Akvizice ApF HU Akvizice ApF HU

Tippek adventi koszorú készítéséhez

Termékkatalógus

Cikk

Aktualizálva

Advent az elmélkedés és a varázslatos várakozás ideje. Az adventi koszorú és a gyertyagyújtás hagyománya elválaszthatatlan tőle. Nálatok még nincs adventi koszorú? Ne aggódj. Cikkünkben találhatsz pár ötletet arra vonatkozóan, hogyan zajlik könnyen és gyorsan egy-egy fantáziadús adventi koszorú készítése, amire minden bizonnyal büszke leszel. Útmutatókat is készítettünk, amelyek hasznosak lehetnek azoknak is, akik több energiát fektetnek a karácsonyi készülődésbe és azoknak is, akik mindent az utolsó pillanatra hagynak, akik szeretnék feldíszíteni a lakásukat, de nagyon kevés idejük van és díszekben sem dúskálnak.

Adventi koszorú

Adventi koszorú készítése - TARTALOM

  1. Honnan származik az adventi koszorú?
  2. Milyen egy trendi adventi koszorú 2021-ben?
  3. Adventi koszorú ötletek - egyedi adventi koszorú készítése
  4. Adventi koszorú ötletek - hagyományos adventi koszorú készítése
  5. Az adventi koszorú gyertyáinak stabilan kell állni

Honnan származik az adventi koszorú?

Te is azok közé tartozol, akiknek az adventi koszorú készítés is minden évben hozzátartozik a karácsonyi készülődéshez, és karácsonyig minden vasárnap állhatatosan meggyújtod a rajta lévő gyertyákat? Valóban egy nagyon szép hagyományról van szó, amit legtöbbször automatikusan követünk, de vajon tudod-e, hogyan jött létre, és minek a szimbóluma a koszorú és a gyertyák?

Az adventi koszorú jelentése

Az adventi koszorú a vallási hagyományok közé tartozik (pontosabban a nyugati keresztény egyházak egyik hagyománya). A gyertyák egymást követő meggyújtásával szimbolikusan visszaszámolunk karácsonyig az adventi időszakban, négy héten át.

A hagyományos adventi koszorú fenyőágakból készül, és négy gyertya áll rajta. Mint oly sok minden, az adventi koszorú is ki van téve a divatirányzatoknak, így ma már számos különböző anyagból készülhet. A gyertyák különböző színűek és magasságúak lehetnek, és négynél több gyertya is kerülhet a koszorúra. Ezek szimmetrikusan vagy aszimmetrikusan is elrendezhetők.

Régebben az adventi koszorú szalagokon függött. Manapság az ünnepi asztalra helyezzük. A karácsonyi dekorációhoz a karácsonyi ajtódísz is hozzátartozik, amely gyakran szintén koszorú, természetesen gyertyák nélkül.

Az adventi koszorú története

A zöld növényekből és fenyőágakból készített koszorúkat már a 16. század óta használták díszítésre, de ez még nem az általunk ismert adventi koszorú.

Ezt a hagyományt a 19. századi protestáns teológus, Johann Heinrich Wichern teremtette meg. Akkor őt még csupán praktikus megfontolások vezérelték. Wichern iskolát alapított szegény gyermekek számára. A lelkes gyerekek minden nap megkérdezték tőle, mikor lesz karácsony, ezért 1839-ben elkészítette az első adventi koszorút. A mai adventi koszorú elődjén 19 kis gyertya volt a hétköznapokra és 4 nagy fehér gyertya a vasárnapokra. A gyertyák száma az idők folyamán változott, és a hagyomány nemcsak a protestáns, hanem a katolikus és az ortodox egyházon belül is elterjedt.

i

A hagyományos adventi koszorú kör alakú. A kör az örökkévalóságot jelképezi. Az adventi koszorú alap fenyőből vagy magyalból készül. Három lila és egy rózsaszín gyertya áll rajta, esetleg egy ötödik fehér gyertya is kerül középre. A lila szín akár piros színnel is helyettesíthető.

A színek szimbolikája

Ha a keresztény hagyományokat követjük, lila színű gyertyákat helyezünk az adventi koszorúra. A lila szín (az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban gyakran a kékkel helyettesítik) a bűnbánatot, a nyugalmat és a várakozást szimbolizálja. A hagyományos koszorún egy ötödik fehér gyertya is helyet kap, amelyet szenteste gyújtanak meg. Ez a gyertya a lelki tisztaság és a karácsony szimbóluma. A koszorú közepén helyezik el. A Szeplőtelen Szűz Mária vagy Jézus Krisztus szimbólumának tekinthető. A magyar keresztény hagyományok szerint a koszorún 3 lila és egy rózsaszín gyertya áll, ez utóbbi az öröm színe.

Hogyan gyújtsuk meg az adventi koszorún lévő gyertyákat?

Ha öt gyertyás adventi koszorú készítése mellett döntesz, akkor az első gyertyát advent első vasárnapján, majd a többi gyertyát az óramutató járásával ellentétes irányban kell meggyújtanod. A középen lévő utolsó fehér gyertyát szenteste gyújtják meg.

Minden gyertya saját jelentéssel bír:

  • hit,
  • remény,
  • öröm,
  • szeretet,
  • Krisztus világossága.
Adventi koszorú házilag
Minden gyertyának saját jelentése van. A hagyomány szerint az adventi koszorú gyertyái lila vagy piros színűek.

Milyen egy trendi adventi koszorú 2021-ben?

A karácsonyfához hasonlóan az adventi koszorú is ki van téve a divatirányzatoknak. Vannak, akik ragaszkodnak a hagyományokhoz, és nem engednek a klasszikus színkombinációkból, amelyekben a zöld, a piros, a lila és az arany dominál. Ha a lakásodat a legújabb trendeknek megfelelően szeretnéd díszíteni, akkor jó, ha tudod, hogy az idei karácsony színei a semleges földszínek és a monokróm. A fényes ezüst is újra a figyelem középpontjába került.

Milyen anyagokat válasszunk?

Az idei karácsonyi szezonban a természetes anyagok jelentik a legjobb választást. Menj ki a természetbe, és gyűjts fenyőágakat, száraz gallyakat, tobozokat vagy akár mohát. A gyertyák alapjául választhatsz egy darab fakérget, vagy egyszerűen egy nyers fa lapot (pl. a törzsről levágva, a kérget is rajta hagyva). A modern anyagok is divatosak. A gyertyákat átlátszó poharakba vagy mutatós bögrékbe is teheted. A két stílus szabadon kombinálható.

A tökéletes hatás érdekében az az ideális, ha az összes karácsonyi dekoráció egységes stílusú. Nem kell mindenáron trendinek lenni. Ha az előző években vásárolt karácsonyfadíszek szép állapotban megmaradtak, akkor nyugodtan lehet az idei adventi koszorú stílusát is ezekhez igazítani.

Adventi koszorú ötletek - egyedi adventi koszorú készítése

Szerencsére még egy trendi adventi koszorú készítése sem bonyolult vagy időigényes feladat. A modern koszorúkat minimalizmus jellemzi. Úgyhogy nem kell aggódnod, biztosan nem fog fél napba telni az elkészítése. Készítettünk néhány egyszerű útmutatót, amelyek segítségével percek alatt gyönyörű koszorúkat készíthetsz.

Természetes karácsonyi koszorú

A természetes koszorúk a hagyományos és a modern kialakítású belső térben egyaránt jól mutatnak. Kellemes illatot árasztanak és meghitt hangulatot kölcsönöznek a lakásnak. Elkészítésük nem bonyolult és nem költséges. A legtöbb díszítő elemet az erdőben vagy a kertben is összegyűjtheted. Így az adventi koszorú készítéséhez már csak gyertyákat és, ha szeretnél, apró díszeket kell venned.

Mire lesz szükséged?

  • Adventi koszorú alap - ez lehet egy darab fakéreg, egy rönkből levágott darab a kérgével együtt, vagy egy sima fadarab. Ha egyik sincs a kezed ügyében, akkor használhatsz egy földes árnyalatú tányért.
  • Tobozok, fenyőágak, gallyak, szárított áfonya, szárított narancs és fűszerek (szegfűszeg, egész fahéj).
  • Gyertyák - különböző magasságúak lehetnek. Idén a fehér színű gyertya számít trendinek.
  • Apró díszek - magad is elkészítheted vagy meg is vásárolhatod őket. Lehetnek apró fa csillagok, ezüst fenyőtobozok, és ha az adventi koszorú készítése során a gyerekekre is szeretnél gondolni, egy aranyos szakállas manót is elhelyezhetsz a gyertyák között.
Adventi koszorú kellékek
Az adventi koszorú díszítésére használhatsz természetes dekorációs elemeket.

i

Az adventi koszorú készítés nagyon jó közös program lehet a gyerekekkel, és ha már készítesz adventi koszorút, készítsetek együtt adventi naptárat is. Adventi naptárakat bemutató cikkünkből ötleteket is meríthetsz.

Gyönyörű adventi koszorú ötletek minimalisták számára és azoknak, akik folyton kikopnak az időből

Nem szereted a pazar karácsonyi dekorációt, vagy csak nincs időd vagy kedved valami bonyolultat alkotni? Ki mondta, hogy egy karácsonyi koszorú csak akkor érdekes, ha bonyolult? A minimalista is lehet igazán lenyűgöző. A hagyományok ebben az esetben teljesen háttérbe szorulnak. Nincs másra szükség, csak egy eredeti ötletre.

Mire lesz szükséged?

  • 4 egyforma átlátszó pohár
  • A poharak megtöltése - használhatsz természetes anyagokat (tűlevél, moha, kis fenyőtobozok). A pohár tartalmába helyezd a gyertyákat.
  • 4 hosszú, keskeny gyertya
  • Zsineg (természetes) - készítsünk egy masnit minden pohár nyaka köré, és már kész is vagyunk.
  • Minden poharat megjelölhetsz egy-egy számmal

Használhatsz bögréket, konzervdobozokat és különböző tálcákat, de az adventi koszorú alap lehet egy érdekes tányér is. A kreativitásnak nincs határa.

Adventi koszorú ötletek - hagyományos adventi koszorú készítése

A hagyományok tisztelete szent dolog számodra? Akkor láss neki, és készíts klasszikus adventi koszorút. Kicsit több munka, de az eredmény mindenképpen megéri. A megfelelő karácsonyi hangulat megteremtéséhez nem is kell több, mint egy gyönyörű, fenyőgallyakból készült adventi koszorú.

Mire lesz szükséged?

  • Az adventi koszorú alap egy szalma- vagy polisztirolkarikából áll. Ez különböző méretű lehet.
  • A rövidre vágott tűlevelű ágakat (lehet egy fáról vagy több különböző fenyőféle keverékéből) fokozatosan kötözd dróttal az alaphoz. Addig folytasd, amíg az egész alapot be nem borítják a fenyőgallyak.
  • Az adventi koszorú kellékek összeválogatásánál gondolhatsz más természetes anyagokra is (magyal, puszpáng, fenyőtoboz, berkenye, gesztenye, fahéj stb.).
  • Ha szeretnél, karácsonyfadíszeket is tehetsz rá.
  • A hagyomány szerint a gyertyák lila színűek. De a trendinek számító fehér színt is választhatod.

Ne felejtkezz meg a karácsonyi ajtódísz elkészítéséről sem

Az ajtóra helyezett karácsonyi koszorú szintén a karácsonyi dekoráció szerves része. Elkészítése viszonylag egyszerű. Ugyanúgy zajlik, mint a hagyományos adventi koszorú készítés, azzal a különbséggel, hogy nincsenek rajta gyertyák. Viszont a karácsonyi koszorú is fényárba borulhat, a karácsonyi fények között találhatsz kisebb fényfüzéreket, amelyek tökéletesen alkalmasak a koszorú díszítésére.

Karácsonyi koszorú
A karácsonyi ajtódísz a karácsonyi dekoráció szerves része.

i

Szeretnéd, ha a természetes anyagokból készült adventi koszorú minél tovább szép maradna? Akkor használj fenyőgallyakat. A tűlevelek is kiszáradnak idővel, de nem hullanak le.

Az adventi koszorú gyertyáinak stabilan kell állni

Biztonsági okokból mindig győződj meg az adventi koszorú készítése során, hogy a gyertyák elég szilárdan állnak-e. Ha nem elég stabilan állnak, az tűzveszélyes lehet. Soha ne hagyd őrizetlenül az adventi koszorút. Bár a friss tűlevél kevésbé gyúlékony, mint a mesterséges anyagok, idővel az is kiszárad, és pillanatok alatt lángra kaphat.

i Az alábbi cikk is érdekelhet

Az idei karácsony alkalmával a természetes anyagok, a semleges, földes és a monokróm színek számítanak trendinek. A gazdagon díszített adventi koszorú és a józan minimalizmus hívei is készíthetnek maguknak kedvükre valót. A hagyományok követése nem szükségszerű. Az eredeti ötletek is fontos szerepet játszanak. Ne félj szabadjára engedni a fantáziádat, és idén készítsd el magad az adventi koszorút.

4,8 216×
Bery Jones Mandula natúr 1 kg
Dióféle - mandula natural, 1000 g visszazárható csomagolásban - 4 290 Ft/1 kg
Szuper ár
4 290 Ft
Szállításra kész > 10 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: SPTbery106
4,4
BISPOL Adventi Lépcsőzetes Metálzöld 105g / 135g / 170g / 200g
Gyertya - klasszikus, adventi, hosszú, nem illatosított, arany kivitel - 747,50 Ft/gyertya
2 990 Ft
Utolsó 2 termék a raktáron
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: SVI1836
4,8 69×
Bery Jones Mandulaliszt 1 kg
Liszt - mandula liszt - 4 390 Ft/1 kg
Szuper ár
4 390 Ft
Szállításra kész > 10 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: SPTbery023
4,6 15×
Bery Jones Mandulapehely 500 g
Dióféle - mandula natural, 500 g visszazárható csomagolásban - 7 180 Ft/1 kg
Szuper ár
3 590 Ft
Szállításra kész > 10 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: SPTbery016
Nyomtatás
P-DC1-WEB20
30 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérő
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket
Az Ön adatainak védelme fontos számunkra Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.
További információ Kevesebb információ