Milyen fagyasztóládát vegyek?

Termékkatalógus
Aktualizálva

 

A fagyasztóládákat első ránézésre az különbözteti meg a többi típusú fagyasztótól, hogy az élelmiszereket felülről kell beléjük helyezni. Ugyanakkor nagyobb kapacitással rendelkeznek, mint például a fagyasztószekrények, illetve a jobb szigetelésnek köszönhetően általában gazdaságosabbak is. Jellemzően üzletekben használják, de nagyobb háztartásokban is jó szolgálatot teljesítenek.

Milyen fagyasztóládát vegyek?

Néhány tipp a fagyasztóláda kiválasztásához

 1. A fagyasztóláda űrtartalmát a lefagyasztandó élelmiszerek mennyiségének megfelelően válaszd ki.

 2. A fagyasztóláda méretének kiválasztásakor tartsd szem előtt, hogy hová szeretnéd majd elhelyezni.

 3. Bizonyosodj meg róla, hogy elegendő hely áll rendelkezésre a fagyasztóláda felfelé nyíló ajtaja számára.

Alapvető paraméterek a fagyasztóláda kiválasztásához

Űrtartalom

Az űrtartalom az első és legfontosabb paraméter. Válassz olyan fagyasztót, amely a lehető legnagyobb kapacitással rendelkezik, ugyanakkor egy félig teli fagyasztó üzemeltetése nem éppen gazdaságos. Normál használat mellett személyenként legalább 40-60 liter űrtartalommal kell számolni. Ha azonban nagyobb mennyiségű húst, halat és zöldséget fogyaszt a család, számolj személyenként 80 literrel vagy vagy annál többel. A hagyományos háztartásokban használt fagyasztóládák kapacitása 200 literig terjed, a kisebb létesítmények legfeljebb 400 literes, míg a nagyobb létesítmények, például szállodák és panziók 400 liter feletti, nagy kapacitású fagyasztóládákat használnak.

Energiafogyasztás

Az energiaosztály a készülék energiafogyasztását tükrözi. A legkevésbé energiatakarékos fagyasztók a G, a leginkább energiatakarékosak az A jelöléssel vannak ellátva. Normál használatra a B és a C jelölésű fagyasztóládák is megfelelőek. Mivel a fagyasztók a nap 24 órájában működnek, ez egy kulcsfontosságú paraméter, tehát érdemes a leghatékonyabb energiatakarékos modellt választani. Az egyes energiaosztályok közötti éves fogyasztás pénzben kifejezve több ezer forintra tehető.
 

Energiaosztály Éves fogyasztás kWh-ban Költség Ft/nap Költség Ft/év
A 145 25 9187
B 175 30 11088
C 205 35 12989

63,36 Ft/kWh árral számolva

  Fagyasztó teljesítmény

  A fagyasztó teljesítmény vagy fagyasztási teljesítmény azt jelzi, hogy a fagyasztóláda hány kg élelmiszert képes -16 °C/-18 °C-ra lefagyasztani 24 órán belül. Minél több a kilogrammban megadott érték, annál gyorsabban fagy le a fagyasztó. A szokásos értékek 4 és 40 kg között mozognak.

  Fagyasztási osztály

  A fagyasztási osztály, melyet csillagokkal szokás jelölni, a fagyasztási folyamat minőségét jelzi, azaz azt a minimális hőmérsékletet, amilyenre a fagyasztó képes lefagyasztani az élelmiszereket. A legmegfelelőbb tárolási hőmérséklet –18 °C.

  Fagyasztási osztály Fagyasztási hőmérséklet
  * -6 °C
  ** -12 °C
  *** -18 °C
  **** -24 °C

   Visszamelegedési idő

   A visszamelegedési idő az az időtartam, amely alatt a fagyasztóláda áramszünet esetén is képes fagyott állapotban tartani az élelmiszereket. Ez az érték néhány órától több napig is terjedhet. A hagyományos fagyasztók esetében ez 15 óra vagy több.

   Klímaosztály

   Az klímaosztályt a T, ST, N, SN rövidítésekkel jelölik, és a fagyasztó megfelelő működéséhez szükséges optimális külső hőmérsékletet tükrözik. Tehát egy fagyasztótládát nem lehet csak úgy bárhol elhelyezni. Ha például 18 °C-os hőmérsékletre tervezték és egy olyan folyosón helyezik el, ahol 10 °C van, akkor a nem megfelelő használat miatt megnő a fogyasztása és csökken az élettartama. A környezeti hőmérséklet emelkedésével arányosan a fagyasztó működtetéséhez szükséges energiafogyasztás is növekszik, ezért soha nem szabad fűtőberendezés közelében vagy szobahőmérsékletű helyiségben elhelyezni.
    

   Klímaosztály

   Megnevezés

   Környezeti hőmérséklet-tartomány

   T

   Trópusi

   18-43 °C

   ST

   Szubtrópusi

   18-38 °C

   N

   Normál

   16-32 °C

   SN

   Szubnormális

   10-32 °C

   Ha a fagyasztóládán egynél több klímaosztály is fel van tüntetve, akkor szélesebb hőmérsékleti tartományt fed le. Egy SN-N-ST jelölésű fagyasztóláda például 10-38 °C közötti hőmérsékleten működik megfelelően.

   Zajszint

   Az alacsony zajszint elsősorban akkor bizonyul előnyösnek, ha a fagyasztót olyan helyiségben helyezed el, ahol sok időt töltesz. A kellemes tartomány 36-43 dB, tekintettel a fagyasztóláda által kiadott szabálytalan zajra. A legalkalmasabb helyszín a folyosó, előszoba, pince stb.

   Funkciók

   Önleolvasztás

   Ha el szeretnéd kerülni a kézi leolvasztásával járó fáradságos munkát, válassz NoFrost, FrostFree stb. funkcióval ellátott fagyasztóládát (a funkció megnevezése gyártónként változhat). Az önleolvasztás az állandó légkeringetési rendszer elvén működik, amely csökkenti a páratartalmat, ideálisan oszlatja el a hideget és megszünteti a jegesedést.

   Gyorsfagyasztás

   A gyors- vagy szuperfagyasztás (SuperFrost vagy Super Freeze néven találkozhatsz vele) rövid időre meredeken csökkentheti a hőmérsékletet, hogy fenntartsa a kívánt hőmérsékletet, amikor új élelmiszer kerül a fagyasztóba, például egy nagyobb bevásárlás után. A funkció biztosítja, hogy az újonnan behelyezett élelmiszerek megfelelő idő alatt lefagyjanak és megakadályozza a már lefagyasztott élelmiszerek kiolvadását. A behelyezendő élelmiszer mennyiségétől függően a funkciót előzetesen aktiválni kell.

   Kijelző

   A kijelző a fagyasztási hőmérséklet megjelenítésére vagy beállítására, illetve a gyorsfagyasztás funkció aktiválására szolgál.

   Zár

   A kulcsos zár általában a fogantyún található és abban az esetben bizonyul hasznosnak, ha a fagyasztó egy közös helyiségben található, és nem szeretnéd, hogy más is hozzáférjen a tartalmához.

   Figyelmeztető jelzés

   Hang- vagy fényjelzés, amely figyelmeztet, ha a hőmérséklet megemelkedett, vagy nyitva maradt a fagyasztóláda ajtaja. Ez a funkció például kisgyermekes családok esetében lehet hasznos.


   Milyen fagyasztóládát vegyek?

   Fagyasztóládák

   • Az élelmiszerek hosszabb ideig történő tárolására szolgál
   • Akár nagyobb méretű élelmiszerek tárolására is alkalmas
   • Jobb a szigetelése, mint a fagyasztószekrényeké

   A fagyasztóládát nagyobb mennyiségű, hosszabb ideig fagyasztható élelmiszerek tárolására tervezték. Különösen alkalmas olyan létesítmények vagy nagy háztartások számára, amelyek akciósan vásárolnak, vagy egyszerre nagyobb mennyiségű húst kell tárolniuk. Kiváló szigetelő tulajdonságokkal rendelkezik, ami azt jelenti, hogy kevesebb energiát fogyaszt, áramszünet esetén pedig hosszabb ideig tartja fagyott állapotban a benne tárolt élelmiszereket.

   Előnyök és hátrányok
   • Alkalmas üzletekbe és nagybb háztartásokba
   • Ideális nagyméretű élelmiszerek fagyasztásához
   • Nagyobb az űrtartalma, mint a fagyasztószekrényeké
   • Ajtózár
   • Alacsonyabb energiafogyasztás a jobb szigetelésnek köszönhetően

   • Körülményesebb a hozzáférés az élelmiszerekhez
   • Kevésbé átlátható a tartalma
   • Nem alkalmas idősek és alacsonyabb termetűek számára


   Gyakran ismételt kérdések

   Mekkora űrtartalomra van szükségem?

   Az ajánlott űrtartalom személyenként legalább 40 liter, a nagyobb élelmiszerfogyasztású háztartásokban pedig ennek kétszerese vagy még több.
    

   Az is fontos, hogy mekkora méretűek a tárolni kívánt élelmiszerek. A fagyasztószekrény jobban hozzáférhető, de elsősorban kis és közepes méretű tételek tárolására alkalmas. A nagy halak és a túlméretezett húsdarabok sokkal könnyebben tárolhatók egy fagyasztóládában, melynek belső tere nincs olyan sok részre felosztva.
    

   Ha van a családodban vadász, horgász, vagy nagy kerttel rendelkezel, akkor sokkal előnyösebbnek bizonyulhat egy fagyasztóláda. Ha a háztartásban lévő fagyasztott élelmiszerek mennyisége átlagosnak mondható, célszerűbb lehet inkább egy fagyasztószekrényt választani.

   Fagyasztóláda vagy fagyasztószekrény?

   Egy kevésbé tágas háztartásban, péládul egy átlagos lakásban, előnyösebb lehet a fiókos fagyasztószekrény. Az ajtaja oldalra nyílik és az élelmiszerekhez való hozzáférés is könnyebb, mint a fagyasztóládák esetében. Hátránya azonban, hogy nem fér el benne nagyobb mennyiségű hús, hal stb., mert a fiókok egyszerűen nem olyan nagyok.

   Ezzel szemben a fagyasztóláda szektorai bőséges tárolóhelyet biztosítanak a nagyméretű halak, húsok és egyéb élelmiszerek tárolására. Azonban nagyobb alapterületet foglal el, ezért csak nagy lakásokba és házakba alkalmas. Ez a fajta fagyasztó felülről nyílik, valamint hátránya, hogy a benne tárolt élelmiszerek kevésbé hozzáférhetőek, különösen az alul lévők, és különösen akkor, ha tele van. Emiatt ez a típus nem ajánlott idősek és kisebb termetű emberek számára.

   Hol van a legjobb helye a fagyasztóládának?

   Amennyiben lehetséges, helyezd a fagyasztóládát a folyosóra, az előszobába vagy a pincébe. Másrészt soha ne helyezd a fagyasztót fűtőtest közelébe vagy a konyhába, ahol a hőmérséklet magasabb, különösen főzés közben. Ennek oka, hogy a fagyasztóláda csak egy bizonyos, a klímaosztály (T, ST, N, SN) szerint meghatározott hőmérsékleti tartományban működik megfelelően. Ezen a hőmérséklet-tartományon kívül a nem megfelelő használat miatt az energiafogyasztás megnő, az élettartam pedig csökken. A zajszint miatt is a legjobb, ha a fagyasztóládát olyan helyisgében helyezed el, ahol nem tartózkodsz huzamosabb ideig.


   T klímaosztály - 18-43 °C-os környezeti hőmérséklethez
   ST klímaosztály - 18-38 °C környezeti hőmérséklethez
   N klímaosztály - 16-32 °C környezeti hőmérséklethez
   SN klímaosztály - 10-32 °C környezeti hőmérséklethez

   Hogyan kell leolvasztani és kitisztítani a fagyasztóládát?

   A következő lépéseket követve gyorsan és egyszerűen leolvaszthatod és kitisztíthatod a fagyasztóládát. Leolvasztás és kitisztítás előtt kapcsold ki a fagyasztóládát, a fagyasztott élelmiszereket pedig tedd egy hűvös, száraz helyre. Béleld ki a fagyasztóládát néhány nedvszívó törlőkendővel, hogy felfogd a lecsöpögő vizet. Ha gyorsan kell leolvasztani a fagyasztóládát és nincs időd megvárni, amíg a jegesedés elolvad, akkor egy műanyag spatulával óvatosan eltávolíthatod a jégmaradványokat. A leolvasztás után alaposan mosd ki és töröld szárazra a fagyasztóláda belsejét és ne feledkezz meg az egyes kivehető részekről sem. A tisztítás után kapcsold be a fagyasztóládát, majd várj néhány percet, mielőtt visszahelyeznéd bele az élelmiszereket.

    Fogalomtár - Hűtők és fagyasztók

    Klímaosztály

    A klímaosztályt a T, ST, N, SN rövidítésekkel jelzik, és arról árulkodik, hogy a környezetnek, amelyben a fagyasztó elhelyezésre kerül, milyen optimális hőmérsékletűnek kell lennie. Ha a környezeti hőmérséklet az ajánlott tartományon kívül esik, megnő az energiafogyasztása és előfordulhat, hogy a készülék nem működik megfelelően. Ha a fagyasztón több klímaosztály is fel van tüntetve, akkor szélesebb hőmérsékleti tartományt fed le. Az SN-N-ST jelölésű fagyasztó például 10-38 °C-os környezetben működik megfelelően.


    T - 18-43 °C
    ST - 18-38 °C
    N - 16-32 °C
    SN - 10-32 °C

    Szuperfagyasztás

    A szuperfagyasztás funkció gyorsan lecsökkenti a hőmérsékletet egy adott időre, megtartva ezáltal a kívánt hőmérsékletet akkor is, ha újabb élelmiszerek kerülnek a fagyasztóba. Ez biztosítja a frissen betett étel minőségi fagyasztását és megakadályozza, hogy a már lefagyasztott dolgok felolvadjanak. A behelyezett élelmiszerek mennyiségétől függően ezt a speciális funkciót órákkal előbb aktiválni kell.

    A funkció elnevezése gyártónként eltérő lehet. A leggyakoribbak a SuperFrost és a Super Freeze elnevezések.

    Visszamelegedési idő

    A fagyasztó visszamelegedési ideje azt jelzi, mennyi ideig marad fagyott az étel áramkimaradás esetén.

    Fogalomtár
    Nyomtatás
    P-DC1-WEB05
    30 év tapasztalat az e-kereskedelemben
    3 millió megrendelés évente
    a vásárlók 98% visszatérő
    Több infó
    Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
    06-1-701-1111
    Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
    Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
    Kérjük, add meg a telefonszámodat:
    Keress minket
    Az Ön adatainak védelme fontos számunkra Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.
    További információ Kevesebb információ