A vásárlás jövője Letní slevy

Mi az az LTE?

Termékkatalógus

Mi is az LTE?

Az LTE egy nagy sebességű internet technológia mobil hálózatokon. A 2G GSM szabvány utódja. A neve a hivatalos név, a Long Term Evolution rövidítéséből született. A régebbi 3G és 2G hálózatokhoz képest gyorsabb letöltési és feltöltési sebességeket kínál. Ugyan az LTE-t a 4G hálózatokkal együtt említve is találkozhatunk, az hivatalosan még mindig a 3G kategóriába tartozik. Azok a sebességek, amelyek a 4G-re jellemzőek, még mindig csak nehezen érhetők el az LTE hálózatokkal.

Repülővel Balira

Mi az LTE? Az LTE egy nagy sebességű internet technológia. Hivatalosan a 3G hálózatok közé soroljuk.

i Korai koncepciók
A GSM a leggyakoribb mobiltelefonos szabvány. Jelenleg körülbelül 5 milliárd készüléket kapcsol össze világszerte. Cellás rendszerként működik, amely azt jelenti, hogy minden mobil a legközelebbi cellát használva kapcsolódik hozzá.
A GPRS egy szolgáltatás, amely lehetővé teszi az okostelefonok felhasználóinak, a GSM hálózaton történő adatátvitelt, azaz az internethez történő csatlakozást. A GPRS előnye az erőforrások jobb kihasználása, a hátránya pedig, az, hogy lehetetlen, vagy nehézkes vele a garantált átviteli sebesség elérése. Ennek negatív hatásai lehetnek, különösen akkor, ha streamelt videókat nézünk, vagy zenét hallgatunk.

LTE vagy 4G

Az LTE nem a 4G szinonímája. Mi tehát a fő különbség az LTE és a 4G között? A 4G legnagyobb erénye a villámsebes adatátvitel – akár 1 000 Mbit/s. Ezt az LTE nem képes elérni, letöltésnél és feltöltésnél is 10x lassabb, azaz 100 Mbit/s és 50 Mbit/s sebességre képes. Érdemes továbbá megjegyezni, hogy ezek a sebességek leginkább az LTE elméleti maximumát jelentik. Otthoni használat esetén körülbelül 5-12 Mbit/s letöltési, és 2-5 Mb/s feltöltési sebességet érhet el. Ez tehát a leginkább szembetűnő különbség. Azt mondhatjuk tehát, hogy az LTE a legrövidebb út a 4G szabvány felé. Emiatt ez a 3G, és a jövőt jelentő 4G közötti köztes állomás. 

Az LTE sebessége, és további előnyei a korábbi 3G és 2G szabványokkal szemben

  • Az LTE kétirányú, és gyorsabb – letöltés (100 Mbit/s) és feltöltés (50 Mbit/s),
  • Az LTE rövidebb késéssel (ún. ping) képes küldeni/fogadni adatokat,
  • Az LTE gyorsabb webes és alkalmazás válaszidőt kínál,
  • Az LTE kevésbé energiaigényes technológia,
  • Az LTE olyan területeket is lefed, amelyeket a korábbi szélessávú hálózatok nem értek el.

Az LTE hátrányai

  • A nagyobb sebesség, azaz gyorsabb adatátvitel az adatkeretünk gyorsabb kimerülését eredményezheti,
  • Az LTE nem feltétlenül működik minden telefonon (lásd lentebb).

A varázsszavak: TDD és FDD

A komolynak hangzó TDD és FDD rövidítések manapság szinte minden mobiltelefon leírásában megtalálhatók. Szeretnéd tudni, hogy mit jelentenek? A válasz egyszerű: azt mondják meg, hogy a telefonod működni fog-e LTE-n egy adott területen, vagy sem.

A TDD és FDD közötti különbség az adatátvitel módjában rejlik. A TDD, azaz Time Division Duplex esetében az adatátvitel mindkét irányba egyetlen frekvencián történik. Az irányok külön, váltakozó időablakokat kaptak. Ez az adatátviteli mód gyakori például Kínában – ezért gyakran megtaláljuk a kínai piacra tervezett telefonokban. Ezek itt nem fognak működni. Európában - és emiatt nálunk - ugyanakkor az FDD (Frequency Division Complex) a legelterjedtebb, amely két frekvenciát használ. Egyet letöltésre, egyet feltöltésre.

LTE Magyarországon

Magyarországon mindhárom nagy mobilszolgáltató biztosít LTE lefedettséget. Így élvezheted a gyors internetelérést a mobilidod, vagy tableteden, ha az LTE-képes. Egy LTE modem használatával pedig asztali számítógépeddel is hozzáférhetsz. Itthon leginkább a 800, 1800 és 2600 MHz-es frekvenciákon működik, utóbbi kettő főleg a nagyobb népsűrűségű területeken.

Telefon LTE-vel

Manapság szinte minden felhasználó képes elérni LTE-t mobiljával. Ha közéjük tartozol, az otthoni hálózatodon kívül is élvezheted a gyors internetet.

Mit jelent ez a felhasználók számára? Azt, hogy célszerű figyelmesen tanulmányozni a telefonok paramétereit. Nem mind támogatja a felsorolt frekvenciákat, a legrosszabb esetben pedig egyiket sem. Más szóval, az adott mobil csak egyes területeken lesz képes fogni az LTE jelet. Ahol a szolgáltatód egy nem támogatott frekvencián sugározza a jelet, ott kénytelen leszel beérni a klasszikus 3G hálózat kisebb sávszélességével. Ennek eredménye például lassabb internetelérés lesz.

i Az LTE lefedettség majdnem teljes Magyarországon
A magyarországi nagy szolgáltatók lefedettségi térképei alapján mostanra gyakorlatilag teljes az LTE/4G (nincs elkülönített adat a kettőről) lefedettség Magyarországon. Fehér foltok elsősorban hegyvidékeinken találhatók. A nagyvárosok pedig minden szolgáltató által teljesen lefedettek, így azokban tökéletesen használható az LTE.

Az LTE Európában

Az egyes európai szolgáltatók különböző frekvenciákat használnak. Bővebb információ erről az alábbi táblázatban:

FrekvenciaMagyarországNémetországAusztriaCsehországSzlovákia
800 MHzTelekom, Telenor, VodafoneO2, T-Mobile, VodafoneA1 TelekomT-Mobile, O2, VodafoneO2, Orange, Slovak telekom
900 MHzVodafone
1800 MHzTelekom, TelenorE-Plus, T-mobile3, T-MobileT-Mobile, O2, VodafoneO2, Slovak Telekom, SWAN
2100 MHzT-Mobile, O2, Vodafone
2600 MHzTelekom, VodafoneT-mobile, Vodafone3, A1 Telekom, T-MobileT-Mobile, O2, VodafoneOrange, Slovak telekom

Az LTE egy sor előnyt, elsősoban nagyobb sebességet jelent a korábbi 3G és 2G hálózatokhoz képest. Manapság a mobil lefedettség sem lehet ennek akadálya. Ugyanakkor, azt sem szabad szem elől tévesztenünk, hogy az LTE csak egy újabb köztes lépcsőfok a 4G felé vezető úton.

 
0
Nyomtatás
Alza fiókom Bejelentkezés Hogyan vásárolj Rólunk
Szállítás ide:
P-DC1-WEB20
27 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérő
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket
Az Ön adatainak védelme fontos számunkra Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és az Ön beleegyezésével weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadja a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési hálózatokon.
További információ Kevesebb információ