Milyen időjárás állomást vegyek? (Okosotthon)

Termékkatalógus

Cikk

• Szerző: Jiří V. Matýsek

Ha van elképzelésünk arról, hogy milyen lesz az időjárás az elkövetkezendő néhány órában vagy napban, az felbecsülhetetlen értékű. Az interneten vagy a televíziós hírekben található előrejelzés azonban esetenként nagyon pontatlannak bizonyulhat, mivel gyakran egy terjedelmesebb földrajzi területre vonatkozik. Ez esetben a megoldást egy házi időjárás állomás jelentheti, amely egy konkrétan meghatározott helyen, pontos mérési adatokat figyel. Azok számára, akik maximális pontosságot és számos érdekes funkciót keresnek, létezik úgynevezett okos időjárás állomás is. Tehát mi mindent tesznek lehetővé ezek a modern eszközök?

meteorológiai állomás, időjárás

Milyen időjárás állomást vegyek? – TARTALOM:

 1. Mi az az időjárás állomás?
 2. Okos vagy „buta“ meteorológiai állomás?
 3. (Nemcsak) az okos időjárás állomás választásakor játszik fontos szerepet az ár
 4. Időjárás állomás több érzékelő használatával
 5. Hogyan párosítsam az időjárás állomás készülékemet a telefonommal?
 6. Meteorológiai állomás kijelzővel: igen vagy nem?

Mi az az időjárás állomás?

Az időjárás állomás egy olyan eszköz, amely érzékelők segítségével képes egyaránt megfigyelésre és elemzésére akár otthoni körülmények között is. A mért értékek alapján aztán nagyon pontosan meg tudod jósolni az időjárás alakulását egy adott helyen. Az előrejelző állomás mért értékei meglehetősen rövid távra, általában legfeljebb 12 órára szólnak. A pontossága pedig hosszabb idő elteltével csökken.

Időjárás állomás
Az meteorológiai állomás pontos időjárás előrejelzést kínál a tartózkodási helyünkre vonatkozóan.

Okos vagy „buta“ meteorológiai állomás?

Mielőtt konkrétabban megvizsgálnánk az időjárás állomás készülékek jellemzőit és kialakítását, foglaljuk össze mindkét verzió előnyeit és hátrányait.

Klasszikus időjárás állomás

 • Beépített kijelző
 • Alacsonyabb ár
 • Könnyű kezelhetőség
 • Megbízható, helyi időjárásjelző állomás
 • Kevesebb funkció áll rendelkezésre
 • A mért adatok nehézkes archiválása
 • Az időjárás állomás mért adatai csak rövid távra szólnak

Okos időjárás állomás

 • Csatlakozás az alkalmazáshoz mobiltelefonon keresztül
 • Időjárásjelző állomás adatainak felhasználási lehetősége
 • Viszonylag megbízható még a hosszabb távú előrejelzések esetében is
 • A mért adatok archiválása
 • Gyakran nem rendelkeznek kijelzővel
 • Az internetkapcsolattól függ
 • Magasabb ár

(Nemcsak) az okos időjárás állomás választásakor játszik fontos szerepet az ár

Egy okos időjárás állomás (hobbi célra vásárolt meteorológiai állomás otthonra), azaz mobilalkalmazással működő, WiFi vagy Bluetooth kapcsolatot igénylő és az internetről bizonyos adatokat merítő időjárás állomás vásárlásakor általában az a helyzet, hogy minél drágább a termék, annál jobban felszerelt és annál több funkciót is kínál. De egyetlen házi időjárás állomás sem nélkülözheti a következő alapvető funkciókat:

 • Külső és belső hőmérsékletmérés
 • Páratartalom mérése
 • Légnyomás-ellenőrzés

Időjárás állomás több érzékelő használatával

Ha szívesen figyeled az időjárást, vagy ha nagyobb pontosságot szeretnél elérni, akkor olyan időjárás állomás való Neked, amely szélesebb körű érzékelőkkel rendelkezik, és amelyek további adatokat is képesek megfigyelni. Az ilyen meteorológiai állomás gyakran még kibővíthető, és további külső érzékelők külön kaphatók hozzá. Már akár 58 000 forinttól kezdődően is megvásárolhatóak, közülük sok időjárás állomás képes kezelni például a következőket:

 • A CO2-szint ellenőrzése
 • A szélsebesség és a szélirány mérése
 • Egy bizonyos időszak alatt lehullott csapadék mennyiségének nyomon követése
 • Levegőminőség (ez gyakran az internetről származó adat)
 • Fejlett adatkezelés, beleértve az archiválást és az adatok elemzését is
időjárás állomás több érzékelő
Az időjárásjelző állomás érzékelőit ideális esetben olyan helyen kell elhelyezni, ahol az időjárás hatásai nem befolyásolják azt túlzottan.

Hogyan párosítsam az időjárás állomás készülékemet a telefonommal?

Az ilyen intelligens meteorológiai állomás legfőbb előnye, hogy vezeték nélkül méri az időjárást – beleértve a külső érzékelőket is, amelyek vezeték nélkül csatlakoznak a központi egységhez. Az összes végeredmény leolvasás a mobiltelefonon lévő alkalmazáson keresztül történik. Maga a kapcsolat ezután Bluetooth-on vagy WiFi-n keresztül jön létre.

 • A Bluetooth egy megbízhatóbb és olcsóbb technológia, de kisebb hatótávolsága miatt technikailag korlátozottabb. A jelet körülbelül 10 méteres távolságra képes továbbítani, és ez az érték még tovább csökkenhet, ha a jelet például egy tartófal akadályozza.
 • Ebben az esetben a WiFi előnyösebb. Elég, ha a házi időjárás állomás és a mobiltelefon ugyanarra a hálózatra csatlakozik, és bárhol a jel hatótávolságán, leggyakrabban ez egy lakásban vagy egy családi házas telken belül van, ahol könnyen hozzáférhetünk a meteorológiai állomás adataihoz.

Az okos időjárás állomás könnyen integrálható az okosotthon (Smart Home) rendszerekbe. A legfejlettebb modellek képesek szabályozni a szellőzést (például amikor a szén-dioxid-koncentráció meghalad egy bizonyos szintet), vagy vezérelni az árnyékolórendszert, ha esetleg nyáron túl magasra emelkedik a hőmérséklet. Ezenkívül egyes időjárás állomás modellek elküldik az információkat a szerverekre, és a mért adatokat további időjárás-előrejelzések készítéséhez használják fel, amelyek nagyon pontosak. Természetesen ez fordítva is működik – az internetkapcsolat pontosabb és hosszú távú előrejelzéseket biztosít.

i

Milyen időjárást vegyek? A legkelendőbb termékeket ITT találod.

Meteorológiai állomás kijelzővel: igen vagy nem?

Bár az okos időjárás állomás legjelentősebb előnye a mobiltelefonnal való összepárosítás, és már csak ezért is nélkülözhetik a kijelzőt (mivel az érzékelők kimenetei és az összes előrejelzés a telefonon lévő alkalmazásban jelenik meg), a piacon vannak olyan modellek is, amelyek saját kijelzővel rendelkeznek. A kijelzőn a legfontosabb információk jelennek meg, mint a hőmérséklet, a páratartalom, a rövid távú időjárási előrejelzések, de ez mellett még például az óra és a dátum is. A házi időjárás állomás gyakran helyettesíti az órát a szobában, éppen ezért egyes felhasználók minden bizonnyal hiányolnák róla a kijelzőt. A mobiltelefonnal párosítás mélyebb elmerülést biztosít a mért adatokba, valamint archiválást és elemzést is.

Időjárás állomás - adatok
Egy időjárás állomás valóban nagy mennyiségű adatot képes összegyűjteni.
i Szintén érdekelhet:

A legtöbb házi időjárás állomás számára rendkívül hasznos a folyamatos internetkapcsolat. Az úgynevezett okos időjárás állomás egy olyan intelligens eszköz, amely a világ minden tájáról származó adatokhoz hozzáfér. Nemcsak az időjárást tudja pontosabban megjósolni, hanem ezt az információt közvetlenül a felhasználó telefonjára is képes eljuttatni. A hagyományos időjárás állomás képességei így jelentősen kibővülnek.

4,6 15×
GARNI 1025 Arcus - időjárás állomás
Időjárás állomás - otthoni, csatlakozás WiFi 2,4 GHz segítségével, beltéri, okos, időjárás előrejelzés és aktuális időjárási adatok, ismételt ébresztés és ébresztőóra, mért értékek: légnyomás, szélsebesség és irány, hőmérséklet, nedvességtartalom, idő, dátum és napkelte és napnyugta megjelenítése, vezeték nélküli érzékelő hatótávja 150 m, fő egység, érzékelő, adapter, használati utasítás és szerelőkészlet a csomag része, elhelyezése asztalra, mérete 138 × 202 × 38 mm (Ma×Sz×Mé)
83 190 Ft
Raktáron > 5 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: GARNI19010
4,6 68×
Sencor SWS 5600
Időjárás állomás - otthoni, vezeték nélküli, csatlakozás rádióhullámok segítségével, beltéri és kültéri, időjárás előrejelzés és aktuális időjárási adatok, ismételt ébresztés, ébresztőóra és alacsony elemfeszültség jelzése, mért értékek: hőmérséklet, nedvességtartalom, idő és dátum megjelenítése, vezeték nélküli érzékelő hatótávja 30 m, fő egység és érzékelő a csomag része, elhelyezése asztalra, mérete 118 × 122 × 52 mm (Ma×Sz×Mé)
17 890 Ft
Kérés esetén megrendeljük
Termékkód: JN514s4a
4,1 21×
TFA 35.1153.02 LIFE - házi meteorológiai állomás időjárás-előrejelzéssel
Időjárás állomás - otthoni, vezeték nélküli, csatlakozás rádióhullámok segítségével, beltéri és kültéri, időjárás előrejelzés és aktuális időjárási adatok, mért értékek: csapadék, hőmérséklet, nedvességtartalom, idő és dátum megjelenítése, vezeték nélküli érzékelő hatótávja 60 m, maximum 3 vezeték nélküli érzékelő, fő egység, érzékelő és használati utasítás a csomag része, elhelyezése falra és asztalra, mérete 125 × 138 × 28 mm (Ma×Sz×Mé)
11 390 Ft
Raktáron 1 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: TFA21001
3,9 17×
TF 31.4007.02 WEATHERHUB szett 7
Időjárás állomás - otthoni, vezeték nélküli, csatlakozás WiFi 2,4 GHz segítségével, beltéri és kültéri, okos, időjárás előrejelzés és aktuális időjárási adatok, ébresztőóra, mérési érték riasztás és csatlakozás mobilalkalmazással, mért értékek: szélsebesség és irány, csapadék, hőmérséklet, nedvességtartalom, idő és dátum megjelenítése, vezeték nélküli érzékelő hatótávja 100 m, maximum 50 vezeték nélküli érzékelő, fő egység, érzékelő, adapter, használati utasítás és szerelőkészlet a csomag része, elhelyezése falra és asztalra, mérete 128 × 128 × 32 mm (Ma×Sz×Mé)
61 690 Ft
Raktáron 5 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: TFa39
4,0
TFA 35.8000.01 VIEW METEO
Időjárás állomás - otthoni, vezeték nélküli, csatlakozás WiFi 2,4 GHz segítségével, beltéri, okos, időjárás előrejelzés és aktuális időjárási adatok, csatlakozás mobilalkalmazással, mért értékek: légnyomás, harmatpont, csapadék, hőmérséklet, nedvességtartalom, idő és dátum megjelenítése, vezeték nélküli érzékelő hatótávja 100 m, fő egység, érzékelő, adapter és használati utasítás a csomag része, elhelyezése falra és asztalra
37 690 Ft
Raktáron 2 db
Termékkód: TFA22001
4,0
TFA 35.8001.01 VIEW BREEZE
Időjárás állomás - otthoni, vezeték nélküli, csatlakozás WiFi 2,4 GHz segítségével, beltéri, okos, időjárás előrejelzés és aktuális időjárási adatok, ébresztőóra és csatlakozás mobilalkalmazással, mért értékek: légnyomás, szélsebesség és irány, hőmérséklet, nedvességtartalom, idő és dátum megjelenítése, vezeték nélküli érzékelő hatótávja 100 m, maximum 5 vezeték nélküli érzékelő, fő egység, érzékelő és használati utasítás a csomag része, elhelyezése falra és asztalra, mérete 140 × 230 × 30 mm (Ma×Sz×Mé)
70 690 Ft
Raktáron 1 db
Termékkód: TFA22002
5,0
EMOS Smart E5059 professszionális vezeték nélküli időjárás állomás
Időjárás állomás - otthoni, vezeték nélküli, csatlakozás WiFi 2,4 GHz segítségével, beltéri és kültéri, okos, időjárás előrejelzés és aktuális időjárási adatok, ismételt ébresztés és ébresztőóra, mért értékek: légnyomás, szélsebesség és irány, csapadék, hőmérséklet, nedvességtartalom, idő, dátum, naptár és hold állása megjelenítése, vezeték nélküli érzékelő hatótávja 50 m, fő egység, érzékelő és adapter a csomag része, elhelyezése falra és asztalra, mérete 173 × 215 × 30 mm (Ma×Sz×Mé)
Leárazás -30 %
57 420 Ft 82 030 Ft
Raktáron
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: Emo21_155
TFA 35.8002.01 VIEW SHOW
Időjárás állomás - otthoni, csatlakozás WiFi 2,4 GHz segítségével, beltéri, okos, időjárás előrejelzés és aktuális időjárási adatok, ébresztőóra, kivetítés és csatlakozás mobilalkalmazással, mért értékek: szélsebesség és irány, hőmérséklet, nedvességtartalom, idő megjelenítése, vezeték nélküli érzékelő hatótávja 100 m, maximum 4 vezeték nélküli érzékelő, fő egység és adapter a csomag része, elhelyezése falra és asztalra, mérete 110 × 150 × 50 mm (Ma×Sz×Mé)
40 390 Ft
Raktáron 2 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: TFA22003
2,8
TFA 30.3238.06 – Vezeték nélküli úszó érzékelő
Időjárás állomás - vezeték nélküli érzékelő medencevíz hőmérsékletének mérésére
11 790 Ft
Pillanatnyilag nem elérhető
Termékkód: TFA22006
Nyomtatás
P-DC1-WEB10
30 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérő
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket
Az Ön adatainak védelme fontos számunkra Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.
További információ Kevesebb információ