Soundbarok: Miben jobbak a hagyományos házimozinál?

Termékkatalógus

Cikk

Frissítve

Szeretnél igazán jó hangminőséget élvezni televíziózás közben, de egyszerű és lehetőleg olcsó megoldást szeretnél? Valószínűleg a soundbar a legjobb választás. A modern hangprojektor egyetlen kábellel csatlakoztatható a tévéhez, és máris használható. Már az olcsó modellek is jobb hangzást kínálnak, mint a beépített tévéhangszórók, míg a drágább, térhatású hanggal rendelkező modellek a hagyományos házimozi rendszerekkel is felveszik a versenyt. Cikkünkből mindent megtudhatsz, amit a soundbarokról tudni kell.

Soundbar

Soundbarok vs Házimozi - TARTALOM

  1. Miért jobb a soundbar mint a TV beépített hangszórója?
  2. Hogyan hoz létre a soundbar térhangzást?
  3. Fontos a mélynyomó (subwoofer)?
  4. A soundbar csatlakoztatása és intelligens funkciói

Miért jobb a soundbar mint a TV beépített hangszórója?

A gyártók a televíziók méretét egyre nagyobbá varázsolják, ugyanakkor egyre jobban vékonyítják is őket. Nem meglepő módon ez a kialakítás kisebb helyet foglal, így vonzóbb a fogyasztók szemében. És míg e növekedéssel a képminőség nem romlik, ugyanez nem mondható el a hangminőségről. A kis hangszórók egyszerűen nem tudnak egyszerre hangos és minőségi hangzást produkálni. A hangminőség javítására hatékony és gyakran olcsó megoldás a soundbar.

Soundbar Sonos gerenda
A soundbar csatlakoztatásához minimális kábelezésre van szükség. (A képen a Sonos Beam soundbar)

A soundbar (hangrúd) a készülék formáján alapuló elnevezés. A soundbar vagy más néven hangprojektor nem más, mint egy integrált hangszórórendszer, amelyet elsősorban televíziókhoz terveztek. Megjelenését általában úgy tervezik, hogy kiegészítse a modern televíziók minimalista kialakítását. Sok soundbarhoz, általában a drágábbakhoz, tartozik egy subwoofer, azaz mélynyomó, amely egy olyan hangszóró, amely nagyon alacsony frekvenciájú hangokat (basszus) generál, amelyek egyértelműen hozzátartoznak a teljes értékű hangélményhez. Azonban a soundbarok nem a tökéletes audiorendszer megtestesítői - inkább a könnyű kezelhetőség és a hangminőség ideális kombinációját nyújtják.

i

HDMI CEC: A soundbar és a TV közös vezérlése egy távirányítóval

A HDMI CEC (Consumer Electronics Control) egy olyan funkció, amely lehetővé teszi a HDMI-n keresztül csatlakoztatott eszközök egymással történő kommunikációját. Így egy adott eszköz (pl. TV) részben vezérelhet más eszközöket (pl. soundbar).

Ez a funkció különösen azért érdekes, mert lehetővé teszi, hogy egyetlen távirányítóval több különböző eszközt is vezérelhessünk. Elméletileg ez azt jelenti, hogy ugyanazzal a távirányítóval válthatsz csatornát a set-top boxon, módosíthatod a soundbar hangerejét és navigálhatsz a TV menüjében.

A gyakorlat azonban egy kicsit bonyolultabb, mivel minden gyártó másképp nevezi és valószínűleg másképp valósítja meg a technológiát. A Samsung például Anynet+-nak hívja, az LG Simplink-nek, a Sony pedig Bravia Sync-nek. Ezért az eszközök zökkenőmentes csatlakoztatása HDMI CEC segítségével csak akkor ígérhető, ha a soundbar és a TV ugyanattól a gyártótól származik.

A HDMI ARC (Audio Return Channel) egy olyan üzemmód, amelyben a HDMI-interfész kétirányú hangátvitelre képes. Ez a funkció nagyon fontos a soundbar működése szempontjából, mivel normál HDMI üzemmódban a TV csak egy audio-vizuális forrás (például játékkonzol) lejátszó eszköze. De ha azt szeretnéd, hogy a soundbar legyen a lejátszóeszköz, akkor a jelet nem a TV-hez kell továbbítani, hanem a TV-től a soundbarhoz. Erre való a HDMI ARC. Maga a HDMI ARC nem követeli meg, hogy a soundbar ugyanattól a gyártótól származzon, mint amelyiktől a TV.

Ha kompromisszumok nélküli, teljesen csúcskategóriás TV-hangzást szeretnél, akkor a soundbar helyett valódi 5.1-es vagy 7.1-es térhangzású házimozi rendszert érdemes választanod, vagy saját hangszórók és rádióerősítő segítségével kell létrehoznod egy ilyen rendszert. Ezzel megoldással azonban könnyen a felhasználóbarátság határain kívül találhatod magadat, mivel sok kábelre, türelemre, barkácsolási tudásra, egy jó adag audiofil motivációra és nem utolsósorban tisztességes költségvetésre lesz szükséged. Az ilyen rendszerek ára könnyen többszázezer forintba kerülhet.

Hogyan hoz létre a soundbar térhangzást?

Térhangzás akkor jön létre, amikor minden oldalról másféle hangot hallunk. A házimozi hangrendszerek ezt térben elhelyezett hangszórók használatával érik el. A pont előtti szám a hangszórók számát jelzi, a pont utáni szám pedig a mélynyomó jelenlétét. Az 5.1-es konfiguráció esetében három hangszórót találunk elöl (jobb, bal és középső) és kettőt hátul (jobb és bal). A 7.1-es rendszerek további két oldalsó hangszóróval bővülnek. Nem meglepő, hogy egy ilyen rendszer képes a térhatású hangzás hű reprodukálására. De hogyan képes erre egy soundbar?

i

A soundbar az aktív egység. Mit jelent ez?

A soundbarok és a hozzájuk tartozó mélynyomók (és néha más vezeték nélküli hangszórók a térhatású hangzás fokozására) általában aktív elemek. Ez azt jelenti, hogy az erősítő közvetlenül a házukba van beépítve. Ez nagymértékben leegyszerűsíti a bekötésüket és a használatukat.

A hangszórók lehetnek passzívak is. Ebben az esetben szükségük van egy külső erősítőre is, ami megfelelő megoldás azon zenerajongók és audiofilek számára, akik teljes irányítást szeretnének gyakorolni az audiorendszerük elrendezése és minősége felett.

Ezért minden soundbaron szerepel a kimeneti teljesítmény is - ez a beépített erősítő teljesítménye, amelynek meg kell feleljenek a hangszórók is. A nagyobb teljesítmény azt jelenti, hogy a hangszórók hangosabbak, de nem feltétlenül jobb minőségűek.

Soundbar Sony
Ha nem csak oldalról, hanem felülről is szeretnél térhatású hangot hallani, keress három számmal jelölt modelleket (pl. 7.1.2).

Alapértelmezés szerint a soundbar csak elöl, a TV alatt helyezkedik el, ahonnan nem tudja egyszerre teríteni a hangot elölről, oldalról és hátulról. Vagy mégis? A valódi térhatású hangzás helyett a soundbarok úgynevezett virtuális térhatású hangzást használnak. A hang csak a TV előtt elhelyezett soundbarból érkezik, de többcsatornás hangzást szimulál, így a hang különböző irányokból érkezik a füledbe, kihasználva a szoba akusztikáját és a hang visszaverődését a falakról, így azok virtuális hangszórókká válnak.

i

Hátsó hangszórók az igazi térhangzás érdekében

Amint a következő fejezetben látni fogod, a mélynyomó szinte nélkülözhetetlen kiegészítője minden soundbarnak. Szintén kiegészítők lehetnek további hátsó hangszórók. Ezek egyes soundbarok esetén a csomagolás részét képezik, míg másoknál opcionális tartozékok, s lehetőséget adnak a térhangzás további javítására.

Fontos a mélynyomó (subwoofer)?

Ha megnézed soundbar kínálatunkat, rögtön feltűnik, hogy egyes modelleket mélynyomóval, másokat pedig anélkül kínálnak. A mélynyomó jelenléte nagyon jelentős hatással van az egész szett hangzására. Ennek az az oka, hogy ez a hangszórótípus a hallható spektrum legalacsonyabb tartományában - jellemzően 20-200 Hz - található hangok reprodukálásáért felelős. A zenében a basszushangszereket találjuk ezen értékek között, a filmekben pedig robbanásokat, motorzúgást, az ütések hangját és így tovább. A mélynyomó nemcsak erősebb, hanem dinamikusabb hangzást is biztosít.

Soundbar a subwoofer
A mélynyomó gyakran vezeték nélkül csatlakozik a soundbarhoz. Ez elegáns dizájnt tesz lehetővé, amely még egy minimalista belső térben sem zavaró (a képen a BOSE Bass module 700).

A mélynyomó csak a hangátalakító méretének, pontosabban a membránjának köszönhetően képes nagyon alacsony frekvenciákat hallhatóan lejátszani. A membrán a levegő vibrálásával állítja elő a hangot. Ahhoz, hogy egy mélynyomó nagyon mély frekvenciákat tudjon reprodukálni, a membránjának nagyon lassan kell mozognia, ugyanakkor nagy mennyiségű levegőt kell megmozgatnia. Ezért fontos, hogy a mélynyomó nagy legyen. Ugyanezen okból kifolyólag a magas hangszórók nagyon kicsik (nagyon gyorsan kell mozogniuk). Egy önálló mélynyomó nélküli soundbar jó minőségű lehet, de biztosan nem nyújt teljes hangzást.

i

A subwoofer csatlakoztatása a soundbarhoz

A soundbarokhoz hasonlóan a mélynyomók is nagyon könnyen csatlakoztathatók és működtethetők. Általában csak egy tápkábelre van szükséged, mivel a soundbarhoz való csatlakozás általában vezeték nélküli.

Ha mélynyomó nélküli soundbar-t látsz kínálatunkban, az vagy a soundbar alacsony ára miatt van, vagy azért, mert a gyártó külön megvásárolható kompatibilis mélynyomót kínál. Nálunk az Alza.hu oldalon találsz néhány soundbart/ mélysugárzót, amelyek kedvezményes áron vásárolhatók meg közösen. Az adott termék oldalán mindig megtudhatod, hogy elérhető-e ilyen kedvezményes csomag.

A soundbar csatlakoztatása és intelligens funkciói

A soundbarokat általában csak két kábellel csatlakoztatják, az egyiket a tápegységhez, a másikat pedig a tévéhez. Ez az a pont, ahol nagy előnyük van a hangszórórendszerekkel szemben - ha hagyományos házimozit szeretnél kiépíteni 5.1-es vagy 7.1-es hangzással otthon, akkor végtelenül sok kábelt kell használnod. És vagy el kell őket rejtened, vagy el kell viselned a csúnyaságukat. A soundbar-t a TV-hez elég egyetlen kábellel csatlakoztatni, és máris kész. Régebben optikai kábeleket használtak erre a célra, de manapság már gyakoribb a HDMI-n keresztül történő csatlakozás, mivel az képes (nem csak) a többcsatornás audio jobb minőségben történő továbbítására.

i

Dolby Atmos és DTS: X

Az új Dolby Atmos és DTS:X formátumok pontosabb módszereket biztosítanak a hangforrás helyzetének meghatározására és a hang reprodukálására. A házimozi felhasználók számára ez azt jelenti, hogy még jobban elmerülhetnek az akciójelenetekben. De nem minden soundbar támogatja ezeket a formátumokat - ha ezt szeretnéd, akkor magasabb árat kell fizetned. A Dolby Atmosról külön cikket írtunk.

A Dolby Atmos és a DTS:X abban különböznek elődeiktől (Dolby Digital és DTS-HD), hogy a hangot nem osztják fel előre az egyes csatornákra (hátsó, jobb stb.). Ehelyett a térbeli információ a hangfájlban van kódolva, amelyet a dekóder csak lefordít és csatornákra oszt a hangszórók egyedi konfigurációjának figyelembe vételével. Ez a képesség, hogy alkalmazkodni tudnak az otthonod teréhez, sokkal hihetőbbé teszi az általuk kialakított térhangzást. És ebből természetesen a soundbar is profitál.

Sok soundbar, különösen a drágábbak, vezeték nélküli csatlakozási lehetőséget is kínálnak Bluetooth vagy WiFi segítségével. Ez lehetővé teszi, hogy a soundbart ne csak a tévével, hanem a mobiltelefonoddal is használhasd. A gyártó mobilalkalmazásai általában lehetővé teszik a soundbar vezérlését és beállítását a telefonról, de a zenelejátszás vagy podcastok lejátszása is gyakori. Egyes soundbarok még hangasszisztenssel is rendelkeznek, így a tévé hangvezérlésére is lehetőséget adnak.

Számos soundbar egyik figyelemre méltó jellemzője a szoftveralapú equalizer előre beállított hangmódokkal, mely a lejátszott tartalomhoz igazítja a hangot. Az akusztikai spektrum más részei fontosak filmnézéskor, mint a hírek nézésekor. Míg a filmeknél a zene vagy a hangeffektek is fontosak, a hírek esetén az a fontos, hogy jól érthető legyen. Erről pedig a hangmódok gondoskodnak, amelyekből a soundbarnak általában egész sor áll rendelkezésére.

i További cikkek az AlzaMagazine-ban:

A soundbarok nagyszerű megoldást jelentenek mindazok számára, akik a felesleges kábelek elkerülése mellett minőségi hangzással szeretnék kiegészíteni a tévénézés élményét. A soundbar lehetővé teszi, hogy egyetlen HDMI-csatlakozással házimozivá varázsold nappalidat.

4,5 50×
TCL TS8111
SoundBar - 2.1, 260 W összteljesítmény, HDMI (1× bemenet, 1× kimenet), optikai digitális audió (1× bemenet), 3,5 mm jack (1× bemenet), AUX, Bluetooth, USB, 4K Video Pass, ARC, HDR, Dolby Atmos, Dolby TrueHD, Dolby Digital Plus, kijelző, távirányító
73 790 Ft
Raktáron > 5 db
Termékkód: WK690s5
4,6
Bose TV Speaker
SoundBar - 2.0, vezetékes mélynyomó, HDMI (1× bemenet), optikai digitális audió (1× bemenet), 3,5 mm jack (1× bemenet), AUX, Bluetooth, USB, ARC, távirányító
112 590 Ft
Raktáron 2 db
Termékkód: BOS902y3
4,4 40×
Trust Asto Sound Bar PC és TV Speaker
SoundBar - 2.0, 6 W összteljesítmény, 3,5 mm jack (1× bemenet, 1× kimenet)
13 690 Ft
Raktáron 1 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: JS267c9a18
4,8 51×
LG SN5
SoundBar - 2.1, 400 W összteljesítmény, HDMI, optikai digitális audió, Bluetooth, ARC, Hi-Res audio, Dolby Digital, DTS Digital Surround
76 690 Ft
Raktáron > 5 db
Termékkód: JLG502b1a
4,4 80×
Samsung HW-T420/EN
SoundBar - 2.1, 150 W összteljesítmény, passzív vezetékes mélynyomó, optikai digitális audió (1× bemenet), Bluetooth, USB, Dolby Digital, távirányító
44 990 Ft
Raktáron > 5 db
Termékkód: WR622h
4,4
LG SP9YA
SoundBar - 5.1.2, 520 W összteljesítmény, HDMI, optikai digitális audió, Wi-Fi, ARC, Dolby Atmos, Dolby TrueHD, Dolby Digital Plus, DTS: X, DTS-HD Master Audio, Dolby Digital, DTS Digital Surround, távirányító
213 490 Ft
Raktáron > 5 db
Termékkód: JLG502d1a
Nyomtatás
P-DC1-WEB05
30 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérő
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket
Az Ön adatainak védelme fontos számunkra Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.
További információ Kevesebb információ