Kedves Vásárlóink! A vonatkozó kormányrendelet értelmében bemutatótermünk minden nap 8 és 20 óra között tart nyitva, miközben betartjuk a 10 négyzetméterenként maximum 1 vásárló szabályt (egyszerre max. 200 vásárló tartózkodhat az üzletben).
Nakupování budoucnosti Sport Pracujte na svém zdraví Sport

Lesikló sílécek

Új síléc vásárlását tervezed, és teljes mértékben ki akarod élvezni a sípályát vagy akár nehezebb terepet is? Természetesen sokfajta síléc létezik. A neked megfelelő modellt magasságod, síelési képességeid, kedvenc síelési stílusod és egyéb paraméterek szerint találhatod meg. Ne becsüld alá a helyes választás fontosságát, és tanuld meg, hogyan kell megfelelő sílécet választani. 

Tovább

Milyen sílécet válassz síelési stílusod és a terep alapján?

Ha van kedvenc síelési stílusod vagy tereped, akkor a választás könnyebb lesz, mivel a sílécek ezen paraméterek szerint különböznek. Ha kezdő vagy, ne aggódj, az alábbiakban leírjuk a különbségeket.

 1. A szlalom síléceket ápolt pályákra tervezték. Ezek rövidebb és jobban kivágott sílécek, amelyekkel éles kanyarokat vehetsz. A szlalom síléc hosszának 10–20 cm-rel rövidebbnek kell lennie, mint a síelő magassága.
 2. A lesikló lécek is leginkább lesiklópályáján használhatók. A szlalom lécekkel ellentétben kevésbé éles kanyarok vételére alkalmasak. A lesikló léc kb. 10 cm-rel legyen rövidebb, mint a síelő magassága.
 3. Az allround / allmountain sílécekkel átlagos sebességnél közepesen éles kanyarok vehetők. Ezek sokoldalú modellek, amelyeket ápolt pályákon és egyéb terepen is lehet használni. Az síléc 15 cm-rel legyen rövidebb, mint a síelő magassága.
 4. A freeride / freestyle síléceket pályán kívüli síelésre tervezték. Szélesek, s a csőrük és faruk is emelt. A Freestyle sílécek eltolt súlyponttal rendelkeznek, így nemcsak a földön, hanem a levegőben is jól használhatóak, például snowpark-okban.

A síelő neme szerint is választani kell - a gyermek és női síléceknek is megvannak a sajátosságai

Persze választható unisex síléc, amely mind nőknek, mind férfiaknak alkalmas, de gyakran érdemesebb a síelő neme szerinti sílécet választani. Különös figyelmet kell fordítani a síléc kiválasztására gyermekek esetében.

 • A női lesikló síléc könnyebb, mint az unisex, de ugyanolyan erős, viszont lágyabb és könnyebben irányítható. A  gyártók nagy hangsúlyt fektetnek az ilyen sílécek kialakítására. Léteznek kezdő, szabadidős és haladó modellek.
 • A gyermek síléc általában nagyon könnyű és egyszerűen irányítható. Legalább 10-20 cm-rel rövidebb legyen, mint a gyerek magassága, mert az megkönnyíti a tanulást. A formatervezés a gyermekek számára is fontos, ezért a sílécet velük együtt válaszd.

női carvung léc
Női lesikló síléc

dětské sjezdové lyže
Gyermek lesikló síléc

férfi lesikló léc
Férfi lesikló síléc

Lesikló és carving lécek - a ideális hossz számos tényezőtől függ

Függetlenül attól, hogy sima lesikló lécet vagy carving sílécet választasz, a megfelelő hossz függ a síelő képességétől, magasságától és tömegétől. Ha a számodra ideális hosszt e mutatók alapján határozod meg, akkor nem számít, hol vásárolsz sílécet - akár online is megteheted. A weboldalunkon található paraméterszűrő nagymértékben megkönnyíti az összes paraméter beállítását.

Hogyan változik a síléc ideális hossza a síelő súlya szerint?

A síléc ideális hossza a síelő súlya szerint is változik. A kisebb súlyú síelők számára a rövidebb és a könnyebb sílécek alkalmasak, mivel kisebb terhelést fejtenek ki a lécekre. A nehezebb és magasabb síelők számára a keményebb és a hosszabb síléc jobb, mivel ezek nagyobb súlyt bírnak el.

Unisex és női carving léceket edzettségi szint és síelési tapasztalat szerint válassz

Régen a carving síléc hosszát úgy választották, hogy állig érjen. Ez az egyszerű módszer nem teljesen helyes - szintén fontos a síelő tapasztalata és testmagassága. Minél kevésbé tapasztalt a síelő és minél alacsonyabb, annál rövidebb sílécre van szüksége. Például az unisex és női 140 cm hosszú síléc kezdőknek és alacsony testmagasságú síelőknek alkalmas.

 1. A kezdőknek a magasságuktól 15-20 cm-rel rövidebb sílécet kell választaniuk. Ugyanakkor a kiválasztott síléc ne legyen hosszabb 170 cm-nél.
 2. A középszintű síelőknek a magasságuktól 10-20 cm-rel rövidebb sílécet kell választaniuk, legfeljebb 180 cm-ig.
 3. Nagyon tapasztalt vagy haladó síelők választhatnak a magasságukkal megegyező hosszú sílécet, viszont fontos, hogy a síléc ne haladja meg a 190 cm-t.

i

A síelő tudásszintje alapján a síléceket további típusokra osztjuk.

 • A szabadidős sílécek kezdőknek és középhaladóknak megfelelőek.
 • A sport lesikló léceket tapasztaltabb vagy haladó síelők használják.
 • A versenyző sílécek a legjobb síelők számára készülnek, akik tökéletesen elsajátított technikával síelnek.

Hogyan válasszunk ideális lesikló sílécet szélesség szerint?

A síléc kiválasztásának következő lépése a megfelelő szélesség meghatározása, amely elsősorban a kiválasztott tereptől függ. A sí szélességét a síkötésnél mérik. Ápolt pályákhoz  65-75 mm-es síléc szélesség ajánlott. Terepre ideálisabb szélesebb modelleket választani, akár 80 - 100 mm-est, mivel  a szélesebb léc kevésbé süllyed a hóba.

A megfelelő rádiuszú lesikló lécek biztosítják a kívánt sebességet

A rádiusz annak a körnek a sugarát jelöli, amely körnek az ívét a sílécünk élvonala alkotja. A kisebb sugár rövidebb ívet, így élesebb kanyarodást jelent, de alacsonyabb sebességet. Minél nagyobb a sugár, annál lassabban áll ívre, s a kanyarodás jobb technikát igényel - viszont nagyobb sebességet érhetsz el síelés közben.

 • A rövid ív és élénkebb tempó 9-12 m-es rádiuszt biztosít.
 • A közepes ív alkalmas a legtöbb síelő számára, 13–17 m-es rádiusszal.
 • A hosszú ív és a nyugodt tempó 18-25 m-es rádiuszt biztosít.

A síléc alakja is fontos - egyenes vagy nagyon kivágott carving síléc

A síléc talpa a lécnek azon része, amely a hóval érintkezik. A carving sílécek kényelmesebbek, mivel könnyebb velük fordulni. Az síléc alakja közvetlenül kapcsolódik a sugárhoz - minél nagyobb a kivágás, annál kisebb a rádiusz.

 • A kevésbé kivágott sílécek jobban megfelelnek a tapasztalt síelők számára, mivel síelés közben könnyedén érhetnek el nagyobb sebességet. A rádiuszuk 13 és 17 méter között van.
 • A jobban kivágott, úgynevezett carving sílécek különösen a kezdők számára alkalmasak, mivel lassabban lehet velük haladni, így könnyebb velük fordulni és kanyarodni. A rádiuszuk 9 és 12 méter között van.

Szintén fontos az úgynevezett sidecut (oldalvágás), amely befolyásolja a síléc tulajdonságait

Az sidecut három különböző mérésből kapott érték - a lesikló lécek szélessége a orruknál, a középső részüknél és a faruknál . Minél szélesebb a léc orra, annál könnyebb fordulni vele. A léc középső részének szélessége befolyásolja a síléc sokoldalúságát, ami azt jelenti, hogy egy szélesebb síléc nemcsak ápolt pályán, hanem terepen is használható, mivel mélyebb hóban is stabilabb és kényelmesebb. A keskenyebb far megkönnyíti a kanyarodás befejezését.

Keményebb vagy puhább carving lécet válasszunk?

Az, hogy milyen szinten síelsz, függ a lécek keménységétől is. A puha síléc, azaz a kezdő síléc kompozit maggal rendelkezik, míg a keményebb carving síléc fából készült maggal rendelkezik, amelyet gyakran titánnal erősített.

 • A puha síléceket kezdőknek és szabadidős síelőknek tervezték, akik nem haladnak nagy sebességgel, és az óvatosságot részesítik előnyben. Ezek a lécek könnyebben fordulnak és rugalmasabbak, de nagy sebességnél túlságosan rezegnek.
 • A kemény síléceket elsősorban a nagyobb tempót szerető tapasztalt síelők használják. Az ilyen lécek nagyobb sebességnél is stabilak, de nagyobb erőt és jobb mozgáskoordinációt igényelnek - a kemény sílécek megnehezítik a fordulást.

A megfelelően működő síkötés garantálja a biztonságot

A lesikló síkötéseket mindig pontosan az életkor, súly, nem és edzettségi szint szerint kell beállítani. Ezek a paraméterek határozzák meg a leoldási erő (DIN) ideális beállítását. Egy 1-es DIN-érték nagyjából 10 kg-nak felel meg. Például egy 60 kg súlyú síelő síkötése 6 DIN-re van állítva.

 • A szabadidős sílécek lágyabb beállítású kötésekkel vannak felszerelve - 5-10 DIN-ig.
 • A sport síelők keményebb kötést használnak, amely legalább 12 DIN a maximális energiaátvitel érdekében.
 • A gyerek sílécek nagyon érzékeny kötéssel rendelkeznek, körülbelül 2,5-6 DIN, az alacsony testsúlyuk miatt és a maximális biztonság érdekében.
A leírás elrejtése
Hasznosnak találtad ezt az információt?
Ez az űrlap csak a fenti leírásban található információk értékelésére szolgál.
Ha kérdésed van a termékekkel, szolgáltatásokkal, szállítással, vagy egyéb ügyekkel kapcsolatban, keresd fel ügyfélszolgálatunkat.
Mit javíthatnánk benne? Hiányolsz valamit? Valami rosszul van feltüntetve? Oszd meg velünk.

Legtöbbet eladott

1.
Head WC Rebels i.SLR SW + PR 11 GW Raktáron változat szerint
Síléc - PR 11 GW kötés, szlalom, oldalív 121-65-106, Worldcup Sandwich Construction mag, szezon: 2020/2021
-6%
122 870 Ft
115 590 Ft

130 tétel
Classic Kategória
HEAD Supershape Team SLR + SLR 4,5 GW AC - Síléc Típusok
HEAD Supershape Team SLR + SLR 4,5 GW AC
Síléc - gyerek, SLR 4,5 GW AC kötés, sípályára, oldalív 111-67-96, szintetikus mag, szezon: 2019/2020

48 390 Ft áfa nélkül 38 100 Ft
Részletek
Raktáron változat szerint
Termékkód: SPThead0440nad
Arany középút
Head WC Rebels i.SLR SW + PR 11 GW - Síléc
-6%
Típusok
Head WC Rebels i.SLR SW + PR 11 GW
Síléc - PR 11 GW kötés, szlalom, oldalív 121-65-106, Worldcup Sandwich Construction mag, szezon: 2020/2021

-6% 122 870 Ft
115 590 Ft áfa nélkül 91 020 Ft
Részletek
Raktáron változat szerint
Termékkód: SPThead0588nad
Premium Kategória
Head Supershape e-Magnum SW + PRD 12 GW - Síléc
-6%
Típusok
Head Supershape e-Magnum SW + PRD 12 GW
Síléc - PRD 12 GW kötés, all mountain, oldalív 129-72-111, Graphene Worldcup Sandwich Cap Construction mag, szezon: 2020/2021

-6% 174 810 Ft
164 290 Ft áfa nélkül 129 360 Ft
Részletek
Raktáron változat szerint
Termékkód: SPThead0594nad
Atomic Vantage 72 AW + M 10 GW Black/Red
Síléc - Mercury M10 GW kötés, sípályára, oldalív 116,5-71-99, Densolite mag, szezon: 2020/2021

-2% 61 580 Ft
Kezdőár: 60 390 Ft áfa nélkül 47 550 Ft
Részletek
Raktáron változat szerint
Termékkód: SPTatm1156nad
Atomic Redster S7 + F 12 GW Red/Black
Síléc - F 12 GW kötés, szlalom, oldalív 108,5-70-97, PowerWoodcore mag, szezon: 2020/2021

-3% 164 490 Ft
159 490 Ft áfa nélkül 125 580 Ft
Részletek
Raktáron változat szerint
Termékkód: SPTatm1213nad
Elan Jett QS + EL 7.5 GW Shift - Síléc Típusok
Elan Jett QS + EL 7.5 GW Shift
Síléc - gyerek, EL 7,5 GW SHIFT kötés, sípályára, oldalív 101-69-90, Synflex mag, szezon: 2020/2021

49 590 Ft áfa nélkül 39 050 Ft
Részletek
Raktáron változat szerint
Termékkód: SPTela112nad
Fischer Ranger FR JR SLR + FJ4 AC SLR - Síléc Típusok
Fischer Ranger FR JR SLR + FJ4 AC SLR
Síléc - gyerek, FJ4 GW AC SLR BRAKE 80 [I] kötés, sípályára, oldalív 104-70-84, Airpower mag, szezon: 2020/2021

-4% 48 780 Ft
46 890 Ft áfa nélkül 36 920 Ft
Részletek
Raktáron változat szerint
Termékkód: SPTfis0956nad
Elan Wildcat 76 LS + ELW 9 GW Shift - Síléc Típusok
Elan Wildcat 76 LS + ELW 9 GW Shift
Síléc - EL 9 GW Shift kötés, sípályára, oldalív 127-76-104, Rétegelt fa mag mag, szezon: 2020/2021

-9% 102 410 Ft
93 590 Ft áfa nélkül 73 690 Ft
Részletek
Raktáron változat szerint
Termékkód: SPTela121nad
Head Joy SLR + SLR 4.5 GW
Síléc - gyerek, SLR 4,5 GW kötés, all mountain, oldalív 104-65-89, Jr, Power Frame mag, szezon: 2020/2021

-5% 47 920 Ft
45 290 Ft áfa nélkül 35 660 Ft
Részletek
Raktáron változat szerint
Termékkód: SPThead0623nad
Elan Amphibio 12 C PS + ELS 11 GW Shift
Síléc - ELS 11 GW SHIFT kötés, sípályára, oldalív 125-76-104, Famag Power mag, szezon: 2020/2021

-24% 131 720 Ft
100 090 Ft áfa nélkül 78 810 Ft
Részletek
Raktáron változat szerint
Termékkód: SPTela101nad
-1% 171 070 Ft
169 090 Ft áfa nélkül 133 140 Ft
Részletek
Raktáron változat szerint
Termékkód: SPTatm0816nad
Fischer MY TRINITY SLR + MY RS9 SLR 19/20
Síléc - MY RS 9 GW kötés, sípályára, rádiusz 13 m/160cm, oldalív 118-68-100, Fa - Sandwich Sidewall (Air Tec) mag, szezon: 2019/2020

79 910 Ft áfa nélkül 62 920 Ft
Részletek
Raktáron változat szerint
Termékkód: SPTfis0778nad
Salomon ES / FORCE SX + M10 GW L80 méret 150 cm - Síléc
-5%
Típusok
Salomon ES / FORCE SX + M10 GW L80 méret 150 cm
Síléc - E M10 GW L80 kötés, sípályára, oldalív 123-74-109 , Kompozit mag, szezon: 2020/2021

-5% 83 300 Ft
78 890 Ft áfa nélkül 62 120 Ft
Részletek
Raktáron változat szerint
Termékkód: SPTsalo1005nad
Head V-Shape V2 + PR 11 GW - Síléc
-6%
Típusok
Head V-Shape V2 + PR 11 GW
Síléc - PR 11 GW kötés, all mountain, oldalív 128-70-108, Power Fiber Jacket Construction mag, szezon: 2020/2021

-6% 76 170 Ft
71 790 Ft áfa nélkül 56 530 Ft
Részletek
Raktáron változat szerint
Termékkód: SPThead0606nad
ATOMIC CLOUD 8 + L 10 GW - Síléc Típusok
ATOMIC CLOUD 8 + L 10 GW
Síléc - Lithium 10 GW kötés, sípályára, rádiusz 12,2 m/143 cm, oldalív 118-73-99, Densolite mag, szezon: 2019/2020

-1% 90 980 Ft
89 990 Ft áfa nélkül 70 860 Ft
Részletek
Raktáron változat szerint
Termékkód: SPTatm0788nad
ATOMIC CLOUD 11 + FT 10 GW - Síléc Típusok
ATOMIC CLOUD 11 + FT 10 GW
Síléc - FT 10 GW kötés, sípályára, rádiusz 14,1 m/147 cm, oldalív 108-70-93, Light Woodcore mag, szezon: 2019/2020

-1% 128 210 Ft
126 690 Ft áfa nélkül 99 760 Ft
Részletek
Raktáron változat szerint
Termékkód: SPTatm0780nad
Fischer RC4 RCS AR + RC4 Z11 PR - Síléc Típusok
Fischer RC4 RCS AR + RC4 Z11 PR
Síléc - RC4 Z11 GW Powerrail BRAKE 78 [G] kötés, sípályára, oldalív 116-68-100, SW-Sidewall mag, szezon: 2020/2021

-5% 140 090 Ft
133 390 Ft áfa nélkül 105 030 Ft
Részletek
Raktáron változat szerint
Termékkód: SPTfis0937nad
Elan Element Green LS + EL 10 Shift GW
Síléc - EL 10 GW Shift kötés, sípályára, rádiusz 15,2 m/168 cm, oldalív 127-76-102, Dual famag mag, szezon: 2020/2021

-10% 86 560 Ft
77 590 Ft áfa nélkül 61 090 Ft
Részletek
Raktáron változat szerint
Termékkód: SPTela070nad
Salomon ES / MAX 10 + Z12 GW F80 - Síléc
-6%
Típusok
Salomon ES / MAX 10 + Z12 GW F80
Síléc - E Z12 GW F80 kötés, sípályára, oldalív 119-73-102, Nyárfa "Poplar Woodcore" + Double Ti mag, szezon: 2020/2021

-6% 151 700 Ft
142 990 Ft áfa nélkül 112 590 Ft
Részletek
Raktáron változat szerint
Termékkód: SPTsalomon967n
Atomic Redster J2 130-150 + COLT 5 GW Red/Black - Síléc
-10%
Típusok
Atomic Redster J2 130-150 + COLT 5 GW Red/Black
Síléc - gyerek, COLT 5 GW kötés, all mountain, oldalív 109,5 - 68 - 90,5, Densolite mag, szezon: 2020/2021

-10% 40 070 Ft
36 190 Ft áfa nélkül 28 500 Ft
Részletek
Raktáron változat szerint
Termékkód: SPTatm1254nad
Atomic Redster G7 + F 12 GW Red/Black - Síléc
-9%
Típusok
Atomic Redster G7 + F 12 GW Red/Black
Síléc - F 12 GW kötés, race carver, oldalív 111,5-70-100, PowerWoodcore mag, szezon: 2020/2021

-9% 144 140 Ft
Kezdőár: 131 890 Ft áfa nélkül 103 850 Ft
Részletek
Raktáron változat szerint
Termékkód: SPTatm1209nad
Fischer BRILLIANT MY MT WT + MY RS 9 SLR 19/20 - Síléc Típusok
Fischer BRILLIANT MY MT WT + MY RS 9 SLR 19/20
Síléc - MY RS 9 kötés, sípályára, rádiusz 12 m/155 cm, oldalív 122-74-103, Woodcore mag, szezon: 2019/2020

124 300 Ft áfa nélkül 97 880 Ft
Részletek
Raktáron változat szerint
Termékkód: SPTfis0739nad
HEAD Supershape iMagnum SW + PRD 12 GW - Síléc Típusok
HEAD Supershape iMagnum SW + PRD 12 GW
Síléc - PRD 12 GW kötés, sípályára, rádiusz 13,1m/170cm, oldalív 131-72-110, Woodcore mag, szezon: 2019/2020

-1% 180 040 Ft
178 090 Ft áfa nélkül 140 230 Ft
Részletek
Raktáron változat szerint
Termékkód: SPThead0406nad
ATOMIC VANTAGE GIRL X 70-90 C 5 GW Pink/Berry - Síléc
-6%
Típusok
ATOMIC VANTAGE GIRL X 70-90 C 5 GW Pink/Berry
Síléc - gyerek, C 5 GW kötés, all mountain, oldalív 84-63-69,5, Densolite mag, szezon: 2020/2021

-6% 38 210 Ft
35 990 Ft áfa nélkül 28 340 Ft
Részletek
Raktáron változat szerint
Termékkód: SPTatm0809nad

Lesikló sílécek

snowboardingA Stormred sísisakok és gerincvédők csökkentik a sérülések kockázatát A gerincvédő és a sisak a síelés vagy snowboardozás alapvető tartozéka. És ezeket a termékeket a Stormred...
A síszemüvegek fényáteresztő képessége egy olyan paraméter, amely megmutatja, hogy a szemüveged mennyire...

Lesikló sílécek

A Lesikló sílécek kategóriában összesen 130 termék közül válogathatsz online boltunkban. Rendelésedet hétköznapokon 2 napon belül házhoz szállítjuk. A Budapest több pontján elérhető AlzaBoxokból már másnap felveheted a rendelésed, de ellátogathatsz áruházunkba is.

Termék neve:

Megjegyzés (link, PartNumber, stb.):

Tekintsd meg a legolcsóbb termékeket a következő kategóriában: olcsó lesikló sílécek Az ár alapján a legdrágábbtól csökkenő sorrendbe rendezett termékeket keresd ennél a kategóriánál: legdrágább lesikló sílécek A termékeket a legnépszerűbbtől a legkevésbé kedveltig rendezve ebben a kategóriában találod: legnépszerűbb, legjobb lesikló sílécek A vásárlóink körében legnépszerűbb termékeket itt találhatod: lesikló sílécek vélemények

27 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérő
Alza fiókom Bejelentkezés Hogyan vásárolj Rólunk
Szállítás ide:
P-DC1-WEB00
27 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérő
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket

Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és az Ön beleegyezésével weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadja a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési hálózatokon.

További információk

Háromféle sütit használunk weboldalunkon:

 1. Nélkülözhetetlen sütik Ezek elengedhetetlenek a weboldal és funkcióinak működéséhez, amelyek használatáról Ön dönt. Nélkülük nem működne a weboldalunk, például nem tudna bejelentkezni saját fiókjába, vagy bevásárlói listákat létrehozni.
 2. Analitikai sütik Ezek az Ön tevékenységeinek nyomon követésére szolgálnak adatelemzés céljából, mint például a reklámozás hatékonyságának értékelése, személyre szabott tartalom felajánlása.

A sütik feldolgozásának elfogadásával funkcionális és analitikai sütik kerülnek telepítésre arra az eszközére, amelyet a weboldal megtekintésére használ (az "Értem" gombra kattintva mindkét kategóriát elfogadja, vagy a "Beállítások" gombra kattintva a kategóriák közül kiválaszthatja az egyiket). A nélkülözhetetlen sütiket mindig telepítjük az eszközére, azaz még az Ön beleegyezése nélkül is, mert ezek nélkül a weboldalunk nem működne.

Itt visszavonhatja hozzájárulását a sütik használatához. Társaságunk által használt sütik kapcsán Önnek joga van: hozzáférni a sütikhez, törölni a sütiket, módosítani, hozzáadni és javítani, korlátozni a feldolgozást, és joga van panaszt benyújtani a NAIH-hoz. A jogairól itt talál további információt.

Az Adatvédelmi feltételek között még részletesebb információkat találhat a sütik feldolgozásáról.