Akvizice ApF HU Xiaomi 14

Canon objektívek – hogy ismerd ki magad bennük

Termékkatalógus

Objektívet keresel Canon márkájú fényképezőgépedhez és nem tudod melyiket válaszd? Ebben a cikkben átvesszük az alapokat, vagyis azokkal a paraméterekkel fogunk foglalkozni, amelyekkel a Canon objektíveknél találkozhatsz. Ezeket ismerve kéne kiválasztanod a megfelelő objektívet. Először nézzük át azokat az általános fogalmakat, amelyek minden objektívnél fontosak, vagyis nem csak a Canon márkához készülteknél. Elsősorban ezekre a paraméterekre kéne koncentrálnod. Ezek pedig: 

 • Gyújtótávolság
 • Fényerő
 • Az élesítés módja
 • A lencsék és üvegek
 • A stabilizátor
 • Modell-specifikus tulajdonságok

A következőkben megnézzük melyek azok a Canon által gyakran használt fontos rövidítések, amelyekkel kizárólag ezeknél az objektíveknél találkozhatsz.

 • EF a EF-S
 • L-objektívek
 • DO
 • E-M
 • TS
 • USM

Canon fényképezőgépek és objektívek

Az objektív gyújtótávolsága

Ez a paraméter az objektív optikai középpontjának és annak a síknak távolságát fejezi ki ahol be tudja élesíteni a fényképezett objektumot. Vagyis az a távolság, ahol az objektíven keresztülhaladó fénysugarak metszik egymást (gyújtópont). Általánosan érvényes, hogy minél kisebb a gyújtótávolság annál nagyobb az objektív látószöge. Nagyon leegyszerűsítve az objektíveket a gyújtótávolságuk függvényében három alapcsoportra oszthatjuk:

Ugyanakkor azonban a látószög függ a fényképezőgépben használt érzékelő méretétől is. Ebből kifolyólag maga a gyújtótávolság nem árulkodik teljes mértékben az fényképezőgépre helyezett objektív  látószögéről. Ha meg akarjuk tudni milyen egy konkrét fényképezőgép és objektív látószöge, a következő matematikai egyenletet kell segítségül hívnunk:

a végső látószög = 2×arctg (d/2×f), ahol:
d = a fényképezőgép érzékelőjének átlója (mm)
f = az objektív gyújtótávolsága (mm)

Megj.: A fényképezőgépek érzékelőinek méretét nagyon gyakran hüvelykben adják meg. Például 2/3" CMOS. Minden érzékelő típusnak eltérő mérete van így eltérő az átló mérete is. A legáltalánosabban használt érzékelő típusokat az átlóméreteikkel együtt az alábbi táblázatba gyűjtöttük össze.

Az érzékelő típusa:Az érzékelő átlója
Full Frame43,30 mm
APS-C28,30 mm
1/1,5"23,30 mm
4/3"21,60 mm
1"16,00 mm
2/3"11,00 mm
1/1,7"9,50 mm
1/2"8,00 mm
1/2,3"7,70 mm
1/2,7"6,70 mm
1/3"6,00 mm

Abban az esetben, ha a fényképezőgép, amelyet meg szeretnél vásárolni más típusú érzékelővel rendelkezik, az átlót a Pitagorasz tétele alapján lehet kiszámítani. Vagyis az átmérő a négyzetgyöke az: (érzékelő szélessége)2 + (érzékelő magassága)2 összegnek.

A fényképezőgép képérzékelője

Objektívek – fényerő

A fényerő azt fejezi ki, hogy az objektív a fényképezéskor milyen arányban képes átengedni a fényt az érzékelőre. Egyszerűsítve az érvényes, hogy minél nagyobb a legnagyobb fényerő (minél KISEBB A SZÁM), annál jobb képet tudsz készíteni rossz fényviszonyok között, vagyis szürkületkor vagy sötétben. Az objektívek esetében mindig a legnagyobb fényerő értékét adják meg a gyártók. Amíg az állandó gyújtótávolságú objektívek (zoom nélküli) ez az érték nem változik, a zoom objektívek esetében a két szélső értéket szokás megadni – mindig a legnagyobb fényerőt a legkisebb és legnagyobb közelítésnél. Kiváló fényerejű objektíveknek tartjuk azokat a típusokat amelyeknek fényereje:

A fényerőnél a jobb értéket mindig a kisebb rekeszérték jelenti. Vagyis egy f/1,5 fényerejű objektívnek mindig kisebb a fényereje, mint egy f/1,4 rekeszértékű objektívnek.

Az objektívek fényereje

Az objektívek élesítési módszerei

A gyakorlatban kétféle élesítési technikát különböztetünk meg, mégpedig:

 • Az egész optikai rendszer mozgásával végzett élesítést 

Erre az élesítési módszerre az jellemző, hogy az egész optikai rendszert mozgatja az objektív széthúzásával vagy összehúzódásával. Ez a technológia többnyire lassabb élesítést eredményez – az olcsóbb objektíveknél lehet találkozni vele.

 • Belső, vagy hátsó élesítést

Ebben az esetben nem forog el az egész objektív, csak néhány belső lencséje. Előnye, hogy nagyon gyors élesítést tesz lehetővé és nem változik meg jelentősen a súlypont az objektív széthúzódása miatt, mint az előző típusnál – a súlypont változása főleg a teleobjektívek esetében észrevehető. Hátrányuk a magasabb bekerülési költség.

Aszférikus lencsék

Az aszférikus lencsékkel felszerelt objektívek kisebbek és könnyebbek mint azok, amelyek szférikus (gömbfelületű) lencséket használnak. Egyidejűleg jobb optikai tulajdonságaik is vannak. A lencse a szélein ellaposodik, ezért a fénysugarak pontosan a gyújtópontban koncentrálódnak. A leggyakrabban ezekkel a lencsékkel a széles látószögű objektívekben találkozhatunk, ahol a minőségkülönbség a legjobban megfigyelhető.

Objektívek – optikai stabilizáció

Az optikai stabilizációval ellátott kamera optikájába beépített szenzor érzékeli a kézmozgást, és az ellenkező irányba mozdul el, hogy ellensúlyozza annak hatását. Kisebb hátránya, hogy az optikai stabilizációval ellátott objektívek az ezt nem tartalmazókhoz képest egy kicsit nehezebbek.

Canon EF 16-35mm F4L IS USM

Modell-specifikus tulajdonságok

Nem minden objektív csatlakoztatható minden fényképezőgép vázhoz. A gyakorlatban sokszor találkozhatsz azzal, hogy a DSLR (digitális tükörreflexes) gépre alkalmas objektív nem kompatibilis a kisfilmes gépekkel, amelyeknek kisebb konstrukciós méretük van – Tulajdonságai csak a DSLR gépekre vannak optimalizálva. A kompatibilitást minden egyes objektív kiválasztása előtt ellenőrizni kell.

Canon objektívek – rövidítések

A Canon cég jelenleg több objektív megjelölést is használ, amelyek magukban rejtik funkciójukat és tulajdonságaikat. Ahhoz, hogy a neked megfelelő objektívet tudd kiválasztani, fontos, hogy kiismerd magad ezekben a kifejezésekben. Nézzük meg közelebbről, melyek is azok a specifikus kifejezések.

Canon objektiv

 • EF és EF-S

Ez a Canon autófókuszos objektívjeinek alapfelosztása. Az EF jelzésű objektívek bizonyos mértékig univerzális típusok. Használhatóak a kisfilmes méretű érzékelővel ellátott Full Frame vázakon, de az APS-C érzékelős vázakon is. Ezzel ellentétben az EF-S jelzésű objektíveket csak az APS-C méretű érzékelővel felszerelt vázakon lehet használni.

 • L-objektívek

Az "L" vagyis a Luxury osztályba a Canon legmagasabb osztályba sorolt objektívjei tartoznak. Ezek a prémium anyagokból készített, a legmodernebb technológiai megoldásokat használó objektívek gyorsan felismerhetőek arról, hogy az elülső oldalukon egy piros körgyűrű látható.

 • UD és S-UD

  Ezek az optikai elemek amiket az L-objektíveknél használnak. Az S-UD a feljavított verziót jelenti. Mindkét típusú optikai elem alacsony szórású lencsetagot tartalmaz ami gyakorlatilag kromatikus aberráció mentes képet biztosít.

 • DO

Ez alatt rövidítés alatt a diffrakciós optikai (DO) elem rejtőzik, ami egy speciális a fénytörést módosító rácsot tartalmaz. Ennek a kromatikus hibája pontosan ellentétes a klasszikus lencse hibájának, ezért végeredményben a hibák kioltják egymást. Ráadásul ennek a technológiának a használata jelentősen rövidebb konstrukciójú objektív előállítását teszi lehetővé. A difrakciós optikai elemmel ellátott objektívet első ránézésre megismerni az elülső felén található zöld gyűrűről.

Canon EF 70-200mm F4.0 L IS USM Zoom – objektiv

 • E-M

Electronic-Manual Focusing, vagyis  kézi élesítés elektronikus működtetéssel. Az élesítést az objektíven elhelyezett körgyűrűvel végezzük de a lencséket elektromos motor mozgatja. Kikapcsolt fényképezőgép esetén nincs hatása a gyűrű forgatásának.

 • TS

Az objektív a Tilt & Shift technológiát használja, ez egy perspektíva korrekciós objektív amelynek használatával tovább szabályozható a kép perspektívája, torzítása és élessége. Ez egy egyedi eltolás/döntés mechanikával rendelkező objektív, ahol a kitérítés mértéke akár 90 fok is lehet. A fentről lefelé való döntés úgy használhatóm hogy a gépet nem szükséges mozgatni. Ezzel eliminálni lehet az épületek fényképezésénél a perspektíva hatásából következő Összefutó párhuzamosokat.

 • USM

Az USM jelölésű objektívek az élesítéshez ultrahangos motort használnak – a rövidítés is az UltraSonic Motor kifejezésből származik. Ennek a technológiának köszönhetően az élesítés rendkívül gyors és gyakorlatilag nem hallható. Az USM jelölést elsősorban a drágább és nehezebb objektíveken lehet megtalálni. Hasonló technológia dolgozik a Nikon AF-S objektívjeiben is.

A Canon objektívek fel vannak szerelve:

 • belső vagy hátsó élesítéssel (IF, RF)
 • aszférikus lencsékkel (ASP vagy AL)
 • képstabilizátorral (IS)

4,9 189×
Canon EF 50mm F1.8 STM
Objektív - digitális tükörreflexes fényképezőgépekhez, Canon EF bajonett, Full Frame és APS-C érzékelő (35 mm-es egyenérték: 80 mm), szűrőátmérő: 49 mm, autofókusz, tömege: 160 g
+Ajándék Tisztító oldat K&F Concept melynek értéke 7 190 Ft
48 990 Ft
Szállításra kész > 5 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: OC215a
4,7 25×
Canon EF 50mm F1.4 USM
Objektív - digitális tükörreflexes fényképezőgépekhez, Canon EF bajonett, Full Frame és APS-C érzékelő (35 mm-es egyenérték: 80 mm), szűrőátmérő: 58 mm, autofókusz, tömege: 290 g
+Ajándék Tisztító oldat K&F Concept melynek értéke 7 190 Ft
176 990 Ft
Szállításra kész 2 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: OC213
Canon EF-M 15-45mm F3.5 - 6.3 IS STM Silver
Objektív - digitális tükörreflexes fényképezőgépekhez, Canon EF-M bajonett, APS-C érzékelő (35 mm-es egyenérték: 24 - 72 mm), szűrőátmérő: 49 mm, autofókusz, stabilizáció, tömege: 130 g
+Ajándék Tisztító oldat K&F Concept melynek értéke 7 190 Ft
120 690 Ft
Szállításra kész 1 db
Termékkód: OC370f
Canon EF 100 mm f/2.8 L IS USM Macro - Objektív Ingyen
Alzabox szállítás
4,9 14×
Canon EF 100 mm f/2.8 L IS USM Macro
Objektív - digitális tükörreflexes fényképezőgépekhez, Canon EF bajonett, Full Frame és APS-C érzékelő (35 mm-es egyenérték: ), szűrőátmérő: 67 mm, autofókusz, stabilizáció, tömege: 625 g
+Ajándék Tisztító oldat K&F Concept melynek értéke 7 190 Ft
448 590 Ft
Szállításra kész 2 db
Termékkód: OC221c
Canon EF 35 mm F1.4 L II USM - Objektív Ingyen
Alzabox szállítás
Canon EF 35 mm F1.4 L II USM
Objektív - digitális tükörreflexes fényképezőgépekhez, Canon EF bajonett, Full Frame és APS-C érzékelő (35 mm-es egyenérték: 56 mm), szűrőátmérő: 72 mm, autofókusz, por- és nedvességállóság, tömege: 760 g
+Ajándék Tisztító oldat K&F Concept melynek értéke 7 190 Ft
959 890 Ft
Szállításra kész 1 db
Termékkód: OC208h
Canon EF 8-15 mm F4.0 L USM Fish-Eye - Objektív Ingyen
Alzabox szállítás
5,0
Canon EF 8-15 mm F4.0 L USM Fish-Eye
Objektív - digitális tükörreflexes fényképezőgépekhez, Canon EF bajonett, Full Frame és APS-C érzékelő (35 mm-es egyenérték: 13 - 26 mm), szűrőmenet nélkül, autofókusz, por- és nedvességállóság, tömege: 540 g
585 890 Ft
Kérés esetén megrendeljük 1 db
Várható 2024. 03. 07.
Termékkód: OC202b
5,0
Canon EF-M 55-200 mm F4.5 - 6.3 IS STM
Objektív - digitális tükörreflexes fényképezőgépekhez, Canon EF-M bajonett, APS-C érzékelő (35 mm-es egyenérték: 88 - 320 mm), szűrőátmérő: 52 mm, autofókusz, stabilizáció, tömege: 260 g
+Ajándék Tisztító oldat K&F Concept melynek értéke 7 190 Ft
131 090 Ft
Szállításra kész 5 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: OC39
Canon EF 16-35 mm IS USM F4L - Objektív Ingyen
Alzabox szállítás
5,0
Canon EF 16-35 mm IS USM F4L
Objektív - digitális tükörreflexes fényképezőgépekhez, Canon EF bajonett, Full Frame és APS-C érzékelő (35 mm-es egyenérték: 26 - 56 mm), szűrőátmérő: 77 mm, autofókusz, por- és nedvességállóság, stabilizáció, tömege: 615 g
+Ajándék Tisztító oldat K&F Concept melynek értéke 7 190 Ft
510 290 Ft
Szállításra kész 2 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: OC301b
Nyomtatás
P-DC1-WEB20
28 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérő
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket
Az Ön adatainak védelme fontos számunkra Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.
További információ Kevesebb információ