Elnézést kérünk, de technikai problémák miatt jelenleg előfordulhat, hogy a megszokottnál több időbe telhet a csomagjaiknak átvétele az üzleteinkbeny. Keményen dolgozunk a probléma megoldásán. Köszönjük megértésüket.

30 dnů na vrácení Shop roku

Hogyan válasszunk és használjunk tapaszokat

Termékkatalógus

A rugalmas tapaszok főként pamutból és poliuretánból készültek, a hobbi és a professzionális sportolók egyaránt előszeretettel alkalmazzák. A tapaszokat mindenki nagyra értékeli, hiszen enyhíti a húzódott és a sérült izmokat és ízületeket.

Tapasz térdre
Előnyök és hátrányok
  • Nem korlátoznak a mozgásban
  • Nem korlátozzák a vér- és a nyirokkeringést
  • Légáteresztőek
  • Használhatók víz alatt is
  • Gyorsan megszáradnak
  • Egy idő után észre sem veszed a viseletét
  • Nem tartalmaznak latexet
  • Hipoallergének
  • Nem alkalmas érzékeny területekre (pl. ágyék)
  • A tapaszokat néhány naponta szükséges cserélni
Tapasz

Kineziológiai tapasz

  • 3-5 napig tart a testeden
  • Rövid idő után észre sem veszed a viseletét
  • Használható víz alatt is

Színes rugalmas tapaszok, amelyeket a test különböző részein alkalmazunk. Elsődleges céljuk a gyógyítás és a rehabilitáció. Mindenki bátran használhatja őket, nincs jelentősége annak, hogy hivatásos sportoló vagy vagy hobbi szinten űzöd a testmozgást. A tapasz segítségével enyhítheted az izmaidat, észre sem veszed majd, hogy viseled.

Hogyan használd a tapaszokat az egyes testrészeken

Hogyan kell megfelelően felhelyezni a tapaszt?

  • Kerekítsd le a kineziológiai tapasz végeit ollóval, hogy a ruházat dörzsölése miatt ne váljon le a bőrről.
  • Távolítsd el a védőréteget.
  • Borotváld le, zsírtalanítsd majd megfelelően szárítsd meg az érintett területet.
  • Rögzítsd a tapasz elejét és végét anélkül, hogy az feszülne.
  • Ragaszd fel kissé szorosan a feszülő izomra.
  • Csak hosszanti irányban nyújtsd meg a tapaszt, széltében ne.
  • Felvághatod a tapaszt kisebb darabokra. Így X vagy Y alakot is formálhatsz a segítségükkel.
  • A ragasztó hőre változik, ezért a ragasztás után dörzsöld meg a ragasztószalagot, hogy felmelegedjen és jobban tapadjon.
  • Ne ragaszd le véglegesen, hogy ha nem vagy elégedett a tapasz pozíciójával, helyette használj inkább egy új tapaszt.
  • A megfelelő felhelyezést könnyedén felismered a mozgó testrész (térd, kéz stb.) visszahelyezésével a természetes pozíciójába.
  • Hagyd magadon a tapaszt 3–5 napig, ezután csökken majd a rugalmassága.
  • Lassan távolítsd el a tapaszt a szőr növekedésének irányában húzással. Szappanos vízzel vagy ásványi olajjal könnyebb eltávolítani. Soha ne húzd le a tapaszt hirtelen mozdulatokkal, mivel ez felsértheti a bőrt.
  • Ne használd 24 órán belül többször ugyanazon a helyen. 

Tapasz a teniszkönyökre

Használj két tapaszt a teniszkönyökre. Előbb rögzítsd a tapasz egyik végét a kézfejed hátulján, majd lazán húzd a könyök irányába. Az alkarizom enyhítése érdekében használd a második, Y alakú tapaszt és rögzítsd azt a könyökcsontokhoz a lehető legközelebb a könyökízülethez. Amikor a tapasz 50%-os mértékben megnyúlt, vezesd át az alkarod belső oldalára.

Tapasz a boka mindkét oldalára

1. lehetőség

Használd az Y- tapaszt a bokára és a bokaízületre. Vezesd végig a bokaízület hajlatában és rögzítsd szabadon az ízület mögött. Ezután helyezd a második tapasz közepét a sarok és talp átmenetéhez, majd vezesd a tapaszt felfelé. Rögzítsd legalább négy lábujjnyira a bokaízülettől.

2. lehetőség

A második változatban szintén használj két tapaszt. Helyezd az első tapasz közepét a sarok alsó részére és vezesd felfelé. Rögzítsd legalább négy lábujjnyira vagy attól magasabban a bokaízülettől. Vezesd a második tapaszt egy úgynevezett nyolcas húzással: rögzítsd az ízületen, húzd át rézsútosan a sarkadon a talpad fölött úgy, hogy a kisujjadnál érkezz meg a tapasszal. A másik oldalon ugyanígy járj el.

Tapasz az Achilles-ínre

Helyezz fel három tapaszt az Achilles-ínre. Az első Y-alakú tapaszt helyezd a vádli izomzatára, a másodikat pedig lazán az Achilles-ín felé. Mindkettőt rögzítsd a lábadon. Annak érdekében, hogy elkerüld a tapaszok leválását, egy harmadik tapasz segítségével alkoss kengyel formát.

Tapasz a térdízületre

Használj 4 tapaszt a térdízületre. Az első tapaszt körülbelül nyolc ujjnyira helyezd el a térdkalácsod szélétől. Vágd fel a tapaszt Y-alakúra és gyengéden húzd át a két vékony végét a térdet fölött a lábfej irányába, majd kösd össze a végeket a térd alatt. A második tapasszal ugyanígy járj el, de alulról felfelé. A térdízület stabilitása érdekében alkalmazz hasonló technikát két újabb tapasszal a térd külső és belső részén.

Tapasz az ágyék gerincre

Vezesd végig az első Y-alakú tapaszt az ágyéki gerincen úgy, hogy haladj a mellkasi gerinc irányába. A másik négy rövid tapaszt helyezd fel virág formában.

Gyakran feltett kérdések a tapasszal kapcsolatosan

Miben nyújthatnak segítséget ezek a tapaszok?

  • Csökkentik a helyi duzzanatot
  • Enyhítik vagy megszüntetik a fájdalmat
  • Fokozzák az ínek és az ínszalagok állapotát
  • Támogatják a sérült izmok gyógyulását
  • Csökkentik az izom feszülését
  • Stabilizálják az ízületeket
  • Mobilizálják az izmokat
  • Segítik az akut hegek gyógyulását
  • Megakadályozzák a sérüléseket

Hogyan működik a kineziológiai tapasz?

A tapaszok megnyújtják a problémás testrészt, így amikor az adott testrész visszatér a természetes pozíciójába, a tapasz összemegy és enyhén meggyűrődik. Ennek eredményeként a bőr és a bőr alatti szövetek megemelkednek, a rétegek közötti hely pedig megnő. Ezen a területen találhatóak a vérerek és a nyomás-, a feszülés- és a vibrálás érzéséért felelős receptorok is, a megnövekedett hely eredményeként pedig ezeken a receptorok csökken a nyomás, illetve megkezdődik a vér- és nyirokkeringés nyomásának csökkenése is. A folyamat során a páciens a fájdalom mérséklődését tapasztalhatja, a fokozott vérkeringésnek hála a tapasszal fedett terület pedig fel is melegedhet.

Milyen típusú tapaszokat különböztetünk meg?

Rögzítő tapaszok

A nem elasztikus tapaszokat valamilyen szövetből készítik, amelynek célja a kineziológiai tapasszal ellentétben, hogy megerősítse a problémás területet, tehát jól alternatívát jelenthet az ortézisek helyett, hiszen nagyobb mozgásszabadságot nyújt.

A rögzítő tapaszok mérséklik a vér- és a nyirokkeringést, hiszen nem igazodnak az adott személy mozgásához. Alkalmazásukkal ugyan körbeölelik a végtagot, de a kineziológiai tapasszal ellentétben nem tapadnak jól a bőrhöz és ezért rögzíteni kell a végeket.

Kineziológiai tapasz

A kineziológiai tapaszok olyan rugalmas és színes tapaszok, amelyek vízállóak, gyorsan száradnak és a nem elasztikus tapaszokkal ellentétben légáteresztőek is. Ennek a rugalmasságnak köszönhetően jól alkalmazkodnak az egyes testrészek mozgásához, egyáltalán nem korlátozzák a vérkeringést vagy a nyirokkeringést. Nem szükséges a külön rögzítésük, hiszen thermo-érzékeny gyógyászati ragasztóanyaggal rögzülnek. Körülbelül 20 perc elteltével kiválóan tapadnak a bőrhöz.

Mennyi ideig tart a testen?

Általában 3-5 nap, a ragasztás helyétől és minőségétől függően. A jó minőségű tapasz legfeljebb 7 napig kitart, a rossz minőségű pedig akár 2 napig is.

A kineziológiai tapasz vízálló?

Igen ezek a tapaszok vízállóak és nem árt meg nekik egy rövid zuhany vagy egy gyors medencézés. Azonban nem 100%-ig vízállóak, hosszabb vízben tartózkodás esetén a ragasztó elveszítheti erejét. Néhány tapasz erősebb ragasztóval rendelkezik és így tovább tart a vízben, mint más típusok. A forró víz negatív hatással van a ragasztó tapadására, tehát mindenképpen kerüld a forró fürdőt vagy a szaunát. Fürdés után óvatosan szárítsd meg a tapaszt azzal, hogy felitatod róla a törölközővel a vizet, semmiképpen se kezdd el dörzsölni, mert azzal leszakíthatod a helyéről.

Magamnak is felhelyezhetem? 

Természetesen a tapaszt magadnak is felhelyezheted, de amennyiben kezdő vagy, úgy azt ajánljuk, hogy a tapasz felhelyezését bízd a szakemberekre, például fizikoterapeutára vagy edzőre. A specialisták tájékoztatnak majd arról, hogyan kell megfelelően felhelyezni a tapaszt a bőrre és hogy hogyan viselkedik a bőrön. Ezt követően már Te is bátran felhelyezheted magadnak a tapaszt.

A tapasz megfelelő felhelyezése

Szószedet - Tapasz

Rögzítő tapasz

A rögzítő tapaszt nem lehet megnyújtani. A kineziológiai tapasszal ellentétben nincs tartója vagy hátlapja. Régebben főleg fehér színben gyártották, azonban ma már több színben elérhető.

Elasztán

Nagyon rugalmas szállal készült, amely biztosítja a tapasz rugalmasságát.

Cross tape

Nem elasztikus, rács alakú tapasz helyi alkalmazáshoz.

Nyomtatás
P-DC1-WEB15
28 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérő
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket
Az Ön adatainak védelme fontos számunkra Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.
További információ Kevesebb információ