Shop roku Akvizice ApF HU

Mi az a lassú főző + RECEPTEK

Termékkatalógus

Cikk

Frissítve

Lassan elmúlik az az idő, amikor az volt a legfontosabb a főzésnél, hogy a lehető legrövidebb legyen az elkészítési idő. Az embereket egyre jobban érdekli az elkészített ételek minősége és tápértéke, és nem szeretnék magukat becsapni. Ezért a konyhai eszközök gyártói folyamatosan újabb és újabb ötletekkel állnak elő, amelyekkel kielégíthetik ügyfeleiket. A modern idők egyik ilyen terméke a lassú főző. Cikkünkből megtudhatod, mire jó, milyen előnyei vannak, és mit tudsz készíteni benne. Bónuszként néhány receptünk is van a számodra.

Gyors főzőben készült finomság

Mi az a lassú főző (+RECEPTEK) – TARTALOM

  1. Mi az a lassú főző
  2. Milyen elven működik a lassú főző?
  3. A lassú főző 7 előnye
  4. Mit lehet készíteni a lassú főzőben?
  5. Lassú főző - receptek

Mi az a lassú főző

Egyszerűen fogalmazva: a lassú főző lehetővé teszi, hogy úgymond „egy edényben” készíts ételeket - beleteszed az összes hozzávalót, beállítod a hőmérsékletet, az időt és amíg fő az étel, foglalkozhatsz mással. Így nem kell a tűzhelynél ácsorogni vagy további edényeket használni.

A lassú főzőedény egy kezelőpanellel ellátott edényből, egy külső kivehető fazékból (ez általában főzőlapon vagy gáztűzhelyen történő főzéshez is használható) és egy fedőből áll. A lassú főzésre is alkalmas elektromos főzőedények nagy része időzítő funkcióval rendelkezik, ami azt jelenti, hogy a készülék kikapcsol a beállított idő letelte után. Ezenkívül néhány edény hőmérséklet megtartás, automatikus kikapcsolás vagy késleltetett indítás funkcióval is büszkélkedhet.

Elektromos főzőedény lassú főzéssel

Milyen elven működik a lassú főző?

Ne keverd össze a lassú főzést a sous vide módszerrel. A kettő hasonlónak tűnhet (az ételt egy edényben, alacsony hőmérsékleten készítik), mégis teljesen más. A Sous vide a vákuum elvén működik, főzés előtt az ételt fóliába vagy speciális zacskóba tesszük, majd azt egy edénybe, vízfürdőbe helyezzük. A lassú főzőben semmit sem csomagolunk fóliába, és nem keletkezik vákuum sem.

Ahogy a neve is sugallja, a lassú főzőt nem hajtja a tatár. Lassan, de biztosan működik. Az ételt általában 3 és 10 óra közötti időintervallum alatt készítjük el 95 °C-os hőmérsékleten.

7 ok, amiért érdemes lassú főzőben főzni

#1 Egyszerűség

Ahogy mondani szokták: „Az egyszerűség gyönyörködtet”. Ez a segítség pontosan azért van, hogy egyszerűbbé tegye az ételkészítést. Csak annyit kell tenned, hogy felvágod az összetevőket, majd azokat egy edénybe teszed, összekevered, lezárod a fedőt és bekapcsolod. Több dolgod nincs is a lassú főzővel. Az ételt olyan lassan főzi, hogy nem éghet oda. A folyadék nem párolog el, ezért nincs szükség víz hozzáadására vagy az étel kevergetésére. Ezenkívül a kész étel sokáig meleg marad a lassú főzőben.

Lassú főző

#2 Energiát takarít meg

Bár a lassú főzőben történő főzés több órát vesz igénybe, azaz hosszabb ideig tart, mint ameddig egy főzőlapot vagy tűzhelyet használni szoktunk, ez valamivel mégis költséghatékonyabb. Nem kell rövid idő alatt sok energiát kiadnia a készüléknek, és ami a legfontosabb, hogy szinte mindig állandó a fogyasztása. Ez soha nem igaz a sütőre vagy tűzhelyre, ahol előbb mindkettőt magas hőmérsékletre kell melegíteni, majd a hőmérséklet ingadozásával is számolni kell.

Átlagosan 42,47 forint/kilowattóra villamosenergia-ár mellett egy 220 W-os lassú főző működtetése óránként 10 forintba kerül. A gáztűzhelyen történő főzés (2000 W-os főzőzóna) óránként legalább 100 forintba kerül. A kerámia főzőlapon (1200 W) történő főzés 60 forintba kerül. Az indukciós (1800 W) óránként 90 forintba kerül. Ezenkívül, ha két edényben főzöl egyszerre, szorozd meg kettővel a költségeket, ill. vedd figyelembe az időt is, ha nem egy órát töltesz főzéssel. Képzeld csak el, mennyibe kerülne, ha megpróbálnád szimulálni a lassú főzést a tűzhelyen.

(Megj.: A fogyasztási adatok tájékoztató jellegűek, és a készülék használatának módjától függően változhatnak.)

#3 Időt takarít meg

Most biztosan kíváncsi vagy arra, hogyan lehet a lassúsággal időt megtakarítani. A válasz egyszerű. Mivel a lassú főző önállóan főz, és nem kell ellenőrizni, a főzés mellett más tevékenységeket is végezhetsz, nem kell a tűzhely mellett álldogálni, miközben az étel készül. Például elmehetsz sétálni, memóriajátékozhatsz a gyerekekkel, vagy kihasználhatod az időt a lakás kitakarítására.

Családi főzés

Ha későn érsz haza a munkából, és egyszerűen nincs idő a több órás főzésre, próbáld meg reggel vagy előző este összekészíteni a hozzávalókat a fazékban, majd állítsd be a késleltetett indítást. Miközben te a munkahelyeden dolgozol, a lassú főző megfőzi az ételt. Hazaérve egy illatos, még meleg étellel jutalmaz, amelyet azonnal el is fogyaszthatsz. Ha nincs késleltetett indítás a lassú főződön, hagyd éjszaka működni a lassú főzőt, reggel kapcsold ki és egyszerűen melegítsd meg az ételt, amikor hazaérsz.

Ha inkább improvizálni szeretsz, aki az étellel alapvetően az utolsó pillanatban szokott foglalkozni, a lassú főző inkább ünnepi, alkalmi használatra lesz alkalmas neked.

i Szereted az olyan eszközöket, amelyek elvégzik helyetted a munkát? Hallottál már a rizsfőzőről? Tudod, hogy működik? Járj utána, majd döntsd el, van-e rá szükséged.

#4 Az ételek íze intenzívebb lesz és benne maradnak a vitaminok

Az alacsony hőmérsékleten történő lassú főzésnek köszönhetően az ételekben lévő értékes anyagok jelentős része nem vész kárba, mint a hagyományos főzés során. Ugyanez vonatkozik a fűszerekre is. Minimális fűszer felhasználásával maximális ízt kapsz.

#5 A lédús ételek szakértője

Amint azt az 1. pontban említettem, a folyadékok nem párolognak el a lassú főzőből. Ennek köszönhetően kiválóan alkalmas arra, hogy remek szószokat, valamint húsleveseket és lédús húsokat főzzünk benne, amire amúgy nem biztos, hogy vállalkoznál. Mindezt egyszerűen, a siker pedig biztosra vehető. Próbálj ki egy pörköltet, bélszínt vagy húslevest.

Lassú főzőben főtt pörkölt

#6 Kemény a hús? Nem probléma!

A lassú főző képes kezelni a keményebb húsdarabokat is, például marhapofát, lábszárhúst stb. Ha pénzt szeretnél megtakarítani, ne félj olcsóbb húst használni, amit a normál főzés során nem mernél megtenni.

#7 Diétázol? Nem probléma!

Ha diétázol, vagy egyszerűen nem szereted a zsíros ételeket, akkor biztosan örülni fogsz annak, hogy amikor lassú főzőben készíted az ételeket, nincs szükség zsír hozzáadására. Persze csak akkor, ha nem az edényben sütöd ki vagy sütöd elő az összetevőket. Ezután természetesen ki kell törölni az edényt.


Mit lehet készíteni a lassú főzőben?

A lassú főző ideális szószok, húslevesek főzéséhez és különféle húsok elkészítéséhez. És ez még nem minden. Az ízek szimfóniájában még a közönséges zöldségek, tészták is egészen máshogy sikerülnek, a desszertek pedig varázslatosak lesznek. Minden a fantázián és a felfedezés vágyán múlik. Az alábbiakban található receptek szolgáljanak inspirációként.

Lassú főző receptek

Lassú főző - receptek

Lassú főzőben főtt sütőtök leves

  • 800 g kockára vágott, magtól megfosztott sütőtök
  • 500 ml csirke- vagy zöldségleves alaplé
  • 2 evőkanál vaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • bors

Az ízletesebb eredmény érdekében, először süssük meg a sütőtököt vajon a lassú főzőben. Adjuk hozzá a húsleves alaplét, sót, borsot és fokhagymát, majd keverjük simára. A levest tálalhatjuk tejföllel és tökmaggal meghintve.

Lassú főzőben főtt sütőtök leves

Lassú főzőben készült házi szilvalekvár

  • 1,5 kg szilva
  • 3 fahéj
  • 3 csillagánizs
  • 6 szegfűszeg
  • citromlé
  • legfeljebb 750 g cukor (a mennyiség attól függ, mennyire érett a szilva - minél érettebb, annál kevesebb cukor kell)

Tegyük a megmosott és kimagozott szilvát a lassú főzőbe. Adjuk hozzá a többi hozzávalót és főzzük az 1-es fokozaton 7-8 órán át. Végül az egészet keverjük össze botmixerrel, és töltsük forró vízzel átmosott üvegekbe. Csepegtethetünk bele egy kis rumot is.

Lassú főzőben készült lekvár



Lassú főzőben készült, zöldség- és gombaágyon párolt marhahús

  • 800 g marhahús (helyettesíthető sertéshússal)
  • 400 g tejszínes gomba
  • 6 friss paradicsom
  • 200 g zeller
  • 3 sárgarépa
  • 400 g szeletelt paradicsom-konzerv
  • 750 ml marhahúsleves
  • 40 g kukoricaliszt
  • 1 szál kakukkfű
  • 1 szál rozmaring
  • 9 g kömény
  • 6 g paprika
  • 6 g fűszer chili
  • bors

Vágjuk a húst, zellert és sárgarépát 1-2 cm-es darabokra. Tegyük az összes hozzávalót a főzőedénybe és állítsuk a 2-es fokozatra, majd főzzük 6-8 órán át.

Lassú főzőben párolt marhahús


Lassú főzőben főtt tejszínes bélszín

  • 1 kg marhafartő
  • 50 ml olaj
  • 200 g sárgarépa
  • 100 g zeller
  • 50 g petrezselyem
  • 60 g hagyma
  • 150 g füstölt szalonna
  • 2 babérlevél
  • 50 g só
  • 5 g friss fűszer
  • 100 g vaj
  • 100 g finomliszt
  • 500 ml víz
  • 200 ml tej
  • 150 g tejföl
  • 100 ml 33%-os tejszín
  • 200 g áfonya kompót
  • 1 citrom
  • zsemlegombóc köretként

Először a lassú főzőben olajban megsütjük a fűszerezett húst. Ezután hozzáadjuk a zöldségeket és a felkockázott füstölt szalonnát, a hagymát, a vajat és a lisztet. Ezután vizet öntünk hozzá, hogy az elfedje, majd 7 órán keresztül, 2-es fokozaton pároljuk. Ezután vegyük ki a húst, és adjuk hozzá a tejet, tejszínt és fűszereket a mártáshoz. Tálaljuk zsemlegombóccal, citrommal és áfonyával.

Bélszín tejszínes mártásban

Lassú főzőben sült répatorta

  • 250 g barna cukor
  • 2 teáskanál vaníliás cukor
  • 4 tojás
  • 200 ml olaj
  • 280 g finomliszt
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 2 teáskanál szódabikarbóna
  • 2 teáskanál fahéj
  • 450 g reszelt sárgarépa

Kenjük ki a lassú főző edényt vajjal, öntsük bele a tésztát és simítsuk el. Fedjük le az edényt 4 réteg konyhai papírtörlővel, és fedjük le a fedővel. Süssük 1-es fokozaton körülbelül két és fél órán át. Ezután szúrjuk bele a próbatűt, hogy elkészült-e a torta. Miután kihűlt, tálaljuk magában, vagy tejszínhabbal, nutellával vagy lekvárral.

Répatorta


A lassú főzőben történő főzés nem csak az elmúlt évek egyik felkapott trendje. A lassú főzőben finom ételeket főzhetsz, amelyekből a főzés folyamán nem vesznek el a fontos tápanyagok, vitaminok és ásványi anyagok. Meríts ihletet receptjeinkből, és élvezd a minimális erőfeszítéssel készült, ízletes ételeket.

Lassú főzők

Nyomtatás
P-DC1-WEB05
28 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérő
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket
Az Ön adatainak védelme fontos számunkra Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.
További információ Kevesebb információ