Milyen grillsütőt vegyek?

Termékkatalógus

Aktualizálva

A tökéletes grill kiválasztása nem könnyű. A piacon rengeteg különböző grillsütő létezik, és mindegyiknek más-más jellemzői és előnyei vannak. Hogyan válasszuk ki a megfelelőt? Segítünk eligazodni a típusok között, tanácsot adunk, mire kell figyelned, és milyen grill tartozékok feltétlenül szükségesek.

Milyen grillt vegyek
Válaszolj a következő kérdésekre
 • Hol fogsz grillezni?
 • Milyen gyakran fogsz grillezni?
 • Milyen ételeket fogsz a grillsütőn készíteni?
 • Hány vendégnek fogsz grillezni? 
 • Mennyi pénzt szeretnél a grillre áldozni? 

A grillsütők típusai

Elektromos grill

 • Gyors ételkészítés néhány vendég vagy nagyobb összejövetelek számára
 • Használatához nincs szükség szilárd tüzelőanyagra
 • Állítható termosztát a grillezés közbeni hőmérséklet-szabályozáshoz
 • Az asztali grillek minimális helyet foglalnak
 • Különböző anyagú grillfelületek
 • Könnyű karbantartás

Az elektromos grill ideális a gyors ételkészítéshez kül- és beltéren egyaránt. Csak te döntöd el, hogy asztali vagy kerti grillsütőt szeretnél. Bármelyiket választod, az elektromos grill segítségével pillanatok alatt több személy számára készíthetsz ételt. Külön bónusz, hogy az összejövetel után a grillt nagyon könnyen és egyszerűen letörölheted.

Az elektromos grill típusai

Raclette grillsütő

A grillserpenyőknek köszönhetően könnyedén grillezhetsz például zöldségeket sajttal, stb. A grillfelület ideális húsok és zöldségek grillezéséhez, és mosogatógépben is mosható. Bizonyos modellek grillezőkő felülettel rendelkeznek, így könnyedén grillezhetsz zsiradék nélkül is. A Raclette-grillek állítható termosztáttal rendelkeznek, és használat után könnyen tárolhatók egyéb háztartási eszközökkel együtt.

Kontakt grill

A kontakt grill ideális a gyors grillezéshez mindkét oldalról. Rengeteg méret közül lehet választani, és az egyes típusok többféle grillezőfelületet is kínálnak. Grillezéskor választhatsz, hogy mindkét oldalon szeretnéd az ételt grillezni vagy csak külön az egyik részen. A kontakt grill hordozható, és szinte bárhol tárolható.

Asztali grill

Az asztali grill ideális, ha egyszerre több személyt szeretnél vendégül látni. Általában nagy grillezőfelülettel rendelkeznek, de mégis kompakt méretűek. Többféle anyagú grillfelület közül választhatsz, amelyek egyes modellek esetén cserélhetők is.

Kerti grillsütő

A kerti grillsütő, mint a neve is mutatja, a kertben vagy a teraszon használható. A kerti grill néha polcokkal vagy levehető állvánnyal rendelkezik, amely lényegesen praktikusabbá teszi a használatát. A hagyományos grillekhez hasonlóan az elektromos kerti grillek is rendelkeznek fedéllel a gyorsabb ételkészítés érdekében.

Raclette grill Raclette grill
Kontakt grill Kontakt grill
Asztali grill Asztali grillsütő
Kerti grillsütő Kerti grill

Fontos paraméterek elektromos grill választásakor

A grillezőfelület típusa

Az elektromos grillek egyféle vagy többféle grillezőfelülettel kaphatók:

 • Sima felület – tökéletes zöldségek sütéséhez, kisebb ételdarabok grillezéséhez, hal, gomba, tojás, stb. elkészítéséhez. A sima felület ugyanakkor jól tartja az étel hőmérsékletét.
 • Bordázott felület – kiválóan alkalmas húsok és steakek gyors elkészítéséhez.
 • Rácsos – a rácsos grillsütő ideális halak, baromfi, sertés- és marhahús elkészítéséhez. A zsír a rácson keresztül egy csepegtető tálcába csöpög.

A grillezőfelület anyaga

A sima grillezőfelületek többféle anyagból készülhetnek, mindegyik típusnak megvannak a maga előnyei: 

 • Természetes kő – a természetes kő hosszabb idő alatt melegszik fel, de utána nagyon sokáig tartja a hőmérsékletét. Zsiradék nélkül is lehet rajta grillezni.
 • Öntvény – az öntvény lemez nagyon gyorsan felmelegszik, és nagyon jól tartja a hőt, így alkalmas steakek sütésére.
 • Terrakotta – a terrakotta nagyon tartós, és így az ételt közvetlenül a grillezőfelületen vághatod. Grillezés előtt kend be a grillfelületet olajjal.
 • Kerámia – Sokféle étel elkészítéséhez alkalmas. Húst és zöldségeket is grillezhetsz rajta. Könnyen tisztítható, felülete tapadásmentes, így zsiradék nélkül grillezhetsz rajta.

Energiafogyasztás

Az elektromos grillek energiafogyasztása a grill típusától függetlenül 1200-2200 W között mozog. Minél alacsonyabb a grill teljesítménye, annál lassabban melegszik fel. Ezért ebben az esetben nem érdemes az energiafogyasztásra fókuszálni, hanem inkább a grill teljesítményére, amely annál nagyobb, minél nagyobb energiafogyasztású modellt választunk.


Gyakori kérdések elektromos grillező választásakor

Van még valami, amit meg kell vásárolnom az elektromos grillsütő működtetéséhez?

A gáz grillsütő esetén propánpalackra van szükség, a faszenes grill esetén faszénre vagy brikettre, de az elektromos grillt csak be kell dugni a konnektorba, és máris használatra kész.

Biztonságos az egészségre nézve az elektromos árammal való grillezés?

Igen. A főként neves német szakácsok által végzett tesztek nem mutattak különbséget az elektromos, gáz vagy faszenes grillen készített ételek között.

Hogyan tisztítható az elektromos grillsütő?

Az elektromos grillsütő fűtőtekercset tartalmaz, amely általában tapadásmentes teflonfelületek alatt rejtőzik, és általában kivehető. Ezért mosogatóban vagy mosogatógépben is elmosható. Éppen így mosható a csepegtető tálca is.

Mennyire nehéz szabályozni az elektromos grill hőmérsékletét?

A hőmérséklet beállítása és szabályozása az elektromos grill esetén nagyon egyszerű. Mindössze egy gombot kell elfordítanod, amely több fokozatban vagy közvetlenül Celsius-fokban választja ki a hőmérsékletet. 

Gázos grill

 • Gyors és egyszerű begyújtás
 • Egyszerű hőmérséklet-szabályozás
 • Grillezés lávaköveken vagy acélon
 • Gyakori használat esetén olcsóbb üzemeltetés, mint a faszenes grilleknél
 • Nagyobb méretű és robosztusabb
 • Magasabb vételár

A gáz grill segítségével gyorsan, hosszabb előmelegítés nélkül készíthetsz ízletes ételeket. Bár a gáz grill drágább, üzemeltetése hosszú távon jobban kifizetődő a faszenes grillekhez viszonyítva. A gázos grill tárolása problémás lehet, ezért csak akkor válassz ilyen típusú grillsütőt, ha nem tervezed, hogy túl sokat fogod mozgatni vagy áthelyezni.

Faszenes grill

 • A legolcsóbb grillek a piacon
 • Összetéveszthetetlen ízt ad a grillezett ételeknek
 • Lehetővé teszi az ételek perzselését, pirítását 
 • Felmelegedése jóval tovább tart, mint más grill típusok esetén
 • Használatához faszén vagy brikett szükséges

Bár a faszénen grillezett ételek elkészítése körülményesebb és időigényesebb, az ízük összetéveszthetetlen. A faszenes grill modellek a legolcsóbbak, de figyelembe kell venni, hogy használatukhoz tüzelőanyagot kell vásárolni. A faszenes grill alkalmas mindenféle grillezéshez, de füstöléshez is.

Grill tartozékok

 • A grill kiegészítők körébe tartoznak a hústűk, húsfogók, villák, húsfordító lapátok, stb.
 • Fedelek és ponyvák a szabadtéri grillekhez, hogy meghosszabbítsák azok élettartamát
 • A grillserpenyők és grillszerszámok minden típusú grillsütő tulajdonosai számára hasznosak

A különféle grillszerszámok, nyársak, vagy a húsok bedörzsölésére szolgáló készítmények nem hiányozhatnak egyetlen szakács felszereléséből sem, függetlenül attól, hogy milyen típusú grillsütőt használ. A grill tartozékok egyenként is megvásárolhatók, de akár egy komplett készletet is beszerezhetsz.

A leggyakoribb kérdések grill választásakor

Biztonságos az egészségre nézve a gáz vagy elektromos grill használata?

Ezzel a kérdéssel az említett szakácsok is foglalkoztak, és nem találtak különbséget a gázzal, villannyal vagy faszénnel grillezett ételek között.

Melyik grill rendelkezik hőmérséklet-szabályozással? 

A hőmérsékletszabályozó gombok mind az elektromos, mind a gáz grilleken megtalálhatók. A faszenes grill esetében nem lehet egyszerűen szabályozni a hőmérsékletet a grill belsejében. 


Melyik grill típus karbantartása a legegyszerűbb? 

Az elektromos grillek karbantartása könnyű és egyszerű. A grill lemezek eltávolíthatók és tisztíthatók. Bizonyos típusok mosogatógépben is tisztíthatók. A gázos grill karbantartása némileg körülményesebb. A faszenes grilleket az általános tisztításon túl a hamutól is meg kell tisztítani. 

Miben különbözik az egyes grilltípusokkal készített húsok íze?

A faszenes grillsütőn készült ételek olyan egyedi ízt és aromát nyernek, amelyet semmilyen más grill nem tud létrehozni. Az acélprofillal (Flame Tamer rendszer) ellátott gázgrillek azonban részben képesek a grillezett aromát is létrehozni, a húsból kipárolgó szaft és zsír felhasználásával egy sajátos ízt hozva létre. Az elektromos grillsütőn grillezett húsok íze alig különbözik a serpenyőben sült húsétól. 

Grillsütő - Fontos paraméterek

Fűtőanyag/Energia

Fűtőanyag/Energia

A grill kiválasztásakor a legfontosabb kritérium egyértelműen a "meghajtása". 

 • Elektromos grill – működtetésükhöz csak egy elektromos aljzatra van szükség. Nincs égés, ezért beltéri grillezésre is alkalmasak. Ráadásul nem kell aggódni amiatt, hogy van-e elég "üzemanyag". Amíg van áram, addig grillezni is lehet. Ez a függőség az áramellátástól ugyanakkor ennek a grillsütő típusnak nagy hátránya is lehet. 
 • Gáz grill – ezek teljes mértékben függenek a propán-bután palackból származó gázellátástól, amelyet szinte bármelyik benzinkúton megvásárolhatsz. Az elektromos grillekkel ellentétben a gázos grill nincs áramellátáshoz kötve, így szinte bárhol grillezhetsz. A gázpalack vásárlása előtt mérd meg a grill alatti teret. Nem mindegyiknél van elég hely egy 10 kg-os palacknak. 
 • Faszenes grill – ezt a típusú grillsütőt időről időre etetni kell. Fával, amelyből saját parazsad lesz, de vásárolhatsz faszenet vagy brikettet is. A faszén meggyújtása gyorsabb mint a briketté, de még így is egyértelműen lassabb, mint egy elektromos vagy gázos grill meggyújtása. A faszenes grillező üzemeltetése szintén nem a legolcsóbb. Rendszeres grillezéshez a gáz grillsütő költséghatékonyabb.  
Méret

A grillsütő mérete


A grillsütő méretét mindig a vendégül látott személyek számának megfelelően válaszd ki. 

 • Kisebb családok számára elegendők a kisebb, körülbelül 30 cm hosszúságú grillek.
 • Nagyobb családok és baráti társaságok számára választhatsz akár 50 cm hosszúságú grillsütőket.
 • Nagyobb összejövetelekhez és kerti partikhoz válassz 50 cm-nél nagyobb méretű grillsütőt.

Természetesen több személy számára is grillezhetsz 1-2 adagot, de az energia- vagy üzemanyag-fogyasztás ebben az esetben magasabb lesz. Néhány kisebb adag gyakori grillezéséhez érdemes egy kisebb grillsütőt beszerezni. 

A kivitelezés minősége

A kivitelezés minőségeHa gyakran tervezel grillezni, javasoljuk, hogy fektess be egy minőségi anyagokból készült, strapabíró, tartós kivitelű, masszív grillsütőbe. A vastag anyagok, különösen a faszénnel működő grillek esetében, jobban bírják a hőt, így valószínűleg tovább fognak tartani.

Grill kiegészítők

Grill tartozékok

Ezek a grill kiegészítők nem feltétlenül szükségesek, de ha olyan grillsütőt vásárolsz, amely rendelkezik velük, biztosan hasznosnak fogod őket találni. 

 • Oldalsó gázégő – köretet vagy szószt szeretnél főzni a grillezett húsokhoz és zöldségekhez? Ne rohangálj a grilltől a konyhába. Szerezz be egy oldalsó égővel ellátott gáz grillsütőt.
 • Tárolóhely vagy tároló rekeszek – a grill alatti tárolóhelynek és a grill melletti tárolórekesznek köszönhetően minden kéznél lesz, amire csak szükséged van. 
 • Kerekek – egyes grillek nehezek és terjedelmesek, ezért a könnyebb kezelés és mozgatás érdekében jó minőségű kerekekre lesz szükséged.  
 • Grillfedél – gyorsabb ételkészítést és közvetett grillezést tesz lehetővé. 
 • Hőmérő a grillfedélben – a hőmérő segítségével azonnal megtudhatod, hogy a grill már forró-e, vagy hogy az ételek a megfelelő hőmérsékleten sülnek.
Nyomtatás
P-DC1-WEB10
30 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérő
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket
Az Ön adatainak védelme fontos számunkra Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.
További információ Kevesebb információ