Glamour days Glamour days

Optikai képstabilizátor

Az optikai stabilizátor az objektív belsejében elhelyezkedő mechanizmus, amely kiküszöböli a fényképezőgép/objektív rázkódásának a rögzített képre gyakorolt hatását. Ezt az objektív belsejében található optikai elem mozgása teszi lehetővé. Gyakran OIS-ként (Optical Image Stabilizer) is emlegetik. Csökkenti például a fényképezőgép remegésének hatását, ezáltal a felvétel elmosódását. Például alacsony záridő vagy nagy fókusztávolságú objektívek esetén.

Hogyan működik az optikai képstabilizátor?

Hasonló elven működik, mint a mechanikai stabilizátor, azzal a különbséggel, hogy a mozgás nem az érzékelőn valósul meg, hanem az objektívben lévő lencse mozgásán. Így a keresőben is látható, zavartalan kép jut el az érzékelőhöz.

Gyenge fényviszonyok mellett gyakran szükséges kisebb záridőt beállítani, hogy a képek ne legyenek túl sötétek. Így azonban fennáll annak a veszélye, hogy a képek homályosak lesznek, mert a fényképezőgépet állvány nélkül nem lehet teljesen egy helyben tartani. A képstabilizátor azonban kompenzálja a fotós kezének remegését, így a képek még rövid expozíciós idő esetén is (pl. 1/30 s) élesek lesznek.

Az optikai stabilizátor előnyei és hátrányai

  • Nem romlik a kép minősége
  • A stabilizátor eredménye azonnal látható a keresőben
  • Az összes rendelkezésre álló felbontással használható
  • A fényképezőgép (érzékelő) legfontosabb része mechanikusan rögzítve van
  • Cserélhető objektíves fényképezőgépek esetén minden lencsét optikailag stabilizálni kell
  • Nem beépített széles látószögű lencsékhez
  • Nem alkalmazható mozgó témák fényképezésekor
  • Nagyobb energiafogyasztás
Fotografie s optickou stabilizací a bez

A bal oldalon lévő fénykép objektív stabilizátor nélkül készült. A jobb oldali képet egy optikai stabilizátorral rendelkező objektívvel készítették.

i Minden stabilizátor típusnak megvannak az előnyei és hátrányai, a gyártók is hol egyik, hol másik mellett teszik le a voksukat. A Canon és a Nikon az objektív optikai stabilizálását részesíti előnyben, de másra is találunk példát. A Sony, a Pentax és az Olympus ugyanis a készülékházban lévő stabilizátort, vagy mechanikus stabilizátort alkalmazza.

Mikor hatékony az optikai stabilizátor

Az optikai stabilizátor jól használható, amikor nappali és gyenge fényviszonyok között fényképezel, de csak álló téma megörökítésekor. Ebben az esetben a stabilizátor akár 3× alacsonyabb expozíciós idővel is lehetővé teszi a felvételt, mint stabilizátor nélküli.

Ha az optikai stabilizátor nem segít

Ezzel szemben, ha mozgó jelenetet akarunk felvenni, akkor a stabilizátor tehetetlen. Ennek oka az, hogy a stabilizátor mozgatja az objektívet a lencsén belül, hogy kiegyenlítse a fotós kezét. A gyorsan mozgó jelenetet leginkább a gyors záridő és egy könnyű lencse kombinálja.

A következőket is érdemes elolvasnod

Nyomtatás

28 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérő
P-DC1-WEB10
28 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérő
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket
Az Ön adatainak védelme fontos számunkra Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.
További információ Kevesebb információ