Shop roku Akvizice ApF HU

Hogyan válassz tollaslabda ütőt?

Termékkatalógus
Frissítve

A különféle tollaslabda ütők különböző tömeggel, merevséggel, kiegyensúlyozással és egyéb tulajdonságokkal rendelkeznek. Ha még csak most kezdted el a tollaslabdát, akkor kezdőknek készült ütőt válassz. Ha már kialakítottad a saját játékstílusodat, akkor ehhez megfelelő ütőt válassz.

Hogyan válassz tollaslabda ütőt?
Mit kell figyelembe venni a tollaslabda ütő kiválasztásakor?
  • Játékszint
  • Játékstílus (támadó, védekező)
  • Egy felnőtt vagy egy gyermek fogja használni az ütőt?

Gyakran ismételt kérdések a tollaslabda ütők kiválasztásakor

Melyik ütő a legalkalmasabb egy kezdő számára?

Ha csak most kezdted el a tollaslabdát, akkor rugalmas vagy közepes rugalmasságú, kéznél vagy középen kiegyensúlyozott ütőt javasolunk. Kerüld el a fejnél kiegyensúlyozott ütőket (315 mm felett). Ezeket támadó stílusú haladó játékosok számára tervezték. Ha gyerek vagy fiatal játékos számára keresel ütőt, akkor válassz egy könnyű, 90 grammig terjedő ütőt.

Milyen anyagból készült ütőt vásároljak?

Összpontosíts a grafitból, titánból és karbonból készült ütőkre, amelyeket nagy merevség és kis tömeg jellemez. Az alumínium ütők szintén népszerűek, de könnyen deformálódnak. Kerüld el a fából és az acélból készült ütőket, amelyek nehezebben kezelhetők és jobban megterhelik a csuklót a nagyobb tömeg miatt.


Igaz-e az, hogy minél drágább egy ütő, annál jobb?

Nem jelenthetjük ki egyértelműen, hogy egy drágább ütő jobb választás minden játékos számára. Az egyes modellek főként merevség, kiegyensúlyozás és tömeg szempontjából különböznek egymástól. Minden játékosnak eltér a stílusa, és egy támadó játékos által használt ütő nem biztos, hogy megfelel egy technikai játékosnak. Általánosságban azonban elmondható, hogy a drágább ütő jobb minőségű anyagokból készül, illetve merevebb és nehezen deformálódik.

Hogyan ismerem fel a játékstílusomat?

Egyszerűen. A játékstílus támadó és technikai stílusra osztható fel. A támadó játékstílust erős ütések jellemzik, amelyeket leggyakrabban a pálya hátsó részébe irányítanak. Az ehhez a játékstílushoz alkalmas ütők a fejnél vannak kiegyensúlyozva, és merevebb szerkezettel rendelkeznek a lendületesebb ütések érdekében. Másrészről a technikai játékstílus az alapján ismerhető fel, hogy a játékos pontosan oda helyezi a labdát, ahol az ellenfél nehezen tudja elérni. A technikai stílusú ütők a kéznél vannak kiegyensúlyozva, és nagyobb rugalmassággal rendelkeznek a jobb kezelhetőség érdekében.

Fejnél kiegyensúlyozott ütők - felerősíti az ütést és gyorsítja a lendítést, támadó játékstílushoz alkalmas (> 315 mm).
Kéznél kiegyensúlyozott ütők - nagyszerű irányítást és pontosságot biztosítanak. Technikai játékstílushoz használatosak (<304 mm).

Középen kiegyensúlyozott ütők - kompromisszum a lendítési sebesség és az ütés irányítása között (305–314 mm).

Tollaslabda ütők

  • Gyerekeknek és felnőtteknek tervezett modellek
  • Tömeg: 80-120 gramm
  • Ár: 5840 Ft-tól


     
Tollaslabda ütők

Fontos paraméterek

Anyag

Anyag

Az ütők grafitból, titánból és karbonból készülnek, amelyeket nagy merevség és kis tömeg jellemez. Az alumínium ütők szintén népszerűek, de könnyebben deformálódnak.

Milyen anyagot kell elkerülni?
Manapság a fa ütőket szinte már nem használják. Nagyon ritkán találkozhatunk még acél ütőkkel - leggyakrabban a szupermarketekben. Ezek a ütők deformálódnak, nehezebbek, jobban megterhelik a csuklót és kevésbé kezelhetők.

Tömeg

Tömeg

Ez nagymértékben befolyásolja a sportteljesítményt, ezért ajánlatos elkerülni a túl nehéz modelleket. A húr nélküli ütők átlagos tömege 80-120 gramm. Ha csak alkalmanként fogsz játszani, akkor a 100 gramm feletti ütő is megfelelő lesz számodra. Ha azonban gyakran tervezel játszani, akkor könnyebb ütő használatát javasoljuk. Így elkerülheted a csuklód túlzott megterhelését.


Minél könnyebb az ütő, annál jobban kezelhető:

Kiegyensúlyozás

Kiegyensúlyozás

A kiegyensúlyozás az ütő tömegének elosztását fejezi ki. A markolat végétől az ütő fejének irányába mérik. Az ütő különféle módon lehet kiegyensúlyozva:


  • Fejnél - felerősíti az ütést és gyorsítja a lendítést, támadó stílusú modelleknél használatos (> 315 mm).
  • Középen - kompromisszum a lendítési sebesség és az ütés irányítása között (305–314 mm).
  • Kéznél - növeli az ütés érzékenységét és irányítását (<304 mm).


A kiegyensúlyozás részben módosítható egy megfelelően kiválasztott markolattal.

Rugalmasság

Rugalmasság

Két alapvető tény kapcsolódik az ütő rugalmasságához:
- Minél rugalmasabb az ütő, annál jobban irányítható - annál jobban lehet védeni vele.
- Minél merevebb az ütő, annál gyorsabb a játék, viszont nehezebben irányítható - annál jobban lehet támadni vele.

Az ütők hét rugalmassági osztályba sorolhatók:

  • Extra Flexible (rendkívül rugalmas shaft)
  • Flexible (rugalmas shaft)
  • Medium Flex / Dynamic (rugalmasabb shaft)
  • Medium / Dynamic (közepesen rugalmas shaft)
  • Medium Stiff / Dynamic Stiff (közepesen merev shaft)
  • Stiff (merev shaft)
  • Extra Stiff (nagyon merev shaft)

Kifejezések szótára - tollaslabda

Lob

Olyan ütés, amikor a hálónál alulról ütik meg a labdát, amely aztán ívben elrepül az ellenfél térfelének hátsó vonalához.

Clear

Olyan ütés, amikor a pálya végéről ütik el a labdát, amely ezután elrepül egészen az ellenfél térfelének hátsó vonaláig. A jól megjátszott clear különösen hatékony egyéni játékmérkőzések esetén, mivel az ellenfelet a pálya hátsó részére kényszeríti. Így nyitott marad az ellenfél térfelének elülső része.

Drop

Olyan ütés, amikor a pálya végéről ütik el a labdát, amely ezt követően az ellenfél térfelén közvetlenül a háló mögött ér földet. Ez akkor hasznos, ha azt akarjuk, hogy az ellenfél a hálóhoz menjen és szabadon hagyja a pálya hátsó részét. A következő labdát viszont ajánlatos oda ütni.


Nyomtatás
P-DC1-WEB10
30 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérő
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket
Az Ön adatainak védelme fontos számunkra Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.
További információ Kevesebb információ