Válaszd ki azt az elemet az oldalon, amelyet a hiba érint

A megrendelt termékeket biztonságosan átveheted az AlzaBox automatánk egyikében.

A reklamáció és a termék visszaküldési szolgáltatás változatlanul működnek.

Kedves Vásárlóink! Nagyon örülünk, hogy ilyen sokan választottak bennünket ❤️. Kérjük szíves türelmüket, mindent megteszünk annak érdekében, hogy a megrendeléseket a lehető leghamarabb kézbesítsük. Köszönjük! Az Alza.hu csapata 👍🏻.

Všechny dárky vyřešíte Sport Készülj fel a télre!

Hogyan válasszunk longboardot?

Termékkatalógus
Hogyan válasszunk longboardot?
0

A longboard története a 90-es évekig nyúlik vissza, az eltelt évek alatt számtalan lelkes hívet szerzett. De mi is pontosan a longboard és hogyan válasszuk ki a számunkra legmegfelelőbbet?

A Longboard alapvetően egy hosszabb gördeszka. A hossza 84 cm és 150 cm között változhat. A gördeszkához képest a longboard nehezebb, illetve a jobb tapadás érdekében lágyabb kerekei van. A függő (angolul: truck, a lap és a kerekek összetartására szolgáló alkatrész) lehetővé teszi a longboard csípővel, vagy vállal történő irányítását.

A longboardok kialakításaik szerint számos csoportba sorolhatók. Használható például kényelmes városi közlekedőeszközként, vagy akár downhill ill. freeride űzésére is. Némely változat akár a gördeszkákkal is végrehajtható trükkök teljesítésére is alkalmas. Röviden: attól függ, hogy mire szeretnénk használni.

Típusok

A Longboardok szintén besorolhatók formájuk alapján: Pintail, Drop-Thru, Cruiser, illetve hibrid változatokat különböztetünk meg.

Pintail

Könnycsepp alakú, a Pintail kialakítás a legrégebbi és legelterjedtebb változat. Tulajdonságai miatt kezdőknek is ajánlott.

Pintail, ve tvaru kapky, vhodný pro začátečníky, rozšířený model

Drop-Thru

Ennél a változatnál a lap a függő vízszintes síkja alatt helyezkedik el. Ezt úgy érik el, hogy a függő a lapon keresztülbújtatva, annak felső oldalán kerül rögzítésre. Szintén elterjedt változat a lépcsőzetesen leeresztett (Double-Drop) lap. Az alacsonyabb tömegközéppont jelentősen megnövelt stabilitást biztosít, akár nagyobb sebességnél is. Emiatt lett ez Downhill-rajongók kedvelt változata.

Drop-Thru, stabilní, downhill, freeride

Cruiser

Formailag ezen kialakítás áll legközelebb a klasszikus gördeszkához, annál azonban nemcsak hosszabb, de szélesebb is. A nagyobb méret és tömeg miatt inkább tapasztalt felhasználóknak ajánlott.

Cruiser, do města, skateboardové triky

Hybrid board

Univerzális kialakítása miatt használható városban, Freeride, illetve Downhill célokra is. Ezen változat főleg a kerekek körüli tipikus kivágásról ismerhető fel. A függők a Drop-Thru kialakítás szellemében a lap tetején vannak rögzítve, így biztosítva nagyobb stabilitást. A Cruiserhez hasonlóan a Hybrid lapok rövidebbek és ez alkalmassá teszi gördeszkás trükkök végrehajtására is. 

Hybridní longboard, skateboardové triky, downhill, freeride

A lap hossza befolyásolja a tulajdonságait, így szintén egy fontos szempont. Általánosságban elmondható:

 
  • 71 cm - 97 cm - városi felhasználásra; alkalmas A-ból B-be való eljutáshoz, illetve változatos trükkökhoz

  • 97 cm - 107 cm - alkalmas városi közlekedésre, továbbá Downhill illetve Freeriding célokra.

  • 107 cm fölött – nagy sebességekhez, városi közlekedési eszközként, illetve Downhill és Freeriding célokra.

Kerekek tulajdonságai

A longboard kiválasztásánál igyekezzünk odafigyelni a kerekre is. Általánosságban a nagyobb kerekek nagyobb sebességre ideálisak, míg a lágyabbak jobb tapadást biztosítanak. Az élek kialakítása szintén árulkodó lehet: A lekerekített élekkel a kerék kevésbé tapad, így csúsztatáshoz ideális választás. Ezzel ellentétben a sarkos élekkel a kerék jobban tapad. A longboard tulajdonságait szintén befolyásolja a kerékmag pozíciója.

Pozice středu koleček, Side-set, Center-set, Off-set
  • Center-set – a mag ebben a pozícióban a kerék középpontjában van, egyenlő távolságra annak mindkét szélétől. Ez a kialakítás lehetővé teszi a csúsztatást sebesség-vesztés nélkül.

  • Side-set – ezeknek a kerekeknek a tengelye a kerék belső síkjáig tart. Nagyobb tapadást és stabilitást érhető el a megoldás segítségével.

  • Off-set - a előző két változat kombinációja, ahol is a mag valahol a center-set és a side-set között helyezkedik el. Kiegyensúlyozott gördülési tulajdonságokat biztosít, az egyik legelterjedtebb kialakítás.

Kerekek városi használatra
Amennyiben mindössze közlekedési eszköznek szánjuk a longboardot, side-set, illetve off-set beállítások ajánlottak 65-70mm-es kerékátmérővel, 80A keménységgel, sarkos élekkel, nagy futófelülettel. A fenti beállítások használata kényelmes gurulásokat tesz lehetővé.

Downhill kerekek

A gyors downhill versenyzés szerves elemei a fordulók, amelyek legkönnyebben az off-set beállítással és magasabb keménységű kerekekkel abszolválhatók. Így lehet legkönnyebben éles fordulókat venni és csúsztatni is.

Kolečka na longboard, polyuretan

Freeride kerekek
Amennyiben szereted a versengést, 70-80mm-es átmérőjű, off-set kivitelű, 80-83-as keménységű kerekeket ajánlunk sarkos élekkel és nagy futófelülettel.

Hogyan válasszunk függőt?

Ahogy már említettük, a függők a fém alkatrészek, amelyek a kerekeket kötik össze a lappal. Ezek határozzák meg a longboard kezelhetőségét. Alapvetően két változata van:

Az első típus az úgynevezett függőleges kingpin. Ennek felépítése a klasszikus gördeszkáén alapul, tökéletes választás változatos trükkök végrehajtásához.

Trucky na longboard, vertical kingpin, reverse kingpin

A második változat az úgynevezett reverse kingpin. Ez a legelterjedtebb longboard függő. A legnagyobb különbség az előző változathoz képest a kingpin szöge. Ez a felépítés jobb geometriát, szögmozgást, stabilitást biztosít. Geometriája alkalmassá teszi mind városi használatra, mind downhill illetve freeriding célokra is.

Ne feledkezzünk meg a gumipogácsákról sem

Az előző részben kifejtettük, mennyire sok múlik a függő típusán. Tovább árnyalva a képet, meg kell említenünk a gumipogácsákat is.

A gumipogácsák a lap és a függő között helyezkednek el. Általában hengeres kialakításukról ismerhetők fel (nagyobb stabilitás, rosszabb kanyartulajdonságok). Lehetnek kúp alakúak is, amelyek csökkentik ugyan a stabilitást, de jobb kanyartulajdonságokat biztosítanak.

Brushingy na longboard, polyuretan, válce, kužely

A lágyabb gumipogácsa jobb manőverezést tesz lehetővé (városban ideális). A keményebb keverékű gumipogácsák jobb stabilitást kínálnak, amely tulajdonságuk miatt ideálisak downhill jellegű használathoz.

A csapágy több mint egy szám a felsorolásban

Az utolsó szempont a longboard kiválasztásánál a csapágy fajtája. Különböző kategóriák vannak: ABEC 1, ABEC 3, ABEC 5, ABEC 7 and ABEC 9. Az alapelv szerint a nagyobb szám magasabb minőséget takar. Az értékek mögötti minőség azonban gyártónként eltérő. Egy elismert gyártó ABEC 3 besorolású modellje nagy eséllyel jobb minőségű lesz egy ismeretlen márka ABEC 9-es termékénél.

 
0
Nyomtatás
Alza fiókom Bejelentkezés Szállítás és fizetés Rólunk
Szállítás ide:
Karácsonyi ajándék ötletek Megjelenít
P-DC1-WEB5
25 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérõ
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket