Dolby Atmos - A jövő hangzása, immár nemcsak a mozikban

Termékkatalógus
Co je Dolby Atmos

Cikk

• Szerző: Szerkesztőség

A térhatású hangzású Dolby Atmos formátumról gyakran beszélnek úgy, mint a filmek hangzásvilágának forradalmasítójáról. Miután győztes hadjárattal világszerte bevette a mozik egész sorát, lassan, de biztosan egyre nagyobb lesz a részesedése a házimozik piacán is. Az átállás erre a legmodernebb technológiára amit a házimozi kínálhat, nagyon egyszerű, az úgynevezett sounbaroknak köszönhetően. Ebben a cikkben vetünk egy közelebbi pillantást arra, hogy mi is az a Dolby Atmos, hogyan működik, és mit kell tenned, ha el akarod helyezni a nappalidban.

Dolby Atmos

Dolby Atmos. Kép forrása: dolby.com.


Dolby Atmos - TARTALOM

 1. Mi az a Dolby Atmos?
 2. A Dolby Atmos és egy adatfolyam
 3. A hangot a Dolby Atmos rendszerben objektumként kezelik
 4. Milyen a Dolby Atmos hangzása és mi a különbség az előző technológiákhoz képest?
 5. Dolby Atmos vs. Dolby Surround
 6. Dolby Atmos otthoni környezetben

Mi az a Dolby Atmos?

Dolby Atmos egy 3D hang objektum technológia a surround hangzás reprodukálására. Az eddiginél sokkal természetesebb és valóságosabb hangteret biztosít. Ezt azzal éri el, hogy több hangcsatornát használ, amelyen keresztül a hang közvetítődik (beleértve a mennyezeti hangszórókat, ami biztosítja az eddig ismeretlen magasságérzékelést), és azzal, ahogyan a hangot keverik a stúdióban. A több csatorna lehetővé teszi a hang több diszkrét összetevőre való képzeletbeli elosztását. Egy csatorna tartalmazhatja például a fegyverropogást, a másik a fegyverek mechanikus hangját - korábban ez egy pontból hangzott, de a valóságban logikus, hogy nem egy pontból hallatszik. A Dolby Atmos segítségével az egyes hangok elhelyezése a térben sokkal pontosabb.

A Dolby Atmos és egy adatfolyam

A technológiai fejlődés és a Dolby Atmos előnye is abban rejlik, hogy az audio jel egyetlen adatfolyamban érkezik, nincs előre szétosztva külön csatornákra, amelyeknek meg kell felelnie a hangrendszernek. Egy példa lehet az ilyen hibás egyeztetésre az ötcsatornás hang hagyományos sztereó hangszórókon való reprodukciója. Ezekben az esetekben a hang nem olyan minőségű, mint amilyennek lennie kellene. Hiányzik belőle néhány a hangmérnökök által a térbe helyezett összetevő, amit például fixen a hátsó hangszórókra kevertek.

A Dolby Atmos nem használ előre meghatározott hangelrendezést. Ez egyetlen adatfolyam, amit a Dolby Atmos technológia esetében csak majd a dekóder oszt el a konkrét konfigurációnak és térnek megfelelően. A hangzás így sokkal realisztikusabb érzetet kelt, miközben jobban alkalmazkodik az otthonodban található hangsugárzókhoz. Az eredmény a jobb hangzás, hogy a néző sokkal jobban el tudjon mélyülni a filmben és annak hangulatában.

i A Dolby Atmos 2012-től létezik
Dolby Atmos technológiát 2012-ben mutatta be a Dolby Laboratories és ennek az érdekessége, hogy nézők először a Pixar filmstúdió - Merida, a bátor című rejzfilmjének vetítésén hallhatták. A technológia azonban megtalálta a helyét a filmek szinkronizálásán kívül is. A piacon már kaphatóak ebben a formátumban forgatott zenei albumok is.

A ma már szabványos 5.1 vagy 7.1 hangszóró konfigurációkhoz a Dolby Atmos hozzátesz még pár kisebb „légköri” hangszórót is, amelyek gyakorlatilag bárhol lehetnek - a mennyezeten, a képernyő mögött, különböző magasságban körben a szobában. A Dolby cég szerint a hangot Atmos formátumban akár hatvannégy különböző sávban is lehet továbbítani. Minden hangszóróból teljesen más hang érkezhet, mint a szomszédjából. Ez teszi lehetővé, hogy valóban élethű hangot hozzon létre, ami teljesen magával ragadja a nézőt.

Dolby Atmos
A Dolby Atmos feladata az, hogy a nézőt az akció középpontjába helyezze. Kép forrása: Apple

A hangot a Dolby Atmos rendszerben objektumként kezelik

Fentebb már használtuk a Dolby Atmos megjelölésére az „objektum technológia” kifejezést. Mit is jelent az objektum melléknév? Alapvetően ilyen objektumnak számít minden olyan része az audio keverésnek, amely nincs konkrét helyhez kötve, ahol a hang hallható. Általában „fixen” csak a zenét és a párbeszédeket helyezik el. Ez adja meg a hangkeverés alapját és azok elhelyezése fontos tájékozódási pontként szolgál. Minden más - az eső hangja, a nagyvárosi utca zaja vagy a harsogó hullámverés - a már említett hangobjektummá válik, amelynek a helyzetét nem a hangszóró elhelyezése határozza meg, hanem az ún. metaadat. Ezek a strukturált adatok hordozzák az információt az elsődleges adatokról. A legegyszerűbb példa a katalógustétel a könyvtárban: A könyv az elsődleges adatok alapján van betéve a katalógusba a kártyán pedig a strukturált adatok találhatóak, mint például a cím, szerző, műfaj, ISBN, vagy a polcon való elhelyezkedés.

i Honnan ered a Dolby név?
A Dolby Laboratories-t 1965-ben alapította Ray Dolby. Ez jelenleg a világ egyik vezető cége a hangzás és a technológia területén. A cég logójával gyakorlatilag az összes moziban találkozhatsz. Érdekesség, hogy a cég nem gyárt konkrét eszközöket, csak engedélyt ad technológiája használatára.

A metaadatok alapján a rendszer kiszámítja az audio objektum helyzetét a térben, attól függően, hogy milyen az adott hangszórórendszer, amelyen a hang hallható. Nem számít, hogy milyen nagy termet kívánsz kihangosítani vagy hány hangszórót fogsz használni. A hangobjektum mindig pontosan ugyanazon a helyen lesz, ahova a hangmérnök eltervezte. Ez azt jelenti, hogy ha azt kell megadni, hogy egy helikopter repül át a nézők feje fölött balról jobbra, akkor ezeket a az információkat kell a metaadatokban megadni. Nincs szükség minden csatorna külön programozásra, hogy elérje a kívánt hanghatást. A metaadatokban található információ a meghatározott algoritmus alapján magától megfelelő helyre kerül.

Milyen a Dolby Atmos hangzása és mi a különbség az előző technológiákhoz képest?

A Dolby Atmos a hallgatót a cselekmény középpontjába helyezi. A hang ellentétben a korábbi technológiákkal nem kapcsolható össze szorosan egy adott iránnyal (a rendszer az ilyen egyedi hanghullámokból kelti a tér illúzióját), hanem mozoghat a háromdimenziós térben. A Dolby Atmos, hogy reprodukálja a valós harmadik dimenziót, a magasságot is hozzáteszi az érzethez. A korábbi technológiák a hang terjedését csak a síkban voltak képesek elhelyezni, hozzátéve a harmadik dimenziót sokkal pontosabb lehet a hang elosztása a térben, és így a hallgató realisztikusabb hangzást hall.

Ami a hangzás tényleges minőségét illeti a Dolby Atmos részletesen tagolt teret teremt, széles dinamikával. Képes létrehozni suttogó párbeszédet és a robbanásokkal teli akciójeleneteket is. Mindezt anélkül, hogy elveszítenéd a tájékozódást az egyes hangok között, mivel a csatornák nem olvadnak össze.

Dolby Atmos vs. Dolby Surround

A Dolby Surround továbbra is széles körben elterjedt térhangzás technológiának számít. A Dolby Atmos sok tekintetben fejleszti és mélyíti el a megtekintési élményt, de technikai megoldásként a Surround egyszerűbb - még mindig számos házimozi van a piacon a legkülönbözőbb árkategóriákban, bár a soundbarok elterjedésével a Dolby Atmos egyre megfizethetőbbé válik. Hasonlítsuk össze mindkét rendszer alapvető előnyeit és hátrányait.

Dolby Atmos

 • Akár 64 csatorna
 • A hang 3D-s térben mozog
 • Magasság benyomása
 • Csak egy adatfolyam – osztva a dekóderrel a rendszer szerint
 • Az abszolút hatás eléréséhez több hangszóróra van szükség
 • Nem minden film/szolgáltató támogatja a Dolby Atmos-t

Dolby Surround

 • Széles körű támogatás
 • Könnyen hozzáférhető házimozi berendezések
 • Korlátozott csatornaszám, 5.1 ill. 7.1
 • Csak a környéken van hang, nincs a hangmagasság hatása
 • A hang felosztása egyes csatornákra
 • A csatornáknak fix helyük van
i A Dolby Digital formátummal is gyakran találkozunk. Ez a legrégebbi, 1991-ben hozták létre és veszteséges tömörítést kínál. A filmhordozóknál a leggyakrabban az 5.1-es verzióval találkozhatunk. Ehhez a formátumhoz az AC-3 jelölést is használják.

Dolby Atmos otthoni környezetben

Nem szükséges több tucat hangszórót beszerezned és kilométerhosszú kábellel bajlódnod, hogy otthon is teljes mértékben élvezhesd a Dolby Atmos hangzást. Általában két vagy négy mennyezeti hangszóró elegendő az 5.1 vagy 7.1 szetthez, és így kibővíteni a kívánt harmadik dimenzióval. Egy másik lehetőség, hogy kisebb hangszórókkal egészíted ki a már meglévőket. Az is nagyon fontos, hogy kompatibilis erősítőt használj.

A Dolby Atmos hangszóró pozíciója
Alapvető hangszóró-elrendezési séma a Dolby Atmos számára.

Az egyre népszerűbb soundbarok használata szintén izgalmas. Sokukat már alapból Dolby Atmos támogatással látnak el, amely rengeteg munkát spórol meg a számodra. Ha tehát Dolby Atmos-ra szeretnéd átalakítani a rendszeredet, a modern mélynyomók kétségkívül elegáns megoldást jelentenek. És ahogy mostanában kiderült, ez a verzió lassan elkezdi kiszorítani a klasszikus házimozit.

i Még érdekelhet

A Dolby Atmos a jövő hangja. Ez a technológia már világszerte megalapozta helyét a mozikban, és most a nappalik, házimozik és projektorok irányába terjeszkedik. A Dolby Atmos-nak egyetlen feladata van: hangzással körülvenni a nézőt, hogy úgy érezze, ő is a cselekmény részét képezi.

Sonos ARC - fehér - SoundBar Ingyenes
szállítás boltjainkba
4,8 46×
Sonos ARC - fehér
SoundBar - 5.0, HDMI (1× kimenet), LAN, Wi-Fi, Multiroom, AirPlay, ARC, hangsegéd, mikrofon, Dolby Atmos, Dolby Digital Plus, Dolby Digital, Spotify, Tidal, Apple Music, Google Play Music, vezérlés iOS eszközzel vagy Android eszközzel
379 990 Ft
Raktáron > 5 db
Termékkód: SON004c3
4,7 54×
Sonos BEAM 2nd Gen. fekete
SoundBar - 3.0, HDMI (1× bemenet), optikai digitális audió (1× bemenet), LAN, Wi-Fi, Multiroom, AirPlay, ARC, hangsegéd, mikrofon, Dolby Atmos, Dolby TrueHD, Dolby Digital Plus, Dolby Digital, Spotify, Tidal, Deezer, Apple Music, Google Play Music, YouTube Premium, kijelző, vezérlés iOS eszközzel vagy Android eszközzel
228 990 Ft
Raktáron > 5 db
Éjfélig megrendeled, délelőtt az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: SON005a2
4,9
DENON Home SB550 Black
SoundBar - 3.0, 150 W összteljesítmény, HDMI (1× bemenet, 1× kimenet), optikai digitális audió (1× bemenet), 3,5 mm jack (1× bemenet), Bluetooth, Wi-Fi, Multiroom, AirPlay, USB, ARC, HDCP 2.2, HDR, Dolby Atmos, DTS: X, Spotify, Tidal, Deezer, vezérlés iOS eszközzel vagy Android eszközzel, távirányító
249 990 Ft
Raktáron 2 db
Éjfélig megrendeled, délelőtt az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: JD232l5
Nyomtatás
P-DC1-WEB10
30 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérő
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket
Az Ön adatainak védelme fontos számunkra Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.
További információ Kevesebb információ