Shop roku Akvizice ApF HU

Milyen házimozi projektort vegyek?

Termékkatalógus

A házimozihoz ajánlott projektorok filmvetítésre és játékra szolgálnak. 4K, Full HD vagy HD Ready felbontásúaknak kellene lenniük, és a filmek lejátszásához szélesvásznú kialakítás szükséges, leginkább 16:9 és 21:9 oldalarányok mellett. Általában sötétebb környezetben kell vetíteni, ezért némely filmprojektormodellek alacsonyabb fényerővel rendelkeznek.

Milyen házimozi projektort vegyek?
Előnyök és hátrányok
 • A valódi mozikhoz hasonlatos filmélmény
 • Full HD vagy 4K felbontás
 • Magas kontraszt
 • Nagyon jó színek
 • A 4K projektorok drágábbak
 • Nem igazán alkalmas prezentáció vetítésére

A házimozi projektor kiválasztásakor felmerülő kérdések

Versenyre tud kelni a házimozi projektor a televízióval?

Egyértelműen igen. A projektorok mellett elsősorban a képátló szól. A filmnézés élménye közeledik a moziban tapasztalthoz. A projektor előnye a kis tömeg. A televízióval szemben mobilisabb. Más szempontból a televíziónak nagyobb az élettartama (2-4x), csendesebbek, és nem szükséges hozzá vászont venni.

Milyen háttérvilágítást válasszunk?

A háttérvilágítás szintje (egységei az ANSI lumenek) attól kellene függjön, mennyire intenzív a megvilágítás a helyiségben. A teljes sötétben való vetítéshez elegendő a 2000 lm-nel rendelkező modellek, ezzel szemben az 5000 lumen fényerővel rendelkező projektor esetében a vetítés a szemnek túl világos, tehát kellemetlen lenne. A kevésbé megvilágított helyiségekbe a 3000 lm fényerő ajánlott. A 3000 lm fölötti fényerővel rendelkező projektorok képesek jól filmet vetíteni nappali fénynél is nem elsötétített helyiségekben.

Milyen a különbség a natív és a maximális képfelbontás között?

A natív felbontás az, amelyben a projektor vetít. Meghatározza tehát a végső képminőséget (finomságot). Amennyiben a például a számítógép által adott kép más felbontású, a projektor azt natívvá változtatja. A maximális felbontás a lehetséges maximális felbontást jelenti, amelyet a projektor natívvá tud változtatni. A film vagy a számítógép asztala a maximálisnál nagyobb felbontásban a projektor nem ábrázol. Nagyon magas minőségű képet nyújtanak a natív Full HD-s projektorok (1920 x 1080 pixel) vagy a még nagyobb felbontással bíró eszközök.

Mi mindenhez lehet a házimozi projektort csatlakoztatni?

A projektort különféle berendezésekhez lehet csatlakoztatni.


- a PC vagy laptop csatlakoztatásához HDMI, DVI vagy VGA csatlakozó szükséges
- a játékkonzolhoz válassz HDMI-t, komponens vagy kompozit csatlakozót
- a DVD/Blu-Ray és egyéb lejátszókhoz használj HDMI, komponens vagy kompozit csatlakozót
- a mobil vagy tablet csatlakoztatásához használd a WiFi vezeték nélküli technológiát
- multimédiás tartalmak lejátszásához használj LAN konnektort.


TIPP: Vásárlás előtt győződj meg, hogy milyen típusú csatlakozást támogat a berendezésed. Amennyiben a projektorral nincs közös csatlakozójuk, használj átalakítót.

Elég a falra vetíteni, vagy inkább válasszuk a vásznat?

Vetíteni lehet egyszerű fehér falra is, a kép azonban jobban mutat a vetítővásznon. Szükség esetén színes falra is vetíthetünk, mert egy sor projektor el van látva a korrekció funkciójával a színalapok árnyalata szerint. A túlságosan telített falakat azonban nehéz jól harmonizálni, ezért inkább válasszunk vásznat vagy speciális falfestést. A vászon kiválasztásánál válasszunk olyan modellt, amely hasonló oldalaránnyal rendelkezik, mint a projektor által vetített kép.


A vásznak fajtái:

Vetítővászon állvánnyal - könnyen hordozható, néha kissé tekeredik.

Vetítővászon keretek - a vászon tökéletesen kifeszített (nem tekeredik).

Rolós vetítővásznak - tárolása helytakarékos, néha gond lehet a vászon tekeredése.

Házimozi projektorok

 • Ideális filmnézéshez és játékhoz
 • Mozihoz hasonló filmélmény
 • Egyes modellek támogatják a 4K felbontást
Házimozi projektorok

Mi a legfontosabb a házimozi projektor kiválasztásánál?

Rozlišení

Átló, felbontás és optimális nézési távolság

A vetített kép átlójának nagysága a filmprojektoroknál főleg a vetítési távolságtól függ (a projektor és fal vagy a vászon közti távolság). Általában igaz, hogy a projektor minél messzebb helyezkedik el a vászontól, és minél közelebb ülünk a vászonhoz, annál nagyobb natív felbontást kellene választani.

Optimális nézési távolság Képátló Megfelelő natív felbontás
2 m 1–1,6 m HD vagy nagyobb
3 m 1,6–2,4 m HD vagy nagyobb
4 m 2–3,2 m Full HD vagy nagyobb
5 m 2,5–4 m Full HD vagy nagyobb

Olvasd el, mi a különbség a projektor natív és a maximális felbontása között.

Fényáram

Fényáram (fényerő)

A fényerő lumenekben (lm) van megadva, és hatással van a vetített kép végső fényerejére. Fontos a környező megvilágítás mértéke. Amennyiben a helyiség teljesen el van sötétítve, a projektor fényerejének szükségessége csökken.

 • 2000 lm-ig – a projektor teljesen elsötétített helyiségekbe való minimális fény mellett.
  2000–3000 lm – kevéssé megvilágított helyiségekbe alkalmas.
  3000 lm-ig – nagyon jól látható vetítést garantál nappali fénynél is.

Kontraszt

Kontraszt

A filmprojektoroknál a kontraszt fontos paraméter, mert alapvetően hat a részletek mértékére, amelyek a különböző sötétségű jeleneteknél láthatók. Tehát a kép legvilágosabb és a legsötétebb helyének arányáról van szó, ahol a magasabb érték jobb láthatóságot jelent sötét jelenetek esetében is - a fekete tehát fekete lesz, és nem szürke. A filmprojektorok esetében a 10000:1 és nagyobb kontraszt az elvárt.

Zajszint

Zajszint

A zajt a projektorok esetében a ventilátor kelti, amely hűti a projektor házát. Minél kisebb a helyiség, annál halkabb projektorra van szükség. a még elfogadható érték 30 dB.

Vetítési technológia

Vetítési technológia

A különbség az LCD és DLP vetítési technológia között főleg a múltban ütköztek ki, manapság a két hasonló árfekvésű projektorok képminősége hasonló.

A DLP projektorokat nem muszáj megtisztítani a portól, tehát karbantartásuk kevésbé igényes. Valamivel jobb a fekete színvisszaadás, mint a az LCD projektorok esetében. Nagyon gyors jeleneteknél szívárvány effektus jöhet létre, amelyet csak néhányan érzékelnek. A DLP projektorok halogén lámpákkal vannak ellátva (nagyobb méretek és fényerő) vagy LED diódákkal (alacsonyabb fogyasztás és méretek).

Az LCD projektorok a fekete színen kívül kissé jobb színvisszaadással rendelkeznek. Nem hoz létre szivárvány effektust. Karbantartásuk azonban igényesebb és alacsonyabb kontraszttal rendelkeznek.

Hasznos funkciók és tulajdonságok

Hasznos funkciók és tulajdonságok

Távirányító az egyszerű működtetés és beállítás érdekében a helyiség másik végéből
A trapéztorzítás korrekciója kiegyenlíti a vetített képet oly módon, hogy az ne legyen deformált, mikor a vetítés során a projektor nem függőlegesen van elhelyezve a vászonhoz (a vetítés oldalról vagy a magasból történik).
Zoom - megváltoztatja a kép nagyságát a projektor mozgatásának szükségessége nélkül.
PiP (Picture in Picture) – két kép (videó vagy fotó) egymás mellé vetítése 2 forrásból.
A beépített akkumulátor lehetővé teszi néhány órán át a konnektor nélküli működtetést.
A beépített hangszóró elegendő az alapvető hangosításhoz, amennyiben nincsenek a helyiségben külső hangszórók. Az igényesebb vásárlóknak valamelyik házimozi rendszert ajánljuk.

Fogalomtár - Milyen házimozi projektort vegyek?

A trapéztorzítás korrekciója

A trapéztorzítás korrekciója kiküszöböli a deformációt Abban az esetben, ha a projektor nem az ábrázolási felület közepén van elhelyezve, hanem oldalról, felülről vagy alulról vetít.

FOV

Field of view, avagy látószög. A szemünk és a vetített kép által bezárt szöget jelenti. Minél közelebb vagyunk a képhez, és minél nagyobb az átló, annál nagyobb a szög és fordítva.

PiP

Picture in Picture, vagyis a kép a képben két egymás mellé vetített képet (videó vagy fotó) jelent két különböző forrásból.

Fogalomtár
Nyomtatás
P-DC1-WEB15
30 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérő
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket
Az Ön adatainak védelme fontos számunkra Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.
További információ Kevesebb információ