ApF HU Visa

Mi az az SD kártya?

Termékkatalógus

Cikk

Aktualizálva

Az SD (Secure Digital) kártya egy digitális fényképezőgépekben, videokamerákban és laptopokban használt adathordozó, mely univerzális memóriabővítési lehetőségeket kínál. MacBookhoz egy különleges JetDrive kártya szükséges. A kisebb, microSD-kártyákat elsősorban mobiltelefonokban, tabletekben vagy a Nintendo Switch konzolban használják. Mit kell tudni a memóriakártyák jelöléseiről és mi a különbség az SDHC és SDXC között? Mekkora az ideális memóriakártya-kapacitás? És milyen típusú memóriakártyák léteznek?

SD kártyák, avagy memóriából sosem elég

Az SD-kártyák a laptopok, digitális fényképezőgépek, és videokamerák memóriakapacitásának bővítésére szolgálnak. Emellett megkönnyítik a különböző eszközök közötti adatátvitelt is. Milyen típusú SD-kártyákat használunk?

  • SD kártyák – 8 MB – 2 GB-ig terjedő kapacitás, ma már elégtelen kapacitása miatt nem használják
  • SDHC kártyák – 4 GB– 32 GB-ig terjedő kapacitás, napjainkban leginkábban használt
  • SDXC kártyák – 64 GB – 2 TB-ig terjedő kapacitás, a kisebb kártyák kapacitásának többszörösét biztosítják, viszont több tízezres vagy akár százezer forint feletti fogyasztói áruk miatt nem mindenki számára elérhetőek
i Az SD- és microSD-kártyák választásakor egyaránt javasoljuk, hogy a jelenleg szükségesnél nagyobb kapacitású kártyát válassz. Szinte biztos, hogy idővel szükséged lesz a tartalék kapacitásra.
SD kártyák
Az SD kártyák nagyon elterjedtek, és számos gyártó termékei közül választhatunk.

A MicroSD-kártyákat például mobiltelefonokban használják

A hagyományos SD-kártyákhoz képest a microSD-kártyák lényegesen kisebbek, így alkalmasak a memóriakapacitás bővítésére mobiltelefonokban, tabletekben, és más hordozható eszközökben. Azonban vigyázz, nem minden telefon kínál microSD kártyahelyet. Az microSD-kártyák jelölése megegyezik a nagyobb típusok jelölésével.

  • microSDHC kártyák – 4 GB– 32 GB-ig terjedő kapacitás, általában ez a használatos
  • microSDXC kártyák – 64 GB – 2 TB-ig terjedő kapacitás (az elméleti maximum, manapság többnyire maximum 512 GB-os kártyák használatosak, bár már kaphatók 1 TB-os microSDXC kártyák is).
i A megfelelő kapacitás kiválasztása a készülék memóriaméretétől és a te személyes igényeidtől függ. A 16-64 GB-os microSD kártyákat leggyakrabban telefonokban használják. Fényképezőgépekhez és különösen akciókamerákhoz sokkal nagyobb memóriát használnak, 4K videókészítés esetén pedig több 512 GB-os vagy 1 TB-os kártyát.
micro SD kártya
MicroSD kártyával könnyedén bővíthető a telefon memóriája.

Memóriakártyára írás és olvasás sebessége

A memóriakártyákat sebességosztályokba (amelyeket "class"-ként jelölnek) sorolják. Az osztály száma megadja a garantált minimális írási sebességet. Az olvasási sebesség vagy ugyanolyan vagy nagyobb mint az írási sebesség, Ha nagy felbontású videókat vagy fényképeket szeretnél tárolni, fontos a minél nagyobb írási sebesség. Így elkerülöd a fényképek készítése közbeni holtidőt.

Osztály Logó  Min. írási sebesség Alkalmas a következőkre:
2-es osztály 2 MB/s SD videó felvétele
4-es osztály 4 MB/s SD videó felvétele
6-os osztály 6 MB/s SD videó felvétele
10-es osztály 10 MB/s Full HD videó felvétele
UHS-1 10 MB/s videók streamelése valós időben és hosszú HD videók felvétele
UHS-3 30 MB/s 4K videók felvétele
V30 (video osztály) 30 MB/s 4K videofelvétel 30 fps sebességgel

A Compact Flash (CF) kártyák gyorsabbak és tartósabbak mint az SD kártyák

Compact Flash kártyák az SD kártyákhoz képest nagyobb olvasási/írási sebességet kínálnak és ellenállóbbak is, ezért ideálisak a profi digitális fényképezőgépekhez és kamerákhoz. A CF kártyák 512 MB-tól 256 GB-ig elérhetőek. A CF kártyák legújabb verziója a CFast 4.0.

CF kártyák
CF kártyák a profi és komoly igényű felhasználóknak.

Ellenőrizd, hogy készüléked támogatja-e az újabb kártyatípusokat, a régebbiek ugyanis nem biztos, hogy felismerik azokat. Az újabbakon viszont a visszafelé kompatibilitás miatt nem lesz gond a régebbi modellekkel.

Az A1 és A2 SD kártyák a legjobb teljesítményt nyújtják a modern alkalmazásokhoz

Az Application Performance Class egy SD kártyákra vonatkozó szabvány, amelyet a SanDisk használt elsőként. Az A1 és A2 piktogramok a modern alkalmazásokhoz való használatra alkalmas memóriakártyákat jelzik. Az ilyen kártyák működésükhöz magán a kártyán tárolnak kisebb adatblokkokat, nem pedig a telefon operatív memóriájában.

Application speed Logo Min. olvasási sebesség Min. írási sebesség Min. lineáris felvételi sebesség
A1 memóriakártya Application speed 1 1500 IOPS 500 IOPS 10 MB/s
A2 memóriakártya Application speed 2 4000 IOPS 2000 IOPS 10 MB/s

Ezek a tanúsítvánnyal rendelkező kártyák lényegesen gyorsabbak, mint a régebbi típusú adathordozók. Például percenként akár 1200 fényképet is képesek könnyedén átküldeni (10 MB/s átviteli sebesség), és Full HD videókat is képesek tárolni. Alkalmazási adattárolóként használva is jelentősen gyorsabbak.

micro SD A1 A2
Az A1 és A2 kártyák működése gyors és megbízható.

A legnagyobb különbséget a nem tanúsított SD kártyákkal szemben a régebbi telefonok használatakor tapasztalhatod. Az adatok olvasásának és írásának sebessége nem olyan magas, mint a mai, UFS 2.0 technológiával felszerelt okostelefonoknál. A modern készülékek esetében, bár adatolvasás tekintetében az új memóriakártyák sem tudják felülmúlni a belső tároló sebességét, az újabb kártyák mégis remekül kiegészítik a tárolókapacitást és növelik a telefon teljesítményét.

i Biztonsági mentés és visszaállítás mobilokon (RÉSZLETES ÚTMUTATÓ)

Az SDHC és az SDXC összehasonlítása

Nézzük meg az SDHC és az SDXC közötti különbséget. Miben különböznek?

  • Az SDHC (Secure Digital High Capacity, SD 2.0) egy magasabb szintű technológia az SD-kártyák gyártásában, mely lehetővé tette a 2 GB feletti kártyák gyártását (az elméleti maximum sokkal nagyobb, akár 1 TB is lehet). A maximálisan használható kapacitás 32 GB. Hátránya, hogy nem kompatibilis a régebbi SD-kártyaolvasókkal.
  • SDXC (Secure Digital eXtended Capacity, SD 3.0) az SD kártya technológia harmadik, továbbfejlesztett változata. Sorozatgyártásuk 2009-ben kezdődött. Az SDXC kártyák egy új fájlrendszert használnak, az úgynevezett exFAT rendszert, amely lehetővé teszi a FAT32 által már bevezetett 4 GB-os maximális fájlméret korlátozás megkerülését. Ismét felmerül azonban egy probléma néhány régebbi kártyaolvasónál, amelyek nem támogatják az új rendszert. Jelenleg a 64 és 512 GB közötti kapacitású SDXC kártyákat általában a klasszikus SD formátumban árulják, a 64 és 256 GB közötti kapacitású kártyákat pedig microSD kártyaként.
SD, SDHC, SDHX
Az SDHC-, SDXC- és SD-kártyák közötti különbség leginkább a maximális kapacitásban nyilvánul meg. 

Memóriakártya-olvasók

Unod az állandó kábelezést a digitális eszközök és a számítógép között? Akkor memóriakártya-olvasóra lesz szükséged! Ezek lehetnek külsők vagy belsők. A belső memóriakártya-olvasók a számítógépház belsejében találhatóak, formátumuk általában 3,5"-es.  Előnyük, hogy nem foglalnak el plusz helyet a munkaasztalon és rögtön használatra készek. Hátrányuk, hogy a beszerelés macerásabb lehet. A külső memóriakártya-olvasók a számítógéphez USB-n keresztül csatlakoznak. Előnyük az alacsony tömeg és az egyszerű hordozhatóság. Hátrányuk, hogy az USB port helyet foglal az asztalon.

Memóriakártya olvasó
Külső memóriakártya-olvasó csatlakoztatható bármely PC-hez vagy laptophoz.


iSzintén érdekelhet

Az SD-kártyák egyszerű módot biztosítanak a kapacitás növelésére és az adatátvitelre. Azonban nem minden memóriakártya egyforma, mivel kapacitásban és sebességben is különböznek egymástól. Szerencsére a széles választéknak köszönhetően a legnagyobb igényű felhasználók és azok is megtalálják a számukra ideális SD kártyát, akik inkább az árat nézik, és nem feltétlenül van szükségük a legnagyobb teljesítményre.

Nyomtatás
P-DC1-WEB10
28 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérő
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket
Az Ön adatainak védelme fontos számunkra Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.
További információ Kevesebb információ