Milyen külső merevlemezt vegyek?

Termékkatalógus

Cikk

Aktualizálva

A külső merevlemez (más néven külső meghajtó) jelenleg az egyik legjobb és legolcsóbb módja az adatok biztonságos tárolásának. Természetesen használhatsz felhőalapú tárhelyet vagy pendrive-ot is, de ha több száz gigabájtról vagy akár terabájtról van szó, akkor mindenképpen valami másra van szükséged. Erre a célra rengetegféle meghajtó található a piacon, amelyek méretben, kapacitásban, csatlakozási módban, támogatási rendszerekben és árban is különböznek egymástól. Milyen külső winchestert vegyek? Olvass tovább és választ kaphatsz a kérdéseidre.

külső merevlemez milyet vegyek

Milyen külső merevlemezt vegyek? – TARTALOM

 1. A külső merevlemezek osztályozása csatlakozási mód szerint
 2. A külső USB meghajtók felhasználása sokoldalú
 3. Egy külső merevlemez is lehet ellenálló
 4. Külső merevlemez játékkonzolokhoz
 5. A külső SSD-k az adatátviteli sebesség bajnokai
 6. Ha egy külső merevlemez nem elég, használj NAS-t
 7. A kapacitást az igényeidnek megfelelően válaszd ki

A külső merevlemezek osztályozása csatlakozási mód szerint

 • Az USB 3.0 (3.2 Gen 1) a legtöbb asztali számítógépet, laptopot, valamint az okos TV-ket és játékkonzolokat egészíti ki.
 • Az USB 3.2 Gen 2 felhasználási területe hasonló, azonban gyorsabb és jellemzően USB-C csatlakozóval rendelkezik.
 • Az USB-C főleg a modern ultrabookok és a népszerű Apple MacBook termékek egyik kiváltsága.
 • A vezeték nélküli külső merevlemezek elsősorban okostelefonokhoz alkalmasak.
 • A LAN csatlakozóval rendelkező meghajtó integrálható a hálózatba, így több felhasználó egyszerre férhet hozzá.
 • Az eSATA-t ma már gyakorlatilag nem használják, mivel az asztali PC-k tekintetében kevés a támogatás.
 • A FireWire interfész nagy átviteli sebességet biztosít, de nem használják széles körben.
 • A ThunderBolt kezdetben csak az Apple készülékek területe volt, de fokozatosan megjelent a Windows PC-k világában is.

A külső USB meghajtók felhasználása sokoldalú

Ha gyakran másolsz át terjedelmes adatokat, akkor egy 2,5" külső tárhellyel biztosan jól jársz. Kis fizikai méretük ellenére jelenleg 250 GB és 5 TB közötti kapacitással kaphatók, ami a legtöbb felhasználási területre elegendő, beleértve a videószerkesztést is. A 3,5"-os meghajtókkal ellentétben ezeknek nincs szükségük külső tápegységre, ezért az alacsonyabb árkategóriákban is megtalálhatók.

i Ellenőrizd a számítógépeddel való kompatibilitást
Azt javasoljuk, hogy külső merevlemez vásárlása előtt ellenőrizd le, hogy a számítógéped kompatibilis-e az adott termékkel. Különösen az operációs rendszer verzióját és az USB típusát érdemes megnézni. A Microsoft Windows XP operációs rendszer például alapértelmezés szerint nem támogatja a 2 TB-nál nagyobb kapacitású külső meghajtókat. Gondolnod kell a régebbi, csak USB 2.0 csatlakozóval rendelkező PC-k sebességkorlátozásaira is. A valós sebesség ebben az esetben legalább 4-szer lassabb, mint az USB 3.0 szabvány esetében.

A 3,5" külső winchesterek otthon vagy a vállalkozásban maradó adattárolóként szolgálnak. Egy ilyen külső merevlemez nehezebb és nagyobb, ugyanakkor lényegesen nagyobb kapacitást kínál, ami nagyon jó arányban áll a termék árával. A meghajtó alkalmas könnyebb terhelésekre, például alkalmi biztonsági mentésekre vagy adatarchiválásra. Ne feledd azonban, hogy várható élettartama körülbelül 5 év, ezt követően át kell helyezned az adataidat egy újabb meghajtóra. A meghajtót a számítógép mellett egy hálózati adapterhez is csatlakoztatni kell.

Egy külső merevlemez is lehet ellenálló

Por- és ütésállósággal manapság már sok okostelefon büszkélkedhet, viszont sok esetben jól jöhet egy hasonlóan ellenálló külső merevlemez is. Különösen akkor, ha gyakran hordod magaddal a táskádban. A strapabíró külső merevlemezek 2,5"-es formátumban kaphatók, és már ránézésre is látszik rajtuk, hogy a gyártó a fizikai biztonságra helyezte a hangsúlyt.

Az ilyen külső merevlemezek többnyire gumiszerű anyaggal vannak megerősítve, és a csatlakozókat fedél védi. Az ide tartozó meghajtókat gyakran a katonai MIL-STD-810G 516.6 tesztek is tanúsítják, mely során 26 alkalommal különböző szélekre, sarkokra és síkban esnek le 1,5 méteres magasságból. Egyes ellenálló külső merevlemezek támogató eleme az úgynevezett G Shock-érzékelő, amely hirtelen mozgásváltozás esetén adatvédelmi üzemmódba kapcsolja a meghajtót, a veszély leküzdése után pedig automatikusan visszaáll a normál üzemmódba. Mindezekre a tevékenységekre LED-jelzők figyelmeztetnek villogással vagy világítással

Milyen külső SSD-t vegyek?

Külső merevlemez játékkonzolokhoz

Rengeteg játékod van, és az Xbox Series vagy PlayStation 5 konzolod már nem tud lépést tartani velük? Külső meghajtók játékkonzolhoz is kaphatók, így ez egy remek megoldás lehet számodra. Általános kialakításuk és felépítésük révén közvetlenül a játékok tárolására tervezték őket. Sok esetben a meghajtó mellé egy ajándékutalványt is kapsz a kijelölt játékszolgáltatás korlátozott idejű előfizetéséhez. Alapjában véve azonban egy klasszikus külső merevlemezről van szó. Ha például később beszerzel egy nagy, 2 TB-os tárhellyel rendelkező konzolt, akkor egyszerűen újraformázhatod a külső merevlemezt, és használhatod a laptopoddal.

Milyen külső HDD-t vegyek?

A külső SSD-k az adatátviteli sebesség bajnokai

A gyors átviteli interfészek (pl. USB-C csatlakozóval ellátott USB 3.2 Gen 2) érzékelhető terjedésével párhuzamosan egyre több külső SSD merevlemez jelenik meg a piacon. Ezek kisebb kapacitásúak és drágábbak, de ha több száz GB adatot kell percek alatt másolni, nincs jobb megoldás. Egy hagyományos HDD-vel ez egy órányi művelet lenne.

A külső SSD természetesen visszafelé kompatibilis a korábbi USB verziókkal, így egy régebbi számítógéphez vagy éppen ellenkezőleg, újabb mobiltelefonokhoz is csatlakoztatható. Sőt, a gyártók jellemzően két kábelt is mellékelnek a csomaghoz. Így az USB-C mellett egy USB-A-ban végződő kábelt is kapunk.

Ha egy külső merevlemez nem elég, használj NAS-t

Különösen az igényesebb felhasználók körében könnyen előfordulhat, hogy egy külső meghajtó egyszerűen nem elég, többnyire a sebesség vagy a kapacitás miatt. Erre a problémára kínálnak megfizethető megoldást az akár 20 TB kapacitású NAS hálózati adattárolók.

A NAS egy olyan eszköz, amelynek minden számítógép felhasználó hasznát veheti. Szinte biztos, hogy veled is előfordult már, hogy nyaralás közben elfogyott a tárhely a mobilodon vagy a laptopodon. A NAS megbízhatóan megoldja ezt a problémát. Segítségével bárhonnan hozzáférhetsz otthoni tárhelyedhez, feltöltheted a fényképeidet, videóidat és egyéb fájljaidat. És ez fordítva is igaz. Több száz gigabájtnyi filmed és sorozatod van? Tárold őket bátran a NAS-on, így bármelyiket lejátszhatod az okostelefonodon.

Mi a NAS? – Synology
A Synology NAS szerverek például négy meghajtórekesszel rendelkeznek.

Az okos adattárolás nagy mennyiségű adat tárolására alkalmas, és számos előnyt kínál a hagyományos külső merevlemezekkel szemben. Mit tud egy NAS?

 • Minden adat egy helyen van, és bárhonnan elérhető.
 • Az adatbiztonságot a második merevlemezre történő tükrözés lehetősége garantálja.
 • Automatikus biztonsági mentést készíthetsz a mobileszközeiden tárolt adatokról - dokumentumokról, fényképekről és videókról.
 • Egyszerre több felhasználó is hozzáférhet az adatokhoz.
 • Kényelmesen streamelhetsz multimédiás tartalmakat televízión, AV-vevőn, házimozin és mobileszközökön.
 • Könnyedén megoszthatod az adataidat bárkivel.
 • Könnyen hozzáférhetsz, kezelheted és rendszerezheted a tárolt adatokat bármilyen eszközről, akár webböngészőn keresztül is.

A kapacitást az igényeidnek megfelelően válaszd ki

A lemez kapacitásának kiválasztásakor mindig először a tervezett felhasználási célt kell figyelembe venni. A lehető legkisebb kapacitás 500 GB-nál kezdődik, és a kevésbé igényes felhasználók számára ajánlható. A legtöbb felhasználó számára a 2 TB-os külső merevlemezek jelentik a középutat. Nagy kapacitásuknak köszönhetően alkalmasak sok multimédiás fájl vagy akár teljes lemezek képének mentésére.

Ha feltétlenül magaddal kell vinned az utazásokra, és nagy mennyiségű adatot kell tárolnod rajta, akkor van egy jó hírünk. Az 5 TB-os külső merevlemezek 2,5"-os formátumban is kaphatók. Így nem lesz szükséged külső tápegységre a használatához.

i Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

A külső merevlemezek nagyszerű termékek, amelyek felhasználási területei széles skálán mozognak. Használhatod őket a fontos adatok biztonsági mentésének helyeként, de bátran használhatod nagyméretű fájlok több számítógép közötti átvitelére is. Egyszóval minden PC- vagy laptop-felhasználó felszerelésének elengedhetetlen részét képezik.

4,8 845×
WD Elements Desktop 8TB
Külső merevlemez 8000 GB - HDD tárhely, 3.5" formátum, USB 3.2 Gen 1 (USB 3.0) csatlakozás, anyaga műanyag, kábel a csomag része, mérete 165,8 × 48 × 135 mm (Ma×Sz×Mé), tömege 950 g
85 620 Ft
Raktáron > 5 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: FW890k1
4,8 215×
ADATA HD710P 4TB fekete
Külső merevlemez 4000 GB - HDD tárhely, ellenálló, 2.5" formátum, USB 3.2 Gen 1 (USB 3.0) csatlakozás, IP 68 védelem, anyaga gumi, kábel a csomag része, mérete 26,7 × 98,5 × 133,3 mm (Ma×Sz×Mé), tömege 390 g
62 390 Ft
Raktáron > 5 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: DU113l14
4,9 349×
Samsung Portable SSD T7 1TB szürke
Külső merevlemez 1000 GB - SSD tárhely, USB 3.2 Gen 2 (USB 3.1) és NVMe csatlakozás, olvasási sebesség akár 1050MB/s, írási sebesség akár 1000MB/s, AES-256 titkosítás, anyaga alumínium, kábel és átalakító a csomag része, mérete 8 × 85 × 57 mm (Ma×Sz×Mé), tömege 58 g
52 290 Ft
Raktáron > 5 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: SAS016i8
4,9 62×
LaCie 2.5" Rugged USB-C 4 TB
Külső merevlemez 4000 GB - HDD tárhely, ellenálló, 2.5" formátum, USB 3.2 Gen 1 (USB 3.0) csatlakozás, anyaga alumínium és gumi, kábel a csomag része, mérete 26 × 86 × 135,1 mm (Ma×Sz×Mé), tömege 400 g
Szuper ár
78 790 Ft
Raktáron > 5 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: DL067d2c1
4,8 234×
Samsung Portable SSD T7 Shield 2TB bézs
Külső merevlemez 2000 GB - SSD tárhely, ellenálló, USB 3.2 Gen 2 (USB 3.1) és NVMe csatlakozás, olvasási sebesség akár 1050MB/s, írási sebesség akár 1000MB/s, IP 65 védelem, AES-256 titkosítás, anyaga alumínium és gumi, kábel és átalakító a csomag része, mérete 88 × 59 × 13 mm (Ma×Sz×Mé), tömege 98 g
80 470 Ft
Raktáron > 5 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: SAS016k2
4,8 2190×
WD 2.5" Elements Portable 2TB fekete
Külső merevlemez 2000 GB - HDD tárhely, 2.5" formátum, USB 3.2 Gen 1 (USB 3.0) csatlakozás, anyaga műanyag, kábel a csomag része, mérete 110,5 × 82 × 15 mm (Ma×Sz×Mé)
34 550 Ft
Raktáron > 5 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: FW830w4aa
4,9 88×
Seagate Expansion Card for Xbox Series X/S 1TB
Külső merevlemez 1000 GB - SSD tárhely, NVMe csatlakozás, mérete 20,08 × 30,7 × 124,4 mm (Ma×Sz×Mé)
Szuper ár
73 610 Ft
Raktáron > 5 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: FR066g5a1
4,8 88×
Seagate PS4 Game Drive 2TB, fekete
Külső merevlemez 2000 GB - HDD tárhely, alkalmas gamereknek, 2.5" formátum, USB 3.2 Gen 1 (USB 3.0) csatlakozás, anyaga műanyag, kábel a csomag része, mérete 76 × 113,5 × 9,6 mm (Ma×Sz×Mé), tömege 149 g
Szuper ár
42 750 Ft
Raktáron > 5 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: FR066g1a
4,7 560×
Verbatim 2.5" Store 'n' Go USB HDD 1TB - fekete
Külső merevlemez 1000 GB - HDD tárhely, 2.5" formátum, USB 3.2 Gen 1 (USB 3.0) csatlakozás, AES-256 titkosítás, anyaga műanyag, kábel és biztonsági mentési szoftver a csomag része, mérete 13 × 80 × 121 mm (Ma×Sz×Mé), tömege 150 g
25 230 Ft
Raktáron > 5 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: DY307i7
Nyomtatás
P-DC1-WEB20
30 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérő
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket
Az Ön adatainak védelme fontos számunkra Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.
További információ Kevesebb információ