0% splátky mobily, notebooky 0% splátky mobily, notebooky

Mi az a MirrorLink?

Termékkatalógus

Cikk

Frissítve

A MirrorLink egy technológia, amely képes egy okostelefont egy autó infotainment kijelzőjéhez csatlakoztatni. Ennek a kapcsolatnak köszönhetően kivetítheted az autó képernyőjére azt, amelyet a telefon kijelzője mutat. Ezáltal megtekintheted a telefonodon lévő alkalmazásokat, beleértve a navigációt, zenelejátszót vagy a névjegyek listáját. Azonban mind az autónak, mind pedig a telefonnak kompatibilisnek kell lennie a MirrorLinkkel, amely gondot okozhat, ugyanis a MirrorLink helyét az új telefonokban az Android Auto vette át. Alábbi cikkünkből többet tudhatsz meg arról, hogyan működik a MirrorLink vagy hogy milyen telefonok és autók támogatják.

Mi az a MirrorLink

Mi az a MirrorLink – TARTALOM

  1. Mi az a MirrorLink és hogyan működik?
  2. A MirrorLink kompatibilitása: Samsung telefont már nem támogat
  3. MirrorLink: kompatibilitás autókkal
  4. A MirrorLink helyettesítői: Android Auto (és Apple CarPlay)

Mi az a MirrorLink és hogyan működik?

Ha a telefonod és az autód rendelkezik infotainmenttel, és mindkét rendszer kompatibilis a MirrorLink technológiával, akkor mindkettőt csatlakoztathatod. Ez megkönnyíti a telefonod képének kijelzését az autód képernyőjén, miközben azon kezeled a telefonos felületet. Ez azt jelenti, hogy vezetés közben még csak hozzá sem kell érned a telefonodhoz, mivel mindent, amelyet el kellene rajta végezned, azt a műszerfalba integrált, nagyobb képernyőn is megteheted. A dolognak számos előnye van, de hátránya is.

MirrorLink / CarPlay autós rádió
Ha szeretnéd használni a MirrorLinket vagy egy másik rendszert (Android Auto / Apple CarPlay), keress olyan autós rádiót, amely támogatja ezeket a technológiákat.

Az előnye természetesen a kényelem és a biztonság, ugyanis az infotainment kijelzőn jelentősen nagyobbak az ikonok, mint a telefonon, amelyet nem tanácsos vezetés közben nyomogatni. A képernyő méretének előnyei a vezérlésre és a navigációra is érvényesek. Sokkal jobban láthatod az összes kanyart, kanyarulatot és kereszteződést, mint a viszonylag kicsi telefonkijelzőn.

Vannak azonban hátrányai is. Az egyik a MirrorLink segítségével futtatható alkalmazások korlátozott választéka. Néhány alkalmazás ikonja szürkévé válik, amikor a MirrorLink csatlakoztatva van, így nem tudod használni őket az infotainment rendszerben. Ennek elsősorban biztonsági okai vannak, mivel ezek az alkalmazások inkább videók lejátszására, internetes böngészésre vagy közösségi hálózatok használatára szolgálnak. Vezetés közben egyébként sem szabadna ezeket használni. Néhányan azonban bosszantónak találhatják, hogy ez még akkor sem lehetséges, ha egy parkolóban várakoznak.

Végül elérkeztünk a MirrorLink legnagyobb problémájához, a nagyon korlátozott kompatibilitáshoz. Bár néhány régebbi telefon és újabb autó még mindig támogatja, mára ez egy szinte halott szabvány, amelyet az Android Auto és az Apple CarPlay váltott fel.

A MirrorLink kompatibilitása: Samsung telefont már nem támogat

Azok a napok, amikor a MirrorLink a legújabb telefonok megfelelő támogatását élvezte, már elmúltak. A kompatibilis készülékek legszélesebb választékát a Samsungnál találtuk, amely az Android 10-ben megszüntette a technológia támogatását. Azóta az ilyen telefonok felhasználói, akárcsak a legtöbb konkurens márka tulajdonosai, az újabb Android Auto rendszerre szorulnak. Hogyan boldogulnak a különböző márkák a telefonok kompatibilitásával?

    

MirrorLink: Samsung

Még mindig a Samsung rendelkezik a legszélesebb MirrorLink-kompatibilis telefonportfólióval, de ezek nem új modellek, hanem régebbiek. A dolog 2014-ben kezdődött, amikor a Galaxy Note 4 volt az első, amelyik a MirrorLinkkel megbarátkozott. Mindennek 2020 közepén lett vége, amikor a MirrorLink támogatása a gyártó telefonjain hivatalosan is megszűnt. A MirrorLink alkalmazást már nem találod meg a Google Play Store-ban, így az Android Auto vagy valamelyik nem hivatalos alkalmazással kell használnod, amely megpróbálja helyettesíteni az eredeti MirrorLink funkciókat. Működésük azonban nem garantálható.

MirrorLink: iPhone

Az Apple soha nem támogatta a MirrorLinket, így iPhone-odat nem fogod tudni csatlakoztatni az autódhoz. Ehhez Apple CarPlayre lesz szükséged. A 2014 után piacra dobott autók nagy része kínálja ezt a rendszert, a legtöbb autógyártó 2017 körül vezette be.

MirrorLink: Huawei

A Huawei telefonok is kompatibilisek voltak a MirrorLinkkel, de csak nagyon rövid ideig. Ezek a 2017-es és 2018-as modellek, a P10/Mate10 és a P20 sorozat. Ha rendelkezel ilyen telefonokkal, akkor a mai napig képesnek kell lenned a MirrorLink használatára, de csak akkor, ha telepítve van rajtuk az EMUI 9.1 frissítés. Ennek oka, hogy a rendszer újabb verziói már nem támogatják a MirrorLinket.

MirrorLink: Xiaomi

A Xiaomi telefonok soha nem rendelkeztek hivatalos MirrorLink-támogatással, és a technológia jelenlegi állapotát tekintve valószínűleg már soha nem is fognak. Ahhoz, hogy telefonodat az autó rendszeréhez csatlakoztasd, a MirrorLink helyett az Android Auto-t kell használnod.

MirrorLink: Sony

A MirrorLink kezdeti időszakában a Sony volt az a maroknyi gyártó, amely számos telefonjában támogatta a technológiát. Ezek elsősorban a prémium modellcsaládok voltak az Xperia Z1-től az Xperia Z5-ig, majd pedig az Xperia X modellek. Az újabb modelleknél azonban a Sony is elhagyta a MirrorLinket, és az ilyen telefonok felhasználói már az újabb Android Auto rendszerre támaszkodnak.

MirrorLink: HTC

Az egykor jól ismert okostelefon-gyártó, a HTC már majdnem eltűnt, de annak idején még a telefonjai is támogatták a MirrorLinket. Ezek közé tartoztak a 2014-es és 2015-ös HTC One modellek, a HTC Desire 816, 820 és EYE, majd a valamivel újabb Desire 10 és U11 Plus. Az, hogy a MirrorLinket a következő években megjelenő HTC telefonok támogatni fogják, meglehetősen valószínűtlen.

MirrorLink: LG

Az egykor jól ismert okostelefon-gyártó, a HTC már majdnem eltűnt, de még ennek a gyártónak a telefonjai is támogatták a MirrorLinket a múltban. Ezek közé tartoztak a 2014-es és 2015-ös HTC One modellek, a HTC Desire 816, 820 és EYE, majd a valamivel újabb Desire 10 és U11 Plus. Az, hogy a MirrorLinket a következő években megjelenő HTC telefonok támogatni fogják, meglehetősen valószínűtlen.

MirrorLink: kompatibilitás autókkal

Az autók esetében a MirrorLink-kompatibilitás sokkal jobb, mint a mobiltelefonok esetében. Amikor 2014-ben megjelent a MirrorLink 1.1-es verziója, szinte az összes autómárka, köztük a Volkswagen is csatlakozott a korai úttörőkhöz, még a cseh Skoda is. És a mobiltelefonokkal ellentétben a MirrorLink támogatás az autók számára a mai napig megmaradt. Még ha új VW vagy Skoda autót vásárolsz is, a MirrorLink valószínűleg ott lesz. De mivel a telefonod szinte biztosan nem támogatja már ezt a technológiát, az Android Auto (vagy az Apple CarPlay) rendszert kell használnod.

A MirrorLink helyettesítői: Android Auto (és Apple CarPlay)

Az Apple CarPlay-t a MirrorLink helyettesítőjeként címkézni nem teljesen helytálló, mivel az Apple soha nem támogatta a MirrorLinket. Az androidos telefonok esetében azonban más a helyzet, mivel az Android már korábban is támogatta ezt a technológiát, így az Android Auto valóban az utódjának számít. A MirrorLinkhez képest mindkét technológia sokkal elterjedtebb, jobban integrált és több hibakereséssel rendelkezik.

Apple CarPlay
Mind az Apple CarPlay, mind az Android Auto könnyebben használható az autóban, mint a régi MirrorLink.

Sem az Android Auto, sem az Apple CarPlay nem kínál közvetlen tükrözést a telefon képernyőjére. Ehelyett mindkét rendszer egy egyedi felhasználói felületen alapul, amely jól optimalizált az autóban lévő kijelző vezérlésére. A kapcsolatok, az alkalmazások bejelentkezése vagy az internet- és telefonkapcsolatok továbbra is a telefonról érkeznek, amely az egész rendszer hátterében fut.

A MirrorLink egy praktikus technológia volt, amelyet sok felhasználó megszokott már. Az új telefonok támogatása véget ért, és vannak, akik ezt még mindig rosszul viselik. De ha még sosem használtad a MirrorLinket, akkor nincs miért bánkódnod. Végül is az Android Auto és az Apple CarPlay technológiáknak sokkal több értelme van a modern felhasználók számára.

4,9 13×
TomTom Rider 500 EU Lifetime motorkerékpáros
GPS navigáció - motorkerékpárhoz, 4,9"-es kijelző, 480 × 272 px felbontás, cseh Köztársaság + Európa térképe, RDS TMC (forgalmi információk), QuickGPSfix (gyorsfókuszos GPS), radaradatbázis és élettartam térképfrissítés, érintőképernyő, vízálló, frissítés mobiltelefonon keresztül, forgalmi információk fogadása rádióhullámokkal (RDS-TMC), 6 óra akkumulátor üzemidő, 16 GB belső memória,, Android és iOS kompatibilis, Bluetooth és WiFi kompatibilis, mérete 88,4 × 136,8 × 30,5 mm (Ma×Sz×Mé), tömege 280 g
114 290 Ft
Raktáron > 5 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: PP583n03
3,2 41×
NAVITEL E700 Lifetime
GPS navigáció - autós, autóbuszhoz, teherautóhoz, 7"-es kijelző, 800 × 480 px felbontás, cseh Köztársaság + Európa térképe, sávváltás, radaradatbázis és élettartam térképfrissítés, FM, zenelejátszó és érintőképernyő, frissítés számítógépen keresztül, memóriakártya kapacitása 32 GB, mérete 110 × 175 × 13 mm (Ma×Sz×Mé), tömege 200 g
39 790 Ft
Raktáron > 5 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: PP700b
2,5
NAVITEL E707 Magnetic
GPS navigáció - autós, autóbuszhoz, teherautóhoz, 7"-es kijelző, 800 × 480 px felbontás, cseh Köztársaság + Európa térképe, sávváltás, radaradatbázis és élettartam térképfrissítés, érintőképernyő, 8 GB belső memória, memóriakártya kapacitása 32 GB, mérete 89 × 132 × 17,5 mm (Ma×Sz×Mé), tömege 248 g
46 690 Ft
Raktáron 3 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: PP7110d
Nyomtatás
P-DC1-WEB10
30 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérő
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket
Az Ön adatainak védelme fontos számunkra Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.
További információ Kevesebb információ