Akvizice ApF HU Akvizice ApF HU

Okosórák navigációval - hogyan működnek?

Termékkatalógus

Cikk

Frissítve

A telefonon lévő navigáció már most is egy csodálatos, modern kényelem, amely nap mint nap megkönnyíti az életünket. Ám már egy lépéssel tovább léptünk, és az okosóráknak köszönhetően közvetlenül a csuklónkról is használhatjuk a navigációt. Hogyan működik egy GPS-navigációval ellátott óra, és milyen navigációs alkalmazásokra támaszkodhatsz?

Okosórák navigációval

Okosórák navigációval – TARTALOM

  1. Hogyan működnek a GPS-es karórák?
  2. GPS, GLONASS, Galileo – mire valók az alternatív navigációs rendszerek?
  3. Apple Watch navigáció – Apple Maps vagy Google Maps?
  4. Samsung Galaxy Watch navigació – csak speciális alkalmazással
  5. Garmin órák – navigáció többféleképpen
  6. Hogyan működik a navigáció más gyártók okosóráin?

Hogyan működnek a GPS-es karórák?

Bár a GPS-ről néha automatikusan a navigáció jut eszünkbe, az okosórákban a geolokáció elsősorban másra szolgál. Ez a szabadtéri tevékenységek - jellemzően gyaloglás, futás vagy kerékpározás - nyomon követése. A GPS és más helymeghatározó rendszerek nagyszerű áttekintést adnak a megtett útvonalról. Elmentheted csak a saját tudatosságod érdekében, vagy esetleg megoszthatod másokkal is a népszerű Strava alkalmazáson keresztül.

Okosórák
Az okosórák elsősorban a tevékenység, például a futás, a gyaloglás vagy a kerékpározás nyomon követésére rendelkeznek GPS-szel.

Bár nem elsődleges funkció, a navigáció mégis gyakran megtalálható az okosórákban. Ez többféleképpen is működhet, az alapvetőek a következők:

  • Térképek közvetlenül az órákban – a régió teljes térképanyagait megtalálhatod az órádon. Általában kiválaszthatsz alapvető pontokat a térképen, és megtervezheted az útvonalat. Az óra gyakran felajánlja ezeket a helyeket, és általában a karakterek beírásának egy bizonyos módjával is meg lehet találni őket.
  • Útvonalterv a telefonon futó navigációról – egyes órák lehetővé teszik a navigációs útvonalak átvitelét a telefonról az óra kijelzőjére. Ez úgy működik, hogy a telefonon (például a Google Maps alkalmazásban) futtatod a navigációt, és az óra megmutatja, hogy mikor kell lekanyarodnod, illetve milyen messze vagy még az úticélodig. A navigációt rezgések is kísérhetik.
  • Útvonal navigáció – különösen a sportórák rendelkeznek navigációs funkcióval egy előre meghatározott útvonal mentén. Az útvonalat a számítógépen vagy telefonon lévő térképalkalmazással tervezed meg, majd letöltöd az útvonalfájlt, és feltöltöd az órádra. Ezután csak hagyd, hogy az óra által generált utasítások vezessenek.
  • „Back to start“ navigáció – az utolsó fő navigációs funkció, amely szintén főleg a sportórákban található. Ha az útvonalkövetés fut, akkor ezt a fajta navigációt bármikor elindíthatod, hogy visszatérj oda, ahonnan elindultál.

Ahogy a következő fejezetekben olvashatod, az egyes okosórák gyártóinak navigációja kicsit másképp működik, és mindegyikük más navigációs módszereket kínál a felhasználóknak. Egyes órák szinte mindent tudnak, és van térképes alapjuk, mások "csak" a telefonról küldött útvonalakat tudják továbbítani, megint mások pedig csak útvonal-navigációval és visszaindulással rendelkeznek. Az óra márkája pedig nem mindig árulja el, hogy az óra mely funkciókkal rendelkezik. Valójában a navigációs módszerek is változhatnak a modelltől függően.

A GPS-es órák előnyei és hátrányai

       
  • Pontos helymeghatározás
  •    
  • Kültéri tevékenységek útvonalainak nyomon követése
  •    
  • Navigáció közvetlenül a telefonban (néhány modellnél)
  • Helymeghatározó rendszerek segítségével (barométer, iránytű) néhány modellnél
       
  • A bekapcsolt GPS csökkenti az akkumulátor élettartamát

GPS, GLONASS, Galileo – mire valók az alternatív navigációs rendszerek?

De nem a GPS az egyetlen olyan okosóra technológia, amely segíthet a térben való navigálásban. Az okosórák beépített iránytűvel rendelkeznek, és némelyikük barométerrel is a pontosabb magasságmérés érdekében. És nem szabad megfeledkezni a "konkurens" navigációs rendszerekről - az orosz GLONASS és az európai Galileo- sem. Egyes órák automatikusan kombinálják ezeket a rendszereket, míg mások választási lehetőséget biztosítanak. A több rendszer egyidejű használatának megvannak az előnyei, de a hátrányai is.

Térképek
A geolokációs navigációs rendszereknek köszönhetően a hagyományos térképeket már félretehettük, és most már a csuklónkon is megtalálhatjuk a megfelelőjüket.
    

További információk a GPS, GLONASS és Galileo navigációs rendszerekről

    

Mindhárom rendszer globálisan működik, és saját műholdhálózatra támaszkodik. A GPS a legjobban bevált rendszer, amely a legtöbb műholddal rendelkezik, és a helymeghatározás szempontjából az első helyen áll. A többi rendszert jelenleg elsősorban kiegészítő jelleggel használják a pontosság és a sebesség javítása érdekében. A modern európai Galileo rendszer azonban sokkal kifinomultabb, és várhatóan egy napon felváltja a GPS-t a fogyasztói elektronikában. Bár a több rendszer használata jobb a helymeghatározás szempontjából, van egy nagy hátránya is, mégpedig az akkumulátor rövidebb élettartama.

i

Hogyan működnek a navigációs rendszerek?

A GPS, a GLONASS és a Galileo úgynevezett globális navigációs műholdrendszerek (GNSS). Ahogy a nevük is mutatja, műholdak segítségével határozzák meg a helyzetüket, amelyekből a rendszertől függően 24 és 32 között van. Egy telefon, óra vagy más eszköz egyszerre több ilyen műholdhoz is csatlakozik, és méri, hogy mennyi idő alatt kapja meg a jelet tőlük. Mivel minden műhold különböző távolságra van, és a pozíciója ismert, ezek az adatok felhasználhatók a vevő (telefon, óra stb.) helyzetének kiszámításához.

Fontos megjegyezni, hogy a műholddal való kommunikáció egyirányú. A mobiltelefon vagy az okosóra csak a GNSS műholdak által küldött jelet fogadja. Ez azt jelenti, hogy maga a navigációs rendszer nem ismeri a helyzetedet. Ha egyes alkalmazások küldik, akkor azt adathálózaton keresztül teszik.

Ha új okosórát választasz, és tudod, hogy a GPS mellett GLONASS-t és Galileót is szeretnél használni, akkor vagy bizonyos gyártókra kell koncentrálnod, vagy pedig kutatnod kell. Az olyan márkák, mint az Apple, a Samsung és a Garmin szinte minden GPS-szel felszerelt órán kínálnak alternatív navigációs rendszert. Ezzel szemben az Amazfit, Fitbit, Huawei, Suunto és más órák esetében könnyen előfordulhat, hogy olyan modellhez jutsz, amely rendelkezik GPS-szel, ám GLONASS-szal vagy Galileóval már nem.

Az, hogy egy óra mennyire engedi a műholdrendszer kiválasztását, az adott gyártótól függően változik. A Samsung Galaxy Watch SMART óra, akárcsak az Apple Watch, nem enged választani. Automatikusan azt a műholdas rendszert használja, amelyet éppen akkor a legjobbnak ítél. Más a helyzet a Garmin kültéri órák esetében, ahol általában választhatunk, hogy csak a GPS-t, a GLONASS-szal, vagy a Galileóval kombinált GPS-t használjuk.

    

Apple Watch navigáció –  Apple Maps vagy Google Maps?

Az Apple Watch, napjaink legnépszerűbb okosórája esetében az egyetlen elérhető navigációs módszer az, amely a telefonon futó navigációból mutatja az útvonalakat az óra kijelzőjén. Ehhez két alkalmazást használhatsz: az Apple Maps-et több funkcióval és jobb integrációval, vagy a Google Maps-et a jól bevált térképezési alapokkal.

Apple Maps az Apple Watch-on
Így néz ki az Apple Maps az Apple Watch-on. Forrás: App Store
    

További információk az Apple Watch navigációról

    

Mindkét alkalmazás lehetőséget kínál arra, hogy legalább navigálás közben elszakadj a telefontól. Az Apple Maps esetében ez a hangalapú asszisztens, Siri, akinek megmondod, hogy merre szeretnél navigálni. Az Apple Maps arra is lehetőséget nyújt, hogy gyorsan megtaláljuk a közeli, bizonyos típusú helyeket. A Google Maps esetében ez az autonómia egy kicsit korlátozottabb. A telefon használata nélkül csak a mobilalkalmazásban korábban elmentett helyeken kezdhetsz el navigálni. Ezek az alapvető "Otthon" és "Munka" mentések, majd a kedvencek listájára felvett egyéb elemek.

Google Maps az Apple Watch-on
Apple térképes navigációs felület az Apple Watch-on. Forrás: App Store
i

Az Apple Watch Cellular (LTE) nem igényel telefont

Ha Apple Watch Cellularral rendelkezel, amely képes csatlakozni a mobil adatforgalomhoz, akkor a navigációt telefon nélkül is használhatod.

    

Samsung Galaxy Watch navigació – csak speciális alkalmazással

A Samsung Galaxy Watch okosórán a navigáció egy kicsit bonyolultabb, mivel a rendszerben nincs hivatalos Google Maps vagy más prémium térképek integrációja. A navigáció a Galaxy Watch-on mégsem jelent gondot. Csak a kisebb kiadók alkalmazásaira kell hagyatkoznod, amelyek nem mindig ingyenesek. Ezeket az alkalmazásokat a Galaxy Store-ban találod.

Hogyan működik a navigációs útvonalak megjelenítése a Samsung órán a Navigation Pro segítségével?
    

További információk a Samsung Galaxy Watch-ról

    

Az egyik ilyen alkalmazás a Navigation Pro. Körülbelül 1000 Ft-ba kerül, és képes közvetlenül a Google Mapsből navigációs útvonalakat megjeleníteni. Ahhoz, hogy az egész működjön, telepítened kell ezt az alkalmazást a Galaxy Store-ból a Galaxy Watch-on és a Google Play-ből a telefonodon. Ezután a telefon beállításaiban engedélyezd az alkalmazásnak az értesítések olvasását, majd közvetlenül a Google Maps/Google Maps alkalmazásban kell elkezdened a navigációt. Minden útbaigazítás megjelenik a Galaxy Watch képernyőjén.

    

Garmin órák – navigáció többféleképpen

A Garmin márka a nehéz körülmények közé tervezett okosórákra specializálódott. És a navigációs funkcióik is ennek megfelelően néznek ki, nagyon robusztusak és funkciógazdagok. A legdrágább modellek még saját térképbázissal is rendelkeznek, így egyáltalán nem kell a telefonhoz csatlakoztatni őket. Az olcsóbb modellek útvonal-navigációval és "back to start" funkcióval rendelkeznek, de néhányuk az Apple Watch-hoz hasonlóan is működhet, és a telefon navigációjáról továbbítja az útvonalakat.

Garmin Fenix 6S Pro óra
A Garmin térképezési funkcióinak használatához a márka egyik prémium modelljére, például a Fenix 6S Pro-ra van szükség.
    

További információk a Garmin órák navigációjáról

    

A drágább Fenix 6 Pro és 6S Pro, a tactix Delta vagy a Forerunner 945 modellek rendelkeznek térképes alappal. Egy teljes Európa-térképet találsz bennük, így például megkeresheted az adott terület nevezetességeit, és eligazítást kaphatsz hozzájuk. Megtekintheted a térképet, új helyeket menthetsz el, és közvetlenül az órádról tervezheted meg az útvonalat.

i

Ha szeretnéd tudni, hogyan működik a navigáció a Garmin órádon, nézd meg a dobozban található használati utasítást, és a gyártó weboldalát is.

A megfizethetőbb Garmin órák, köztük a népszerű Vívoactive 4, nem rendelkeznek térképadatokkal. A navigáció ezeken az órákon csak egy "back to start" funkciót kínál, és útvonalpontokat ment el az út mentén, amelyekhez aztán egy egyszerű irányjelző segítségével navigálhatsz. A Vivoactive 4 óra, vagy a Venu sorozat is lehetővé teszi azonban, hogy letölts egy alkalmazást a telefonodon lévő Google Térképhez való kapcsolódáshoz. Ezután az Apple Watch-hoz hasonlóan a mobilnavigációs rendszer is megmutatja az útvonalakat.

    

Hogyan működik a navigáció más gyártók okosóráin?

Bár a GPS-funkció széles körben elterjedt az okosórákban, ez nem jelenti automatikusan azt, hogy minden óra képes téged hazajuttatni. Sokan közülük még a mobilnavigációból származó útvonalakat sem tudják megjeleníteni. Ha ezt a funkciót igényled leendő órádtól, akkor nagyon óvatosnak kell lenned a választáskor.

Ismeretes, hogy a Huawei és a Honor órák a Google Play-en és az AppGallery-ben elérhető alkalmazáson keresztül is képesek bizonyos módon továbbítani a navigációs utasításokat a telefonról, de csak szöveges formában, amely nem a legpraktikusabb. A Xiaomi és Amazfit órák és karkötők hasonlóra képesek, így a navigáció elve ezeken az órákon tulajdonképpen ugyanaz, mint a Samsung órákon, bár praktikusság és grafikai kivitelezés szempontjából még mindig a Galaxy Watch applikáció van fölényben.

Google Maps a Wear OS-en
Google Map a Wear OS rendszerben. Forrás: developers.google.com

Természetesen ott van a Google Wear OS-t használó okosórák teljes kategóriája, amely lehetővé teszi a Google Maps alkalmazás elérését az óra számára. Ezek közé olyan márkák tartoznak, mint a Fossil, a TicWatch és néhány Suunto modell. A térképet közvetlenül az óra kijelzőjén tekintheted meg, és ha Androidos telefont használsz, hanggal is megadhatod az órának a helyet, ahová navigálni szeretnél. A Wear OS nem csak az útirányt, az összes kanyar és a pontos útirány listáját, hanem az útvonalat is megmutatja a térképen.

i  Az AlzaMagazinban más cikkeink is vannak a számodra:

A navigáció egy okosórán biztosan nem olyan teljes körű, mint egy mobiltelefonon, és ha figyelmen kívül hagyjuk a drágább Garmin órák térképrendszerét, nem nélkülözhetjük a telefonunkat. De az alapvető navigáció, amely tudja a helyes irányt anélkül, hogy állandóan a telefon kijelzőjére néznénk, sokkal könnyebbé teszi a futást, a kerékpározást és a túrázást. Természetesen olyan órát kell választanunk, amely rendelkezik ezzel a funkcióval, mivel ez biztosan nem alapfunkció.

Nyomtatás
P-DC1-WEB10
28 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérő
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket
Az Ön adatainak védelme fontos számunkra Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.
További információ Kevesebb információ