat hétben

A születésig a baba folyamatosan kapta a tápanyagokat, így nem csoda, hogy gyakrabban szeretne enni. Ráadásul még nem tud hatékonyan szopizni, ezért hosszabb ideig tart, és a szoptatás után hamarosan újra éhes lesz. Ezért az anyák gyakran elbizonytalanodnak, hogy milyen gyakran szoptassák az újszülöttet. A legjobb, ha hagyod, és akkor szoptatsz, amikor a baba kéri, de legkésőbb háromóránként. És éjjel-nappal. Hosszabbítsd meg a szoptatások között eltel időt éjjel a hatodik hétig.

i Maximális kényelmet nyújtanak neked a gyakori szoptatás időszakában a szoptatós párnák.

Milyen gyakran kell szoptatni az első három hónapban

Milyen gyakran kell szoptatni egy egy hónapos, két hónapos és három hónapos babát? A szoptatás ideje csökken a hónapok előrehaladtával, és a szoptatások közötti intervallumok meghosszabbodnak. A baba megtanul intenzívebben szopizni, ennek köszönhetően egy szoptatás alatt jobban tud lakni. Ezenkívül, ha a baba a hatodik hét után nem ébred fel éjszaka, és a súlya rendesen gyarapszik, akkor nem szükséges éjszaka felébreszteni és mellre tenni. A baba jól fog aludni, és reggel a szoptatás annál kellemesebb lesz mindkettőtök számára.

A csecsemő megfelelő testsúlya
Ha a baba hízik, akkor nem kell aggódnod az éjszakai szoptatás hiánya miatt.

i

Nem vagy biztos benne, hogy a baba eleget eszik-e, és vacilálsz, hogy milyen gyakran szoptass, és nem kellene-e mégis gyakrabban szoptatni? Próbáld ki a rendszeres súlymérést, ehhez szerezz be egy babamérleget. Ennek köszönhetően pontosan látni fogod, mennyit evett a baba. Ha nem szeretnél mérlegbe fektetni, kölcsönözhetsz is egyet. Néhol rövid és hosszú távú kölcsönzés is lehetséges.

Milyen gyakran kell szoptatni egy négy hónapos babát

Minden anyát érdekel, hogy milyen gyakran kell szoptatni. A válasz - leginkább rendszeresen. Etesd meg gyermekedet legalább három óránként, hogy este jól aludjon és ne legyen éhes. A rendszeres táplálkozási ritmus a rendszeres alvást is elősegíti. Ennek köszönhetően a baba és te is jól fogod érezni magad. A felnőttek számára is fontos az egészséges, rendszeres ritmus (körülbelül ugyanabban az időpontban alszanak el, kelnek fel és esznek háromszor a nap folyamán), és ez kétszeresen igaz a kisgyermekekre. Amikor a baba tudja, mikor fog enni, sokkal nyugodtabb és boldogabb lesz. Tehát ne feledd, hogy a „Milyen gyakran kell szoptatni?” kérdésre a válasz nemcsak a szoptatás gyakoriságára vonatkozik, hanem arra is, hogy ugyanabban az időpontban szoptatod-e, ami nem kevésbé fontos.

Meddig kell szoptatni egy újszülöttet

Eleinte egy szoptatás akár 45 percet is igénybe vehet. Az újszülött szoptatásának hossza nagyon egyedi, és számos tényezőtől függ: szívóerő, az anya mellében termelt tej mennyisége, szoptatási technikák stb. A kérdésekre: „Meddig kell szoptatni egy újszülöttet?“ vagy „Hány percig kell szoptatni?“ nem lehet pontosan válaszolni. Rajtad és a babán múlik, hogy kezelitek ezt a helyzete. De idővel biztosan minden úgy megy majd, mint a karikacsapás.

i Ha megfelelően szopizik a baba és jó szoptatási technikával szoptatod, akkor a szoptatáskor általában megkönnyebbülést fogsz érezni. Ha úgy gondolod, hogy a szoptatás túl sokáig vagy túl rövid ideig tart, és nem vagy biztos benne, hogy meddig szoptass, akkor a legjobb, ha a gyermekorvoshoz, a védőnőhöz fordulsz, vagy egy szoptatási tanácsadó segítségét kéred.

Mennyi ideig kell szoptatni a babát a negyedik hónaptól kezdve

Később, általában a negyedik hónap körül a babák már tudnak rendesen szopizni, és tíz percen belül meg lehet etetni őket. A szoptatás gyakorisága mellett a szoptatás ideje is csökken, minél nagyobb lesz a gyermek.

Az első szilárd ételek bevezetése apró lépésekben történjen. Kezdetben csak kis mennyiségű szilárd ételt adj a babának, hogy megszokja az ételek eltérő ízét és állagát, de egyébként továbbra is normálisan szoptass. Ezután fokozatosan helyettesítsd a szoptatást magukkal a szilárd ételekkel. Ha jobban érdekel a hozzátáplálás elkezdése, olvasd el Mikor és hogyan kezdjük el bevezetni a szilárd ételeket című cikkünket.

Mikor kell abbahagyni a szoptatást

Felmerül az a kérdés is, hogy meddig kell szoptatni, vagy mikor kell teljesen abbahagyni a szoptatást. Ha minden rendben van, és mindketten elégedettek vagytok, addig add a picinek az anyatejet, ameddig jónak látod. Ne hagyd, hogy visszariasszanak a kezdeti kudarcok. A szoptatási tanácsadók értékes tanácsokkal látnak el a szoptatás hosszával kapcsolatban is.

El fog jönni azonban az idő, amikor már úgy fogod érezni, hogy itt az ideje más útra lépni. A legjobb, ha fokozatosan hagyod abba a szoptatást. Nincs pontos életkor, amikor mindenképpen el kellene választani a gyermeket a mellről. Vagy a gyermek magától hagyja abba a szopizást (ami inkább a fejlődő országokban és 3-4 éves kor körül fordul elő), vagy lassan megtanítjuk a gyermeket más táplálkozási lehetőségekre.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azt javasolja, hogy a babát hat hónapos koráig teljes mértékben szoptasd, majd saját belátásod szerint vezesd be a szilárd ételeket legalább két éves koráig. Ideális esetben legalább a baba két éves koráig ajánlott szoptatni, majd fokozatosan abbahagyni a szoptatást. Természetesen előfordulhat, hogy valamilyen oknál fogva az anyatej termelése ebben az időszakban nem elegendő. Ebben az esetben tanácsos konzultálni egy gyermekorvossal, hogy adhatsz-e tápszert és hogyan válaszd ki a megfelelőt, a gyermek életkorát figyelembe véve.

A csecsemő ivási rendszere és mi van, ha a csecsemő nem akar szopizni

Ha az anyának nem okoz problémát a szoptatás, az anyatej a legjobb erőforrás, valamint vitaminok és fontos anyagok forrása, amelyek támogatják a baba ellenállóképességét, segítenek leküzdeni a hasmenést, az allergiákat és a különféle betegségeket. A tejből származó tápanyagok és ásványi anyagok könnyen felszívódnak, ezért a gyermek számára ezzel lehet a lehető legtöbbet adni az egészséges fejlődéséhez.

A csecsemők ivási rendszere
Az anyatej a baba erejének és jó egészségének forrása, de a szilárd ételek is nagyon fontosak.

Honnan lehet tudni, hogy a baba eleget eszik-e?

A csecsemő rendszeres szoptatása nagyon fontos, de ellenőrizni kell, hogy mennyit eszik. A szülészeten a babákat lemérik a szoptatás előtt és a szoptatás után, a különbségből állapítják meg, mennyi tejet ivott. Ez a módszer azonban inkább csak tájékoztató jellegű. Egy nap alatt egy csecsemőnek körülbelül 6 pisis pelenkát kell termelnie, és az első hat hétben naponta legalább háromszor kell székletet produkálnia. Egy hét alatt a gyermek testsúlya általában 150–250 grammal nő.

i

Tudtad, hogy a szoptatott csecsemőknél nem baj, ha több napig nincs székletük? Ha az anyatejből származó összes tápanyag tökéletesen felszívódik, a babának akár egy hétig sincs széklete. Ha nem kínozza a babát kólika (hasfájás), nincs ok a pánikra.

Mi az optimális tejadag a csecsemők számára? A csecsemőnek a testsúlyának egy hatodát kell megennie egy nap alatt. Pontos számban kifejezve ez azt jelenti, hogy például 6 kg-os testsúly esetén napi 1 liter anyatejet kell megennie. De ne feledd, ez is nagyon egyedi. Minden baba másképp éhezik meg.

A baba nem akar szopizni. Mit tegyek?

Előfordulhat, hogy a csecsemő valamilyen okból nem akar szopizni. Valószínűleg ebben az esetben a legjobb, ha rendszeresen mellre teszed. Néhány gyermeknél még nem alakult ki a szopóreflex, és még nem tanulta meg használni. Ne add fel. Ez az egyetlen módja annak, hogy a kicsi megtanuljon szopni, és ez az egyetlen módja annak is, hogy beinduljon a tejtermelés.

i A BABY magazinban további érdekes cikkeket olvashatsz a témában:

Az újszülött csecsemő tudja, hogy éhes, de még nem tudja, hogyan csillapíthatja az éhséget. Fogalma sincs arról, hogy ennivaló várja a melledből, és hogy ez az étel fogja elűzni az éhségét. Egyes gyerekek gyorsan, mások később értik meg ezt a folyamatot. Tehát néha ez nem azt jelenti, hogy a gyermek nem akar szopizni, hanem csak azt, hogy nem tudja, hogyan kell csinálni. Ha szükséges, ne félj segítséget kérni a szülészeten a nővérkétől vagy egy szoptatási tanácsadótól. Az újszülött szoptatásával kapcsolatos minden kérdésben segítséget tudnak nyújtani.

A szoptatásnak ideális esetben kellemes és csendes légkörben kell történnie, és a csecsemőnek nyugodtnak kell lennie. A síró és ideges gyerek nem tud jól enni. Ne csinálj hirtelen mozdulatokat, és óvatosan vezesd rá, hogy mindkét melledből igyon tejet.

i Ha befelé forduló mellbimbóid vannak, vannak olyan segédeszközök, amelyek segítenek a sikeres szoptatásban, ilyenek például a bimbóvédők. Fontos továbbá a szoptatáshoz a megfelelő helyzet kiválasztása, hogy a csecsemőnek elegendő helye legyen.

A tej mellett: babatea és babavíz

A szoptatott csecsemőknek az első hat hónapban az anyatej kivételével nincs szükségük más folyadékra. Ez azonban nem vonatkozik a forró nyári napokra, amikor célszerű a gyermekeket a kifejezetten a csecsemők számára készült vízzel vagy teával itatni. Az ilyen típusú folyadékokat a csecsemőknek legkésőbb a hozzátáplálás bevezetésekor el kell kezdeni adni.

Babavíz és -tea
Ha kizárólag szoptatsz, csak forró időben kell adnod babavizet. Célszerű azonban fokozatosan megtanítani a csecsemőt az anyatejtől eltérő folyadék fogyasztására az etetési időszak alatt.

Nem javasoljuk, hogy egy kisbaba sima csapvizet igyon, mivel ez magas nitráttartalma miatt veszélyeztetheti az egészségét. Ha csapvizet adsz, akkor mindenképpen csak forralt vizet adj. Ne kísérletezz a különböző teákkal, hanem vegyél a kicsinek babateát, amelyet kifejezetten neki készítettek.

i Meddig adjunk babavizet és meddig érdemes forralni a vizet? A babavizet körülbelül a baba fél éves koráig, a forralt csapvizet körülbelül egy éves koráig adjuk, ezután már hozzászoktathatod a gyermeket, hogy kis adagokban, forralás nélkül igyon csapvizet.

Nem tudod, hogyan módosítsd a baba ivási rendszerét, amikor a külső hőmérséklet a trópusi harminc fok körüli tartományba emelkedik, és milyen gyakran kell szoptatni? Ebben a kérdésben is kérhetsz tanácsot a gyerekorvostól vagy a védőnőtől.

Hogyan lehet összefoglalni a választ arra a kérdésre, hogy meddig és milyen gyakran kell szoptatni? Mindenekelőtt ne idegeskedj, és tegyél mindent úgy, ahogy neked és a babának a legjobb. Az első hetekben ne menj sehova, próbálj meg pihenni és igyekezz a babát az igényeinek megfelelően szoptatni. Meglátod, hogy idővel a szoptatás gyakorisága és időtartama mindkettőtök megelégedésére változni fog.

3,8 42×
Beurer BY 80
Babamérleg - terhelhetőség: 20 kg, 5 g mérési pontosság, AA elem, adattárolás, tare és hold
40 190 Ft
1 db
Szállításra kész > 5 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: BEU020a
4,8 56×
SCAMP Szoptatós párna Zig zag
Szoptatós párna - patkó alakú, hipoallergén, pozicionálható, mosható huzat, pamut bevonó anyag, poliészter töltőanyag, mérete 30 × 16 cm (Sz×H), csíkok motívum, fehér és szürke kivitel, tömege 1200 g
9 990 Ft
Pillanatnyilag nem elérhető
Termékkód: BABY9843
4,2 10×
New Baby Victory Bükkfa etetőszék - természetes
Etetőszék - anyaga fa, teherbírás 15 kg, biztonsági funkciók 3-pontos biztonsági öv, speciális funkciók összecsukható kivitel (2in1, 3in1), mosható huzat és levehető huzat
22 990 Ft
Pillanatnyilag nem elérhető
Termékkód: BABY6172
6 890 Ft
Pillanatnyilag nem elérhető
Termékkód: FOB220
4,8 83×
KOLORKY NIGHT L (19 db)
Öko pelenka - 8 – 13 kg testsúlyú gyermekeknek alkalmas, méret: L, nedvességjelző, pelenkakiütés elleni védelem, rugalmas szalag, parfümmentes és klórmentes - 157,37 Ft/db
2 990 Ft
1 csomag
Szállításra kész > 10 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: PLN258
Nyomtatás
P-DC1-WEB10
28 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérő
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket
Az Ön adatainak védelme fontos számunkra Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.
További információ Kevesebb információ