A rizsfőzők az utóbbi időben egyre népszerűbbek. Lehet, hogy most az jár a fejedben, hogy ez megint csak egy újabb haszontalan divat, amely csak a helyet foglalja a konyhában. Mindenki tud rizst főzni, nem? Csak bele kell önteni a sós, forrásban lévő vízbe, és ennyi. De ennek épp az ellenkezője igaz. A rizs megfelelő főzésére vonatkozó utasítások meglehetősen tudományosak. Cikkünkből megtudhatod, mire képes a rizsfőző és miért jobb a rizsfőzőben főtt rizs, mint a hagyományos vízben főtt rizs.
Ez a furfangos kis eszköz a gőzben főzés elvén működik. Ennek eredményeként az elkészített ételek nagy mennyiségű értékes vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak. És hogyan kell rizst főzni a rizsfőzőben? A folyamat tényleg nagyon egyszerű. Tegyél egy mérőpohár segítségével megfelelő mennyiségű rizst és vizet (olvasd el a használati utasításban) az edénybe, kapcsold be a készüléket, a többiről pedig a készülék maga gondoskodik!
Teljesen automatikus, így neked kevesebb dolgod lesz. Nem kell a vízzel megtöltött edény mellett ácsorogni és ellenőrizni a tartalmát. A rizsfőző tudja, mikor van kész. De ami még ennél is fontosabb! A benne főtt rizs mennyei ízű. Komolyan.
Nem kell félned a kevésbé elterjedt rizsfajtáktól sem, mint a jázmin vagy a basmati. A kapott étel rendesen összeáll, de biztosan nem fog ragadni. Ugyanakkor nem kell attól tartanod, hogy kifut vagy más baleset történik. Ha olyan perfekcionista vagy, aki szeret olyan ételeket tálalni, amely a gyomor mellett a szemet is gyönyörködteti, akkor biztosan örülni fogsz, hogy az ebben a készülékben készített rizs gyönyörűen formázható. Különösen értékelni fogod a rizsfőzőt, ha házi sushit készítesz. A rizsszemek algába történő csomagolása szinte gyerekjáték lesz.
A rizsfőző nem olyan általánosan elterjedt a mi konyháinkban, mint külföldön. Ennek eredményeként a választék kissé gyengébb. De ez egyáltalán nem számít. A rizsfőző kiválasztása, ellentétben a rizs főzésével, egyáltalán nem nagy tudomány. A legfontosabb paraméterek a teljesítmény (befolyásolja a rizs elkészítésének hosszát) és a térfogat (mennyi rizst tud egyszerre elkészíteni). Ezzel szorosan összefügg a rizs hőmérsékletének megőrzése (főzés után még néhány órán át meleg marad), a túlmelegedés elleni védelem, az időzítő és kellemes funkció lehet az automatikus kikapcsolás is. Ezenkívül néhány modell alkalmas zöldségek, különféle kása vagy hal elkészítéséhez is.
Mivel a rizsfőző elfoglal valamennyi helyet a konyhában, fontos, hogy a választáskor figyelj a méretére. Párok számára elegendő lesz egy 0,5 l-es rizsfőző, míg egy nagyobb családnak 1,5 literes készülékre lesz szüksége. Ami az árat illeti, a legolcsóbb modellek akár 6 000 forintért megvásárolhatók. Ha akcióban veszed, akár 5 000 forint körül is kaphatsz rizsfőzőt. Az olcsó rizsfőzők általában jobban tárolhatók, és a célnak megfelelnek. De számolni kel azzal, hogy kevesebb funkcióval rendelkeznek és műanyagból készülnek. A drágább modelleknél kiváló minőségű rozsdamentes acél kivitelben és számos kiegészítőben lesz részed, például hal- és zöldségfélék főzésére szolgáló kiegészítő, kanál stb.
Amellett, hogy a rizs egyszerűen finom, nagyon sok pozitív hatása van az egészségünkre. Csökkenti a vérnyomást, sok fehérjét és aminosavat tartalmaz, segít megelőzni a prosztata problémáit és a belek és a mell rákos megbetegedéseit, emellett koleszterin- és gluténmentes. Ráadásul könnyen emészthető és elősegíti a káros anyagok szervezetből történő kiválasztását.
Nem kell az ázsiai konyha rajongójának lenned, hogy ismerd a rizsfajtákat. A hazánkban leggyakrabban használt rizs a hántolt fehér rizs, a jázmin rizs, a basmati, az arborio és a carnaroli.
Valószínűleg ez a legnépszerűbb és legolcsóbb hazánkban. A pelyvától megfosztott rizs a boltokban rövid, közepes és hosszú szemű változatban kapható. Szinte egyáltalán nem tartalmaz zsírt.
A rizs királynőjének hívják. Különleges aromájával és ízével tűnik ki, amely kissé a diófélékre emlékeztet. Főzés után tapad. Ezért alkalmas az ázsiai konyhában történő használatra, de különféle felfújtakhoz is.
Hasonló a basmati rizshez, de szerkezete miatt kicsit ragadósabb. Főleg a thai konyhában fogsz vele találkozni. Kissé zabra emlékeztető ízű és sárgásbarna színű.
Ez a kerek szemű szépség főzés után krémes állagú masszát képez. Különösen népszerű Olaszországban, ahol a helyiek a híres krémes rizottót készítik belőle. Kívül általában puha, belül pedig al dente.
Az arborióhoz hasonlóan nagyon jól felszívja a vizet, így ez egy másik alkalmas jelölt rizottó készítéséhez. Az arborióhoz képest gömbölydedebb.
Valójában ez a rizs félkész termék, amely főzés után a technológiai folyamatnak köszönhetően nem ragad. A rizst először vákuumozzák, majd forró vízbe áztatják, ahol nyomás alatt feldolgozzák.
Fehér hántolt rizsből magas hőmérsékleten víz hozzáadása nélkül készítik. A főzési ideje mindössze 10 perc. De elveszíti az értékes tápanyagokat.
Meríts ihletet a rizses receptekből, amelyekhez a rizsfőző nagyon hasznos lesz. Főzés előtt feltétlenül alaposan öblítsd le a rizst. Ez megszabadítja minden olyan káros anyagtól, amely a hőkezelés ellenére az ételben maradna (arzén, műtrágya maradványok).
i
Mi kerülhet a rizsfőzőbe?
A rizsfőző neve kissé félrevezető - valójában a rizsfőző egy többfunkciós edény. Például könnyedén főzhetsz benne hajdinát, quinoát, hüvelyeseket (borsó, lencse, bab) vagy akár tojást is. A rizsfőző esetében egyszerűen semmi sem szabhat határt a fantáziádnak!
Tegyük a tejet és a rizst a rizsfőzőbe. Amint a rizs forrni kezd, adjuk hozzá a cukrot és a vanília kivonatot. Ha az így kapott állag túl sűrű számodra, adj hozzá egy kevés tejet. Tálaljuk, amíg még meleg, fahéjjal meghintve vagy friss gyümölcsökkel díszítve.
Főzzük meg a rizst tejben a rizsfőzőben, egy kanál fahéjjal és szegfűszeggel. Adjuk hozzá a kétféle cukrot, adjuk hozzá a vajat, az egy citrom héját és keverjük össze. Főzés után hagyjuk a rizst részben kihűlni. Válasszuk szét a sárgáját a tojásfehérjétől, és keverjük össze a kihűlt rizzsel. Verjük fel a tojásfehérjét és keverjük bele a rizsbe.
Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra, és kenjük ki a sütőedényt vajjal. Tegyük a rizs felét az aljára, és egyenletesen terítsük szét. Ezután rakjuk rá a barack felét. Tegyük erre a rétegre a többi rizst. 45-50 percig süssük, amíg a felülete aranyszínű nem lesz. A megsült felfújtra ráönthetjük a barack levét, vagy megszórhatjuk porcukorral vagy kakaóval.
Öntsük a rizst a rizsfőzőbe, öntsünk hozzá megfelelő mennyiségű vizet (a használati utasításnak megfelelően), adjunk hozzá sót és kapcsoljuk be. Amikor meghallod, hogy a rizs forrni kezd, adjuk hozzá a cukrot és a tejet. Egy lábasban felmelegítjük a vajat, hozzáadjuk a csokoládét és a tejszínt. Keverjük jól össze, és főzzük, amíg besűrűsödik. Öntsük a főtt rizst a keverékre.
Főzzük meg a rizst a használati utasításban leírtaknak megfelelően. Főzés után adjuk hozzá a babot, a kukoricát, a cukkinit, a vajat, a lime levét és a koriandert. Letakarva hagyjuk állni 5 percig. Fűszerezzük sóval és borssal, és azonnal tálaljuk.
Tegyünk 2 evőkanál vajat, a hagymával és a fokhagymával együtt a rizsfőzőbe. Kapcsoljuk be a rizsfőzőt. Miután a vaj megolvadt, adjuk hozzá a rizst és főzzük 10 percig. Ezután sózzuk, borsozzuk, keverjük össze és főzzük tovább. Ha elkészült, hagyjuk pihenni legalább 10 percig, és keverjük össze 1 evőkanál vajjal és a parmezánnal.
Rizsfőzőben főzni nagyon kényelmes dolog. Mivel ez a speciális edénytípus zöldségeket, tojást és egyéb hozzávalókat is képes kezelni, olyan családoknak is tetszeni fog, akik számára a rizs nem éppen elsődleges fontosságú. Ezenkívül sok receptet úgy találtak ki, hogy az elejétől a végéig elkészíthetők legyenek a rizsfőzőben!