Lassan elmúlik az az idő, amikor az volt a legfontosabb a főzésnél, hogy a lehető legrövidebb legyen az elkészítési idő. Az embereket egyre jobban érdekli az elkészített ételek minősége és tápértéke, és nem szeretnék magukat becsapni. Ezért a konyhai eszközök gyártói folyamatosan újabb és újabb ötletekkel állnak elő, amelyekkel kielégíthetik ügyfeleiket. A modern idők egyik ilyen terméke a lassú főző. Cikkünkből megtudhatod, mire jó, milyen előnyei vannak, és mit tudsz készíteni benne. Bónuszként néhány receptünk is van a számodra.
Egyszerűen fogalmazva: a lassú főző lehetővé teszi, hogy úgymond „egy edényben” készíts ételeket - beleteszed az összes hozzávalót, beállítod a hőmérsékletet, az időt és amíg fő az étel, foglalkozhatsz mással. Így nem kell a tűzhelynél ácsorogni vagy további edényeket használni.
A lassú főzőedény egy kezelőpanellel ellátott edényből, egy külső kivehető fazékból (ez általában főzőlapon vagy gáztűzhelyen történő főzéshez is használható) és egy fedőből áll. A lassú főzésre is alkalmas elektromos főzőedények nagy része időzítő funkcióval rendelkezik, ami azt jelenti, hogy a készülék kikapcsol a beállított idő letelte után. Ezenkívül néhány edény hőmérséklet megtartás, automatikus kikapcsolás vagy késleltetett indítás funkcióval is büszkélkedhet.
Ne keverd össze a lassú főzést a sous vide módszerrel. A kettő hasonlónak tűnhet (az ételt egy edényben, alacsony hőmérsékleten készítik), mégis teljesen más. A Sous vide a vákuum elvén működik, főzés előtt az ételt fóliába vagy speciális zacskóba tesszük, majd azt egy edénybe, vízfürdőbe helyezzük. A lassú főzőben semmit sem csomagolunk fóliába, és nem keletkezik vákuum sem.
Ahogy a neve is sugallja, a lassú főzőt nem hajtja a tatár. Lassan, de biztosan működik. Az ételt általában 3 és 10 óra közötti időintervallum alatt készítjük el 95 °C-os hőmérsékleten.
Ahogy mondani szokták: „Az egyszerűség gyönyörködtet”. Ez a segítség pontosan azért van, hogy egyszerűbbé tegye az ételkészítést. Csak annyit kell tenned, hogy felvágod az összetevőket, majd azokat egy edénybe teszed, összekevered, lezárod a fedőt és bekapcsolod. Több dolgod nincs is a lassú főzővel. Az ételt olyan lassan főzi, hogy nem éghet oda. A folyadék nem párolog el, ezért nincs szükség víz hozzáadására vagy az étel kevergetésére. Ezenkívül a kész étel sokáig meleg marad a lassú főzőben.
Bár a lassú főzőben történő főzés több órát vesz igénybe, azaz hosszabb ideig tart, mint ameddig egy főzőlapot vagy tűzhelyet használni szoktunk, ez valamivel mégis költséghatékonyabb. Nem kell rövid idő alatt sok energiát kiadnia a készüléknek, és ami a legfontosabb, hogy szinte mindig állandó a fogyasztása. Ez soha nem igaz a sütőre vagy tűzhelyre, ahol előbb mindkettőt magas hőmérsékletre kell melegíteni, majd a hőmérséklet ingadozásával is számolni kell.
Átlagosan 42,47 forint/kilowattóra villamosenergia-ár mellett egy 220 W-os lassú főző működtetése óránként 10 forintba kerül. A gáztűzhelyen történő főzés (2000 W-os főzőzóna) óránként legalább 100 forintba kerül. A kerámia főzőlapon (1200 W) történő főzés 60 forintba kerül. Az indukciós (1800 W) óránként 90 forintba kerül. Ezenkívül, ha két edényben főzöl egyszerre, szorozd meg kettővel a költségeket, ill. vedd figyelembe az időt is, ha nem egy órát töltesz főzéssel. Képzeld csak el, mennyibe kerülne, ha megpróbálnád szimulálni a lassú főzést a tűzhelyen.
(Megj.: A fogyasztási adatok tájékoztató jellegűek, és a készülék használatának módjától függően változhatnak.)
Most biztosan kíváncsi vagy arra, hogyan lehet a lassúsággal időt megtakarítani. A válasz egyszerű. Mivel a lassú főző önállóan főz, és nem kell ellenőrizni, a főzés mellett más tevékenységeket is végezhetsz, nem kell a tűzhely mellett álldogálni, miközben az étel készül. Például elmehetsz sétálni, memóriajátékozhatsz a gyerekekkel, vagy kihasználhatod az időt a lakás kitakarítására.
Ha későn érsz haza a munkából, és egyszerűen nincs idő a több órás főzésre, próbáld meg reggel vagy előző este összekészíteni a hozzávalókat a fazékban, majd állítsd be a késleltetett indítást. Miközben te a munkahelyeden dolgozol, a lassú főző megfőzi az ételt. Hazaérve egy illatos, még meleg étellel jutalmaz, amelyet azonnal el is fogyaszthatsz. Ha nincs késleltetett indítás a lassú főződön, hagyd éjszaka működni a lassú főzőt, reggel kapcsold ki és egyszerűen melegítsd meg az ételt, amikor hazaérsz.
Ha inkább improvizálni szeretsz, aki az étellel alapvetően az utolsó pillanatban szokott foglalkozni, a lassú főző inkább ünnepi, alkalmi használatra lesz alkalmas neked.
Az alacsony hőmérsékleten történő lassú főzésnek köszönhetően az ételekben lévő értékes anyagok jelentős része nem vész kárba, mint a hagyományos főzés során. Ugyanez vonatkozik a fűszerekre is. Minimális fűszer felhasználásával maximális ízt kapsz.
Amint azt az 1. pontban említettem, a folyadékok nem párolognak el a lassú főzőből. Ennek köszönhetően kiválóan alkalmas arra, hogy remek szószokat, valamint húsleveseket és lédús húsokat főzzünk benne, amire amúgy nem biztos, hogy vállalkoznál. Mindezt egyszerűen, a siker pedig biztosra vehető. Próbálj ki egy pörköltet, bélszínt vagy húslevest.
A lassú főző képes kezelni a keményebb húsdarabokat is, például marhapofát, lábszárhúst stb. Ha pénzt szeretnél megtakarítani, ne félj olcsóbb húst használni, amit a normál főzés során nem mernél megtenni.
Ha diétázol, vagy egyszerűen nem szereted a zsíros ételeket, akkor biztosan örülni fogsz annak, hogy amikor lassú főzőben készíted az ételeket, nincs szükség zsír hozzáadására. Persze csak akkor, ha nem az edényben sütöd ki vagy sütöd elő az összetevőket. Ezután természetesen ki kell törölni az edényt.
A lassú főző ideális szószok, húslevesek főzéséhez és különféle húsok elkészítéséhez. És ez még nem minden. Az ízek szimfóniájában még a közönséges zöldségek, tészták is egészen máshogy sikerülnek, a desszertek pedig varázslatosak lesznek. Minden a fantázián és a felfedezés vágyán múlik. Az alábbiakban található receptek szolgáljanak inspirációként.
Az ízletesebb eredmény érdekében, először süssük meg a sütőtököt vajon a lassú főzőben. Adjuk hozzá a húsleves alaplét, sót, borsot és fokhagymát, majd keverjük simára. A levest tálalhatjuk tejföllel és tökmaggal meghintve.
Tegyük a megmosott és kimagozott szilvát a lassú főzőbe. Adjuk hozzá a többi hozzávalót és főzzük az 1-es fokozaton 7-8 órán át. Végül az egészet keverjük össze botmixerrel, és töltsük forró vízzel átmosott üvegekbe. Csepegtethetünk bele egy kis rumot is.
Vágjuk a húst, zellert és sárgarépát 1-2 cm-es darabokra. Tegyük az összes hozzávalót a főzőedénybe és állítsuk a 2-es fokozatra, majd főzzük 6-8 órán át.
Először a lassú főzőben olajban megsütjük a fűszerezett húst. Ezután hozzáadjuk a zöldségeket és a felkockázott füstölt szalonnát, a hagymát, a vajat és a lisztet. Ezután vizet öntünk hozzá, hogy az elfedje, majd 7 órán keresztül, 2-es fokozaton pároljuk. Ezután vegyük ki a húst, és adjuk hozzá a tejet, tejszínt és fűszereket a mártáshoz. Tálaljuk zsemlegombóccal, citrommal és áfonyával.
Kenjük ki a lassú főző edényt vajjal, öntsük bele a tésztát és simítsuk el. Fedjük le az edényt 4 réteg konyhai papírtörlővel, és fedjük le a fedővel. Süssük 1-es fokozaton körülbelül két és fél órán át. Ezután szúrjuk bele a próbatűt, hogy elkészült-e a torta. Miután kihűlt, tálaljuk magában, vagy tejszínhabbal, nutellával vagy lekvárral.
A lassú főzőben történő főzés nem csak az elmúlt évek egyik felkapott trendje. A lassú főzőben finom ételeket főzhetsz, amelyekből a főzés folyamán nem vesznek el a fontos tápanyagok, vitaminok és ásványi anyagok. Meríts ihletet receptjeinkből, és élvezd a minimális erőfeszítéssel készült, ízletes ételeket.