Hogyan válasszunk túrabotot

Termékkatalógus
Aktualizálva 2020

A közelmúltban egyre gyakrabban látunk túrabotokat. A velük történő mozgás nagy hatással van a kondícióra, segít megőrizni a stabilitást, és használatakor nem csak a lábakat, hanem az egész testet bevonja. Hogyan válasszuk ki helyesen az ilyen botokat, és mire kell figyelnünk a vásárlásnál?

Útmutató a túrabotok kiválasztásához – TARTALOM

Tippek a túrabotok kiválasztásához

 1. A kiválasztáskor fontos meghatározni a bot megfelelő  hosszát, ami a testmagasság  0,68-szorosa.
 2. Alkalmi használatra elég lesz az egyszerűbb és olcsóbb túrabot. Ha azonban a hosszú túrák kedvelője vagy, bátran invesztálj a botokba.
 3. Tisztázd, hogy mire fogod a túrabotot használni - túrázáshoz vagy könnyű terephez?

Trekking

Mi a fontos a túrabotok kiválasztásánál?

Hosszúság

A bot legyen elég hosszú ahhoz, hogy amikor megfogod, a kezedet derékszögben tudd tartani. A szilárd botok ideális hossza a testmagasság 0,68-szorosa. Az alábbi táblázat segítségével gyorsan túljuthatsz ezen a számításon:

Testmagasság (cm) 140 145 150 155 160 165 170 175 180 185 190 195
Bot hosszúsága (cm) 95 100 100 105 110 110 115 120 125 130 135 135


A teleszkópos botoknál nem kell számolnod a magasságoddal, kényelmesen beállíthatod őket.

Alapanyag

A bot kiválasztásakor fontos szerepet játszik az alapanyag. A botok háromféle alapanyagból készülnek:

 • Alumínium botok – a legnagyobb súlyúak és hajlíthatók. Az alumínium botok előnye az alacsony ár, tehát minden igénytelen turista számára megfelelnek.
 • Dural botok – alumínium és réz ötvözetéből készülnek. Erõsebbek, mint az alumínium, de áruk továbbra is elfogadható.
 • Szénszálas botok – a legjobb minőségűek közé tartoznak. A legkönnyebb és a legtartósabb botok. Minden igényes turista számára megfelelőek.

Felszereltség

 • Fogantyú – csökkenti a kar rezgését, legyen megfelelő formájú a tartáshoz. Műanyagból, gumiból, parafaból vagy habosított anyagból készülnek. Különösen nyáron fogod értékelni  a habosított anyagokat vagy a parafát, mivel ezek a  szívják el legjobban az izzadságot, és kihasználhatod a formálhatóságukat.
 • Szíjhurok a trekking botoknál – biztosítja a helyes járási technikát. A csuklón viselik, többnyire állítható, hogy megakadályozza a vérkeringés elszorítását.
 • Tüske – a botok olcsóbb változatainál kemény acélból vagy víddiából készülnek. A drágábbaknál olyan karbidból készült tüskékkel találkozhatsz, amelyek hosszú élettartama meghaladja a vídiáét. Kedvezőtlen terepen a hegyes tüskékhez jól jönnek a gumivégek.
 • Tányérok a tüske felett – általában műanyagból készülnek és megakadályozzák a bot besüllyedését a hóba vagy a puha talajba. Elhasználódásuk esetén könnyű őket lecserélni.

Tömeg

A tömeg az egyik legfontosabb paraméter. Járás közben elvileg szinte nem szabadna érezni a botot, az alacsonyabb tömegű termékek ugyanakkor drágábbak.

Tehát gondolkodj el azon, hogy milyen gyakran fogod használni a botokat. A könnyebb utakon tett alkalmi sétákhoz választhatsz nehezebb alumínium botokat, de a nehezebb ösvényekhez vagy a nordic walkinggal minden grammot meg kell gondolni, így ebben az esetben jobb befektetni szénszálas botokba.

 • Alumínium botok – a legnehezebbek, egy ilyen típusú botpár súlya 500–700 gramm lehet.
 • Dural botok – az arany középút, egy dural botpár súlya 450 gramm vagy több.
 • Szénszálas botok – a legtartósabb és legmagasabb minőségű botpár súlya kb. 400 gramm.

Az alkatrészek teleszkópos bothoz való rögzítésének módja

Az alkatrészeket a teleszkópos botra háromféle módon lehet rögzíteni:

 • Csavarozás – ezt a módszert inkább olcsóbb teleszkópos botoknál alkalmazzák, de az ilyen típusú rögzítésnél fennáll a kicsavarozódás veszélye.
 • Speed lock – reteszelőkar segítségével, ami a csavarozásnál sokkal megbízhatóbb rögzítési mód.
 • Lezárás, mint a lavina szondánál – a legbiztonságosabb lezárási mód. Előnye a gyorsaság és az egyszerűség az összehajtásnál, de csak a legdrágább botoknál találjuk meg.

Trekking botok

 • Támaszték természetjáró sétákhoz és nehezebb hegymászásokhoz
 • Erősebb és nehezebb, mint a nordic walking botok
 • Van rajtuk akasztó és erőteljesebb fogantyú

A trekking botok elsősorban a hegymászás és a hegyi túrázás támogatásához használhatók, ám rövidebb útvonalakon is használják őket nehezebb terepen. Ezek a botok egyértelmű segítőkké válnak az ízületeid számára hegyi emelkedők és különösen lejtők során.

Előnyök és hátrányok
 • Széles választék
 • Főleg a térdízületek terhelését csökkentik
 • Lehetővé teszik a nehezebb útszakaszok könnyebb leküzdését
 • Nagyon gyakori és hosszú távú használat után az egyensúlyi érzet lassan eltűnik

Bot nordic walkinghoz

 • Dinamikus sétára vagy könnyű terepen történő futásra tervezték
 • Eltérő a jobb és a bal kéz számára
 • Könnyebbek, mint a trekking botok, hasonlóak a sífutó botokhoz
 • Az akasztó hurok helyett kesztyű van rajtuk, ami biztosítja a helyes járási technikát

A nordic walking botokkal összekapcsolják a kéz és az egész felsőtest izmait. Ez nagyobb gyaloglási sebességet és több energialeadást eredményez. Ez hozzájárul a gyaloglás stabilitásának javításához és a lábak terhelésének csökkentéséhez. Használd őket gyors sétához vagy futáshoz lapos és nem nehéz terepen.

Výhody a nevýhody
 • Nagyobb stabilitást és támasztékot biztosít
 • Minőségi alapanyagok
 • Ugyanúgy, mint a trekking botoknál, vigyázni kell a túlzásba vitt használatra

Gyakori kérdések a botok kiválasztásakor

Miben különböznek a trekking botok a nordic walking botoktól?

A trekking maga inkább a hegyi és alpesi túrákra és a hegymászásra összpontosít. A trekking során egyenesen járunk, és a járás üteme lassabb.

Éppen ellenkezőleg van a nordic walkingnál, ezek a séták nem nehéz terepen, főleg síkságon zajlanak. Helyesen  a testnek kissé előre kell hajolnia, a vállak lehanyatlanak és gyorsabban mozgunk. Ebben a tevékenységben az izmok akár 90%-át foglalkoztatjuk.

Teleszkópos vagy szilárd bot legyen?

A szilárd botok egy darabból készülnek, ezért tartósabbak és stabilabbak. De nem lehet olyan jól összehajtani őket, mint a teleszkópos botokat.

Ezzel szemben a teleszkópos botok két vagy három darabból készülnek és a hosszúságuk állítható. Minden típusú túrára alkalmasak az egészen extrémeken kívül. Az összehajtó mechanizmus miatt ugyanis rövidebb az élettartamuk.

Milyen gyakran fogsz gyalogolni?

Ezt a kérdést nagyon fontos feltenni rögtön az elején. Ha csak alkalmanként kirándulsz a hegyekbe, akkor biztosan elég alacsonyabb árkategóriába tartozó botokat beszerezned - itt az ár nagyjából 1000 korona. Ha azonban rendszeresen folytatsz ilyen hasonló tevékenységeket, akkor gondolkodj el egy nagyobb beruházásról a botok területén. A magasabb ár jobb minőséget is jelent. A kiválasztáshoz a botok alábbi, ár szerinti osztályozását is használhatod:

 • Olcsó botok                           

  A legolcsóbb turista botok árai  legfeljebb 13 000 forintig terjednek. Ez a kategória azoknak szól, akik csak alkalmanként használják a botokat.

 • Közönséges botok                           

  Ezeket a botokat minden szokásos turista használhatja, aki évente többször elindul a hegyekbe és szüksége van drágább felszerelésre.  Az árak ebben a kategóriában  13 000 és 26 000 forint között mozognak .

 • Jobb minőségű botok

  Ezek közül olyan embernek érdemes válogatnia, aki a turisztikát komolyan gondolja és nem fél akár extrém körülmények közé elindulni.  Már jobb minőségű turista botokat lehet találni 26 000 és 52 000 forint között . Találsz itt pl. tartós szénszálas botokat is.

 • A legjobb minőségű túrabotok

  A 52 000 forint feletti árak viszonylatában vannak a piacon elérhető abszolút legjobb botok. Ezek lehetnek a legtartósabb szénszálas botok, tehát az ultra könnyű botok. Ezek a botok különösen alkalmasak azok számára, akik egyszerűen csak a legjobbat akarják használni vagy éppen a turisztikából élnek.

0
Nyomtatás
P-DC1-WEB34
28 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérő
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket
Az Ön adatainak védelme fontos számunkra Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.
További információ Kevesebb információ