Alza dny Alza dny

Ripple (MINDEN, AMIT TUDNI SZERETNÉL)

Termékkatalógus

Cikk

Aktualizálva 

A Ripple vállalat 2012-ben hozta létre azonos nevű fizetési rendszerét és digitális valutáját (XRP). Nem egész öt év múlva a világ legnagyobb bankjai kezdik ezt a fizetési rendszert megvalósítani, és a ripple digitális valuta piaci értéke több millió dollárra rúg. Miben rejlik a ripple egyedülállósága, és miért nem helyes következő kriptovalutaként emlegetni? Cikkünkből mindent megtudhatsz, amit a ripple-ről tudni szeretnél.

  1. Mi a Ripple?
  2. Az XRP nem kriptovaluta!
  3. Ripple vs bitcoin és egyéb kriptovaluták
  4. A ripple érmék vásárlása (XRP) – hogyan vásároljunk ripple-t?
  5. Hogyan válasszunk ripple pénztárcát?
  6. XRP és HUF – milyen a ripple árfolyama és ára?

Mi a Ripple?

A Ripple a digitális valuta (XRP​és a nemzetközi fizetési hálózat megjelölése, amelyben ez a pénznem használatos. A Ripple 2012-ben keletkezett, célja az internetes fizetések felszabadítása a valutaváltással és a tranzakció feldolgozásával kapcsolatos díjaktól, ugyanakkor a fizetés elküldése és megérkezte során fellépő jelentős késedelemtől is. A digitális ripple valuta a fizetési rendszerben a többi pénznem "közvetítő pénzneme", ami azt jelenti, hogy nem tesz különbséget a hagyományos pénznemek (USD, GBP, CZK, EUR) vagy kriptovaluták között, ezzel jelentősen megkönnyíti bármely pénznem más pénznemre való váltását. 

ripple; co je ripple?; technologie

iAz XRP nem kriptovaluta!
Cikkünk célja csupán információt nyújtani arról, mi ez a token, és hogyan működik. Röviden szólva: a Ripple Labs saját termékéről van szó. Az XRP mint olyan és a decentralizált rendszerek és kriptovaluták között nincs semmi közös. Az XRP csupán egy eszköz a tranzakciók összehasonlítására a cégek és intézmények saját hálózatán belül, amelyek ezt a terméket használják. Figyelemre méltó, hogy az XRP-vel egyáltalán kereskednek a piacon, és egyesek úgy mutatják be, mintha a Bitcoin vagy Litecoin mintájára nagyszerű befektetés vagy értékmegőrző eszköz lenne.                                          Tudatosítani kell, hogy míg a Bitcoin és a Litecoin decentralizált rendszeren alapszik, amely a Proof of Work koncepció alapján jön létre (a felhasznált árammal kapcsolatos felmerült költségek, megvásárolt hardver és befektetett emberi munka), addig az XRP a kezdetekben a semmiből jött létre, és az emberek tudatlanságból és téves meggyőződésből ruházták fel irreális és nagyon veszélyes értékkel. Az XRP 100%-ban ún. premined (előbányászott), ami már önmagában szembenáll a decentralizált kriptovaluták lényegével, azaz a Proof of Work elvégzésére hajlandó személyek általi fokozatos bányászattal.
Azzal, hogy az XRP előbányászott, ennek a tokennak a tulajdonosai és létrehozói tetszőleges mennyiséget tarthatnak meg belőle - ez konkrétan a teljes kínálat 60%-át teszi ki, amelyet csak kevés személy tart ellenőrzése alatt és hozhat forgalomba, amennyiben ezt a piac likviditása és az aktuális felszabadított mennyiség megengedi. Több mint 60 millárd XRP (az összes 100 milliárdból) a Ripple Labs kezében van. 
Másrészt fontos megjegyezni, hogy az említett mennyiség ún. Escrow smart contract általi időzárral ellátott, tehát az XRP érmék nem azonnal elérhetők, hanem fokozatosan és pontosan meghatározott mennnyiségben hozzáférhetők egy adott időtartamon belül. Ez a védelem többek között biztosítja, hogy a piacot nem árasztja el egy adott pillanatban hatalmas mennyiségű XRP, amely a piac manipulációjára adhatna lehetőséget. 
Az XRP iránti erős kereslet, amely növeli annak árát, egyben rendkívül megnöveli a Ripple projekt mögött álló maroknyi egyén gazdagságát és hatalmát. Azok, akik 2018. január 1-ig az XRP segítségével meg szerették volna meglovagolni a kriptovaluta-mánia hullámait, a Ripple Labs cég tulajdonosát szó szerint pár hét alatt bolygónk egyik leggazdagabb emberévé tették meg anélkül, hogy termékét ténylegesen használták volna. Viszont jegyezzük meg: magasról lehet igazán csak nagyot esni.                               És azok számára, akik ismerik a Mr. Robot c. sorozatot, van itt egy kisebb wtfmoment. Ki tudja, vajon Sam Esmail, a sorozat készítője mit akart ezzel mondani?

Michal Mikle

Michal Mikle

Overclocker, bányász, blockchain-, kriptovaluta- és decentralista mániás vagyok. A számítógépes hardvernél a kihasználatlan teljesítmény nem hagy hidegen, nálam a folyékony nitrogén vagy más extrém hűtési mód sem tabu. Megalapítottam a delid.cz-t, az Intel processszorok optimalizálását célul kitűző szolgáltatást, előadásokat tartok a minigról és igyekszem aktívan részt venni a digitális világ valamennyi innovációjában.

Ripple vs bitcoin és egyéb kriptovaluták

bitcoinethereumlitecoin és egyéb kriptovalutákhoz hasonlóan a ripple is decentralizált adatbázison (blockchain) alapul, amely képes tárolni az állandóan növekvő számú adatot. A fő különbség abban rejlik, hogy míg a fentebb említett kriptovaluták a bányászat folyamata által jönnek létre, addig a ripple tokenek (érmék) már a hálózat kialakulása előtt ki voltak bocsátva.

Így napjainkban körülbelül 100 millárd ripple token (érme) létezik, azonban újak egyáltalán nem keletkeznek. Ezen ripplemennyiség nagyrészt azonban a Ripple Labs (Ripple) vállalat tulajdonában van, amely létrehozta ezt a fizetési rendszert és a ripple digitális pénznemet. Éppen ezen oknál fogva a ripple-re másképp kell tekinteni, mint a többi kriptovalutára - azzal, hogy egyetlenegy vállalattal áll szoros kapcsolatban, aláássa a kriptovaluták decentralizált jellegét, ami által szemben áll a "kriptoanarchizmus" alapgondolatával.

i A Ripple platform fejlődésében olyan szituáció alakult ki, amikor is a Ripple Labs vállalat úgy döntött, hogy megváltoztatja a Ripple számlákon szereplő minimális megengedett számlaegyenleget bármely előzetes, hálózaton belüli megállapodás vagy szavazás nélkül. Ez a lépés az Ethereum vagy a Bitcoin esetében elképzelhetetlen lenne.

A speciális, megegyezés alapján megkötött fizetések alapelvének köszönhetően a Ripple hálózatban a fizetések azonnal, néhány másodperc alatt, minimális díjak (jelenleg 0,00055 HUF) mellett zajlanak le. A túlterhelt bitcoin hálózatban, amelyben a tranzakció díja egy időben akár több ezer forintra is rúgott, a fizetés igazolására néhány percet is várhatunk.

A ripple érmék vásárlása (XRP) – hogyan vásároljunk ripple-t?

Mivel a ripple nem bányászható, a valutához jutás egyetlen módja a ripple-t támogató online tőzsdén vagy pénzváltón (BitStampKrakenGateHub) keresztül történő vásárlás. A kereskedés feltétele azonban ezeken a tőzsdéken és pénzváltókban többnyire alapos hitelesítési folyamat, ahol a személyi igazolvány másolatának megadása szükséges, egyes esetekben más, névvel és lakcímmel ellátott igazolványé.

ripple; exchange; směnárny

Az XRP-t leggyakrabban dollárra (USD), euróra (EUR) vagy bitcoinra és egyéb kriptovalutára váltják. Minden olyan pénzváltó áttekintése, ahol ripple vásárolható, megtalálható a Ripple hivatalos weboldalán néhány részletes útmutatóval együtt.

Hogyan válasszunk ripple pénztárcát?

A ripple mint digitális valuta ténylegesen nem használatos - sehol nem fizethetünk vele. Tehát amennyiben XRP-t vásárolsz, és szeretnéd latolgatni, hogyan alakul az árfolyama, valószínűleg egy ideig tárolnod kell majd. A számítógépben és online pénztárcákban azonban a digitális valuták gyakori hackertámadásoknak vagy különféle rosszindulatú malware-eknek vannak kitéve.

A legbiztonságosabb módszer a ripple tárolására a hardveres pénztárcák használata. Ezek biztonságos, titkosított berendezésben tárolják a kriptovalutádat a PC-n kívül, ezáltal védve vannak egy harmadik féltől. A ripple-t támogató hardveres pénztárca például a Ledger Bitcoin Wallet Nano S. A Toast Wallet vagy a Rippex pedig a legkedveltebb klasszikus szoftveres pénztárcák közé tartoznak.

XRP és HUF – milyen a ripple árfolyama és ára?

A Ripple hálózat fizetési platformként egyre közkedveltebbé válik. A Ripple-t nagy multinacionális bankok kezdik megvalósítani szerte a világon, és sok szakértő nagy jövőt jósol a digitális valutának. Azonban mivel az XRP árfolyama a többi kriptovalutához hasonlóan a kereslet és a kínálat alapelve szerint irányított, de egyben a valuta nagy részét egyetlen vállalat tartja kezében, a ripple a befektetők számára nem kis kockázatot jelent. Elméletileg ha a Ripple Labs egy pillanatban forgalomba bocsátaná minden érméjét, a valuta értéke a rendkívül megemelkedett kínálat miatt sokszorosan visszaesne. 1 XRP megvásárlása esetén az aktuális árfolyam (HUF) megtekinthető az alábbi interaktív grafikonon.

A Ripple iránti érdeklődés napjainkban hatalmas, és minden bizonnyal érdekes lesz megfigyelni, hogy ez a tény a jövőben hogyan hat majd az XRP értékére, valamint hogyan nyilvánul meg az egész hálózat további fejlődésében.

4,5 16×
Viking USB Flash Disk 16GB 4v1 ezüst
Pendrive 16 GB - USB 2.0 és Lightning, USB-C és Lightning csatlakozó, írási sebesség akár 20 MB/s, olvasási sebesség akár 30 MB/s, szoftveres titkosítás, OTG, kulcstartó, anyaga fém, mérete 9,2 × 14 × 61,6 mm (Ma×Sz×H)
10 990 Ft
Szállításra kész 5 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: VKNG071
4,7 1546×
WD Blue 1TB
Merevlemez - 3,5", SATA III, 150 MB/s olvasási sebesség, 64 MB cache (gyorsítótár), 7200 ford/perc
25 690 Ft
Szállításra kész > 5 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: FW138l
Nyomtatás
P-DC1-WEB20
28 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérő
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket
Az Ön adatainak védelme fontos számunkra Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.
További információ Kevesebb információ