Emise pro AP+ v app - všechny segmenty Emise pro AP+ v app - všechny segmenty

Corning Gorilla Glass védőüveg - a legújabb verziók, típusok, eredet

Termékkatalógus

Cikk

Frissítve • Szerző: Szerkesztőség

A statisztikák szerint egy ember évente átlagosan hétszer ejti le a telefonját. Ha ez veled is megtörténik időnként, különféle változatokban és formákban kapható speciális üvegfólia segítségével védheted a törékeny elektronikai eszközöket a hirtelen bekövetkező sérülésektől. Ebben a cikkben a legismertebb és legelterjedtebb típussal foglalkozunk, amelyet már több mint 45 gyártó 6 milliárdnál is több termékéhez használnak. A Corning Gorilla Glass-ról van szó, amely bizonyítottan védi a telefonokat, laptopokat, tableteket, okosórákat, fitnesz karkötőket és sok más eszközt.

védőüveg; üveg fólia; telefonvédő; kijelzővédő fólia;

Corning Gorilla Glass védőüveg - TARTALOM

  1. Mi az a Corning Gorilla Glass?
  2. Honnan származik a Corning Gorilla Glass?
  3. A Gorilla Glass védőüveg típusai
  4. Van-e Corning Gorilla Glass a készülékeden?
  5. A Corning Gorilla Glass az egyetlen megoldás?

Mi az a Corning Gorilla Glass?

A Gorilla Glass egy olyan típusú védőüveg, amelyet a Corning amerikai cég gyárt, és amely ellenáll a különféle káros hatásoknak, különösen az ütéseknek és a karcolásoknak. Ezáltal kiváló védelmet nyújt, különösen a kijelző számára, amely a legtöbb elektronikai termék legsebezhetőbb része. Ugyanakkor a Corning Gorilla Glass az üveg hátlappal rendelkező okostelefonok hátulján is megtalálható, amelyek éppen ennek a hátlapnak köszönhetően gyakran támogatják a vezeték nélküli töltést.

A Corning Gorilla Glass alapvető tulajdonságait a kémiai úton történő edzés során szerzi meg, amelynek során az előre méretre vágott üveget megolvasztott, több mint 400 °C-os hőmérsékletű sóba merítik. Az ellenállóképesség mellett azonban a gyártó más tulajdonságokra is gondot fordít, például a kristálytiszta átlátszóságra, amely nem rontja a kijelző minőségét. Minden olyan tükröződést, amely megnehezíti a képernyő olvasását napos időben, szintén igyekeznek minimalizálni. Végül, de nem utolsósorban, a gyártó gondoskodik arról, hogy a termék érintéssel történő vezérlése továbbra is könnyen menjen.

Honnan származik a Corning Gorilla Glass?

A végfelhasználók elsősorban a védőüvegek révén ismerik a Corningot. A valóságban azonban egy sokoldalú gyártóról van szó, amely számos iparágban tevékenykedik. A cég neve az amerikai Corning város nevéből származik, ahol a lakosság nagy része a város nevével megegyező nevű cégnél dolgozik. A városban naponta többször hallható a sziréna, amely figyelmezteti a munkavállalókat például a műszak vagy az ebédszünet elejére.

A cég története 1851-re nyúlik vissza, ami annyira izgalmas, hogy a CNBC még saját dokumentumfilmet is készített róla. Edison izzók vagy a NASA űrhajóinak gyártásához felhasznált ablakok előállításában is szerepet vállalt. A Corning például üveg sütőedényeket és optikai szálakat is feltalált, ez utóbbiak 65 000-szer több információt tudnak továbbítani, mint a rézhuzalok.

A Corning az üvegre nem, mint nyilvánvaló tulajdonságokkal rendelkező anyagra tekint, hanem mint egy platformra, amely az egyedi jellemzők aktuális igényeknek megfelelő megváltoztatását teszi lehetővé. A Corningot annak idején Steve Jobs is megkereste azzal a kéréssel, hogy hozzon létre egy speciális, esés- és karcálló üveget. Néhány hónapon belül elkészült a Gorilla Glass védőüveg, amely közvetlenül az iPhone első generációjára került. Az Apple megmaradt a Corning mellett, a Gorilla Glass pedig fokozatosan terjeszkedett, és már más gyártók termékein is megtalálható.

A Gorilla Glass védőüveg típusai

A Gorilla Glass többféle változatban és típusban kapható, amelyek számos tulajdonságban különböznek egymástól:

A Corning Gorilla Glass Victus 2 jelenleg (2023. március) a Corning által kínált legtartósabb üveg. Még jobb paraméterekkel rendelkezik, mint az előző generáció, a gyártó szerint az ilyen üveg akár az 1 méteres magasságból történő durva betonra esést is kibírja, de akár a két méterest is, ha aszfaltra esik.

A Victus 2 üveggel elsőként a Samsung zászlóshajói, a Samsung Galaxy S23, Galaxy S23+ és Galaxy S23 Ultra büszkélkedhetnek. Az új üveg ezekben a telefonokban nemcsak a kijelzőt védi, hanem a telefon hátlapját is, érdekes dizájnelemmé válva. A Victus 2 üveg jelenlegi, továbbfejlesztett ellenálló képességű változata különösen arra reagál, hogy a telefonok mérete és súlya az elmúlt években megnőtt, és egy esetleges eséskor sokkal nagyobb erő éri a telefont.

A Corning Gorilla Glass Victus+ a Victus védőüveg továbbfejlesztett változata, de az előző verzióhoz képest a paraméterei csak kis mértékben jobbak. Ez a változat így már csak egyfajta átmeneti fázis, példának okáért ilyen üveg védi a Samsung Galaxy S22, Galaxy S22+ és Galaxy S22 Ultra telefonokat. Ezeknél a telefonoknál az üveg nemcsak a kijelzőt, hanem a telefon hátlapját is védi.

i

Samsung Galaxy S23 Ultra (BEMUTATÓ): még jobb kamera és brutális teljesítmény

A Corning Gorilla Glass Victus, amelyet 2020-ban mutattak be, rendkívül ambiciózus. Elődeihez képest még ellenállóbb az esésekkel és a karcolásokkal szemben is. Kemény felületen akár 2 méteres magasságból is képes ellenállni az esésnek, a karcállósága pedig kétszer is felülmúlja a Gorilla Glass 6-ét. Ez az üveg piacvezető gyártók olyan zászlóshajó készülékein található meg, mint a Nokia X30, Google Pixel 7 vagy Samsung Galaxy Z Fold4.

A Corning Gorilla Glass 6 2018 júliusában mutatkozott be. Az ötödik generációhoz képest 2× tartósabb, és az 1 méterről kemény felületre történő esésből akár 15-öt is képes túlélni. Jobb eredményeket ér el akkor is, ha magasabbról esik le, jól bírja azt is, ha 1,6 méter magasból leejtik.

A Corning Gorilla Glass 5 a korábbi verziók jó tulajdonságait megőrizve, még nagyobb ellenállást biztosít a kemény felületekre történő esésekkel szemben, és jobban teljesít, ha magasabbról ejtik le. Az üveg kibírja azt is, ha 1,2 méter magasból leejtik. Karcállósága is javult.

A Corning Gorilla Glass 3+ megnevezése egy kissé zavaró. Ezt a verziót a 3-as verzióhoz képest jóval később, csak 2019 augusztusában mutatták be, és a lehető legjobb ár-teljesítmény arányt célozta meg. Elsősorban az alacsonyabb és a középkategóriás termékek területén találkozhatunk vele. Különösen a nagyobb leesés elleni ellenállását értékeljük, amely 2× jobb, mint az ugyanabba az árkategóriába tartozó alternatív üvegeké. Egészen pontosan képes ellenállni a 0,8 méteres magasságból (derékmagasságból) kemény anyagra történő esések 70%-ának.

A Corning Gorilla Glass 3 a 2013-as CES-en mutatkozott be, és jelentős változást jelentett. A kémiai úton történő edzést atomi konfigurációval egészítették ki, amely jelentősen növelte az ellenállását. Elődjéhez képest a Gorilla Glass 3 háromszor hosszabb ideig tart és ellenáll azoknak a karcolásoknak is, amelyek esetenként nem láthatók, de a kijelző későbbi repedéséhez vezethetnek.

védőüveg; típusok; változatok; üvegfólia; telefonvédő; kijelzővédő fólia;
A Corning Gorilla Glass védőüveg számos okostelefonon megtalálható.

A Corning Gorilla Glass DX és DX+ párost hordható elektronikai eszközök (wearables) és fényképezőgép lencsék védelméhez tervezték, amelyet a 6. generációs Corning Gorilla Glass védőüveggel párhuzamosan mutattak be. A legfontosabb előnyei közé tartozik a tükröződés 75%-os csökkentése, a megnövelt kontraszt és az 50%-kal jobb olvashatóság alacsonyabb képernyő fényerő mellett is, ami kíméli az akkumulátort. A drágább DX+ változat ezen kívül még jobb védelmet kínál a karcolásokkal szemben, éppen ezért vele a drágább okosóra modelleken találkozhatunk.

A Vibrant Corning Gorilla Glass az üvegfólia egy speciális típusa, amely lehetővé teszi, hogy gyakorlatilag bármilyen képet vagy mintát (egyszínű felület, színkombinációk, minták, de akár fényképek is) közvetlenül az üvegre helyezzünk. Ezt az üveget a telefonok hátlapjához alkalmazzák, amelynek a gyártók így egyedi megjelenést kölcsönözhetnek.

Az Antimicrobial Corning Gorilla Glass egy speciális típusú védőüveg, amely, a gyártó adatai alapján, elpusztítja az élő mikroorganizmusokat vagy megállítja azok növekedését. Ez egy nagyon kívánatos tulajdonság, különösen a mobiltelefonok esetében, amelyekre gyakran a baktériumok melegágyaként tekintenek. Ez nemcsak átmeneti megoldás, mivel ez a tulajdonsága az élettartama végéig megmarad. Ez a képesség az ezüstion tartalmának köszönhető, amely megbízhatóan elpusztítja a baktériumok 99,9%-át. Ugyanakkor az üveget rendkívüli ellenállóképesség és optikai tisztaság jellemzi.

Van-e Corning Gorilla Glass a készülékeden?

Ha kíváncsi vagy arra, hogy a készüléked kijelzőjét Corning üveg védi-e, a legegyszerűbben úgy derítheted ki, ha egyenesen a forráshoz fordulsz. A Corning ezért létrehozott egy online adatbázist, amelyben meg lehet keresni azokat a telefonokat, hordható elektronikai eszközöket (wearables), laptopokat és tableteket, amelyek ezzel a védelemmel rendelkeznek. A legtöbb esetben a Gorilla Glass adott típusát is megadják. Az egyetlen kivétel az Apple, amely nem teszi közzé ezeket az információkat.

i

Az Apple érdekes módon használja a Gorilla Glass üveget a legújabb iPhone 14 sorozat esetében. A kijelző védelmére a Corning által tervezett Ceramic Shield nevű anyagot használja. A gyártó adatai alapján jelentősen nagyobb tartósságot biztosít, mint bármely más okostelefon a piacon, és négyszer tartósabb a korábbi sorozatba tartozó almás telefonokhoz képest.

A Corning Gorilla Glass az egyetlen megoldás?

Bár a Corning Gorilla Glass sokat bír, nem elpusztíthatatlan. Tehát fontold meg külön kijelzővédő vásárlását az olyan készülékek esetében is, amelyeken Gorilla Glass található. A ragasztott üvegfólia könnyen cserélhető, ha eltörik, akár szakember segítsége nélkül is, míg ha a beépített üveg törik el, annak cseréje drágább és bonyolultabb. Nézd meg az okostelefonokhoz, tabletekhez és okosórákhoz alkalmas kijelzővédők kínálatát.

védőüveg; típusok; változatok; üvegfólia; telefonvédő; kijelzővédő fólia;
A Corning Gorilla Glass védőüveg kabalafigurája egy gorilla.

Természetesen a Corning Gorilla Glass nem az egyetlen védőüveg gyártó. A versenytársak közül érdemes megemlíteni legalább a DragonTrail-t, amely a japán Asahi Glass terméke, amelynek üvege például a Google Pixel telefonokon található meg. Zafír használatával is találkozhatunk. Szélsőséges keménységének köszönhetően rendkívül ellenáll a karcolásoknak, de kevésbé áll ellen a hajlításnak, így az eséseknek is. A zafír viszonylag drága is, ezért különösen kis felületeken használják, például okosórákhoz vagy a mobiltelefon kamerájához.

i Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

A Corning Gorilla Glass vagy valamely más védőüveg jelentősen növeli az eszköz ellenállóképességét, ami meghosszabbítja annak élettartamát és megvédi a pénzügyi befektetésedet. Ezért új eszköz választásakor javasoljuk, hogy vedd figyelembe a beépített védelem típusát, vagy vásárolj hozzá külön üvegfóliát vagy kijelzővédő fóliát.

iPhone 14 Pro 128 GB, fekete - Mobiltelefon Ingyenes
szállítás boltjainkba
4,9 479×
iPhone 14 Pro 128 GB, fekete
Mobiltelefon - 6,1"-es OLED kijelző 2556 × 1179 felbontással (120Hz), 6 GB RAM, 128 GB belső tárhely, single + eSIM, Apple A16 Bionic processzor, kameramodul: 48Mpx (f/1,78) fő kamera + 12Mpx széles látószögű + 12Mpx teleobjektív, 12Mpx felbontású előlapi kamera, GPS, NFC, LTE, 5G, Lightning port csatlakozó, IP68 vízálló, gyorstöltés 20W, vezeték nélküli töltés 15W, megjelenés éve 2022, iOS operációs rendszer
Szuper ár
426 290 Ft
Pillanatnyilag nem elérhető
Termékkód: RI043b1
4,8 358×
iPhone 14 128 GB - kék
Mobiltelefon - 6,1"-es OLED kijelző 2532 × 1170 felbontással, 128 GB belső tárhely, single + eSIM, Apple A15 Bionic processzor, kameramodul: 12Mpx (f/1,5) fő kamera + 12Mpx széles látószögű, 12Mpx felbontású előlapi kamera, GPS, NFC, LTE, 5G, Lightning port csatlakozó, IP68 vízálló, gyorstöltés 15W, vezeték nélküli töltés, megjelenés éve 2022, iOS operációs rendszer
298 990 Ft
Szállításra kész > 5 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: RI041b3
4,7 141×
Nothing Phone (1) 8 + 256 GB fekete
Mobiltelefon - 6,55"-es OLED kijelző 2400 × 1080 felbontással (120Hz), 8 GB RAM, 256 GB belső tárhely, dual SIM, Qualcomm Snapdragon 778G+ 5G processzor, kameramodul: 50Mpx (f/1,88) fő kamera + 50Mpx széles látószögű, 16Mpx felbontású előlapi kamera, ujjlenyomat-olvasó, GPS, NFC, LTE, 5G, USB-C csatlakozó, gyorstöltés 33W, vezeték nélküli töltés, 4500 mAh kapacitású akkumulátor, megjelenés éve 2022, Android operációs rendszer
161 100 Ft
Szállításra kész > 5 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: NOTHa03C2
4,5 64×
Motorola EDGE 30 Ultra 12GB/256GB szürke
Mobiltelefon - 6,7"-es P-OLED kijelző 2400 × 1080 felbontással (144Hz), 12 GB RAM, 256 GB belső tárhely, dual SIM, Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1 processzor, kameramodul: 200Mpx (f/1,9) fő kamera + 50Mpx széles látószögű + 12Mpx teleobjektív, 60Mpx felbontású előlapi kamera, ujjlenyomat-olvasó, GPS, NFC, LTE, 5G, USB-C csatlakozó, gyorstöltés 125W, vezeték nélküli töltés, 4610 mAh kapacitású akkumulátor, megjelenés éve 2022, Android operációs rendszer
199 990 Ft
Szállításra kész > 5 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: SMTR514b1
Nyomtatás
P-DC1-WEB15
28 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérő
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket
Az Ön adatainak védelme fontos számunkra Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.
További információ Kevesebb információ