Az espresso ristretto ízvilága szempontjából a legkiemelkedőbb kávé az eszpresszók sorából. A kávé térfogata kisebb, mint a klasszikus eszpresszóé, az íze pedig gazdagabb és intenzívebb. Mivel az elkészítés során kevesebb víz folyik át a fúvókán a kávéval, az ital koffeintartalma alacsony. A ristretto kávé alapja Dél-Olaszországban nyugszik és az olaszok akár 6x is megengednek maguknak egy ilyen italt. Ízletes, intenzív ízzel rendelkezik, tetején mogyoróbarna cremát láthatunk. A ristretto meglep majd a keserédes ízével, melyet csokoládé és mogyoró tónusai gazdagítanak, de a gyümölcsös és virágos tónusok sem ritkaságszámba menőek.
A helyes elkészítés alapja ugyanakkora mennyiségű, frissen őrölt kávé, mint az eszpresszó esetében, tehát 7-8 g, de kevesebb víz használatával. A ristrettot 50-70 ml térfogattal rendelkező eszpresszós csészében szolgáljuk fel, ugyanakkor az ital mérete legfeljebb 20 ml. Az előre melegített bögre alapkövetelmény, mert a kis mennyiségű kávé könnyedén kihűlhet.
A ristretto egy igazi finomság a különlegességeket kedvelők számára, akik egy kortyban szeretnék értékelni a kávé minőségi ízvilágát.
i
Érdekességek a kávé világából, kávéitalok receptjei és a kávé elkészítésének módszerei megtalálhatóak a Kávé enciklopédiánkban.