Akvizice ApF HU Akvizice ApF HU

A síszemüvegek fényáteresztő képessége

Termékkatalógus

Cikk

• Szerző: Szerkesztőség

A lencse fényáteresztő képessége - vagyis a síszemüveg "üvege", amelyen keresztül átnézünk - az egyik legfontosabb paraméter. Megmutatja a lencse szűrési kapacitását és a szemüveg tényleges feltételeit. Cikkünkben megvizsgáljuk a síszemüvegek fényáteresztő képességével kapcsolatos összes lényeges dolgot.

síelés, fényáteresztő képesség

A fényáteresztő képesség a szemüveg színe alapján meghatározható

A síszemüveg lencséje eleve nem más, mint egy fényszűrő. Feladata, hogy segítse a látásunkat nehéz körülmények között, és ebbe a fehér terepen történő gyors mozgás kétségtelenül beletartozik. Attól függően, hogy mennyi fényt nyel el a szűrő a látható spektrumból, a fényáteresztő képességet öt kategóriába  - védelmi fokozatra - oszthatjuk. Ezek elég könnyen kikövetkeztethetők egyszerűen csak azáltal, hogy ránézünk a választott szemüvegre. A fokozatokat a színek alapján különböztethetjük meg. A fehér szín nem vonatkozik a szemüveg UV szűrőjére, mivel a látható spektrumon kívül esik.

  • S0 – átengedi a fény 100 - 80 %-át – átlátszó vagy enyhén színes lencse, ideális éjszakai síeléshez.
  • S1 – átengedi a fény 80 - 43 %-át – középsárga, rózsaszín, halványszürke, világos füstös lencse, amely a kevésbé felhős, magasabb páratartalmú és kis mértékben csökkent látási viszonyokat biztosító téli körülményekhez ajánlott.
  • S2 – átengedi a fény 43 - 18 %-át – univerzális barna vagy füstös lencse, ideális a nyári Alpokba.
  • S3 – átengedi a fény 18 - 8 %-át – tükrös szűrő, amely a tavaszi Alpokba és a gleccserekre alkalmas.
  • S4 – átengedi a fény 8 - 3 %-át – rendkívül speciális lencse, amelyet a gleccsereken történő használatra terveztek.

Hogyan szabadulhatsz meg a kéktől?

A havas lejtőkön a legnagyobb problémát a fényspektrum kék komponense jelenti, amely szóródásra igen hajlamos. Ha egy akadály, mint például felhő, köd, stb. a fénysugarak útjában áll, a kék fény aránya megnő, ugyanakkor a fénytörés és a szóródás is nagyobb lesz. Ezáltal a kontrasztok jelentősen elhalványulnak, az ég összeolvad a lejtőkkel, az árnyékok pedig gyakorlatilag eltűnnek. Habár a fényreceptorok elegendőek, ez problémát okozhat a stabilizációs szervünk számára, amely hányingert eredményezhet.

síelés, lencse. szűrő

Épp ezért rendelkeznek a síszemüvegek speciális szűrővel, amely kiszűri a kék színt:

  • a kék komponens csillapítója – csökkenti a kék fény mértékét, miközben a spektrumban kiemeli a zöld, sárga és piros színt. A csillapítók népszerűbbek, aszerint különböztethetőek meg, hogy a kék fény hány százaléka marad meg. A leggyakrabban 20%, a max. kb. 50%
  • kék komponens blokkoló –  teljesen kiszűri a kék fényt, azonban nem gyakran használják. A kék fény teljes mértékű eltávolítása a legtöbb fényviszonyban rendkívül megterhelő a szem számára.

A fényáteresztés nagyon fontos a síszemüvegek megfelelő működéséhez. Síszemüveg vásárlásakor gondold át, milyen körülmények között síelsz a leggyakrabban, és ennek megfelelően hozz döntést. Ha a körülmények gyakran változnak, például ha a Óriás-Hegység alpesi gleccserein és lejtőin síelsz, semmi esetre sem jó ötlet több, különböző fényáteresztésű síszemüveget venned.

Nyomtatás
P-DC1-WEB10
28 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérő
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket
Az Ön adatainak védelme fontos számunkra Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.
További információ Kevesebb információ