A húsvéti ünnepek alatt (3.29-én, 3.31-én és 4.1-én) üzleteink zárva tartanak. Azonban online még mindig kényelmesen vásárolhatsz.

AlzaBoxy Q1 Akvizice ApF HU

Bojlik

Termékkatalógus
Ár
-
Elérhetőség
Termék állapota
Vásárlói értékelések
Típus
Kész
(4)
Úszó
(4)
Dumbell
(4)

A bojli egy komplett iparággá nőtte ki magát, a bojlizás manapság a leggyorsabban fejlődő horgászmódszerek egyike. A bojlik kínálata végtelen, ha szeretnél eligazodni a népszerű színes-szagos golyócskák útvesztőjében, olvass tovább és segítünk, hogy a hajszálelőkére a legmegfelelőbb proteinbomba kerüljön.

Tovább

Mi az a bojli?

A bojli története az 1970-es években kezdődött Angliában. Ebben az időben kezdtek el a horgászok főzött csalikkal próbálkozni, amelyeket növényi lisztekből, fehérjeporokból (kazein, tejpor), tojásból és aromákból kotyvasztottak. A bojlik fejlesztése során megjelentek az aminosavak, betain, olajok és további aromák, amelyek tovább fokozták a mágikus golyócskák csalogatóhatását.

A bojli valójában egy magas fehérjetartalmú, magas tápértékű eledel, amely a nagyobb halak számára, aránylag kis méretekben, a legfontosabb tápanyagokat biztosítja. Szelektáló hatása révén a nagytestű békés halak fogására alkalmas.

bojli
A bojli ellenállhatatlan csemege a nagyhalak számára

Miért működik a bojli?

Egy 10 kg feletti pontynak természetes környezetében már igencsak nehezére esik természetes táplálék által biztosítani a fehérjeszükségleteit. A bojli pont ezt kínálja koncentrált formában. Az ízes golyócskák a nagytestű halak számára a könnyen hozzáférhető tápanyagforrást jelentik, ha egyszer megismerték, már csak ezt fogják keresni. Manapság bevett szokás, hogy a bojlik étvágyfokozó adalékanyagokat is tartalmaznak, amely további táplálkozásra serkentik a kapitális pontyokat.

Kész bojli vagy bojlikészítés?

Amikor az 1990-es években először jelent meg a bojli Magyarországon, az otthoni főzés volt az egyetlen járható út. Elindult az élelmiszeripari adalékok utáni hajsza és a bojli receptekkel való kísérletezgetés. A mai horgászoknak egyszerűbb dolguk van, mivel élvezhetik a 10-20 éves tesztelések eredményét a kész bojlik képében.

Biztosan valamivel olcsóbb kész bojlimixek és szabadon választott aromák segítségével a házi bojli gyártása, de ehhez még hozzá kell számolni a tojást, kinyomót, bojlirollert, vigyázni kell a főzéssel, szóval bőven akad buktató addig, amíg a bojli csalizható állapotba kerül.

Ezzel ellentétben a kisebb kiszerelésű kész bojlik mehetnek egyből a horog mellé, az 1 kg vagy annál nagyobb kiszerelések, mint etető bojli szolgálhatnak. Az ízek és bojli átmérők tárháza rendkívül széles, aki nem érez hozzá kellő affinitást, nem kell bajlódni otthon a konyhában.

i

Hidegvizes bojli

A bojlik átlagos átmérője 20 mm körül állapítható meg, a hazai vizeken ez vált be a legjobban. Azonban téli, kora tavaszi időszakokban, amikor a halak étvágya kisebb, megéri próbálkozni a 14 mm-es, vagy annál kisebb golyócskákkal, gyümölcsös ízekben. Ezek az ún. mini bojlik, bátran kombinálhatók nagyobb átmérőkkel is, kialakítva a népszerű hóember formációkat.

Pop-up bojli

A bojli alapjában egy fenekező csali, amely a mederfenéken pihenve várja a halak érdeklődését. Aljnövényzettel sűrűn benőtt vagy iszapos, lágy aljazatú vizeken, ez gondot jelenthet. A probléma kiküszöbölésére születtek meg a pop-up bojlik, más néven lebegő bojlik.

Ezek a lebegő csalik gyakran élénk színű változatban kaphatók, vizuálisan is jelezve a nagy pontyoknak, hol található a táplálék. A pop-up bojlik felhasználásának semmi sem szab határt. Teljesen lebegtetni lehet velük a bojlit, félbevágva vagy faragva a csalizó bojli könnyítésére alkalmasak, de megállják a helyüket önálló csalétekként is.

pop-up bojli
A pop-up bojli vízalatti körülmények között

A méretük leggyakrabban 14-16 mm, az ennél kisebb méretűeket bátran lehet használni kukorica, tigrismogyoró, pellet vagy egyéb szemes csali lebegtetésére is. Ugyanúgy a pup-up bojlit is lehet dippelni, ezzel befolyásolva lebegő képességét. A dippelt pop-up bojli közvetlenül a mederfenék felett kezdi magából ontani a csalogatóanyagokat.

Csak gömb alakú lehet a bojli?

Habár a bojlikról alkotott kép összeforrott a gömb alakkal, nem feltétlenül csak bojligolyók léteznek. A nyújtott, ún. dumbell bojlik alakban a pelletre hasonlítanak, de az összetevők szerint bojlik. Csalogatóhatásuk semmivel sem kisebb gömb alakú társaiknál, a bojlis horgász variációs lehetőségeit azonban tovább bővítik.

Kiflibojli

Vissza a gyökerekhez. A bojli előtti hőskorban a tészták mellett a kenyér alapú csalik voltak a nyerők. A bojli és a pékáru kapcsolatából jött létre a kiflibojli, ami valójában sűrített kenyér- vagy kifli bélből készült golyó. Ez csak a nevében bojli, nem olyan eljárással készül. A vízben sokkal gyorsabban oldódik, ennél fogva felmelegedő vizekben gyorsan kifejti csalogató hatását, de a horgon rövidebb ideig bírja ki.

Dippelt bojli

Ha esetleg valakinek nem volna elég az ízek és átmérők milliónyi kombinációja, a dippekkel tovább lehet kísérletezni. A dip, vagy magyarosabban mártogató, létezik folyékony és por formában is.

Mindkét típus feladata, hogy a csalizó bojli körül ellenállhatatlan ízfelhőt kreáljon, amely nagyobb távolságról vonzza a halakat. A sűrű, koncentrált aroma lassan kioldódva sokáig fejti ki hatását. Legkényelmesebb megoldásnak a kész dippelt bojli számít, így már nem kell külön dip-et vásárolni.

dippelt bojli
A dippelt bojli fokozatosan fejti ki csalogató hatását (forrás: Haldorádó)

A dipek nem tartalmaznak vizet, ezért PVA anyagokkal is kombinálhatók, a dörzsölt bojlisok a bojli fölé helyezett szivacsdarabkára esküsznek, amely akár órákig is tudja adagolni a dip aromáit.

Etető bojli

A bojli akkor kezd el igazán működni, ha a halak már megismerték. Ha a végszerelékünkre feltűzünk egy golyót, akkor hiába várunk a csodára, főleg olyan vizeken, ahol még nem terjedt el ez a horgászmódszer. A kívánt hatás eléréséhez szükség van szisztematikus rászoktatásra, ezt az etető bojli tudja biztosítani.

Általában az 1 kg-os, vagy annál nagyobb kiszerelésű bojli csomagokat nevezzük etető bojlinak. Az etető bojlit szükség szerint lehet aprítani, félbevágni, vagy szintén aromákban áztatni.

Az etető bojli célba juttatásához számos módszer létezik. Partról a legnagyobb mennyiséget legpontosabban az etetőhajók segítségével tudjuk transzportálni. Sokkal olcsóbb, de kevésbé koncentrált megoldást a PVA anyagok biztosítanak. Sok gyakorlással meg lehet tanulni a dobócsövek használatát is, egyenként, de végtelen mennyiségű bojli juttatható el velük a meghorgászandó területre.

Horog bojli

A csalizó bojlik általában kisebb, 250-400 g-os kiszerelésben kaphatók. Oldódási fokozatuk alapján rendszerezhetők. A gyorsan oldódó bojlik tavasszal hatásosabbak, de a horgon 1-2 órát bírnak csak ki, a lassan oldódó változatok fokozatosan fejtik ki hatásukat és időt adnak a halaknak, hogy nagyobb távolságból is a horog köré gyűljenek.

Bojli ízkavalkád

Hol vannak már azok az idők, amikor csak a legendás tutti-frutti és epres bojli volt jelen a boltok polcain. Az ízek és azok megszámlálhatatlan kombinációja az Alza bojli kínálatában is tetten érhető. Alapszabálynak számít, hogy a gyümölcsösebb édesebb ízek tavasszal, hideg vizekben fogósabbak és a büdös-halas fűszeres bojlik nyáron a legjobbak.

A szabályok azonban arra vannak, hogy megszegjük őket, ezért arra buzdítunk mindenkit, bátran kísérletezzetek az ízekkel, próbáljatok ki új bojli változatokat, kombináljátok őket különböző dipekkel és a hatás nem marad el.

Bojlik a pontyhorgászaton túl

Az a megállapítás, hogy a bojli csak pontyhorgászatra jó, már rég megdőlt. Az amuros bojlik már sok terepen bizonyítottak, a kapitális compó- és dévérfogások is egyértelművé tették, hogy a bojli nem csak a pontyok csemegéje. Léteznek hatalmas harcsa bojlik is, bűzlő, májas kivitelben, amelyek a hosszúbajszú mindenevőknek kedveskednek.

A leírás elrejtése
Hasznosnak találtad ezt az információt?
Ez az űrlap csak a fenti leírásban található információk értékelésére szolgál.
Ha kérdésed van a termékekkel, szolgáltatásokkal, szállítással, vagy egyéb ügyekkel kapcsolatban, keresd fel ügyfélszolgálatunkat.
Mit javíthatnánk benne? Hiányolsz valamit? Valami rosszul van feltüntetve? Oszd meg velünk.
14 termék
Mikbaits - Spiceman Boilie
Bojli - kész, máj és szilva ízesítéssel, tömege 1000 g
6 390 Ft
Pillanatnyilag nem elérhető
Termékkód: NJVR000041
Mikbaits Floating Fluo Boilie fekete bors
Pop-up bojli - pop-up, bors ízesítéssel
4 290 Ft
Pillanatnyilag nem elérhető
Termékkód: RYB016862nad
Mikbaits úszó bojlik fluo őszibarackos Black pepper 14 mm 250 ml
Pop-up bojli - pop-up, őszibarack ízesítéssel, átmérője 14 mm, űrtartalma 250 ml
4 290 Ft
Pillanatnyilag nem elérhető
Termékkód: JVR055311
LK Baits Nutrigo FEED-EX Monster Rák 20mm 800g
Dumbles - dumbell, rák ízesítéssel, átmérője 20 mm, űrtartalma 800 ml
4 890 Ft
Pillanatnyilag nem elérhető
Termékkód: RYB022011
LK Baits Nutrigo FEED-EX mézes kukorica 20mm 800g
Dumbles - dumbell, kukorica és méz ízesítéssel, átmérője 20 mm, űrtartalma 800 ml
4 890 Ft
Pillanatnyilag nem elérhető
Termékkód: RYB022010
LK Baits Nutrigo FEED-EX Tigrismogyoró 20mm 800g
Dumbles - dumbell, csonthéjas gyümölcsök ízesítéssel, átmérője 20 mm, űrtartalma 800 ml
4 890 Ft
Pillanatnyilag nem elérhető
Termékkód: RYB022012
LK Baits Nutrigo FEED-EX fokhagymás máj 20mm 800g
Dumbles - dumbell, fokhagyma és máj ízesítéssel, átmérője 20 mm, űrtartalma 800 ml
4 890 Ft
Pillanatnyilag nem elérhető
Termékkód: RYB022009
RidgeMonkey Choppa Small 14-16mm
Csaliörlő - egyszerre több bojli szeleteléséhez, könnyen használható és egyszerűen üríthető, rozsdamentes acél penge, bojli mérete: 14-16 mm
8 190 Ft
Pillanatnyilag nem elérhető
Termékkód: RYB910078
Mikbaits - úszó fluo bojlik, fokhagyma 18 mm 250 ml
Pop-up bojli - pop-up, fokhagyma ízesítéssel, átmérője 18 mm, űrtartalma 250 ml
4 290 Ft
Pillanatnyilag nem elérhető
Termékkód: JVR055313
1 990 Ft
Pillanatnyilag nem elérhető
Termékkód: RYB022171nad
LK Baits Nutrigo Predator
Bojli - máj ízesítéssel, 45 mm-es átmérő, kész,
4 490 Ft
Pillanatnyilag nem elérhető
Termékkód: RYB019369nad
4 290 Ft
Pillanatnyilag nem elérhető
Termékkód: RYB017081nad
Zfish Foam Pop up Baits 15 mm
Pop-up bojli - pop-up, semleges ízesítéssel
1 090 Ft
Pillanatnyilag nem elérhető
Termékkód: JVR067659NAD
Mikbaits - Mirabel Fluo Boilie 150 ml
Bojli - fényvisszaverő színben, olyan helyzeteApproxen, amikor a ponty kedvelik a kis csalikákat, nagyszerű lehetőség a versenyzéshez, a vadvízi vadászat és a tápláló
2 070 Ft -tól
Pillanatnyilag nem elérhető
Termékkód: NJVR000061

Bojlik

Bojlik

A Bojlik kategóriában összesen 14 termék közül válogathatsz online boltunkban. Rendelésedet hétköznapokon 2 napon belül házhoz szállítjuk. A Budapest több pontján elérhető AlzaBoxokból már másnap felveheted a rendelésed, de ellátogathatsz áruházunkba is.
Tekintsd meg a legolcsóbb termékeket a következő kategóriában: olcsó bojlik Az ár alapján a legdrágábbtól csökkenő sorrendbe rendezett termékeket keresd ennél a kategóriánál: legdrágább bojlik A termékeket a legnépszerűbbtől a legkevésbé kedveltig rendezve ebben a kategóriában találod: legnépszerűbb, legjobb bojlik A vásárlóink körében legnépszerűbb termékeket itt találhatod: bojlik vélemények
P-DC1-WEB05
28 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérő
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket
Az Ön adatainak védelme fontos számunkra Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.
További információ Kevesebb információ