A tűzhely egy szabadon álló készülék, amely a főzőlapot és a sütőt is magában foglalja. Hogyan válasszunk kombinált tűzhelyet úgy, hogy ne nyúljunk mellé? Amikor ezt a készüléket választod, valójában két készüléket választasz, amelyeket úgy kell kombinálni, hogy a lehető legjobban megfeleljenek számodra. A kombinált tűzhelyek általában 50 cm vagy 60 cm szélességben kaphatók, amit többnyire a konyháknak a térbeli elrendezése határoz meg. De ekkor felmerülnek a következő kérdések - gáz- vagy villanytűzhely lenne a jobb? Az indukciós vagy a gáztűzhely felel meg jobban az igényeidnek? Útmutatónkban most tanácsot adunk.
Főzőlapot választhatsz 1-8 főző hellyel, égővel vagy főzési zónával. A kisebb háztartásokba inkább az egy- vagy kétzónás főzőlap ajánlott, míg a többtagú háztartások vagy szakácsok számára, akik gyakran főznek, egy több főzőzónás berendezés lehet a legalkalmasabb. A legáltalánosabb a négy főzőzónás verzió.
A főzőlapok általában több különféle méretű és teljesítményű főzési zónával rendelkeznek.
Átlagos paraméterek:
Legkisebb főzési zóna – 1 000 - 1 200 W
Közepes főzési zóna – 1 700 W
Legnagyobb főzési zóna – 2 300 W
WOK égő – 3 800 - 4 000 W
Indukciós főzőlap esetén a kétkörös főzési zónák a különböző átmérőjű edények felmelegítése érdekében átkapcsolhatóak. A főzési zónák teljesítménye tovább fokozható a Booster, a Hi-Light vagy a Flexi-zone funkcióval, amely jó szolgálatot tesz nagyméretű edényeknél, például főzés közben.
Az indukciós és kerámia főzőlapok általában érintéssel, illetve szenzoros vezérléssel rendelkeznek és hangalapú utasításokkal vezérelhetőek. A gombok gyermekzárral lezárhatóak. Néhány főzőlap maradékhő kijelzéssel is rendelkezik, így maximálisan kihasználhatod a főzőlapot, például, az ételek melegen tartásához. A gázfőzőlapok kezelőszerveit mechanikus gombokkal tervezték, amelyek elektromos gyújtással is rendelkezhetnek. Csak nyomd meg és fordítsd el a gombot. Az indukciós vagy gáztűzhely készülék alacsonyabb főzési költségekkel jutalmaz meg.
A fő innovációt az indukciós főzőlapok jelentik, amelyek jelenleg is időtlen funkciók és modern programok széles választékát kínálják. A már említett Booster, Hi-Light vagy Flexi zóna funkciók mellett az indukciós főzőlap azon típusát is kiválaszthatod, amely a Hob2Hood rendszer révén közvetlenül a páraelszívóhoz csatlakozik. Ennek köszönhetően automatikusan bekapcsol, ha páraelszívásra van szükség. Központi ventilátorral ellátott, integrált páraelszívóval rendelkező intelligens főzőlap beszerzésével még tökéletesebb eredményt érhetsz el.
A főzési asszisztenssel rendelkező főzőlapok átsegítenek az egész főzési folyamaton. Ha az okosotthon rajongója vagy, választhatsz olyan főzőlapot, amely Wi-Fi-n vagy okostelefonon keresztül csatlakoztatható, ezáltal pedig kényelmesen szabályozható. A főzőlap vezeték nélküli hőszondával is felszerelhető, amely figyelni tudja a készülő étel belső hőmérsékletét, és annak megfelelően állítja be a főzési zóna hőmérsékletét.
A főzőlapokat az alaplemezük anyaga szerint is megkülönböztethetjük. Az indukciós és üvegkerámia főzőlapok esetén az anyag adott - üvegkerámia. A gáz főzőlapok azonban zománcozott, rozsdamentes acél, antracit vagy üveg felülettel is elérhetőek.
A formatervezés és a szín szintén fontos szempont a főzőlapok esetében. A klasszikus fehértől kezdve a pasztellszíneken, a matt vagy fényes acélszíneken át a stílusos barna és fekete színekig számos lehetőség áll rendelkezésre. Emellett választhatsz keret nélküli főzőlapot, amely tökéletesen egybeolvad a munkafelülettel, vagy olyan indukciós keretes darabot, amely védi a főzőlapot a mechanikus sérülésektől. Hátránya azonban, hogy kevésbé karbantartható, mint a keret nélküli változat. A főzőlap szélei szintén javítják a főzőlap általános megjelenését. Leggyakrabban ferdén vágott elülső éllel vagy csupa ferdén vágott éllel találkozhatunk, de választhatunk például lekerekített, egyenes vagy ferdén csiszolt élű verziót is.
A belső űrtartalomnak közvetlenül arányosnak kell lennie a háztartás tagjainak számával, vagy a szükségleteikkel. Egy kisebb sütő gyorsabban és olcsóbban melegszik fel a kívánt hőmérsékletre, míg a nagyobb űrtartalmú modell nagyobb ételek elkészítését teszi lehetővé.
Egy személy vagy egy pár számára általában elég egy kb. 45 literes belső űrtartalmú sütő. A kisebb családoknak már 60 - 70 literes verziót ajánlunk. A 70 liter feletti sütők pedig négy- vagy többtagú családok esetén lehet jó választás.
A készülékek ebben a kategóriában általában A, vagy akár az A+ osztályba esnek. Minél jobb az osztály, annál gazdaságosabb és hatékonyabb a sütő. Az energiahatékonysági osztályt, a fogyasztást és a belső űrtartalmat az energiacímkén találhatod meg, amely kötelező minden sütő esetében. De akár a weboldalunkon vagy a gyártó oldalán is megtalálható.
A sütőket folyamatosan modernizálják, ezzel hozzájárulva ahhoz, hogy egyre finomabb és egészségesebb ételeket készíthessünk. Egy ilyen nélkülözhetetlen készülék ma már kedvező áron megvásárolható. Fontos azonban tisztázni, milyen hozzáadott értékkel és átlagon felüli funkciókkal rendelkeznek a drágább modellek.
A sütők funkciói és programjai
Kiegészítő funkciók
Bár sokak számára nem alkalmas a gáztűzhely, vitathatatlan előnye az alacsony beszerzési ár, az alacsony üzemeltetési költségek, és mindenekelőtt, az azonnali melegítés. A tűz szabályozása rendkívül egyszerű és gyors. A főzés közben hőveszteség csak minimális. A gáztűzhelyek ugyanakkor a gázcsatlakozás lehetőségétől függenek, és különösen azok számára alkalmasak, akik többet főznek és kevesebbet sütnek. Egy gáztűzhely nem rendelkezik olyan jó sütési jellemzőkkel, mint egy elektromos tűzhely. A gázsütőben egyenetlen a hőeloszlás és a hőmérséklet-szabályozás is kevésbé pontos.
Elektromos tűzhely esetén mind a főzőlapot, mind pedig a sütőt áram működteti, és választhatsz az indukciós, kerámia vagy öntött vas főzőlapok között. Az igazság az, hogy az áram lassabb felmelegedést biztosít, míg például az indukciós főzőlap gyorsabb és energiahatékonyabb, mint a hagyományos elektromos változat. Egyes elektromos tűzhelyek érintővezérléssel rendelkeznek, és különféle hasznos funkciók közül választhatsz, mint például Booster, Hi-Light vagy időzítés. Az elektromos sütők számos előnyt és széles körű használatot biztosítanak. Pontosabban szabályozhatod bennük a hőmérsékletet, a tartomány leggyakrabban 35 és 350 °C között van. Alsó- és felső sütés, ventilátor, hőlégbefúvás, grill és egyéb programok, illetve modern funkciók gazdagítják.
A kombinált tűzhelyek manapság a legnépszerűbb és legtöbbet eladott modellek között foglalnak helyet. Ötvözik a gáz főzőlap kényelmes, gyors és viszonylag olcsó jellemzőinek előnyeit az elektromos sütő számos programjával és funkcióival. Nagyszerű eredményeket érhetsz el mind a gyakori főzés, mind pedig a gyakori sütés során. Abszolút újdonság a Trio-nak nevezett hármas kombináció, amely a hagyományos főzőlap és sütő mellett a készülék alsó részén elhelyezett mosogatógépet is magában foglalja.
Nincs elég hely a konyhádban egy tűzhelyhez vagy csak egy sütő nélküli berendezésre van szükséged, amelyen főzhetsz? A megoldás egy hordozható főzőlap. Kis mérete és kompaktsága megoldja a főzést kis lakások és egyedülállók esetén. A konyhai főzőlap egy vagy két főzőzónával is rendelkezhet, és a hőforrás szerint megkülönböztethetünk öntött vas, gáz, üvegkerámia és indukciós főzőlapokat is.
A beépíthető tűzhelyek alsó részét szabadon kombinálhatod sütővel és felső főzőlappal. Ez a módszer lehetővé teszi, hogy pontosan az ízlésednek, vagy a konyhád térbeli lehetőségeinek megfelelő stílusú és külsejű készüléket alkoss. A főzőlapot kombinálhatod sütővel, vagy választhatsz beépíthető sütő és főzőlap szettet is.
A tűzhelyekhez a különféle célú kiegészítők széles választéka áll rendelkezésre. A tisztítószerek fontosak a főzőlapok és sütők rendszeres karbantartásához, ám választhatsz bizonyos főzőlap típusokhoz alkalmas edényeket, komplett edénykészleteket, egyedi serpenyőket, kuktákat és vízforraló kannákat. Ha gáztűzhelyed van otthon, akkor a gázcsövek aktuális ajánlata is csak rád vár.
Az indukciós főzőlapok az elektromágneses indukció elvén alapulnak, amelynek köszönhetően a hő nem a főzőlapon, hanem közvetlenül az edényben keletkezik. Nincs hőveszteség és rendkívül energiahatékony főzést tesz lehetővé. Az indukció a legmodernebb technológiát alkalmazza és számos innovatív funkciót kínál. Hátránya egyesek számára a magasabb beszerzési ár lehet, valamint a mágneses aljjal rendelkező, speciális edények szükségessége.
A üvegkerámia főzőlapok fűtőtekercset használnak a művelethez, amely felmelegíti a főzési zónákat. Innen a hő az edény aljához kerül. Bármilyen edény használható rajta. A kerámia főzőlap egyszerűen karbantartható és számos modern funkciót kínál. Azonban, az indukcióshoz képest az üvegkerámia főzőlapon történő főzés lassabb, és a hőveszteség is magasabb.
Az égésbiztosító egy biztonsági eszköz, amely megakadályozza a gázszivárgást, ha a láng akaratlanul kialszik.
Ha a gáz főzőlap rendelkezik automatikus begyújtóval, a láng begyújtásához többé nem lesz szükséged gyufára vagy öngyújtóra.
A Wok égőnek különleges gázkoronája van és ezáltal a láng közvetlenül a wok serpenyőre irányul, amely nagyobb teljesítményt biztosít ázsiai ételek vagy zöldségek készítése esetén.
A gázsütő a sütők egy olcsóbb változata, ám ez tükröződik is a melegítési jellemzőkben, a sütési kényelemben és a funkciókban. Ez azért van, mert a gázsütők általában csak alsó fűtőszállal rendelkezik, amely egyenetlen hőeloszlást eredményez. Hasonlóképpen, a sütőben nem állítható be olyan pontosan a hőmérséklet, mint egy elektromos sütőben. Egyeseknek megfelelnek ezek a jellemzők, hozzászoktak és szeretik, hogy a főzőlap a bekapcsolás után azonnal melegít. Azonban, eltekintve az alapprogramoktól, vagy például a világítástól és a többrétegű ajtótól, semmilyen átlagon felüli funkcióra nem számíthatsz.
Az elektromos sütők, bár lassabban kezdenek el melegíteni, szélesebb felhasználási lehetőségeket kínál, mint egy gázsütő, főleg a pontosabb beállítások, több program és a modern funkciók révén. Szóval mit is tudnak pontosan? Alsó és felső sütés, kombinált sütés, kiolvasztás, grillezés vagy hőlégbefúvás. Ezeknek az opcióknak köszönhetően bármilyen típusú ételhez (hús, pékáru, pizza) állíthatsz be programot. A modelltől függően az elektromos sütők az alapok mellett több funkcióval is rendelkeznek:
A sütő használata mindig a tisztítás kellemetlen kötelezettségével jár. A pirolízis és katalízis a sütők öntisztítását lehetővé tévő modern technológiák, amelyek megkönnyítik számodra ezt a nem kedvelt tevékenységet.
A pirolízis egy olyan tisztítási módszer, amelynek elve a sütő nagyon magas hőmérsékletre (akár 500°C) történő felhevítése, majd a zsírok és szennyeződések porrá égetése. Ezután könnyedén eltávolíthatóak a sütőből.
A katalitikus tisztítás egy speciális réteget képez olyan porózus anyagból, amely felszívja a zsírokat és zsírlerakódásokat. Ehhez a tisztítási folyamathoz nem kell magas hőmérsékletre hevíteni a sütőt, hiszen a lerakódások a normál sütés során elégnek.
A Booster, JetStart vagy Sprintstart funkciók, például, rendkívül gyorsan melegítik fel a választott főzési zónát a maximális teljesítményre. Ez garantáltan jó szolgálatot tesz pörköléskor.
Az időzítő vagy Timer olyan funkció, amely lehetővé teszi azon idő beállítását, amely után a kiválasztott főzési zónának automatikusan ki kell kapcsolnia.
A gyerekzár vagy elektronikus zár egy biztonsági funkció, amely, ha aktiválva van, lezárja a szabályozási lehetőségeket. Így a gyerekek véletlenül sem kapcsolhatják be a főzési zónákat, nem programozhatják át a választott programot és az egyéb beállításokat.
A Flexi zóna lehetővé teszi két főzési zóna átalakítását egy nagy zónává, amely főleg nagy edények vagy serpenyők használata esetén jön jól.
A hideg sütőajtó biztonsági elemként szolgál, amely megelőzi az égési sérüléseket. A két- vagy háromrétegű üvegnek köszönhetően az ajtó maximum 70°C-ra, illetve 55°C-ra melegedhet fel.
Fogalomtár