Nakupování budoucnosti Őszi kedvezmények

Milyen okosóra szíjat vegyek?

Termékkatalógus
Aktualizálva 

Az okostelefonokhoz hasonlóan az okosórák is életünk szerves részévé váltak. Az okosórák a funkcióik mellett reprezentatív szerepet is játszanak, ezért jó, ha elgondolkodunk s megfelelő okosóra szíj kiválasztásán. Az okosórák nagy része támogatja az okosóra szíj egyszerű cseréjét. Melyik okosóra szíjat ajánljuk színházba és melyiket sportoláshoz? És hogyan tudod eldönteni, hogy az okosóra szíj kompatibilis-e az órád típusával?

Okosóraszíj

Milyen okosóra szíjat vegyek?

Tippek az okosóraszíj kiválasztásához

 1. Gondold át alaposan, hogy milyen használatot kell majd az okosóra szíjnak kibírnia
 2. Győződj meg az okosóra szíj kompatibilitásáról az órád típusával. Még mindig vannak olyan órák a piacon, amelyek szíját nem lehetséges kicserélni.
 3. Ne félj extravagáns színsémát választani.
 4. Kerüld a gyanúsan olcsó kínai utánzatokat, amelyek egészségügyi problémákat okozhatnak.

Az okosóraszíj kiválasztásának alapvető paraméterei

Az okosóraszíj anyaga

 • Szilikon - vékony és olcsó anyag, amely alkalmas sportolásra és egész napos viseletre. Gyorsan megszárad, de néha zavaró lehet, például hosszantartó számítógépes munkánál.
 • Nylon - talán a legkényelmesebb a hosszú távú viselethez. A szíj elég erős, számos színváltozatban kapható, de megerőltetőbb sportolás után lassabban szárad meg.
 • Bőr - elegáns anyag, amely ideális a különböző társadalmi összejövetelekhez (mozi, színház, parti és sok más).
 • A műbőr - a valódi bőr olcsóbb változata, amely bizonyos esetekben alig különböztethető meg a valódi bőrtől.
 • Rozsdamentes acél - az ilyen típusú okosóra szíj prémium megjelenést kölcsönöz az órának. Ez a legdrágább típus, amely bizonyos esetekben meghaladhatja magának az órának az árát.

Az okosóraszíj mérete

Minden csukló különböző, ezért általában különböző méretű okosóraszíj modellek választhatók. A komolyabb gyártók esetében könnyen nyomon követhető, hogy a kiválasztott szíjat milyen csuklókörméretre tervezték. Gyakran látni fogod a ruhaméret szerinti tipikus jelöléseket is (S, M, L, XL).

Kompatibilitás

Ha már kiválasztottad a szíj típusát és méretét, ellenőrizd a kompatibilitását. Felejtsd el, hogy például egy Garmin óraszíj megfelelő választás lesz Apple Watch órádra. Minden gyártónak megvan a saját zárt okosóraszíj-rendszere.

Ezért mindig az adott okosóra vagy fitness okosóra modellhez ajánlott szíjak közül válassz. Ismét meg kell ismételnünk, hogy az olcsóbb okosórák esetében csereszíjak egyáltalán nem állnak rendelkezésre. Sérülés esetén fordulj a márka szervizszolgálatához. 

Az okosóraszíj rögzítési módja

Az okosóra kiválasztásakor általában az ár, a márka, a funkciók vagy az általános kialakítás játszik fontos szerepet. Vásárláskor azonban már nagyon kevesen figyelnek arra, hogy az okosóraszíj csatja milyen típusú, ami nagy kár, mert gyakori töltés esetén rendszeresen használni fogod a választott mechanizmust. A csat típusa közvetlenül befolyásolja nemcsak az óra kinézetét, hanem az okosóraszíj tartósságát és viselési kényelmét.

 • Hagyományos csatos rögzítés - ez a legelterjedtebb megoldás, amely egyszerű megjelenést és megfizethető árat kínál. Az órák csatos rögzítése általában szövet, bőr vagy gumipánt része.
 • Pillangó csat - ez egy szimmetrikusan összecsukható csat, ahol a csat két része egymás felé hajlik, lehetővé téve a csat záródását. Jellemzően prémium fém okosóraszíjak részeként fordul elő, ezért esetükben magasabb vételárra számíthatsz.
 • Csúszó csat - ez a rögzítési mód az egyszerűsége miatt igen népszerű. Egy jó minőségű fémcsatból áll, amely egy pántra van felfűzve, és egy zárként szolgáló sapkából. A pillangócsathoz képest az egész csatmechanizmus egyszerűbb és ezért olcsóbb.
 • Mágneses csat - ez egy modern rögzítési mód, amelynél a csat két része mágnesesen tapad, és szilárdan tart.
 • Tépőzár - a könnyű sport óraszíjak esetében használatos, mely esetén a nejlonszíj vége rendkívül tartós tépőzárral van ellátva. A tépőzáras okosóra szíj kényelmes rögzítési módot kínál, mivel könnyedén szabályozhatod a szíj szorosságát.

Hogyan ápoljam az okosóra szíjat?

Minden okosóra szíjnak korlátozott az élettartama, mert (még ha elsőre nem is tűnik úgy) rengeteg szélsőséges helyzetnek kell ellenállnia. Ha reggel úszás közben viseled az órát, délután pedig síelni mész, már a hőmérséklet-ingadozás is megviseli a szíjat. A minél hosszabb használat érdekében ezért jó, ha vigyázol a szíjra és gondot fordítasz az ápolására.

A szilikon vagy nejlon okosóraszíjat rendszeresen mosd ki szappanos vízben, majd hagyd megszáradni. Mindenképpen kerüld a mosógép vagy szárítógép használatát. Arra is ügyelj, hogy a nedves szíjat ne tedd a forró radiátorra. A fémszíjakat természetüknél fogva inkább társaságban vagy munkahelyen viselik, így az ilyen szíj karbantartása nem nehéz. Elég rendszeres időközönként megtisztítani, például nedves ruhával.

Apple Watch szíj

Hogyan válasszunk Apple Watch szíjat

 • Óriási választék
 • Luxus és olcsó kivitelek
 • Kompatibilitás

Mi áll az Apple Watch nagy sikere mögött? Bizonyára az általános minőségi jellemzők, a kényelmes Apple Pay mobilfizetés, a sokféle sportmód, vagy a tökéletes integráció az összes Apple-kiegészítővel. Ezen túl azonban az Apple Watch használók nagy része szintén nagyra értékeli az óriási Apple Watch szíj választékot. Vásárláskor kapsz egy alapszíjat, de az csak a kezdet.

Előbb vagy utóbb több pántra lesz szükséged, akár dizájn, akár funkcionális szempontból. Egy szóval kifejezve az eredeti Apple Watch szíj modellek választéka igen változatos. Valójában több tucat, vagy talán több száz szín- és anyagvariáció létezik. Tehát mindenki megtalálhatja a neki való okosóra szíjat. További bónusz a hosszú távú kompatibilitás. Biztos lehetsz benne, hogy ha például két év múlva új Apple Watch okosórát vásárolsz, a szíjakat újra használhatod majd. Kivéve persze, ha az Apple úgy dönt, hogy gyökeresen megváltoztatja az órája dizájnját. De ezzel saját maga ellen dolgozna, hiszen egy ilyen lépés még a megrögzött Apple-rajongók körében is biztosan nagy visszatetszést váltana ki.

Az Apple Watch nagy népszerűségének köszönhetően számos nem Apple gyártmányú szíj is elérhető a piacon. Az ilyen okosóra szíjak általában olcsóbbak, mint az eredetiek, ami minden bizonnyal sok felhasználó számára érdekes szempont.

Mire figyeljünk Apple Watch szíj választásakor?

Az adott tevékenységhez megfelelő típust válaszd

Több Apple Watch szíj viselése nagyon egyszerűen és gond nélkül megoldható. Egy kis gyakorlással a szíjak cseréje csak pillanatokat vesz igénybe. Például sportolás előtt a prémium bőrszíjat pillanatok alatt szilikonszíjra cserélheted. Éjszaka pedig puha és jól lélegző nejlonpánttal aludhatsz el, amelyet nem is érzel a csuklódon.

Garmin óraszíj

Hogyan válasszunk Garmin óraszíjat

 • Érdekes színválaszték
 • Minőségi és tartós kialakítás
 • A Garmin nem kínál egységes módot a szíjak cseréjére
 • Az Apple Watch-hoz képest összességében kisebb kínálat

A Garmin okosóra kiváló kiegészítő a sportoláshoz és a szabadidő eltöltéséhez. Léteznek például egyszerű lépésszámláló órák, de csúcskategóriás napelemes modellek is. S tekintettel a nagy választékra, a Garmin órák esetében gyakorlatilag lehetetlen egységes szíjrögzítési módszert alkalmazni. Egyszerűen nem lehetséges.

A Garmin jelenleg nagyjából négy különböző típusú szíjat használ. Az első variáció a vívofit, ahol alapvetően a teljes kijelzőt eltávolítod a meglévő vívofit órából, és belehelyezed az újonnan vásárolt Garmin óraszíjba.

A következő a QuickFit és a QuickRelease csoport. Ezek hasonlóan egyszerű módot kínálnak a Garmin óraszíj cseréjére, mint az Apple Watch, ami felhasználói szempontból rendben van. A QuickFit és a QuickRelease szíjak azonban nem kompatibilisek egymással. Ha tehát egy régebbi Garmin órát cserélsz le egy újjal, előfordulhat, hogy ismét csereszíjakat kell vásárolnod.

A Garmin óraszíjak utolsó típusa a fix rögzítésű változatok. Sajnos ezekhez gyakran kapunk egy kis csavarhúzót, mivel a szíjat először le kell csavarozni, majd az újat fel kell csavarozni. Tehát az ilyen típusú Garmin óraszíj nem hangolható könnyen egy adott ruhához vagy társasági alkalomhoz. Ezért inkább akkor megoldás, ha az eredeti szíj élettartama lejárt, és ki kell cserélni.

Mi a fontos Garmin óraszíj választásakor?

Az óra típusa

Még mielőtt csak a szín alapján választanál Garmin óraszíj modellt, mindenképpen nézd meg alaposan, hogy melyik modellcsaládhoz készült.

Gyári vs. utángyártott

A gyári Garmin óraszíj modellek nagyjából ugyanabban az árkategóriában találhatók, mint az Apple Watch szíjak. Ezért egy új szilikon Garmin óraszíj esetében legalább 15 000 Ft körül árra számíthatsz. Fém Garmin óraszíj esetén az ár ennek többszöröse lehet.

Az utángyártott Garmin óraszíj modellek jelentősen olcsóbbak, de senki sem garantálja a minőséget, és a választék is valamivel szerényebb.

Samsung óraszíj

A Samsung óraszíj kiválasztása

 • Viszonylag szűk kínálat
 • Szilikon vagy bőr óraszíjak
 • Alacsony vételár

A Samsung okosórái a hagyományos órákról ismert kerek megjelenésre támaszkodnak. A kínálat igazán széles, sportos modelleket és elegáns modelleket egyaránt találhatunk, amelyek nem csak a szebbik nem csuklójára alkalmasak. A Samsung órákat egy saját fejlesztésű operációs rendszer - a Tizen - működteti, amely a WatchOS-hez vagy a Garmin OS-hez hasonló, rendkívül kifinomult rendszer, gyakran magyar nyelvű támogatással, érintésmentes fizetéssel és saját alkalmazásbolttal. Nem szabad megfeledkeznünk a virtuális asszisztensről és a legendás forgatható lunettáról sem, amely bizonyos Samsung okosóra modellek egyik védjegye. A lunetta, vagy más néven forgógyűrű, esetleg funkciógyűrű, lehetővé teszi az intuitív kezelést a kijelző letakarása nélkül, valamint a könnyű kezelést kesztyűs, nedves vagy piszkos kézzel.

Mindennek köszönhetően a Samsung okosórái népszerűek, ráadásul jó ár/teljesítmény aránnyal. A többnyire alacsonyabb áron azonban a csereszíjak sokfélesége ront némileg, mivel túlnyomórészt mindig egy adott modellsorozathoz készülnek. Egy adott Samsung óraszíj csak ritkán használható több hasonló modellhez, ami nagy kár. A Samsungnak mindenképpen javítania kell ebben a tekintetben.

Mi a fontos Samsung szíj kiválasztásakor?

A megfelelő modell kiválasztása

A csereszíj szegmensben a legkevésbé egyértelmű a helyzet a Samsungnál. Kompatibilis Samsung óraszíj csak az óra pontos típusának megfelelően található. És számolj azzal is, hogy ha egy éven belül másik Samsung okosórát veszel, nem fogod tudni használni a csereszíjakat.

Ha szereted gyakran cserélgetni a szíjakat, érdemes először megnézni a különböző csereszíjakat, és az elérhetőségük alapján kiválasztani az óratípust.

0
Nyomtatás
Alza fiókom Bejelentkezés Cégeknek Hogyan vásárolj Rólunk
Szállítás ide:
P-DC1-WEB05
27 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérő
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket
Az Ön adatainak védelme fontos számunkra Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és az Ön beleegyezésével weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadja a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési hálózatokon.
További információ Kevesebb információ