Akvizice ApF HU Akvizice ApF HU

Mi az az SD kártya? És mit kell tudni az SD kártyák sebességosztályairól?

Termékkatalógus

Cikk

Aktualizálva

Az SD (Secure Digital) kártya egy digitális fényképezőgépekben, videokamerákban és laptopokban használt adathordozó, mely univerzális memóriabővítési lehetőségeket kínál. MacBookhoz egy különleges JetDrive kártya szükséges. A kisebb, microSD-kártyákat elsősorban mobiltelefonokban, tabletekben vagy a Nintendo Switch konzolban használják. Mit kell tudni a memóriakártyák jelöléseiről és mi a különbség az SDHC és SDXC között? Mekkora az ideális memóriakártya-kapacitás? És milyen típusú memóriakártyák léteznek?

SD kártyák, avagy memóriából sosem elég

Az SD-kártyák a laptopok, digitális fényképezőgépek, és videokamerák memóriakapacitásának bővítésére szolgálnak. Emellett megkönnyítik a különböző eszközök közötti adatátvitelt is. Milyen típusú SD-kártyákat használunk?

  • SD kártyák – 8 MB – 2 GB-ig terjedő kapacitás, ma már elégtelen kapacitása miatt nem használják
  • SDHC kártyák – 4 GB– 32 GB-ig terjedő kapacitás, napjainkban leginkábban használt
  • SDXC kártyák – 64 GB – 2 TB-ig terjedő kapacitás, a kisebb kártyák kapacitásának többszörösét biztosítják, viszont több tízezres vagy akár százezer forint feletti fogyasztói áruk miatt nem mindenki számára elérhetőek
i Az SD- és microSD-kártyák választásakor egyaránt javasoljuk, hogy a jelenleg szükségesnél nagyobb kapacitású kártyát válassz. Szinte biztos, hogy idővel szükséged lesz a tartalék kapacitásra.
SD kártyák
Az SD kártyák nagyon elterjedtek, és számos gyártó termékei közül választhatunk.

A MicroSD-kártyákat például mobiltelefonokban használják

A hagyományos SD-kártyákhoz képest a microSD-kártyák lényegesen kisebbek, így alkalmasak a memóriakapacitás bővítésére mobiltelefonokban, tabletekben, és más hordozható eszközökben. Azonban vigyázz, nem minden telefon kínál microSD kártyahelyet. Az microSD-kártyák jelölése megegyezik a nagyobb típusok jelölésével.

  • microSDHC kártyák – 4 GB– 32 GB-ig terjedő kapacitás, általában ez a használatos
  • microSDXC kártyák – 64 GB – 2 TB-ig terjedő kapacitás (az elméleti maximum, manapság többnyire maximum 1 TB-os kártyák használatosak).
i A megfelelő kapacitás kiválasztása a készülék memóriaméretétől és a te személyes igényeidtől függ. A 32-256 GB-os microSD kártyákat leggyakrabban telefonokban használják. Fényképezőgépekhez és különösen akciókamerákhoz sokkal nagyobb memóriát használnak, 4K videókészítés esetén pedig több 1 TB-os kártyát.
micro SD kártya
MicroSD kártyával könnyedén bővíthető a telefon memóriája.

Memóriakártyára írás és olvasás sebessége

A memóriakártyákat sebességosztályokba (amelyeket "class"-ként jelölnek) sorolják. Az osztály száma megadja a garantált minimális írási sebességet. Az olvasási sebesség vagy ugyanolyan vagy nagyobb mint az írási sebesség, Ha nagy felbontású videókat vagy fényképeket szeretnél tárolni, fontos a minél nagyobb írási sebesség. Így elkerülöd a fényképek készítése közbeni holtidőt.

Osztály Logó Min. írási sebesség Alkalmas a következőkre:
2-es osztály 2 MB/s SD videofelvétel
4-es osztály 4 MB/s HD videofelvétel
6-os osztály 6 MB/s HD videofelvétel
V6 (videó osztály) 6 MB/s HD videofelvétel
10-es osztály 10 MB/s felett Full HD videofelvétel
UHS-1 10 MB/s valós idejű videó streaming és hosszú HD videófelvétel
V10 (videó osztály) 10 MB/s Full HD videofelvétel
UHS-3 30 MB/s felett 4K videofelvétel
V30 (videó osztály) 30 MB/s 4K videofelvétel 30 fps sebességgel
V60 (videó osztály) 60 MB/s 4K videofelvétel 60 fps sebességgel
V90 (videó osztály) 90 MB/s 4K HDR videofelvétel 60 fps sebességgel

Az A1 és A2 osztályok kissé kiemelkednek a többi sebességkategóriából. Ezek az alkalmazások futtatása közbeni teljesítményre vonatkoznak, és nem annyira magára az átvitel sebességére. Azonban itt még ez is 10 MB/s-ban van megadva, tehát nem biztos, hogy nagyon gyors kártyákról van szó. Mit határoznak meg tehát az osztályok? Garantálnak egy bizonyos számú be- és kiadási műveletet másodpercenként. Ez nagyon fontos információ, ha például mikroszámítógépeken szeretnénk programokat futtatni az SD-kártyáról.

Az A1 osztály másodpercenként 1500 olvasási és 500 írási műveletet garantál, míg az A2 osztály 4000 olvasási és 2000 írási műveletet. Eddig ezt az információt vagy a műszaki specifikációban kellett keresni, vagy akár a tesztekből is megtudhattuk. Egyes kártyák csak pár száz műveletet tudnak kezelni, ezért ezek az osztályok felbecsülhetetlen értékűek a felhasználás során.

A Compact Flash (CF) kártyák gyorsabbak és tartósabbak mint az SD kártyák

A Compact Flash kártyák az SD kártyákhoz képest nagyobb olvasási/írási sebességet kínálnak és ellenállóbbak is, ezért ideálisak a profi digitális fényképezőgépekhez és kamerákhoz. A CF kártyák 512 MB-tól 256 GB-ig elérhetőek. A CF kártyák legújabb verziója a CFast 2.0 és az XQD

CF kártyák
CF kártyák a profi és komoly igényű felhasználóknak.

Ellenőrizd, hogy készüléked támogatja-e az újabb kártyatípusokat, a régebbiek ugyanis nem biztos, hogy felismerik azokat. Az újabbakon viszont a visszafelé kompatibilitás miatt nem lesz gond a régebbi modellekkel.

Az A1 és A2 SD kártyák a legjobb teljesítményt nyújtják a modern alkalmazásokhoz

Az Application Performance Class egy SD kártyákra vonatkozó szabvány, amelyet a SanDisk használt elsőként. Az A1 és A2 piktogramok a modern alkalmazásokhoz való használatra alkalmas memóriakártyákat jelzik. Az ilyen kártyák működésükhöz magán a kártyán tárolnak kisebb adatblokkokat, nem pedig a telefon operatív memóriájában.

Application speed Logo Min. olvasási sebesség Min. írási sebesség Min. lineáris felvételi sebesség
A1 memóriakártya Application speed 1 1500 IOPS 500 IOPS 10 MB/s
A2 memóriakártya Application speed 2 4000 IOPS 2000 IOPS 10 MB/s

Ezek a tanúsítvánnyal rendelkező kártyák lényegesen gyorsabbak, mint a régebbi típusú adathordozók. Például percenként akár 1200 fényképet is képesek könnyedén átküldeni (10 MB/s átviteli sebesség), és Full HD videókat is képesek tárolni. Alkalmazási adattárolóként használva is jelentősen gyorsabbak.

micro SD A1 A2
Az A1 és A2 kártyák működése gyors és megbízható.

A legnagyobb különbséget a nem tanúsított SD kártyákkal szemben a régebbi telefonok használatakor tapasztalhatod. Az adatok olvasásának és írásának sebessége nem olyan magas, mint a mai, UFS 2.0 technológiával felszerelt okostelefonoknál. A modern készülékek esetében, bár adatolvasás tekintetében az új memóriakártyák sem tudják felülmúlni a belső tároló sebességét, az újabb kártyák mégis remekül kiegészítik a tárolókapacitást és növelik a telefon teljesítményét.

i Biztonsági mentés és visszaállítás mobilokon (RÉSZLETES ÚTMUTATÓ)

Az SDHC és az SDXC összehasonlítása

Nézzük meg az SDHC és az SDXC közötti különbséget. Miben különböznek?

  • Az SDHC (Secure Digital High Capacity, SD 2.0) egy magasabb szintű technológia az SD-kártyák gyártásában, mely lehetővé tette a 2 GB feletti kártyák gyártását (az elméleti maximum sokkal nagyobb, akár 1 TB is lehet). A maximálisan használható kapacitás 32 GB. Hátránya, hogy nem kompatibilis a régebbi SD-kártyaolvasókkal.
  • SDXC (Secure Digital eXtended Capacity, SD 3.0) az SD kártya technológia harmadik, továbbfejlesztett változata. Sorozatgyártásuk 2009-ben kezdődött. Az SDXC kártyák egy új fájlrendszert használnak, az úgynevezett exFAT rendszert, amely lehetővé teszi a FAT32 által már bevezetett 4 GB-os maximális fájlméret korlátozás megkerülését. Ismét felmerül azonban egy probléma néhány régebbi kártyaolvasónál, amelyek nem támogatják az új rendszert. Jelenleg a 64 és 512 GB közötti kapacitású SDXC kártyákat általában a klasszikus SD formátumban árulják, a 64 és 256 GB közötti kapacitású kártyákat pedig microSD kártyaként.
SD, SDHC, SDHX
Az SDHC-, SDXC- és SD-kártyák közötti különbség leginkább a maximális kapacitásban nyilvánul meg.

Memóriakártya-olvasók

Unod az állandó kábelezést a digitális eszközök és a számítógép között? Akkor memóriakártya-olvasóra lesz szükséged! Ezek lehetnek külsők vagy belsők. A belső memóriakártya-olvasók a számítógépház belsejében találhatóak, formátumuk általában 3,5"-es. Előnyük, hogy nem foglalnak el plusz helyet a munkaasztalon és rögtön használatra készek. Hátrányuk, hogy a beszerelés macerásabb lehet. A külső memóriakártya-olvasók a számítógéphez USB-n keresztül csatlakoznak. Előnyük az alacsony tömeg és az egyszerű hordozhatóság. Hátrányuk, hogy az USB port helyet foglal az asztalon.

Memóriakártya olvasó
Külső memóriakártya-olvasó csatlakoztatható bármely PC-hez vagy laptophoz.


iEzek a cikkek is érdekelhetnek:

Az SD-kártyák egyszerű módot biztosítanak a kapacitás növelésére és az adatátvitelre. Azonban nem minden memóriakártya egyforma, mivel kapacitásban és sebességben is különböznek egymástól. Szerencsére a széles választéknak köszönhetően a legnagyobb igényű felhasználók és azok is megtalálják a számukra ideális SD kártyát, akik inkább az árat nézik, és nem feltétlenül van szükségük a legnagyobb teljesítményre.

4,8 1619×
Kingston Canvas Select Plus micro SDHC 32GB Class 10 UHS-I + SD adapter
Memóriakártya 32 GB - micro SDHC, olvasási sebesség akár 100 MB/s, Class 10 sebességosztály, UHS-I, U1, V10 Video Speed Class, A1 Application Performance, adapter klasszikus SD-hez a csomagban
Szuper ár
4 380 Ft
Szállításra kész > 10 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: DU007s8j93b
4,8 1619×
Kingston Canvas Select Plus micro SDXC 128GB Class 10 UHS-I + SD adapter
Memóriakártya 128 GB - micro SDXC, olvasási sebesség akár 100 MB/s, Class 10 sebességosztály, UHS-I, U1, V10 Video Speed Class, A1 Application Performance, adapter klasszikus SD-hez a csomagban
8 100 Ft
Szállításra kész > 10 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: DU007s8j93d
4,8 1619×
Kingston Canvas Select Plus micro SDXC 256GB Class 10 UHS-I + SD adapter
Memóriakártya 256 GB - micro SDXC, olvasási sebesség akár 100 MB/s, írási sebesség akár 85 MB/s, Class 10 sebességosztály, UHS-I, U3, V30 Video Speed Class, A1 Application Performance, 4K videofelvétel
12 970 Ft
Szállításra kész > 5 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: DU007s8j93e
4,8 966×
Samsung MicroSDXC 128GB EVO Plus + SD adapter
Memóriakártya 128 GB - micro SDXC, olvasási sebesség akár 130 MB/s, Class 10 sebességosztály, UHS-I, U3, V30 Video Speed Class, A2 Application Performance, adapter klasszikus SD-hez a csomagban
8 330 Ft
Szállításra kész > 10 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: SASD016h2
5,0 127×
SanDisk microSDXC 256 GB Extreme + Rescue PRO Deluxe + SD adapter
Memóriakártya 256 GB - micro SDXC, olvasási sebesség akár 190 MB/s, írási sebesség akár 130 MB/s, Class 10 sebességosztály, UHS-I, U3, V30 Video Speed Class, A2 Application Performance, 4K videofelvétel, adapter klasszikus SD-hez a csomagban, ellenáll ütődésnek és röntgensugárzásnak
Szuper ár
17 000 Ft
Szállításra kész > 5 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: DU828a2a3
4,8 966×
Samsung MicroSDXC 256GB EVO Plus + SD adapter
Memóriakártya 256 GB - micro SDXC, olvasási sebesség akár 130 MB/s, Class 10 sebességosztály, UHS-I, U3, V30 Video Speed Class, A2 Application Performance, adapter klasszikus SD-hez a csomagban
12 280 Ft
Szállításra kész > 10 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: SASD016h3
4,9 150×
Samsung MicroSDXC 128 GB PRO Plus + SD adapter (2023)
Memóriakártya 128 GB - micro SDXC, olvasási sebesség akár 180 MB/s, írási sebesség akár 130 MB/s, Class 10 sebességosztály, UHS-I, U3, V30 Video Speed Class, A2 Application Performance, 4K videofelvétel, adapter klasszikus SD-hez a csomagban, ellenáll hőnek, víznek, ütődésnek, röntgensugárzásnak és mágnesességnek
Szuper ár
10 130 Ft
Szállításra kész > 10 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: SASD016k2
4,8 1619×
Kingston Canvas Select Plus micro SDXC 64GB Class 10 UHS-I + SD adapter
Memóriakártya 64 GB - micro SDXC, olvasási sebesség akár 100 MB/s, Class 10 sebességosztály, UHS-I, U1, V10 Video Speed Class, A1 Application Performance, adapter klasszikus SD-hez a csomagban
5 650 Ft
Szállításra kész > 10 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: DU007s8j93c
4,9 193×
SanDisk SDXC 128 GB Extreme PRO + Rescue PRO Deluxe
Memóriakártya 128 GB - SDXC, olvasási sebesség akár 200 MB/s, írási sebesség akár 90 MB/s, Class 10 sebességosztály, UHS-I, U3, V30 Video Speed Class, 4K videofelvétel
Szuper ár
14 070 Ft
Szállításra kész > 5 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: DU828a8c3
4,9 396×
SanDisk microSDHC Ultra 32GB + SD adapter
Memóriakártya 32 GB - micro SDHC, olvasási sebesség akár 120 MB/s, írási sebesség akár 10 MB/s, Class 10 sebességosztály, UHS-I, U1, A1 Application Performance, adapter klasszikus SD-hez a csomagban, ellenáll víznek
4 870 Ft
Szállításra kész > 10 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: DT807j2f2b1b
4,8 158×
SanDisk microSDXC 256 GB Extreme PRO + Rescue PRO Deluxe + SD adapter
Memóriakártya 256 GB - micro SDXC, olvasási sebesség akár 200 MB/s, írási sebesség akár 140 MB/s, Class 10 sebességosztály, UHS-I, U3, V30 Video Speed Class, A2 Application Performance, 4K videofelvétel, adapter klasszikus SD-hez a csomagban
19 420 Ft
Szállításra kész > 5 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: DU828a5a3
5,0 127×
SanDisk microSDXC 512 GB Extreme + Rescue PRO Deluxe + SD adapter
Memóriakártya 512 GB - micro SDXC, olvasási sebesség akár 190 MB/s, írási sebesség akár 130 MB/s, Class 10 sebességosztály, UHS-I, U3, V30 Video Speed Class, A2 Application Performance, 4K videofelvétel, adapter klasszikus SD-hez a csomagban
Szuper ár
28 310 Ft
Szállításra kész > 5 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: DU828a2a4
4,8 527×
Verbatim Micro SDHC 16GB Class 10 + SD adapter
Memóriakártya 16 GB - micro SDHC, olvasási sebesség akár 80 MB/s, írási sebesség akár 10 MB/s, Class 10 sebességosztály, UHS-I, U1, adapter klasszikus SD-hez a csomagban
Szuper ár
3 570 Ft
Szállításra kész > 10 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: DY181j3
4,9 105×
SanDisk microSDXC 128 GB Extreme Action Cams and Drones + Rescue PRO Deluxe + SD adapter
Memóriakártya 128 GB - micro SDXC, olvasási sebesség akár 190 MB/s, írási sebesség akár 90 MB/s, Class 10 sebességosztály, UHS-I, U3, V30 Video Speed Class, A2 Application Performance, 4K videofelvétel, adapter klasszikus SD-hez a csomagban
11 170 Ft
Szállításra kész > 10 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: DU828a3a2
4,8 527×
Verbatim Premium microSDHC 32 GB UHS-I V10 U1 + SD adapter
Memóriakártya 32 GB - micro SDHC, olvasási sebesség akár 90 MB/s, írási sebesség akár 10 MB/s, Class 10 sebességosztály, UHS-I, U1, adapter klasszikus SD-hez a csomagban
4 380 Ft
Szállításra kész > 10 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: DY181k3
4,9 150×
Samsung MicroSDXC 256GB PRO Plus + SD adapter (2023)
Memóriakártya 256 GB - micro SDXC, olvasási sebesség akár 180 MB/s, írási sebesség akár 130 MB/s, Class 10 sebességosztály, UHS-I, U3, V30 Video Speed Class, A2 Application Performance, 4K videofelvétel, adapter klasszikus SD-hez a csomagban, ellenáll hőnek, víznek, ütődésnek, röntgensugárzásnak és mágnesességnek
Szuper ár
15 560 Ft
Szállításra kész > 5 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: SASD016k3
4,9 193×
SanDisk SDXC 256 GB Extreme PRO + Rescue PRO Deluxe
Memóriakártya 256 GB - SDXC, olvasási sebesség akár 200 MB/s, írási sebesség akár 140 MB/s, Class 10 sebességosztály, UHS-I, U3, V30 Video Speed Class, 4K videofelvétel
Szuper ár
23 460 Ft
Szállításra kész > 5 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: DU828a8c4
4,8 158×
SanDisk microSDXC 1 TB Extreme PRO + Rescue PRO Deluxe + SD adapter
Memóriakártya 1000 GB - micro SDXC, olvasási sebesség akár 200 MB/s, írási sebesség akár 140 MB/s, Class 10 sebességosztály, UHS-I, U3, V30 Video Speed Class, A2 Application Performance, 4K videofelvétel, adapter klasszikus SD-hez a csomagban
Szuper ár
54 140 Ft
Szállításra kész > 5 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: DU828a5a5
Nyomtatás
P-DC1-WEB05
28 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérő
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket
Az Ön adatainak védelme fontos számunkra Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.
További információ Kevesebb információ