Shop roku Glamour days

Mobil és autó: nem csak a Teslának kell nagy kijelző

Termékkatalógus

Cikk

• Szerző: Szerkesztőség

Az autók digitalizálása forró téma. Vannak, akik nem szeretik a nagy kijelzőket, mások a mechanikus gombokat és kapcsolókat részesítik előnyben. Az autókban lévő infotainment is egyre több funkciót kínál, így mondhatnánk, hogy mindez szükségtelenné teszi a mobiltelefonnal történő navigációt. A válasz azonban nem ilyen egyértelmű. Miért gondoljuk ezt? Míg egy autóban alig lehet módosítani a beépített rendszereken és funkciókon, addig egy okostelefon hatalmas lehetőségeket kínál. Nézzünk tehát néhány példát, ahol egy megfelelő okostelefon hasznos lehet egy modern autóban is.

Xiaomi Mi 9, értékelés, design

Mobil és autó – TARTALOM

  1. A navigáció csak annyira jó, mint a térképek, amelyekre támaszkodik
  2. A mobiltelefonoknál nem számítanak fel felárat az alapfelszereltségért
  3. Hol tartsuk a szemünket? Leginkább az úton!
  4. Jobb a térkép a telefonon, mint a letöltés mobilinternettel
  5. "Menj vissza száz métert és fordulj balra”
  6. Gyermeket nem hagynál autóba zárva. De a mobiltelefont is vidd magaddal
  7. A nagy gombok nagy kijelzőn biztonságosabbak

A navigáció csak annyira jó, mint a térképek, amelyekre támaszkodik

Szinte minden turista jól ismeri a helyzetet: az útvonal tervezésekor a térkép nagyszerűen mutatja, merre vezet az út, hol található csak földút, és hol vannak a túristajelzések. A valóságban azonban azt látja, hogy a földút inkább csak ösvény, és a fatörzseken zöldellő moha valószínűleg pontosabban adja meg az útirányt, mint a túristajelzések.

Ugyanez történik, amikor autóval utazunk. Új közlekedési táblákat helyeznek ki, utat javítanak, elkerülő és egyirányú utcák bonyolítják útunkat, kerékpárutakat építenek. Így könnyű olyan helyekre tévedni, ahová a helyiek még fenyegetésre sem mennének.

A térképészeti munka jelentősége tehát a fő munkaadója prioritásaival együtt változik. Az autógyártó számára az autós navigáció csak egy szép, de mégsem alapvető fontosságú összetevő. De ha az autónak nincsenek kerekei, a motor akadozik és az ülések kényelmetlenek, akkor a legjobb térkép sem lesz képes enyhíteni a gondokon.

A térképészeti munka középpontjában viszont a térképek állnak, melyek a munka végtermékei. Ez azt jelenti, hogy a frissítések gyorsabban és jobb minőségben jutnak el a mobilnavigációhoz, mintha az autóba töltenéd fel őket. És különösen, ha régebbi autót vezetsz, akkor a pendrive-on keresztül történő frissítések külön fejfájást jelentenek.

Lehet azzal érvelni, hogy az autók is a földmérők és térképészek által készített térképeket veszik át, és ez igaz is - de a járművezető és a jó térkép között egy másik közvetítő haszna megkérdőjelezhetetlen. Röviden, a naprakész térképek gyorsabban a telefonodra kerülnek, és azt is kiválaszthatod, hogy melyik navigációt kívánod használni. A telefonon akár többet is kombinálhatsz, de az autóban csak egy lesz, annak minden hibájával és előnyével együtt.

Xiaomi Mi 9, értékelés, design
Mennyire körülményes a szoftverek frissítése a telefonodon? És az autóban?

A mobiltelefonoknál nem számítanak fel felárat az alapfelszereltségért

Mindenki szeret a konfiguráció során az álomfelszereltségre kattintani. Panoráma napfénytető, kormányzást segítő technológiák, luxusanyagok... De néhány elemet nem említ a katalógus, vagy a vezetőnek kell találgatnia. Mire is gondolunk?

Például az autóban lévő adattárolóra. Az autó tud navigálni, de nincs hova feltölteni a térképeket. Tehát USB meghajtóra (pendrive) kell másolni őket, de ehhez a pendrive-nak speciális formázásra van szüksége, és emiatt kedvenc zenéidet már nem tudod a térképek mellé másolni. A megoldás egyszerű: a térképeket az egyik USB-re kell másolni, a zenét egy másikra. De harmadik bemenet már nincs az autóban, így a telefonodat már nem tudod ugyanakkor tölteni.

i

A második példa a Bluetooth támogatás, bár e tekintetben egyre több javulás tapasztalható. Különösen a régebbi autók esetén a vezeték nélküli kommunikáció e formája csak telefonálásra volt alkalmas, zenelejátszásra nem.

Bár az okostelefon nem oldja meg az autók minden baját, mégis nagy változást hozhat. A mobiltelefonok működése szabványos, legalábbis egy adott operációs rendszeren belül. Ha Android telefont vagy iPhone-t használsz, mindig könnyen ellenőrizheted, hogy mennyi tárhelyed maradt, mikor frissítetted utoljára a térképeket, és telepítheted kedvenc navigációs alkalmazásodat - a választás a te kezedben van.

Xiaomi Mi 9, értékelés, dizájn
Az autók bizonyos szempontból hihetetlenül okosak, és sokféle asszisztenst kínálnak. Ugyanakkor még mindig csak tanulnak rengeteg olyan dolgot, amelyekre a számítógépek már régóta képesek.

Hol tartsuk a szemünket? Leginkább az úton!

Az autókban a képernyők elhelyezése sem ideális. Nagyszerű, ha a digitális műszerfalon vagy a head-up kijelzőn van a térkép. De hány autóban van ilyen kütyü? A legelterjedtebb koncepció továbbra is konzol középrészén elhelyezett kijelző. Ez az elhelyezés viszont arra kényszeríti a vezetőt, hogy figyelme az út és az autó belső tere között ingázzon.

A mobiltelefon tartóba helyezett okostelefon sokkal rugalmasabb megoldás. Ha a mobiltelefont menetrögzítő kamera szerepében szeretnéd használni, akkor tapadókoronggal a visszapillantó tükörhöz rögzítheted. Nyáron jól jöhet, hogy a túlmelegedett telefont a légkondicionáló kimeneti nyílása elé tudod helyezni. Egyes autókban okostelefonodat az A-oszlophoz helyezheted, így nem növeled a holtteret.

A tartóban lévő telefon mindig el tudja látni a feladatát, és a kezelésében még az utastársad is segíthet. Sokkal egyszerűbb megkérni a másik utast, hogy állítson be egy új úti célt a navigációban, mint a kormánykeréken lévő gombokkal betű szerint keresgélni a címet.

Jobb a térkép a telefonon, mint a letöltés mobilinternettel

Minden kisgyerek tudja, hogy a GPS-szel ellátott telefon navigálni tud. Vagy mégsem? Ha egyszerű igen vagy nem választ keresel, akkor a válasz igen. Viszont nagy különbségek jelennek meg, ha feltesszük a kérdést "Hogyan?".

A navigáció minőségét befolyásoló első tényező a memória mérete. Bár a több memória nagyobb beruházást jelent, hosszú távon megtakarítást is jelent a mobilinternetezés terén. Magyarország térképe a térkép típusától függően körülbelül 500 MB és 1 GB között van. Természetesen letöltheted csak azokat a területeket ahol általában mozogsz, de sokkal egyszerűbb egy nagyobb térképet tárolni a telefonodon, mert sosem tudhatod, mikor visz másfelé az utad, és nem lehet biztos benne, hogy a közelben találsz-e gyors internetet.

Emellett sok járművezető több navigációs alkalmazást is használ. Egyet normál vezetéshez, egyet zsúfolt városokban való navigációhoz, egyet civilizációtól távoli helyekre, és egyet a kerékpáros túrákon történő navigációhoz. A térképek gyorsan több gigabájtot foglalnak el a készülék memóriájából, így a mobilinterneten keresztül történő letöltésük hosszadalmas és drága lenne.

A telefonon történő navigáció minőségét a helymeghatározás pontossága is befolyásolja. Minden okostelefon képes erre, de a pontossága változhat attól függően, hogy lakott területen vagy vidéken tartózkodsz, vagy ha a telefon nem látja megfelelően az eget.

Egy laikus azt gondolhatja, hogy a GPS mindenhol ugyanúgy viselkedik. A földkörüli pályán lévő műholdak ugyanazok, de a telefonban lévő antenna minősége határozza meg, hogy a telefon hányat tud elérni. A drágább mobiltelefonok gyakran használnak konkurens műholdas navigációs rendszereket is - a legismertebbek az európai Galileo, az orosz Glonass vagy a kínai Beidou. Mindezen rendszerek kombinálásával sokkal pontosabbá válik az aktuális helymeghatározás, és a pontosság még akkor sem csökken, ha az égboltot felhőkarcolók takarják el. Tehát, nem fordulhat elő, hogy a navigációs rendszer csak a kereszteződés után figyelmeztet.

A kínálat csúcsát az UWB-technológiával rendelkező telefonok jelentik, amely lehetővé teszi a navigációt még beltérben is. Nem szükségtelen ez? Egyesek számára talán igen, de ha navigáltál már mélygarázsokban vagy bolyongtál külföldön a metrón, akkor biztosan elismered, hogy bizonyos szituációkban nagyban megkönnyítheti az életet.

Xiaomi Mi 9, értékelés, design
Minél több műhold látja a telefonodat, annál pontosabb a helymeghatározás. Ez a GPS működésének alapfeltétele, és nagy akadálya a városi navigációnak. A kép forrása: Pixabay.com

Gyermeket nem hagynál autóba zárva. De a mobiltelefont is vidd magaddal

A drágább telefonok (amelynek a 100 ezer ft-ot meghaladó induló árú készülékeket tekintjük) kevéssé említett előnye a kivitelezés és a kialakítás minősége. Az értékelésekben a telefonok számtalan aspektusáról olvashatsz, de a legtöbb írás hallgat a telefon terhelés alatti viselkedéséről.

Ha teljesítményigényes játékot játszol, érezni fogod, hogy a telefon felmelegszik, mivel a processzor keményen dolgozik. A gyakorlatban ezt úgy oldhatod meg, hogy abbahagyod a játékot, és hagyod lehűlni a telefont.

A jobb minőségű telefonok viszont figyelembe veszik a hőelvezetést. Ez az autóban történő navigáláskor is előnyös. Ugyan nem tartod kézben a telefont, de a műszerfalon olyan meleg lehet, mint egy üvegházban. Minden megtakarított hőmérsékletfok a telefon javát szolgálja, és nem jelenik meg hibaüzenet, mint néhány olcsóbb telefon esetén - "A telefon túlmelegedett, kérjük, kapcsolja ki".

Xiaomi Mi 9, értékelés, design
A gamer telefonok különösen ellenállók a hővel szemben. Ebben segít az úgyenevezett heatpipe. Forrás: TechSpot

A nagy gombok nagy kijelzőn biztonságosabbak

Az autó funkcióinak irányítása az érintőképernyőn keresztül egyszerre praktikus és hatékony. Nem kell minden funkcióhoz külön gombot rendelni, a kezelőszervek intuitívak és egyértelműek. Viszont a képernyőt bökdösni vezetés közben eléggé kényelmetlen és nehézkes.

A nagy kijelzők javítani fognak a helyzeten, de ezek az autó árában is tükröződni fognak. A második lehetőség a telefon csatlakoztatása a kormánykerék gombjaihoz, például az Android Auto vagy az Apple CarPlay segítségével. De még az infotainment rendszerbe való integrálásnak is ára van.

Így, mintegy kerülő úton, ismét ott tartunk, hogy egy nagy kijelzővel rendelkező telefont kényelmesebb használni, mint egy ötcolos törpét. Ha tehát sokat használod a telefont az autóban, gondolj arra, hogy a telefon árába ez a szempont is be van kalkulálva. A járművezetőknek nem kifizetődő a méreten spórolni.

i Szintén érdekelhet

Bár vásárlóink gyakran említik, hogy a kamera a legfontosabb szempont új okostelefon vásárlásakor, a járművezetőknek figyelembe kell venniük a drágább készülékek számos más előnyét is. Nagyobb teljesítmény, több memória, nagyobb kijelző, nagyobb akkumulátor - ezek mind olyan adatok, amelyek csak a laikusokat győzik meg, akik nem látnak a felszín alá. De ha összehasonlítod a jobb telefon további előnyeit a volán mögött ülő sofőr életében, akkor rájössz, hogy egy kicsivel nagyobb befektetés sokszorosan megtérülhet.

Nyomtatás
P-DC1-WEB10
28 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérő
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket
Az Ön adatainak védelme fontos számunkra Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.
További információ Kevesebb információ