Milyen videókártyám van?

Termékkatalógus

Cikk

Aktualizálva

Dedikált vagy integrált videokártya van a számítógépedben? Tisztában vagy a videokártyád típusval, gyártójával és az egyéb információkkal, amik jól jöhetnek? Ismerni a GPU-d részleteit számos helyzetben hasznos lehet, legyen szó alacsony FPS-ről a játékokban, képmegjelenítési problémákról, vagy ha valamiért a számítógéped nem akar együttműködni. Tudni, hogyan szerezhető be ezek a teljes információk, az egyik alapvető készség a számítógép használata során, mégis sokan nem tudják, hogyan kell ezt megtenni. Ebben a cikkben ezt a folyamatot fogjuk bemutatni.

Milyen videókártyám van; videokártya; videokártya beazonosítása

Milyen videokártyám van? – TARTALOM

  1. Videokártya beazonosítása UEFI (BIOS) segítségével
  2. Videokártya beazonosítása szoftveresen
  3. Videokártya beazonosítása fizikai ellenőrzéssel
  4. További információk keresése a PC-ben lévő videokártyáról

i

Milyen adatok érdekelhetnek minket a videokártya beazonosításakor?

Ha meg szeretnéd tudni, milyen videokártya van a PC-dben, néhány alapvető információt kell keresned. A legfontosabb és első paraméter a videokártya gyártója és modellje.

A számítógépben lévő videokártya beazonosításának módszerével a következő négy fejezetben ismerkedhetsz meg. Az első két fejezet azt feltételezi, hogy a számítógéped problémamentesen működik, a harmadik fejezet a videokártya nem működő PC esetében való beazonosításával foglalkozik.

Videokártya beazonosítása UEFI (BIOS) segítségével

Ha a számítógéped problémamentesen működik, a legegyszerűbb módja a videokártya beazonosításának az, ha figyeled monitor képernyőjére rögtön a számítógép bekapcsolása után.

Milyen videókártyám van; videokártya; videokártya beazonosítása
Hogyan derítheted ki, hogy milyen videokártyád van? Figyelj a PC indításakor megjelenő logóra. Rögtön alatta megjelennek az információk, amelyek segíthetnek a videokártya beazonosításában.

A legtöbb esetben az American Megatrends logóját látod a képernyőn. Rögtön alatta szokott lenni néhány alapvető információ, elsősorban az alaplapról, de sok esetben megjelenik a videokártya modellje is.

Milyen videókártyám van; videokártya; videokártya beazonosítása
Az alaplap UEFI BIOS környezete a második hely, ahol elegendő információt találhatsz arról, milyen videokártyád van.

A következő és legközelebbi hely, ahol a videokártyát azonosíthatod, az a UEFI BIOS környezetbe való belépés. Ide a DEL (DELETE) vagy néha az F2 billentyű megnyomásával juthatsz be rögtön az American Megatrends logó után. A modern UEFI felületeknek két módozata van, az Easy és az Advanced mode. Az információkat, hogy milyen videokártyád van, többnyire az Advanced módban találod meg a Tools (eszközök) menüpont alatt a GPU post részben. A legtöbb esetben ezen a módon nem találsz részletes információkat, csak a gyártót és azt, hogy melyik PCIe slotban és módban van a kártya csatlakoztatva. Ha nem észlel kártyát, nagy valószínűséggel a videokártya nem működik rendesen.

Videokártya beazonosítása szoftveresen

Ha valamiért az előző fejezetben leírt módszerek nem segítettek a szükséges információk megszerzésében a videokártyáról és nincs problémád a operációs rendszer elérésével, akkor számos nagyon hasznos alkalmazás van, amelyek minden szükséges információt megadnak neked a videokártyádról és még sok mást is.

GPU-Z

GPU-Z egy egyszerű, ingyenesen elérhető alkalmazás, amely segít megismerni nem csak azt, hogy milyen videokártyád van, hanem számos részletes dolgot is, amik érdekelhetnek.

Milyen videókártyám van; videokártya; videokártya beazonosítása Milyen videókártyám van; videokártya; videokártya beazonosítása Milyen videókártyám van; videokártya; videokártya beazonosítása
Milyen videókártyám van: A GPU-Z egy egyszerű, de nagyon hasznos eszköz, amelyet minden esetben ajánlunk megismerni.

AIDA64

AIDA64 egy professzionális diagnosztikai szoftver, amely többet is elmond neked a videokártyádról, de az egész konfigurációdra vonatkozóan is, mint amennyit talán tudni szeretnél.

Milyen videókártyám van a PC-ben; videokártya; videokártya beazonosítása
A GPU fülön az AIDA64 alkalmazásban nemcsak az alapvető, hanem nagyon részletes információkat is megtudhatod a PC-dben lévő videokártyáról.

Az AIDA64 magyarul is elérhető. Nagyon részletesen kidolgoz minden információt, amely a videokártyáddal kapcsolatos lehet, és amire a fent említett és nem említett okokból szükséged lehet.

HWINFO

HWINFO egy cseh fejlesztésű diagnosztikai program, amely nagyon részletesen kidolgozott információkat kínál a számítógépedben található összes lehetséges szenzorról és érzékelőről. Az HWINFO segítségével nemcsak részletes információkat kaphatsz magáról a videokártyáról, hanem valós idejű adatokat is, mint például a grafikus chip hőmérséklete, feszültsége és fogyasztása, a videomemória, a tápegység és a videokártyád ventilátorainak fordulatszáma. Ezen kívül problémák esetén például megállapíthatod a videomemória hibáit terhelés alatt is.

Milyen videókártyám van a PC-ben; videokártya; videokártya beazonosítása
Az HWINFO alkalmazás környezetében a PC-d videokártyájáról a legapróbb részleteket is megtudhatod.

A HWINFO szintén részletes információkat kínál a videokártyádról, de egyben képes valós idejű működési adatokat is szolgáltatni a videokártya egyes alkatrészeiről és részeiről, mint például hőmérsékletek, fogyasztás, feszültség stb.

Videokártya beazonosítása fizikai ellenőrzéssel

Természetesen előfordulhat olyan helyzet is, amikor meg kell tudnod, hogy milyen videokártya van a PC-ben, de a gép nem indul el. Ilyenkor nem marad más, mint a fizikai ellenőrzés.

Milyen videókártyám van; videokártya; videokártya beazonosítása
Milyen videókártyám van? Néha a felszíni vizsgálat is segíthet.

Míg az alaplapok gyártói és gyakran az egyes modellek is könnyen felismerhetők egy szempillantás alatt, ez a videokártyákra nem annyira igaz. A beazonosításra a legjobb esélyünk a videokártya hátoldalán, közvetlenül a nyomtatott áramkörön vagy a hátlapon lévő címke. Néha csak egy sorozatszám van rajta, jobb esetben egy részszám, amelyet a Google-be beírva megkaphatjuk a szükséges információt.

További információk keresése a PC-ben lévő videokártyáról

Amint már tudod, melyik gyártó milyen videokártya modellje van a PC-dben, egyszerű megtalálni a további információkat. Ebben az esetben elég volt beírni a Google-be kulcsszavakként például, hogy GAINWARD GeForce RTX 4080 Panther 16G, és az első megjelenő linkek egyike közvetlenül a GAINWARD gyártó weboldalára vezet.

Milyen videókártyám van; videokártya; videokártya beazonosítása
A gyártó weboldalának kereséséhez például a Google keresőbe beírhatod a videokártya sorozatát és modelljét.

Az említett módszerekkel azonosított videokártya alapinformációi segítenek a teljes információk, beleértve az illesztőprogramok, eszközök és esetlegesen a VBIOS-ok támogatásának megtalálásában.

Milyen videókártyám van; videokártya; videokártya beazonosítása
A helyes eredmény általában az első néhány találat között van. A legfontosabb információkat megtalálod nálunk is a webshopban, közvetlenül a termék részleteinél.

A legbiztosabb forrás mindig a gyártó hivatalos weboldala a konkrét termékre és modellre vonatkozóan.

Milyen videókártyám van; videokártya; videokártya beazonosítása
A gyártó weboldalán a konkrét videokártya modellnél a MORE gombra kattintva találod meg a teljes információk áttekintését.
i Cikkajánló:

A videokártya típusának, modelljének és gyártójának beazonosítása nem rakéta tudomány. Elég megismerkedni néhány ügyes programmal, és nincsenek többé akadályok.


Michal Mikle

Michal Mikle

Overclocker, bányász, blockchain-, kriptovaluta- és decentralista mániás vagyok. A számítógépes hardvernél a kihasználatlan teljesítmény nem hagy hidegen, nálam a folyékony nitrogén vagy más extrém hűtési mód sem tabu. Megalapítottam a delid.cz-t, az Intel processszorok optimalizálását célul kitűző szolgáltatást, előadásokat tartok a minigról és igyekszem aktívan részt venni a digitális világ valamennyi innovációjában.

4,7 90×
GAINWARD GeForce RTX 3060 Ghost 12G
Videókártya - 12 GB GDDR6 (15000 MHz), NVIDIA GeForce, Ampere (GA106, 1320 MHz), Boost órajel 1777 MHz, PCI Express x16 4.0, 192Bit, DisplayPort 1.4a és HDMI 2.1, LHR (Low Hash Rate)
126 590 Ft
Raktáron > 5 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: EGr3060g3
4,5 64×
XFX Speedster SWFT 319 Radeon RX 6800 CORE
Videókártya - 16 GB GDDR6 (16000 MHz), AMD Radeon, RDNA 2.0 (Navi 21, 1700 MHz), Boost órajel 2105 MHz, PCI Express x16 4.0, 256Bit, DisplayPort 1.4 és HDMI 2.1
163 790 Ft
Raktáron > 5 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: XFXr6800m1
5,0 24×
GIGABYTE GeForce RTX 4070 SUPER WINDFORCE OC 12G
Videókártya - 12 GB GDDR6X (21000 MHz), NVIDIA GeForce, Ada Lovelace (AD104, 1980 MHz), Boost órajel 2505 MHz, PCI Express x16 4.0, 192Bit, DisplayPort 1.4a és HDMI 2.1a
294 390 Ft
Raktáron > 5 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: EGr4070swi2
GAINWARD GeForce RTX 4070 Ti SUPER Panther OC 16 GB GDDR6X - Videókártya Ingyenes
szállítás boltjainkba
4,4 21×
GAINWARD GeForce RTX 4070 Ti SUPER Panther OC 16 GB GDDR6X
Videókártya - 16 GB GDDR6X (21000 MHz), NVIDIA GeForce, Ada Lovelace (AD103, 2340 MHz), Boost órajel 2640 MHz, PCI Express x16 4.0, 256Bit, DisplayPort 1.4a és HDMI 2.1
379 590 Ft
Raktáron > 5 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: EGr4070tspan2
ASUS TUF GeForce RTX 4080 SUPER O16G GAMING - Videókártya Ingyenes
szállítás boltjainkba
5,0
ASUS TUF GeForce RTX 4080 SUPER O16G GAMING
Videókártya - 16 GB GDDR6X (23000 MHz), NVIDIA GeForce, Ada Lovelace (AD103, 2205 MHz), Boost órajel 2640 MHz, PCI Express x16 4.0, 256Bit, DisplayPort 1.4a és HDMI 2.1a
531 390 Ft
Raktáron 4 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: ECr4080st2
4,9 51×
GAINWARD GeForce RTX 4070 Ghost 12GB
Videókártya - 12 GB GDDR6X (21000 MHz), NVIDIA GeForce, Ada Lovelace (AD104, 1920 MHz), Boost órajel 2475 MHz, PCI Express x16 4.0, 192Bit, DisplayPort 1.4a és HDMI 2.1a
227 890 Ft
Raktáron > 5 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: EGr4070gh1
ASUS TUF GeForce RTX 4070 Ti SUPER O16G GAMING - Videókártya Ingyenes
szállítás boltjainkba
4,8 16×
ASUS TUF GeForce RTX 4070 Ti SUPER O16G GAMING
Videókártya - 16 GB GDDR6X (21000 MHz), NVIDIA GeForce, Ada Lovelace (AD103, 2340 MHz), Boost órajel 2670 MHz, PCI Express x16 4.0, 256Bit, DisplayPort 1.4a és HDMI 2.1
402 690 Ft
Pillanatnyilag nem elérhető
Termékkód: ECr4070tst2
Nyomtatás
P-DC1-WEB05
30 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérő
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket
Az Ön adatainak védelme fontos számunkra Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.
További információ Kevesebb információ