A friss gyümölcs- és zöldséglevek nemcsak finomak, de a szervezet számára rengeteg hasznos tulajdonsággal rendelkeznek – feltöltenek energiával és a szükséges vitaminokkal. A dietetikusok egyetértenek abban, hogy a friss levek fogyasztása egészségesebb néhány esetben, mint a zöldségek nyers fogyasztása. Miért ennyire jók ezek a levek és hogyan tudsz te is az otthonod kényelméből friss italokat készíteni?
Az otthon elkészített gyümölcslevek az üzletben kaphatókkal szemben nem tartalmaznak semmilyen tartósító- és édesítőszert. Pontosan ez a frissesség gondoskodik a lehető legtöbb vitamin és jótékony hatású anyag beviteléért a szervezetbe. Ezért is ajánlott a gyümölcsleveket azonnal, a facsarás után elfogyasztani. Ehhez a feladathoz a legjobban a gyümölcsfacsaró berendezések illenek. Két féle gyümölcsfacsaró létezik – csigás és centrifugás. A működésükben alapjában eltérnek, így az eredmény is más lesz.
A csigás gyümölcsprések alacsony fordulatszám mellett működnek, így az alapanyagot lassabban dolgozza fel. Ennek a lassabb folyamatnak köszönhetően azonban a gyümölcsök nem veszítenek a vitamin és enzim tartalmukból, így az eredmény mindig tápláló lesz.
A csigás gyümölcsprésben készült levek:
A centrifugás gyümölcsfacsaró nagy fordulatszámmal működik, így az alapanyagokat először aprítja, majd pedig a szitán keresztül szűri meg. Ez a fajta préselés nem a legjobb a gyümölcsök és zöldségek számára, mivel rengeteg vitamint és hasznos anyagot vesztenek a folyamat közben. A folyamat előnye viszont a gyorsaság, amelynek köszönhetően szinte azonnal belekóstolhatsz a gyümölcslevekbe.
A gyümölcscentrifugában készült levek:
Ez attól függ, hogy milyen centrifugát, vagy prést választunk. Olyan gyümölcscentrifuga, amely bármivel képes lenne elbánni nem létezik. A keményebb, kevésbe szaftos gyümölcsökkel és hozzávalókkal mint a répa, alma vagy a cékla minden berendezés probléma nélkül képes elbánni. Probléma akkor adódhat, ha leveles, bogyós, vagy egzotikus gyümölcsökkel próbálkozunk. A következő táblázat segíthet ebben.
Alapanyagok | Csigás vertikális gyümölcsfacsaró | Csigás horizontális gyümölcsfacsaró | Centrifugás gyümölcsfacsaró |
---|---|---|---|
Alma, körte | |||
Citrusfélék | |||
Gumós zöldség | |||
Magvas gyümölcsök | |||
Bogyós gyümölcsök (szőlő, ribizli) | |||
Erdei gyümölcsök (szamóca,málna) | |||
Egzotikus gyümölcsök | |||
Leveles növények és gyógynövények |
Némely alapanyagok jobban illenek egymáshoz, mások viszont kevésbe. Általánosan elmondható, hogy a fantázia és az ízlés határai végtelenek.
Frissítő lé: a hűtött léhez elegendő két uborka, avokádó, lime és grépfrút. A legjobb hatás jéggel érhető el.
Felmelegítő lé: elegendő hozzá cékla, alma, répa, zeller, fokhagyma és gyömbér. A lébe ezután keverj fahéjat és karit.
Almás-körtés lé: a könnyedén elérhető gyümölcsökből is lehet finom levet készíteni. Elegendő hozzá két alma, két körte és egy kisebb citrom.
Zöldség bomba: a felfrissítő zöldséglevekkel jól fog indulni a napod. Elegendő hozzá egy citrom, fél saláta uborka, két darab spenót, kis petrezselyem, két alma, egy zellerszár és egy kis gyömbér (a gyömbér mennyisége a te ízléseden múlik).
A megmaradt gyümölcs darabokat, amelyek a facsarás után gyűltek össze nem muszáj azonnal a szemétbe dobni. Némelyeket ugyanis még tovább lehet dolgozni. A gumós növények maradékából kenőket is készíthetsz. A gyümölcsök húsai tészták és lekvárok készítéséhez is alkalmasak.