Akvizice ApF HU Akvizice ApF HU

Milyen laptopot vegyek?

Termékkatalógus

Egy laptopot nemcsak munkára lehet használni, hanem szórakozásra is. Megmutatjuk, milyen paraméterekre kell figyelni választáskor, mennyi RAM szükséges, és válaszolunk a leggyakrabban feltett kérdésekre. Elmondjuk, hogy válaszd ki a legjobb modellt, legyen szó akár egy új gamer laptopról vagy csak egy interneten való szörfözésre használt otthoni laptopról.

Milyen laptopot vegyek

Hogyan válasszunk laptopot? Néhány tipp a választáshoz

 1. Játékokhoz saját videókártyával rendelkező gépet válassz.

 2. Az irodai laptopoknak jó minőségű billentyűzetük és masszív felépítésük van.

 3. Az SSD nagymértékben segít felgyorsítani a gép működését és az operációs rendszer felállását.

 4. Legalább Full HD felbontást javaslunk.

 5. A kisebb képernyővel szerelt laptopok megkönnyítik a hordozhatóságot.

A laptopok alapvető paraméterei

Processzor

A processzor a számítógép agya. A laptop teljesítményét alapvetően befolyásoló alkatrész, de ettől függ a másodpercenként megjeleníthető képkockák száma (FPS ráta) a játékokban, vagy az, hogy hány programot képes egyidejűleg futtatni.

A processzor frekvenciája

A frekvenciát GHz-ben jelölik, és az utasítások számát jelzi, melyeket a processzor 1 másodpercen belül végrehajtani képes. A magasabb frekvencia magasabb processzor-teljesítményre utal.

Általánosságban az alapfrekvencia-értékek 1,6 GHz-től 3,3 GHz-ig terjednek. A legerősebb processzorok alapfrekvenciája akár 4 GHz is lehet. A számítástechnikailag erőforrásigényes tevékenységekhez szükséges magasabb teljesítmény a határértékhez közelebbi frekvenciaértékekkel biztosítható. Ezt teszi lehetővé az Intel Turbo Boost 2.0 technológia, amely növeli a működési frekvenciát terhelés alatt. A legerősebb modellek esetén meghaladja az 5 GHz-et.

Intel Turbo Boost 2.0

Olyan technológia, amely lehetővé teszi az egyes processzormagoknak az alapfrekvenciájuknál gyorsabban történő futását, ha szükséges. Minél magasabb az érték, annál nagyobb rövid idejű teljesítményleadásra képes a CPU. A 3,5 GHz-es modellek elegendőek.

Processzormagok

A processzor legfontosabb része a magja, amely felelős az összes számítási műveletért. Minél több magja van, annál több feladatot tud elvégezni a processzor. A legtöbb laptop processzor négy maggal van felszerelve. A több mindig jobb, mert a feladatok elvégzését több mag osztja meg egymás között, ami lerövidíti a feldolgozási időt. Ugyanakkor azt is figyelembe kell venni, hogy a játékra szánt nyolcmagos processzorok érezhetően nagyobb energiafogyasztással rendelkeznek, mint a gazdaságosabb négymagos processzorok, ami negatívan befolyásolja a laptop akkumulátor üzemidejét.

Processzorgyártók

Jelenleg az Intel és az AMD a legnépszerűbb processzorgyártók.

Az Intel processzorok típusai

 • Core i3, Core i5, Core i7 és Core i9

 • 7. generáció - Kaby Lake
 • 8. generáció - Kaby Lake R
 • 8. generáció - Coffee Lake
 • 8. generáció - Amber Lake
 • 9. generáció - Coffee Lake
 • 9. generáció - Coffee Lake R
 • 10. generáció - Comet Lake
 • 10. generáció - Ice Lake

Ennek a sorozatnak magasabb a teljesítménye. A Core i3 elegendő normál, és enyhén erőforrásigényes műveletekhez is. Core i5 és Core i7 processzorok a nagyobb teljesítményű laptopokhoz ajánlottak. A legmagasabb igényű felhasználók mindig a Core i7-et választják, de természetesen opció a legerősebb Core i9 is, amely a Comet Lake jelenlegi generációjában 10 magot kínál 20 szállal.

Az Intel sorozat minden processzora négy számjeggyel és egy betűvel van jelölve. Az első számjegy a generációt jelzi, és minél magasabb, annál jobbak a teljesítményparaméterei az előzőnél. A 10. generáció megjelenésével az Intelnek át kellett gondolnia a processzorok címkézését. Viszonylag logikus lépés volt szépen a számsor kezdetétől indulni, így az Ice Lake processzorokat egyszerűen Intel Core 1000-nek hívhatjuk. A processzor neve tartalmazza a grafikus chip nevét is. A korábban használt kiterjesztések, például az Y vagy U betűk hiányoznak.

Ugynakkor, hogy ne legyen minden teljesen rózsás, az Intel elég szépen játszik a jelölésekkel. Például a kizárólag az Apple számára készült processzoroknál a név „N” betűvel egészül ki, amelyet a G1 / G4 / G7 jelölésű integrált GPU osztály követ. Egy ilyen Apple számára készült processzor teljes neve Intel Core i7-1068NG7.

 • Atom, Celeron és Pentium

Alacsonyabb teljesítményű sorozat, amely egyszerű irodai munkához használt laptopokhoz alkalmas, de játékhoz nem.

 • Core M

Energiatakarékos chipek sorozata, amelyet gyakran ultrabookok használnak. Nagyobb teljesítményűek, mint a Celeron és a Pentium, és a passzív hűtés elegendő működésükhöz. Ennek köszönhetően az ilyen processzorral működő eszközök teljesen csendben üzemelnek. Ugyanakkor nem nyújtanak elegendő teljesítményt a memóriaigényes játékokhoz.

Az AMD processzorok jelölése

 • Ryzen sorozat

Az AMD Ryzen processzorokat gamerek és nagyigényű felhasználók számára tervezték. Hasonló jelöléssel és teljesítmény szerinti besorolással rendelkeznek, mint az Intel Core processzorok. Az AMD Ryzen 3 nagyobb teljesítményű irodai számítógépekhez vagy kisebb igényű játékokhoz használható. Az AMD Ryzen 5 és 7 olyan játékosok számára készült, akik nagy teljesítményt igényelnek. Számítógépes teljesítményt igénylő munkákhoz (videószerkesztés, grafikaszerkesztés) is alkalmasak.

És így megvan a győztesünk, amely lenyűgöző teljesítményével (8 mag / 16 szál) még a legnagyobb igényű felhasználók számára is vonzó lesz. A Ryzen 9 sorozatra bátran támaszkodhatsz, például 4K felbontású videók szerkesztésénél, VR játékok játszásánál vagy akár komolyabb programozási feladatoknál is.

 • A4, A6, A8, A10 és A12 sorozat

Régebbi processzorok, amelyek már csak korlátozott mértékben jelennek meg a hardverkonfigurációkban, s teljesítményben többnyire lemaradnak. Ebben a sorozatban a legerősebb AMD processzorok a régebbi Intel Core i3 vagy AMD Ryzen 3 szintjén vannak.

 • Athlon sorozat

A korábban viszonylag elterjedt AMD Athlon desktop processzorok a laptopokba is utat találtak. Azonban inkább csak egy gazdaságos CPU-nak tekinthetjük őket, alacsonyabb teljesítménnyel. Paraméterei csak a kevésbé igényes felhasználókat fogják kielégíteni, akik nem játszanak számítógépes játékokat.

Videókártya

A videókártya a kép megjelenítésére szolgál a laptop képernyőjén, külső monitoron vagy a televízió képernyőjén. Teljesítménye elengedhetetlen a játékhoz, a grafikusoknak és a videószerkesztők számára.

A videókártyák típusai

Ezek a kártyák a processzorházban helyezkednek el. Az integrált kártyák mai generációja már viszonylag nagy teljesítményű, de még mindig inkább irodai és multimédiás felhasználásra alkalmasak.

Külön videókártyák saját memóriával. Alkalmasak játékokhoz, videószerkesztéshez és grafikai programokhoz.

 • Gamer grafikus kártyák

Ezek mindig különálló, dedikált grafikus kártyák, amelyek olyan hardver erőforrásokkal vannak felszerelve, amelyeket közvetlenül játékhoz terveztek. Jelen pillanatban az NVIDIA GeForce GTX 1050-től kezdve minden magasabb szériájú kártyát gamer grafikus kártyának tekinthetünk. Ne feledd, hogy a grafikus kártya a laptop beépített része, és később semmilyen módon nem fejleszthető. Ezért jobb, ha vásárláskor kicsivel többet fizetsz, hogy aztán laptopod hosszabb ideig szolgálhasson játékgépként.

Videókártya memória

A nagyobb memória növeli a videókártya teljesítményét a 3D játékokban. Kedvezőbb árú grafikus kártyák esetén elég az 1 GB, míg a nagy teljesítményű modellek akár 8 GB beépített memóriával is rendelkeznek. A kis méretű memória akadályozhatja a videókártyát a nagyfelbontású játékok kezelésében.

Nvidia videókártyák

 • NVIDIA GeForce RTX sorozat - A legelhivatottabb gamerek számára készített videókártya legújabb generációja, ami helyettesíti a legkiválóbb GTX modelleket is és még hihetőbb grafikai hatásokat nyújt, mint például ray tracing. A technológia lényege, hogy képes a tükröződések és fényvisszaverődések realisztikus, valós idejű megjelenítésére.

 • Nvidia GeForce GTX sorozat - erőteljes modellek, amelyeket elsősorban játékra terveztek

 • Nvidia GeForce GT sorozat - gyengébb modellek, alkalmasak régebbi játékok játszására vagy multimédiás használatra

 • Nvidia Quadro sorozat - professzionális videókártyák CAD vagy 3D grafika számára

A drágább, különösen a gamer laptopok általában teljes értékű videókártyával vannak ellátva, amelyek teljesítménye teljesen összehasonlítható az asztali modellekével.

AMD videókártyák

Az AMD teljesen átformálta laptop grafikus chipjeit, és a közelmúltban inkább az integrált chipekre összpontosított. Konkrétan az AMD Vega címkével jelöli az ilyen típusú CPU-kat.

 • Radeon Pro 5500M - a legmagasabb sorozat, amelyet kizárólag a MacBook Pro laptopok használnak. Az Nvidia GeForce 1650 szintjén lévő teljesítménynek köszönhetően egy egész sor új játékot játszhatsz vele.

 • Radeon Graphics - a grafikus chipek jelenlegi generációja, amelyek a Ryzen 4000 processzorok részei.

 • RX Vega - A Vega jelölést egy szám is kíséri, amely a teljesítményosztályt szimbolizálja. A nagyobb szám mindig nagyobb teljesítményt jelez. A legerősebb modell az RX Vega 11.

Intel videókártyák

A népszerű processzorgyártó a videókártyák területén is folyamatosan fejleszt. Korábban az integrált videókártya csak az internetes böngészéshez és videók megtekintéséhez volt jó. Szerencsére ez már nem így van, és a legfrissebb integrált videókártyák felveszik a versenyt a dedikált videókártyák alacsonyabb kategóriáival. Gyakran használják az Apple MacBook és iMac gépekben. Tervezésük miatt ezek a kártyák alacsonyabb energiafelhasználással rendelkeznek, amivel megnő az akkumulátor élettartama.

 • Intel UHD Graphics - a leggyakrabban használt grafikus chip, amely akár 4K felbontást is támogat. Irodai vagy multimédiás használatra alkalmas. A játékok területén probléma nélkül csak igazán régi játékokat képes kezelni.

 • Intel HD Graphics - az integrált videókártyák régebbi sorozata. Jól használható multimédiás tartalmak Full HD minőségű megjelenítéséhez.

 • Intel Iris Plus Graphics - összehasonlítva a leggyakrabban használt HD vagy UHD grafikus megoldásokkal, ez egy észrevehetően erősebb grafikus chip, amelyet az Intel mobil processzoraiba integráltak. Teljesítménye alkalmi gamerek számára is alkalmassá teszi.

 • Intel Iris Graphics - egy korábbi generáció, amelyet az új eszközök esetében egyre kevésbé használnak.

RAM rendszermemória

A RAM rendszermemória a laptop szerves része. A feldolgozott adatok és a futó programok ideiglenes tárolására szolgál. Minél több a memória, annál kényelmesebb a játék és a munka, mert egyszerre több programot vagy böngészőablakot is futtathatsz anélkül, hogy elakadna vagy lefagyasztaná a rendszert.

 • A Windows operációs rendszer problémamentes használatához az ajánlott minimum 4 GB.

 • Ha erőforrásigényes programokat, vagy egyszerre több programot használsz, legalább 8 GB RAM-ot ajánlunk.

 • Az igényes számítógépes játékok gyakran több mint 8 GB RAM-ot igényelnek, ezért legalább 16 GB-ot ajánlunk a maximális teljesítmény érdekében.

 • A legerősebb professzionális és játékra optimalizált számítógépek akár 64 GB memóriával is rendelkezhetnek.

Háttértár (HDD, SSD, SSHD és Flash)

A merevlemez (HDD), valamint az SSD (mozgó részek nélküli lemez) a laptop összes adatának tárolására használható. A megfelelő típus kiválasztása szintén nagymértékben befolyásolja a laptop teljesítményét. Erősen ajánljuk az SSD-t, vagy az SSD kombinációját egy klasszikus merevlemezzel.

A meghajtók típusai

 • HDD - hagyományos merevlemez

Klasszikus merevlemez, olvasófejek olvassák be a forgó lemezeken tárolt adatokat. Előnyük a sokkal nagyobb kapacitás egy hasonló árú SSD-hez képest. Gyakorlati felhasználása egyre ritkább.

 • SSD - mozgó alkatrészek nélküli meghajtó

Az SSD nem tartalmaz mozgó alkatrészeket, és sokkal (többszörösen) gyorsabb, mint a HDD. Sebességük és ellenállóságuk alapján tökéletes választás a hordozható laptopokhoz, és a gyorsabb játék- és rendszerindításhoz. Az SSD meghajtók hátránya az, hogy ugyanolyan áron a HDD-hez képest jóval kevesebb tárhelyet kapunk.

 • HDD + SSD - az SSD és a HDD kombinációja

A laptop két meghajtót tartalmaz. Mindkét típus előnyeit kihasználja - a HDD nagy kapacitását és az SSD megbízhatóságát. Megfelelő megoldás a gamer laptopokhoz.

 • SSHD - hibrid meghajtó

A klasszikus merevlemez és az SSD kombinációja. A kisebb NAND flash memóriával (SSD) a leggyakrabban használt programokat kezeli, mint például az operációs rendszer és a hagyományos merevlemez (HDD) pedig biztosítja a szükséges tárhelytöbbletet adatainknak.

 • Flash típusú tárhely

Jellemző olyan, elsősorban tartalomfogyasztásra szánt mini laptopokra (netbook), ahol elsődleges szempont a minimális súly és méretek.

 • Intel Optane memória 3D XPoint-tal - gyorsítótár memória RAM bővítésként

Első generációjában az Intel Optane jelentősen felgyorsította a fájlok betöltését egy egyébként lassú lemezen. Második generációjában pedig a hagyományos RAM kiterjesztéseként működik. A megfelelő működéshez kompatibilis Intel processzor szükséges, ideális esetben egy jelenlegi 10. generációs.

Lemezkapacitás

Minél nagyobb a kapacitás, annál több program, fénykép, videó és minden más adat tárolható. Tehát érvényes, hogy a nagyobb kapacitás mindig jobb. HDD esetén általában 500 GB, 1024 GB (= 1 TB), 2 TB. A magasabb ár miatt az SSD-k kapacitása a notebookokban általában alacsonyabb, a szabvány 256–512 GB.

A lemezek hozzávetőleges kapacitása

Kapacitás Videó (DVD) Zene (mp3) Fotó (JPG)
120 GB 25 film 24 000 szám 30 000 fotó
500 GB 106 film 100 000 szám 128 000 fotó
2 000 GB 425 film 400 000 szám 512 000 fotó

Kijelző

A kijelző lényeges része a laptopnak. Minősége és képátlója erősen befolyásolja a laptoppal való általános elégedettséget.

Képátló

A laptop általános fizikai méretét és tömegét a kijelző átlója határozza meg. A kisebb képátlójú gépek könnyen hordozhatóak, de a multimédiás tartalmak kevésbé élvezhetőek rajta.

 • 12 colos és mini laptopok - minimális méret és tömeg.

 • 13 colos laptopok - rendszeres utazáshoz.

 • 14 colos laptopok - kompromisszum a méret és mobilitás között.

 • 15 colos laptopok - nem rendszeres utazáshoz, gyakran van rajta numerikus billentyűzet.

 • 17 colos laptopok otthoni használatra, numerikus billentyűzettel.

A kijelző felbontása

A kijelző felbontása jelzi, hogy hány pixel (képpont) jelenik meg rajta. Minél több, annál nagyobb a felbontás és részletgazdagabb a kép. A laptopokhoz a Full HD (1 920 × 1 080 képpont) vagy nagyobb felbontás ajánlott. Minél nagyobb a felbontás, annál jobb képet ad, de a videókártyától és az akkumulátortól is egyre többet követel.

A legelterjedtebb felbontások

Elnevezés Képernyő felbontása
HD (720p) 1 280 × 720 pixel
HD Ready 1 366 × 768 pixel
HD+ 1 600 × 900 pixel
Full HD 1 920 × 1 080 pixel
WQHD 2 560 × 1 440 pixel
WQXGA 2 560 × 1 600 pixel
3K 2 880 × 1 620 pixel
WQXGA+ 3 200 × 1 800 pixel
4K 3 840 × 2 160 pixel

Megjelenítési technológia

A laptopok, csakúgy mint a mobiltelefonok vagy a televíziók, jelenleg LCD kijelzőket (Liquid Crystal Display, folyadékkristályos kijelző) használnak, amelyek tovább osztályozhatóak a TFT (Thin-Film Transistor) és az STN (Super-Twisted Nematic) technológiákra. A mai laptopok kizárólag TFT kijelzővel rendelkeznek, amely a következő típusúak lehetnek:

 • TN (Twisted-Nematic)

Régebbi LCD-k, amelyek azonban még mindig széles körben használatosak. Az IPS kijelzőkkel összehasonlítva olcsóbbak a gyártás tekintetében, nagyobb a fényerejük, gyorsabb a válaszidejük és kevésbé szívják le az akkumulátort. Hátrányuk a kisebb betekintési szögtartomány.

 • IPS (In-Plane Switching)

A legkorszerűbb panel technológia, amely széles, 178°-os látószöget biztosít. Az IPS kijelzők drágábbak, ezért magasabb árkategóriájú laptopokon találkozhatunk velük. Alacsonyabb kontrasztarányt nyújtanak és lassabb a válaszidejük, mint a TN kijelzőknek.

 • VA (Vertical Alignment)

Kombinálják a TN és az IPS technológia előnyeit. A legnagyobb kontrasztarányt nyújtják, széles látószögű (de nem olyan jó, mint az IPS) és valósághű színképzés jellemzi.

 • OLED (organikus fénykibocsátó dióda)

Az OLED kijelzők nem használnak háttérvilágítást, így az egyes képpontok közvetlenül világítanak, ami az elektromos áram átvezetésével történik két vezető között egy vékony szerves anyagrétegen keresztül. Az a képesség, hogy az egyes képpontok fényerejét külön-külön vezéreljük, természetesen lényegesen jobb kontrasztot jelent, mint amit az LCD kínál. Az OLED kijelzőin a fekete nagyon fekete, mert a pixeleket egyszerűen kikapcsolják.

A kijelző felülete

 • Fényes

A fényes kijelzők élénkebb színekkel rendelkeznek, mint a matt panelek, de nem alkalmasak arra, hogy közvetlen napsütésben használd őket, mert ott szinte élvezhetetlenek. Egy szobában azonban nagyon színes és telített képet mutatnak. Fényes kijelzőkkel gyakran az érintőképernyős laptopokon találkozhatunk.

 • Matt

Ha gyakran utazol, vagy szeretsz nyáron a kertben ülve dolgozni, válassz egy matt (vagy tükröződésmentes) kijelzőjű laptopot. Noha a szín és a telítettség a fényes típusokkal ellentétben kissé fakóbb, viszont kevésbé jellemző rá, hogy a felhasználó arcképét és a környezetet tükrözi vissza.

 • Tükröződésmentes

A tükröződést gátló kijelzők kompromisszumot jelentenek a matt és a fényes kijelzők között. Csökkentik a vakító fényt, és ugyanakkor minőségi képet nyújtanak.

Csatlakozók

 • USB

Az egér, külső billentyűzet, flash meghajtók, külső meghajtók, optikai meghajtók, stb. csatlakoztatására szolgál. A kényelmes munkához legalább két USB csatlakozóra van szükség.

A laptopokon az USB-A (a legelterjedtebb, régebbi, szögletes, egyoldalú) és az USB-C (ovális, mindkét oldalon csatlakoztatható) típusú csatlakozókkal lehet találkozni. Az USB-C lehetővé teszi az adatátvitelt, és a laptop töltését is.

Az USB csatlakozók kinézete

 • HDMI

A leggyakrabban használt digitális videó csatlakozó, amely kiváló minőségű hangot is továbbít. Például csatlakoztathatod vele a laptopod egy tévéhez, külső monitorhoz vagy kivetítőhöz.

A digitális csatlakozó a nagy felbontású kép és hang átvitelére is alkalmas. Leginkább munkahelyi laptopokon találjuk.

 • VGA

Az analóg csatlakozó a kép továbbítását szolgálja, például régebbi projektorokra.

 • Ethernet (LAN)

Csatlakozó a laptop és a vezetékes hálózat (helyi és internet) összekapcsolásához. Gyors Gigabit LAN (1000 Mbit/s) ajánlott.

A vezeték nélküli technológia, mely minden laptopon megtalálható. Az utóbbi években jelentős változás történt a jelölésekben, és most egyszerűen a WiFi szót és 1-től 6-ig terjedő számot használnak. A legtöbb modern laptopban kizárólag a WiFi 5 vagy a WiFi 6 szabvány használatos.

 • WiFi 1 (802.11a)
 • WiFi 2 (802.11b)
 • WiFi 3 (802.11g)
 • WiFi 4 (802.11n)
 • WiFi 5 (802.11ac)
 • WiFi 6 (802.11ax)

Csatlakoztathatsz vele például vezeték nélkül egeret, fejhallgatót vagy hangszórót.

 • 3,5mm audio konektor (jack)

Fejhallgató, hangszóró vagy mikrofon csatlakozik hozzá.

A fényképezőgép memóriakártyájából vagy mobileszközökről nagy mennyiségű fénykép vagy egyéb adat egyszerű átvitelére laptopra a kártyaolvasó segítségével.

Operációs rendszer

A laptopok esetében leggyakrabban a Windows 10 operációs rendszerrel, azaz a Microsoft legújabb operációs rendszerével találkozhatsz. Ezen felül a Linux, az Endless OS vagy a MAC OS szintén elérhető a piacon. Miben különböznek?

Windows 10

A Windows 10 a Microsoft legújabb operációs rendszere. Ez többek között azt jelenti, hogy jelenleg a legtöbb frissítést kapja, és a leghosszabb ideig támogatott lesz. Különösen a fő támogatásnak 2020-ban ki kell tartania, ha semmi sem változik. És mit kínál a Windows 10? Egyesíti a régebbi Windows 7 és 8 operációs rendszerek innovációit és felhasználói felületeit. Sokaknak nem nagyon tetszett az új csempés megoldás, ezért a Microsoft kompromisszumot kötött a Start menü elrendezésében.

? Melyek a Windows 10 Pro előnyei? Olvasd el cikkünket.

A Windows 10 hozzáférést biztosít a Windows Store áruházhoz, ahol különféle alkalmazásokat tölthetsz le és vásárolhatsz, amelyek közül sok kizárólag erre az operációs rendszerre érhető el. Egy másik előnye az optimalizálás érintős eszközökre, amelyekre a Microsoft támaszkodik az újabb operációs rendszerek esetében. Ennek az operációs rendszernek azonban hátránya, hogy optimalizálása még mindig nem tökéletes. Ezért esetenként hibát vagy hiányos munkát tapasztalhatsz.

Linux

Sokáig a tech guruk operációs rendszerének számított, azonban az elmúlt években rendkívül felhasználóbaráttá vált. Az alapvető tevékenységekre alkalmas, azonban a játékokról le kell mondanunk. Több tucat különféle kiadás létezik, amelyek közül kiemelkedik az Ubuntu vagy a Fedora. A notebook megfelelő működéséhez előzetesen ellenőrizd, hogy a modellhez rendelkezésre állnak-e a szükséges illesztőprogramok, például a hálózati kártyák. Különösen új laptopok esetén a Linux támogatása általában nagyon jó.

Endless OS

Tökéletes például oktatási célokra, hasonlít a Windows operációs rendszerre, könnyen frissíthető és használata problémamentes. Kevesebb alkalmazás érhető el, professzionális felhasználásra kevésbé alkalmas.

Mac operációs rendszer

A macOS az Apple operációs rendszere, tehát nem csoda, hogy a MacBook-on és az iMac-en található. Ez a rendszer mindenképp kissé másképp működik. Sok szempontból hasonlít a Windows operációs rendszerhez, de egy más, remekül optimalizált grafikus ruhába öltöztetve. A rendszer fő büszkesége azonban a teljesítmény. A MacOS-t általában a leggyorsabb operációs rendszernek tekintik. Gyakran használják zenészek, grafikusok vagy irodában dolgozók. Viszont a MacOS nem alkalmas játékhoz. Ezen túlmenően, a kizárólagos programokon kívül, sok program nem kínál MacOS támogatást.

Chrome OS

A Chrome OS elsősorban az interneten történő munkavégzésre fókuszál. A Chrome OS-szel felszerelt laptopot Chromebooknak hívják, és ahhoz, hogy a legtöbbet hozd ki belőle, internet-hozzáférésre van szükség. A kiválasztott irodai alkalmazások offline módban is használhatók. Automatikusan szinkronizálódnak a Google Drive-val, amikor kapcsolódnak az internethez.

A Chrome OS nem igényel óriási teljesítményt, tehát fürgébb, mint az ugyanazon ártartományba tartozó Windows laptopok. Hátránya a professzionális alkalmazások hiánya. A webáruházban találsz alternatív szoftvereket, például videószerkesztéshez vagy grafikus szerkesztéshez, de nem azonosak a Windows vagy a MacOS alkalmazásaival.

Ár

A laptop kiválasztásának szerves része az ár. Vehetsz laptopot pár tízezer forintért is, de egymilliónál többért is találsz. Mi határozza meg, hogy mi szerepel az árcédulán?

Teljesítmény

A drágább laptopok nagyobb teljesítményű processzorokkal és videókártyákkal működnek, mint az ugyanazon kategóriában található olcsóbb modellek. A magasabb árú modellek kevesebb időt igényelnek a bekapcsoláskor, gyorsabban dolgoznak erőforrásigényes programokkal is, és jobb felbontású képpel rendelkeznek, nagyobb másodpercenkénti képkocka megjelenítéssel (FPS).

Kijelző

Az árat a megjelenítési minőség is meghatározza. A drágább laptopok általában minőségi panelekkel vannak felszerelve, széles látószöggel, nagy felbontással és tökéletes színvisszaadással.

A felépítés minősége

A magasabb árú laptopok általában fémvázzal rendelkeznek, amely nemcsak jól néz ki, hanem védi a gépet útközben is. A gyakori utazás így nem okoz kárt a laptopban.

Garancia

A drágább, leginkább professzionális laptopokhoz gyakran biztosítanak másnapi javítást (Next Business Day - NBD) az ügyfél otthonában vagy irodájában.

Ujjlenyomat olvasó

Számos magasabb árfekvésű laptop rendelkezik ujjlenyomat-olvasóval, mely biztonságos, és nagyon könnyű bejelentkezni vele az operációs rendszerbe hosszú jelszó beadása nélkül.

WiFi adapter

Annak érdekében, hogy a notebook jó WiFi jelet kapjon a WiFi router-től (jeladó) nagyobb távolságból is, egy nagyobb teljesítményű WiFi adapter kerül beépítésre a drágább modellekbe.

Intel Optane laptopok

 • Gyors reakcióidő az operációs rendszer és a programok futtatásakor
 • Jelenleg leginkább irodai laptopokhoz
 • Laptopok modern technológiával felszerelve

Az Intel Optane memóriával (gyorsítótárral) rendelkező laptopok jelentősen gyorsabbak a klasszikus merevlemezes laptopokhoz képest. Gyorsabban és könnyebben lehet rajtuk dolgozni, amely mindenki számára fontos szempont. A laptop még így is lassabb, mintha SSD-vel lenne szerelve, a klasszikus HDD-vel összehasonlítva azonban óriási a különbség. Sajnos, mivel a választék korlátozott, a felhasználók kénytelenek irodai laptopok közül válogatni. De ez a közeljövőben változhat.

Előnyök és hátrányok
 • Az operációs rendszer és az alkalmazások futtatása gyors
 • Nagy tárhelyű, gyors lemez alacsony áron
 • Okos algoritmus, amely a felhasználótól tanul
 • Remek ár/érték arány
 • Legmodernebb technológia
 • Korlátozott laptop választék
 • SSD még mindig gyorsabb (azonban drágább)
 • Windows 10 operációs rendszerre van szüksége

A legfontosabb paraméterek az Intel Optane laptop választásakor

Tárhely

Természetesen első helyen kell említeni a tárhelyet. Az Intel Optane laptopok általában nagy kapacitású (1TB vagy a feletti) merevlemezzel rendelkeznek, amelyet az Intel Optane gyorsítótár egészít ki. Ez bőséges tárhelyet biztosít a programok, dokumentumok, filmek és egyebek részére. Emellett megközelíti az SSD gyorsaságát alacsonyabb árért. Az a változat, ahol az Intel Optane egy gyors SSD-vel van felszerelve, szintén egyre inkább terjed. Ebben a módban a RAM kapacitásának növelésére szolgál.

Processzor

A processzor fontos eleme a laptopnak. Az Intel Optane laptopok csakis az Intel hetedik vagy az ennél újabb generációs processzorait támogatják. Jelenleg már nyolcmagos CPU-k is elérhetőek a piacon.

Gyakori kérdések Intel Optane modullal rendelkező laptop választásakor

Mi is az az Intel Optane?

Az Intel Optane Memory egy rendkívül gyors gyorsítótár, amely automatikusan megjegyzi a legnépszerűbb alkalmazásokat a PC-den. Ennek eredményeképp az operációs rendszer, az alkalmazások és a játékok sebessége a többszörösére nő. Az Intel Optane 16, 32 és 64 GB-os verzióban kapható. Olvass róla többet cikkünkben: Mi is az az Intel Optane?.

Apple MacBook - 379 990 Ft-tól

 • Az operációs rendszer zavartalanul működik és a programok simán futnak
 • macOS operációs rendszer
 • Teljes alumínium kivitelezés
 • Iskolai és professzionális használatra

Kevés termék éri el az Apple MacBook minőségét. A teljes alumínium szerkezet - az egyik legvékonyabb a világon - hagyományosan letisztult, minimalista megjelenésűek nagy számítási teljesítménnyel. A MacBook laptopok kiváló akkumulátor-üzemidővel büszkélkedhetnek, és az újabb modellek gyönyörű Retina kijelzővel is. Az összes sorozat macOS operációs rendszeren fut, amely a MacBook hardverére lett optimalizálva. Az egyes sorozatok a teljesítmény és a kijelzőméret tekintetében különböznek.

Előnyök és hátrányok
 • Csúcsminőségű konstrukció
 • Gyors operációs rendszer
 • Nagy akkumulátor üzemidő
 • Hasznos professzionális programok
 • Nem alkalmas számítógépes játékok játszására
 • Magas ár

Melyik Apple Macbook sorozat a megfelelő nekem?

MacBook Air Retina

MacBook Air RetinaHa megfizethető, könnyű és vékony laptopot keresel hosszú akkumulátor üzemidővel és a macOS operációs rendszerrel, akkor az Air sorozatú MacBook-okat ajánljuk, amely részletgazdag Retina kijelzővel van felszerelve. Mérete és minőségi akkumulátora miatt nagyon népszerű választás a diákok körében.

Előnyök és hátrányok

 • Akár 12 óra üzemidő
 • Nagyszerű képmegjelenítés 2560 × 1600 pixel felbontással
 • 2x USB-C Thunderbolt 3 csatlakozóval
 • Súlya csak 1,25 kg
 • Drága pótdíjak a nagyobb tárolási kapacitásért
 • Hiányzik a háttérvilágítású Apple logó a fedélen

MacBook Pro 13 "

MacBook Pro 13A MacBook professzionális sorozatát azoknak a felhasználóknak és szakembereknek tervezték, akik nagy teljesítményű számítógépet keresnek grafikai munkához vagy egyéb nagy rendszerigényű programok számára. Finom Retina kijelzővel és Intel Core i5 vagy i7 processzorokkal van felszerelve. Ezen felül az új MacBook Pro Touch Bar billentyűzet-kiterjesztéssel és Touch ID ujjlenyomat-olvasóval is rendelkezik.

Előnyök és hátrányok

 • Nagy teljesítményű
 • 13 colos Retina kijelző True Tone technológiával (automatikus fehéregyensúly beállítás)
 • Akár 10 óra film lejátszás az Apple TV-n
 • Két vagy négy USB-C port
 • Alapvető konfigurációk esetén csak az Intel Core processzorok 8. generációja
 • Drága pótdíjak a nagyobb tárolási kapacitásért

MacBook Pro 16 "

MacBook Pro 16Ez egyértelmű választás a legnagyobb igényű felhasználók számára, akik professzionálisan például a 4K videó szerkesztéssel, zene szerkesztéssel vagy a programozással foglalkoznak. A HW konfiguráción belül akár egy 8 magos Intel Core i9 processzor is választható, kiegészítve akár 64 GB RAM-mal vagy SSD háttértárral, 8 TB kapacitással.

Előnyök és hátrányok

 • Exkluzív teljesítmény, amely gyorsabb pénzt eredményez
 • Négy USB-C port
 • Natív képernyőfelbontás 3 072 × 1920 képpont
 • Dedikált grafikus kártya AMD Radeon Pro 5500M-ig
 • Gyenge FaceTime HD webkamera 720p felbontással
 • Kissé nagyobb súly

Gyakori kérdések a MacBook kiválasztásakor

Megéri a felárat?

Az attól függ, hogy milyen célra fogod használni a gépet. A hasonlóan erőteljes Windows laptopok általában olcsóbbak, de teljesítményük nem éri el a MacBook minőségét, általában rövidebb az akkumulátoruk üzemideje, és a Windows operációs rendszer kevésbé optimalizált. És az is fontos szempont, hogy milyen programokat fogsz használni. Általában vannak alternatív programok a macOS és Windows rendszereken, de ez nem törvényszerű.

Játszhatok a MacBook-on?

Vannak játékok, amik elfutnak a MacBook-on. Mégis, általánosságban elmondható, hogy a Windows operációs rendszerrel működő laptopokon sokkal többféle játékot játszhatsz, és a gaming laptopok emellett erőteljesebb hardverrel rendelkeznek.

Melyik a jobb operációs rendszer? A macOS vagy a Windows?

Nincs egyértelmű válasz erre a kérdésre. A macOS tökéletesen optimalizált, ezért a MacBook még hosszabb használat után is gyorsabban fut. Ugyanakkor könnyen érthető még egy teljesen laikus ember számára is. Másrészről kevés szabadságot biztosít a Windows-hoz képest. Ezért fontos átgondolni a személyes preferenciákat és a használni kívánt programokat, mivel vannak olyan alkalmazások, amelyek nem futnak mindkét operációs rendszeren.

Gamer laptop

Gamer laptopok

 • Kifejezetten játékra tervezve
 • Erőteljes videókártya
 • Alkalmas számítógépes munkákhoz is
 • A kijelző többnyire nagyobb méretű
 • Jellegzetes, jól felismerhető design

Függetlenül attól, hogy aktív gamer vagy, netalán csak alkalmanként játszol, értékelni fogod az asztali számítógépek teljesítményének ötvözését a laptopok hordozhatóságával. A hagyományos laptopoktól eltérően ezek gyakran teljes értékű asztali processzorokkal és dedikált videókártyával vannak ellátva. Olyan hasznos kiegészítőkkel is rendelkeznek, mint például a kiváló minőségű hangrendszer és a háttérvilágítású billentyűzet.

Előnyök és hátrányok
 • Maximális teljesítmény a játékokhoz
 • Gaming megjelenés
 • Megfelelő teljesítmény professzionális programokhoz is
 • Nagyobb méretek és tömeg
 • Alacsonyabb akkumulátor üzemidő

A legfontosabb paraméterek a gamer laptop kiválasztásakor

Videókártya

A gamer laptop kiválasztásának legfontosabb paramétere a videókártya. A GPU elsősorban a játék teljesítményét befolyásolja. Kiválasztásakor érdemes a legerősebb elérhetőt választani. Bár a videókártya később nem cserélhető ki, külső videókártya csatlakoztatható laptopokhoz egy szabad USB-C porton keresztül, a Thunderbolt 3 segítségével.

Legalább egy Nvidia GTX 1660 videókártyát ajánlunk, kellően nagyfelbontású játékmenethez.

RAM

Játékokhoz tanácsos olyan laptopot választani, amelynek legalább 8 GB RAM-ja van. Manapság azonbn a 16 GB-ot tekintik abszolút szabványnak.

Processzor

A játékok közbeni optimális teljesítmény érdekében minimum négymagos processzort ajánlunk. Ugyanakkor a gaming laptopok processzorai alapvetően elég magas elvárásoknak felelnek meg. Ezért javasoljuk, hogy inkább a videókártya alapján válassz.

SSD + HDD tárhely

A gyors SSD-re telepítheted az operációs rendszert, az alkalmazásokat és a játékokat, így minden nagyon gyorsan fog működni. A nagy kapacitású klasszikus merevlemezen zenét, filmeket, fényképeket vagy egyéb adatokat tárolhatsz. Így a tárhelykapacitás és a sebesség is meglesz egy laptopban.

Gyakori kérdések gamer laptop választásakor

Asztali gépet vegyek, vagy gaming laptopot?

A gaming asztali gép magasabb teljesítményt nyújt, mint egy ugyanolyan árú laptop. A monitor, a billentyűzet és a hangszóró árát azonban hozzá kell adni a költségekhez. És persze az asztali géped nehezen hordozható, a gaming laptoppal viszont akár útközben is játszhatsz. Ezért válassz az alapján, hogy hol szeretnél játszani.

Melyik kijelző méretet válasszam?

Válassz méretet attól függően, hogy milyen gyakran viszed magaddal a laptopot. Nagyobb kijelzőn (17" és nagyobb) a játék grafikája jobb, de a gyakori szállításnál fel fog tűnni, hogy jóval nehezebb és terjedelmesebb. A 15,6 colos képátló gyakran ideális kompromisszum a laptop mobilitása és a kijelző mérete között. És persze bármikor csatlakoztathatsz egy nagyobb külső monitort a laptopra.

Mit kell tudni az akkumulátor üzemidejéről?

A gamer laptop tervezésekor az elsődleges hangsúlyt a teljesítményre helyezik. A felhasznált alkatrészek nagy teljesítményt nyújtanak, ugyanakkor nagyobb energiafogyasztással is rendelkeznek. Az akkumulátor élettartama a laptop használatától függ. Játék során maximum 3 órás akkumulátor-élettartamra számíthatsz, míg irodai használat estén (munka MS Office-ban, Internet böngészése, stb.) az akkumulátor üzemideje jelentősen megnövekszik. Ugyanakkor nagyon hosszú üzemidőt nem várhatunk el a kicsi, könnyen hordozható laptopoknál.

Csatlakoztathatok egy gamer laptopot egy külső monitorhoz vagy TV-hez?

Igen, minden gamer laptopnak van kimenete külső monitorhoz vagy akár TV-hez is. Így élvezheted a játékokat nagy képernyőn, miközben a laptop hordozhatósága megmarad.

Üzleti és irodai laptopok

 • Professzionális és erőforrásigényes felhasználásra ajánlott
 • Elsőosztályú formatervezés
 • Windows 10 Pro
 • Dokkoló port opció és prémium garancia

Ha maximális megbízhatóságot követelsz a laptoptól, akkor válassz a profi munka laptopok közül. Ezek a legmagasabb minőségű anyagokból készülnek, némelyikük prémium gyártói garanciával és különleges funkciókkal. A szabvány az Intel Core processzor, legalább Full HD felbontás és robusztus kivitel. A professzionális modellek között olyanok is megtalálhatóak, amelyeket kifejezetten 3D grafikai programokhoz terveztek. Általában nagy teljesítményű és reprezentatív kialakítású laptopok.

Előnyök és hátrányok
 • Magas minőség és tartós konstrukció
 • Extrém teljesítményű modellek
 • Első osztályú kijelzők
 • Kiterjesztett garancia
 • Magas ár

A legfontosabb paraméterek a profi laptop kiválasztásakor

Processzor

A munka laptopoknak erőteljes processzorra van szükségük az erőforrásigényes programokkal való munkához. A komplex számításokhoz tervezett professzionális laptopok ezért a legerősebb mobil processzorokkal vannak felszerelve.

Videókártya

Az Nvidia Quadro és az AMD FirePro professzionális videókártyák jelentősen nagyobb teljesítményt nyújtanak a 3D CAD alkalmazásokban és a pontos számításokban. A gaming laptopok videokártyáit is lehet erre a célra optimalizálni, a játékteljesítmény kárára. A hétköznapi felhasználáshoz azonban bőven elegendő egy integrált videókártya.

RAM

A zökkenőmentes működéshez és a programok programok zavartalan futtatásához a munka laptopok számára a szabvány a 8 GB RAM. Az erőteljes mobil munkaállomásoknak akár 64 GB memóriájuk is lehet.

Háttértár

3D grafika vagy videók szerkesztéséhez a professzionális laptopoknak elegendő tárhellyel kell rendelkeznie. Ideális a gyors SSD és egy nagy kapacitású HDD kombinációja. Az irodai programokban való munkavégzéshez elegendő az SSD mérete.

Garancia

A minőségi összetevők mellett prémium garancia is jár a munka laptopok mellé. Ez gyakran következő munkanapra történő (NBD - Next Business Day), vagy helyszíni (On Site) javítást jelent.

Dokkoló csatlakozó

Ha több perifériát és több monitort használsz, kényelmesen csatlakoztathatod őket a laptop dokkoló állomásához. Ez számos profi és üzleti laptop felszereltségéhez tartozik, bár nem mindegyiknek. A tartozékok kábeleit így nem kell ki-be dugdosni, amikor magaddal viszed a gépet egy meetingre, és ha visszatértél, egyetlen csatlakozóval újra a dokkoló állomáshoz csatlakoztathatod a laptopot, amelyet az fel is tölt. A Thunderbolt 3 interfész egyre nagyobb elterjedésének köszönhetően az USB-C csatlakozón keresztül csatlakozó dokkoló állomások egyre nagyobb teret nyernek.

Gyakran feltett kérdések munka laptop választásakor

Elsősorban játékra szeretném használni a munka laptopot. Jó választás?

Játszhatsz rajta, de elsősorban nem erre tervezték. Ugyanezért az árért jobban jársz egy gaming laptoppal, amely alkalmasabb erre a célra.

Amatőr grafikus vagyok, vegyek professzionális laptopot?

Ha 3D programokat használsz, hasznos lehet, hogy ezek a gépek profi videóokártyákkal (Nvidia Quatro, AMD FirePro) rendelkeznek, amelyeket grafikus alkalmazások igényeinek kielégítésére terveztek.

Mi a különbség egy professzionális és egy irodai laptop között?

A profi laptop általában jobb teljesítményt, jobb megjelenítést, dokkoló csatlakozót és kiterjesztett garanciát kínál. Ha nagy teljesítményre van szükséged a 3D grafikákhoz, a munka laptopok közül profi videóokártyával (Nvidia Quadro vagy AMD FirePro) rendelkező modelleket választhatsz. A hosszú akkumulátor-üzemidő alap (kivéve a rendkívüli erőteljes modelleket, melyeket grafikus programokhoz használhatsz).

Irodai laptopok

 • Nem erőforrásigényes irodai munkához
 • Kényelmes billentyűzet
 • Jó akkumulátor üzemidő

Az irodai laptopokat kényelmes és hatékony munkára tervezték. A jó irodai notebooknak 15,6 colos kijelzővel kell rendelkeznie, amely nagy munkaterületet és jó hordozhatóságot biztosít, kényelmes numerikus billentyűzettel és hosszú akkumulátor-élettartammal. Nincs szükség a nagy teljesítményű videóokártyára, mert az általános feladatokkal az integrált videóokártya könnyedén megbirkózik.

Előnyök és hátrányok
 • Elfogadható ár
 • Elegendő teljesítmény az átlagos felhasználáshoz
 • Általában műanyag borítás
 • A kijelző gyengébb minőségű

A legfontosabb paraméterek az irodai laptop kiválasztásakor

Akkumulátor üzemidő

Ha gyakran használod a laptopot a hálózati csatlakozás nélkül vagy utazás közben, akkor lényeges lesz számodra az akkumulátor üzemideje. Ahhoz, hogy a laptopot egész nap használhasd, javasoljuk, hogy olyat válassz, amely legalább 10 órát működik egy töltéssel.

Gyors háttértár

Normál irodai műveletek esetén a tárolókapacitás nem kulcsfontosságú. Jelenleg általában nem kell több mint 256 GB. Jelentős hatással van a rendszer és az alkalmazások válaszadási sebességére az SSD, vagy az SSD és HDD kombinációja.

Billentyűzet

Annak érdekében, hogy a laptop akkor is kényelmes legyen, ha számokkal dolgozol, jól jön egy numerikus billentyűzet. Éjjel pedig segít a billentyűzet háttérvilágítás.

Gyakori kérdések irodai laptop választásakor

Alkalmanként játszhatok az irodai laptopon?

Az irodai laptopok teljesítménye nem elegendő a legújabb 3D játékok lejátszásához, de a régebbi játékok kevesebb részlettel, vagy alkalmi játékok elfutnak rajta.

Honnan tudhatom, hogy a laptopomnak minőségi a billentyűzete?

A billentyűzet választása gyakran a személyes preferenciáktól függ. Ezért javasoljuk, látogass el bemutatótermünkbe, ahol személyesen kipróbálhatod a billentyűzetet.

Laptopok diákoknak

 • Könnyen hordozható laptopok
 • Széles választék a teljesítménytől függően
 • Hosszú akkumulátor üzemidő

Könnyű tömegüknek köszönhetően a diákok számára készült laptopok főként a könnyű hordozhatóságra és a kényelmes munkavégzésre helyezik a hangsúlyt. A választék nagyon széles, így könnyen kiválaszthatod a hozzád legközelebb álló laptopot. Függetlenül attól, hogy alapvető feladatokhoz keresel laptopod, például jegyzetek készítéséhez, vagy játszani is akarsz, mindenképp megtalálod azt, amire szükséged van. E laptopok másik előnye a nagyobb akkumulátorkapacitás.

Előnyök és hátrányok
 • Alacsony tömeg
 • Hosszú élettartam
 • Széles választék
 • Kedvezmény az ISIC kártyának köszönhetően
 • Az olcsóbb modellek teljesítménye nagyon alacsony
 • Sok esetben nem túl izgalmas kialakítás

A legfontosabb paraméterek a diák laptopok kiválasztásakor

A kijelző átlója

Ha sokat fogod hordozni a laptopot, azt javasoljuk, hogy olyat válassz, amelynek a kijelzője nem nagyobb 14 colnál. Ez sok problémát fog megspórolni a szállítás során, és emellett egy ilyen laptop valószínűleg nagyon könnyű lesz. Nagyobb kijelzőt javasolunk a számítógépes játékokhoz, de ez esetben a laptop is nehezebb lesz.

Akkumulátor üzemidő

Az iskolában történő használathoz a laptop akkumulátorának hosszú ideig kell bírnia. Te tudod a legjobban, milyen hosszú ideig fogod a laptopot használni, de jobb, ha nem választasz olyat, amelynek akkumulátora 7 óránál tovább nem tart ki. A gamer laptopok valószínűleg rövidebb élettartamúak, így rajtad múlik, hogy megtaláld a megfelelő kompromisszumot.

Tárhely

A legolcsóbb laptopok nagyon kicsi tárhellyel rendelkeznek. A kapacitásuk 64 GB-tól indul, ami elegendő jegyzetekhez vagy néhány prezentációhoz vagy videóhoz. Ha a laptopoddal játszani is akarsz, akkor sokkal nagyobb kapacitásra lesz szükséged. 512 GB-nak elegendőnek kell lennie, de 1 TB-ot ajánlunk. Ezen felül a tárhely típusára is figyelned kell. Ha nem akarsz semmi különlegeset, akkor elegendő egy klasszikus merevlemez. Az operációs rendszer és az alkalmazások gyorsabb indításához azonban javasolunk egy SSD-t.

Videókártya

Az alapvető feladatokhoz elegendő a processzor által biztosított integrált grafikus kártya. Azzal azonban számolj, hogy nem fogsz tudni modern játékokat játszani rajta. Ha a munkán vagy tanuláson túl szórakozásra is szeretnéd használni a laptopodat, akkor válassz a bővíthető grafikus kártyával felszerelt modellek közül. A teljesítmény ebben az esetben elsősorban a költségvetésedtől függ.

Gyakori kérdések a diák laptopok kiválasztásakor

Lehetséges diák laptopon játszani is?

Ez nagymértékben függ az adott modelltől. Az olcsó laptopok általában még az egyszerű játékokat sem képesek futtatni, tehát ha a legújabb játékokat akarod játszani, akkor mindenképp többet kell költened.

Honnan ismerem meg a jó gamer laptopot?

A laikus számára az első ismertetőjel az ár. A legolcsóbb gamer laptopok ára körülbelül 280 000 Ft körül mozog, de előfordulhat, hogy teljesítményük nem elegendő a legmodernebb játékokhoz. Minél drágább a laptop, annál magasabb a teljesítmény természetesen, és 350 000 Ft körül már jó vásárt csaphatsz. A gamer laptopnak mindig külön grafikus kártyát kell tartalmaznia. Általában ez egy NVIDIA GeForce, a lehető legnagyobb számozással.

Otthoni laptopok

 • Nagyobb képátmérő és tömeg
 • Ideális internetezéshez, filmekhez vagy akár játékokhoz
 • Nagyszerű ár-érték arány

Ha laptopot internetezéshez, filmek nézéséhez, házi feladatok elvégzéséhez vagy akár játékhoz keresel laptopot, akkor egy otthoni használatra szánt laptop lehet a megfelelő választás. Ezek a laptopok nagyobb képátmérőt kínálnak, amely nagyobb tömeget eredményez. Tehát ezek a laptopok kevésbé könnyen hordozhatók, de nagyobb élvezet filmet nézni rajtuk, mint más laptopokon. További előnyük a kiegyensúlyozott ár-teljesítmény arány és a széles árskála.

Előnyök és hátrányok
 • Elég nagy teljesítményű az alapvető feladatok elvégzéséhez
 • Széles választék és árskála
 • Nagyszerű ár-érték arány
 • Nagyobb tömeg
 • Az olcsóbb modellek nem alkalmasak játékhoz

A legfontosabb paraméterek otthoni laptop választásakor

A kijelző átlója

Az képátmérő kiválasztásakor azt kell átgondolni, hogy mire fogod használni a laptopot. A kisebb képátmérőjű laptopok jobban alkalmasak utazásra, így nem kell túl sokat aggódnod a hordozhatóságuk miatt. Ha azonban nem akarod hordozni a laptopot, a nagyobb képátmérő nem probléma.

Tárhely

Egy otthoni laptop valószínűleg sok fájl tárolására fog szolgálni, ezért ne becsüld alá a tárhely kapacitásának fontosságát. Legalább 512 GB-ot ajánlunk, de ideális esetben legalább 1 TB-t legyen. Tárolás szempontjából egy SSD az operációs rendszer gyorsabb indításához és egy hagyományos HDD adattároláshoz ideális az ilyen típusú notebookokhoz.

Videókártya

A kategória széles árskálájának megfelelően különféle típusú videókártyákat fogsz találni. Ha a laptopon csak dolgozni fogsz vagy filmeket nézni, akkor elegendő az integrált grafikus kártya. De arra ne számíts, hogy képes lesz új játékokat futtatni. E feladatok elvégzéséhez a költségvetésednek megfelelő dedikált videókártyát keress.

Gyakori kérdések otthoni laptopok választásakor

Játszani is fogok tudni az otthoni laptopomon?

Az olcsóbb laptopok nem bírják el a mai játékok túlnyomó többségét, de ha megengedhetsz egy drágább laptopot, akkor nem lesz a játéknak akadálya. A minőségi gamer laptopok ára 280 000 Ft körül kezdődik.

Belépő szintű otthoni laptopok

 • Az alacsony költségvetésű felhasználók számára
 • Ideális internetes szörfözéshez
 • Többnyire műanyag konstrukció
 • A használt otthoni laptopok komoly megtakarítással kecsegtetnek

A belépő szintű otthoni laptopok olyan alacsony költségvetésű felhasználók számára készültek, akik filmeket néznek, interneteznek, a közösségi hálózatokon kommunikálnak, időnként dolgoznak a Microsoft Office-ban vagy kevésbé erőforrásigényes játékokat játszanak. Előnyük a jó ár-teljesítmény arány - manapság egy jól felszerelt laptop kedvező áron megvásárolható, és a tulajdonosa boldog lesz vele.

Előnyök és hátrányok
 • Alacsonyabb ár
 • Elegendő teljesítmény az alapvető feladatokhoz
 • Néha öregebb hardver konfiguráció
 • Többnyire műanyag konstrukció
 • Az alacsonyabb teljesítmény az összetettebb műveletek végrehajtásakor

A legfontosabb paraméterek belépő szintű laptop kiválasztásakor

Kijelző

A kijelző minősége kritikus, akár dolgozol a laptopon, akár csak szórakozásra használod. Az ideális felbontás a Full HD, minél nagyobb a képátló, annál nagyobb jelentőséggel bír a megfelelő pixelsűrűség.

Háttértár

A tárolási kapacitás határozza meg, hogy mennyi adatot menthetsz el a laptopra. Az ajánlott méret meghaladja a 256 GB-ot, de ha nem akarsz nagy mennyiségű adatot tárolni rajta, kisebb kapacitású is elég. Annak érdekében, hogy a laptop gyorsan reagáljon az utasításaidra, javasoljuk az SSD meghajtót.

RAM

Az operációs rendszer zökkenőmentes működéséhez legalább 4 GB RAM-ot ajánlunk. Az ideális azonban ennek a duplája.

Gyakran feltett kérdések belépő szintű laptop választásakor

Használhatok egy alap laptopot munkaeszközként?

Ha munkád nem igényel nagy teljesítményű gépet, a belépő szintű laptopok elegendőek a normál irodai munkához. Azonban számíts rá, hogy az akkumulátor üzemideje alacsonyabb lesz, és a konstrukció minősége is gyengébb, így a gyakori szállítás során károsodhat.

Játszhatok egy alap laptopon?

A belépő laptopok teljesítménye a legutóbbi játékok lejátszásához nem elegendő. Azonban az alacsonyabb részletességű és kisebb felbontású, gyengébb grafikával rendelkező régebbi játékok futtathatók egy alap laptopon is.

Átalakítható 2in1 laptopok

 • Forgatható vagy leválasztható kijelző
 • Többféle felhasználási mód
 • Minden esetben érintőképernyős
 • Modern megjelenés
 • Minőségi összeszerelés

Az 2in1 laptopok lehetővé teszik, hogy a billentyűzetet ráhajtsd a kijelzőre vagy leválaszd a kijelzőről. Így nemcsak laptopként, hanem állítva, sátorként és táblagépként is használható. Érintőképernyője használható munkára és szórakozásra egyaránt.

Előnyök és hátrányok
 • Stílusos kialakítás
 • Érintőkijelző
 • Többféle formában használható
 • Szinte csak fényes kijelzős változata van

Az átalakítható 2in1 laptopok felhasználási módjai

A tablet PC egy sokoldalú eszköz, 360 fokban elforgatható, vagy néhány modell esetében a billentyűzetről leválasztható kijelzővel.

Felhasználási módok

 • Notebook (Laptop) - klasszikus üzemmód, amelyet elsősorban a munkához terveztek

 • Álló (Stand) - alkalmas filmnézésre vagy prezentácókhoz

 • Sátor (Tent) - mint a "Stand" mód, alkalmas multimédiás felhasználásra vagy videóhívásokhoz

 • Tablet - ebben a módban kényelmesen szörfözhetsz az interneten, például egy karosszékből

2in1 laptopok

Gyakran feltett kérdések 2in1 laptop választásakor

Vannak előnyei a klasszikus laptopnak a tablet PC-vel szemben??

A 2in1 laptopokat többféle felhasználási mód és a stílusos megjelenés jellemzi. Általában a legerősebb alkotóelemek nem kerülnek beépítésra az átalakítható laptopokba, a professzionális vagy a gaming laptopok viszont általában klasszikus megjelenésűek. A 2-az-1-ben készülékek szinte kizárólag fényes kijelzővel rendelkeznek, amely zavaró lehet a szabadban vagy az ablak mellett végzett munkában.

Mit takar az érintéses vezérlés?

Érintéssel irányíthatod a Windows-t, használhatod kedvenc alkalmazásaidat, vagy böngészhetsz az interneten. A Touch Control intuitív alternatívája a klasszikus egér- vagy érintőpad vezérlésnek. Alkalmas például szűk helyiségekben történő munkavégzésre, vagy egyszerűen a pihenés közbeni használatra.

Szótár - laptopok

Touchpad

A Touchpad egy érdekes megoldás, amely helyettesítheti az egeret. Ez egy érintőpad, amelyet a laptopokról ismert kurzor vezérlésére terveztek.

HDMI

A HDMI kifejezés a High-Definition Multimedia Interface, magyarul nagyfelbontású multimédia csatlakozónak lehetne fordítani. Digitális kimenetet biztosít integrált hanggal (vagy hálózati átvitellel), gyakran használják laptopok külső megjelenítőkkel (pl TV-kkel) való összekapcsolására. Több csatornás hangátvitelt és akár 4K felbontást is támogat (HDMI 2.0 vagy újabb).

Mértékegységek

A képernyő bal alsó és jobb felső sarka közti távolság collban megadva (1" = 2.54 cm). A nagyobb képernyővel rendelkező laptopok könnyebben átlátható felülettel rendelkeznek, míg a kisebb kijelzővel szerelt változatokat kényelmesebben tudjuk magunkkal vinni.

UHD (4K) felbontás

Az UHD-ként vagy 4K-ként jelölt, rendkívül részletgazdag felbontás biztosítja a maximálisan éles képet a legkisebb részleteknél is. A Full HD (1 920 x 1 080) felbontáshoz képest az ultra HD 4x több képponttal rendelkezik (3 840 x 2 160). A magas felbontás viszont a notebook akkumulátorát terheli meg.

További szócikkeink
Nyomtatás
P-DC1-WEB10
28 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérő
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket
Az Ön adatainak védelme fontos számunkra Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.
További információ Kevesebb információ