30 dnů na vrácení 30 dnů na vrácení

Pergető botok

Termékkatalógus
Ár
-
Elérhetőség
Termék állapota
Vásárlói értékelések
Márkák
Teljes hossz
2,1 m
2,7 m
-
Tagosztás
2
(6)
4
(1)

A pergető bot az egyik legsportszerűbb horgászmódszer, a pergetés alapkelléke. A rablóhal horgászat szerelmeseinek, a műfaj iránt érdeklődőknek és a profi horgászoknak több szempontot is figyelembe kell venni a pergető bot választása során. Lássuk, melyek ezek.

Tovább

Pergető bot és a megfogandó halak

A pergető botot nemes egyszerűséggel aszerint választod ki, hogy milyen halat szeretnél fogni. Csuka, harcsa, pisztráng, sügér, vagy egyéb rablóhalra fened a fogad? Ez a kritérium nagyban meghatározza a pergető bot karakterisztikáját és erejét.

Könnyű pergető botok - pisztráng, sügér vagy egyéb kisebb ragadozók

Az ilyen típusú pergető bot lágy, kisebb dobósúllyal rendelkezik (maximálisan 20 g) és álló vagy lassabb folyású vizekben történő horgászatra készült, apró műcsalikkal. A spicc lágy, mellyel a műcsali összes mozdulatát érzed. Távoli dobásokra kevésbé megfelelő, ideális partközeli pergetéshez, cserkelő horgászatokhoz.

Pergető bot csukára, süllőre balinra

Ezek a pergető botok csukák, balin és hasonló súlyú halak kifogására alkalmas, keményebb, gerinces pálcák. Különféle dobósúllyal és akcióval rendelkeznek, a kiválasztásuk pedig attól függ, milyen körülmények között szeretnél horgászni, emellett, hogy az előző tapasztalataidból adódóan milyen horgászbot felel meg a számodra.

Nyílt akadómentes terepen a finomabb pergető botok is megteszik, de akadós kemény helyeken már kell az erőtartalék. Agresszívabb fárasztás során vagy meglepetés harcsák esetén nem lenne esélyünk egy lágyabb bottal.

i

Pergető bot választáskor a műcsali méretre és jellemzőkre is figyelni kell, a nagy bevontatási ellenállással rendelkező wobblerekhez is kell a keményebb bot.

Harcsázó pergető botok

A harcsahorgászathoz használt pergető bot kemény, a dobósúly pedig nagyobb (akár 200 g is lehet), mert a legnagyobb halak ellenállását kell elviselnie. Tengeri horgászathoz is alkalmas. Az is fontos, hogy klasszikus módszerrel, vagy trollinggal - a csali hajó után vontatásával szeretnél-e horgászni.

i

A vontatásos pergetés, másnéven trolling egy olyan technika, ahol a műcsalit hajó segítségével húzzuk, és megvárjuk, míg a rárabol a ragadozó. Keményebb pergető botot használunk hozzá. A trolling kifejezéssel a csónakos, kereső pergetést is szokták illetni, amikor nagy vízterületet pásztázunk át.

Pergető bot kiválasztása dobósúly szerint

A legkisebb dobósúllyal rendelkező pergető bot kisebb fajta halak fogásához alkalmas, mint például a sügérek és pisztrángok. Ezzel szemben a legnagyobb dobósúllyal rendelkező botok a legnagyobb halak - a harcsák fogásához használatosak.

A dobósúly ebben az esetben attól függ, hogy milyen csalival fogunk horgászni, ez pedig attól függ, milyen halat szeretnénk kifogni.

A drágább pergető botok dobósúly tartománya tágabb határok között mozog. A dobósúly értéke nem kőbe vésett szentírás, inkább tájékoztató jellegű. Minimális dobósúly alatti műcsalival is lehet botot törni, az érték inkább segít meghatározni azt az optimális határt, amellyel a legnagyobb dobások érhetőek el.

Pergető botok keménység szerint

A pergető horgászbotokat feloszthatjuk a keménységük szerint is. A nehezebb pergetéshez keményebb botot válasszunk nagyobb dobósúllyal. Az ultrakönnyű pergetéshez elég a puhább és kisebb dobósúlyú (10-20 g-ig) horgászbot. A keménység egyik jellemzője a bot akciója, amely puha pergető botok esetén lehet C, ami annyit jelent, hogy kisebb ellenállás során is karikába hajlik a szerszám.

pergető bot akció
A lágy pergető botok már alacsony terhelés mellett is rugalmasak

Botok ultrakönnyű és könnyű pergetéshez

Az ultrakönnyű és könnyű pergetéshez használt botok alkalmasak pici támolygókkal, gumihalakkal, twisterekkel és villantókkal való használatra, ideális esetben állóvízen. Remek pergető botok sügerekhez, domolykókhoz. Mivel rövidek és könnyűek, ideálisak kis patakok melletti barangoláshoz. Főleg alacsonyabb tömegű műcsalikkal történő horgászatra alkalmas.

Botok középnehéz és nehéz pergetéshez

A középnehéz és nehéz pergetéshez használt horgászbotok nagyobb körforgó villantókkal és wobblerekkel használhatóak együtt. Ideálisak csukák és további rablóhalak horgászatához. Ezzel szemben a nehéz pergetéshez használatos botokat nehéz műcsalikkal is használhatjuk akár erősebb sodrású vizeken is.

i

A nehéz pergetéshez használt botokat főleg "nagy halak" fogásához ajánljuk, mint például a csuka vagy harcsa. Wobbler kínálatunkban 40 g feletti műcsalikat is találsz, amelyek remekül működnek a kemény pergető botokkal.

Harcsázó pergető bot
A harcsázó pergető bot bírja az extrém terhelést

A pergető bot anyaga

Mivel pergetéskor a botot folyamatosan kézben tartjuk, az anyag és a súly is lényeges tényező. Ezért az üvegszálas és kompozit botok hosszabbtávon nem kifizetődőek. Igyekezzünk karbon anyagú botot választani, amelyek rendkívül könnyűek és egyben strapabíróak.

A pergető bot hossza

Arra a kérdésre, hogy milyen hosszú botra van szükség a pergetéshez, általánosan úgy válaszolhatunk, hogy minél hosszabb a horgászbot, annál messzebbre tudjuk bedobni a műcsalit. A kínálatunkban különféle méretek elérhetőek.

  • A hagyományos pergető bot hossza ritkán haladja meg a 3,3 métert, az ideális hosszúságot 2,7 – 3 m között lehet megállapítani.
  • Fontos tudni, milyen helyeken fogsz horgászni, esetleg csónakból fog-e történni a pergetés.
  • Olyan helyeken, ahol akadályoznak a faágak, a 3 méteres és annál hosszabb pergető horgászbot nem lesz ideális választás. Ebben az esetben a 2,1-2,4 m botok teszik a legjobb szolgálatot.

Egyéb paraméterek pergető bot választás során

  • Nyél anyaga és hossza – a nyél funkciója, hogy nedves kézzel is biztos tartást biztosítson. Leggyakoribb a parafa nyél, ami a hosszát illeti, legyen pár centiméterrel hosszabb, mint az alkarunk. Az ilyen pergető bottal könnyű a dobás, egyszerűbb a fárasztás és nem is akad be a ruházatba, hátizsákba.
  • Gyűrűk – lehetnek egytalpúak vagy kéttalpúak. Az egytalpú gyűrűk sérülékenyebbek, de tovább csökken velük a bot súlya, a kéttalpúak strapabíróbbak, de feleslegesen merevítik a botot. Válasszunk pergető botot minél nagyobb gyűrűkkel, mivel ezekkel messzebb lehet dobni, akár fonott zsinórral is.
  • Horogbeakasztó fül – amikor helyet váltunk, ne az orsó felkapókarjába vagy a szép parafa nyélbe akasszuk a műcsali horgát.

Kifizetődő a teleszkópos pergető bot vásárlása?

A teleszkópos pergető bot általában nehezebb a többrészes botnál. A teleszkópos pergető botnak van egy hatalmas előnye, mégpedig a szállítási hosszúsága. Viszont hátrány a nagyobb súlya, melyet a nagyobb mennyiségű illesztés okoz. Ez hozza létre a súly legnagyobb részét.

A teleszkópos pergető botok másik hátránya, hogy minden tagösszetétel gyengíti a bot rugalmasságát és erejét is. Egy teleszkópos pergető bot sosem fogja megközelíteni a többrészes botok tulajdonságait.

Leggyakoribbak a 2-részes pergető botok, elérhetőek azonban speciális 4- vagy 5-részes kompakt változatok is, kifejezetten a hátizsákos pergető horgászok számára – tehát egyesítik a teleszkópos és többrészes botok előnyeit. A 2-részes pergető botok szállításához ajánlatosak a merev bottartók, amelyek a gyűrűket is védik.

Pergető bot tengeri horgászathoz

A tengeri horgászathoz készült pergető botnak keményebbnek kell lennie, ezáltal nehezebb is lesz. De ez nem probléma, mert leggyakrabban trolling technikával használják együtt, melynek során a bot rögzítve van egy állványon a hajón, a csalit pedig a lassan haladó hajó húzza maga után. Gyakori a pilkerezés is, ahol egy nagyobb gumihalat lebegtetünk közvetlenül a vízfenék felett.

Pergető bot szettek

A továbbiakban a multiplikátoros és a hagyományos orsóval ellátott pergető szettek között teszünk különbséget. Multiplikátor orsóhoz a speciális baitcast botokat is használhatod. Mi a különbség közöttük?

Klasszikus pergető szett

Ha Magyarországon készülsz pergetni, általában a klasszikus orsós pergető bot a népszerűbb. Rendelkezésre áll teleszkópos, és többrészes pergető szett is. A teleszkópos pergető bot szett kisebb szállítási méretekkel rendelkezik, de rosszabbak a tulajdonságai a 2-részes modellekkel szemben.

Ha különálló orsót keresel a pergetéshez, tekintsd meg a pergető orsók kategóriánkat.

Pergető bot multiplikátor orsóval

A baitcast botok esetében multiplikátort használunk, amely egy specifikus orsó eltérő szerkezettel. Ha külföldön szeretnél horgászni, főleg a USA-ban vagy Skandináviában, esetleg harcsára vadásznál, a multiplikátorral ellátott horgászbot remekül jöhet.

i

Amíg a klasszikus pergető boton az orsó a bot alatt helyezkedik el, a multiplikátor ezzel szemben a bot felett van elhelyezve. Mindkét típus különbözik a bedobás módjában.

Megéri a pergető szett?

A pergető botot már szettben is megkaphatod, orsóval. Általában a pergetéshez szükséges apróságokat is találsz a csomagban, mint például különféle villantókat vagy zsinórokat. Az ilyen szett megvásárlása nagyon kifizetődő, ha még csak kezdő pergető vagy, és nem tudod, hogy kedvelni fogod-e ezt a módszert. A pergető szett szintén remek ajándék gyermekek számára is.

Pergető szett
Pergető szett bottal, orsóval, zsinórral és gumihalakkal

Már megtaláltad a kedvenced? Próbálj ki más horgászmódszereket is és tekintsd meg a többi horgászbotot. Különlegesen népszerűek a pontyozó botok.

A leírás elrejtése
Hasznosnak találtad ezt az információt?
Ez az űrlap csak a fenti leírásban található információk értékelésére szolgál.
Ha kérdésed van a termékekkel, szolgáltatásokkal, szállítással, vagy egyéb ügyekkel kapcsolatban, keresd fel ügyfélszolgálatunkat.
Mit javíthatnánk benne? Hiányolsz valamit? Valami rosszul van feltüntetve? Oszd meg velünk.
7 termék
3,0
WFT Penzill Blackberry Spin 2,1m 7-18g
Horgászbot - pergető bot, 2-részes, 7-18 g dobósúllyal, teljes hossza: 2,1 m, szállítási hossza: 1,1 m
31 990 Ft
Utolsó termék a raktáron
Termékkód: RYB015896
Mivardi Accord Spinn 2,4m 3-18g
Horgászbot - pergető bot, 2-részes, 3-18 g dobósúllyal, teljes hossza: 2,4 m, szállítási hossza: 1,23 m
14 290 Ft
Szállításra kész 1 db
Termékkód: RYB015002
Daiwa Exceler Spin 2,7m 20-60g
Horgászbot - pergető bot, 2-részes, 20-60 g dobósúllyal, teljes hossza: 2,7 m, szállítási hossza: 1,39 m
41 390 Ft
Utolsó termék a raktáron
Termékkód: RYB014130
Daiwa Exceler Jigger 2,7m 5-25g
Horgászbot - pergető bot, 2-részes, 5-25 g dobósúllyal, teljes hossza: 2,7 m, szállítási hossza: 1,39 m
36 890 Ft
Utolsó termék a raktáron
Termékkód: RYB014126
Sonik DominatorX Travel Spin 9' 2,7m 30-50g 4 részes
Horgászbot - pergető bot, 4-részes, 30-50 g dobósúllyal, teljes hossza: 2,7 m,
37 690 Ft
Pillanatnyilag nem elérhető
Termékkód: RYB800133
Daiwa Exceler Spin 2,4m 15-50g
Horgászbot - pergető bot, 2-részes, 15-50 g dobósúllyal, teljes hossza: 2,4 m, szállítási hossza: 1,24 m
21 790 Ft
Pillanatnyilag nem elérhető
Termékkód: RYB014129
Delphin Hypnoosa 2,6m 60g
Horgászbot - pergető bot, 2-részes, teljes hossza: 2,6 m, szállítási hossza: 1,35 m
18 290 Ft
Pillanatnyilag nem elérhető
Termékkód: RYB017397

Pergető botok

A Pergető botok kategóriában összesen 7 termék közül válogathatsz online boltunkban. Rendelésedet hétköznapokon 2 napon belül házhoz szállítjuk. A Budapest több pontján elérhető AlzaBoxokból már másnap felveheted a rendelésed, de ellátogathatsz áruházunkba is.
Tekintsd meg a legolcsóbb termékeket a következő kategóriában: olcsó pergető botok Az ár alapján a legdrágábbtól csökkenő sorrendbe rendezett termékeket keresd ennél a kategóriánál: legdrágább pergető botok A termékeket a legnépszerűbbtől a legkevésbé kedveltig rendezve ebben a kategóriában találod: legnépszerűbb, legjobb pergető botok A vásárlóink körében legnépszerűbb termékeket itt találhatod: pergető botok vélemények
P-DC1-WEB20
28 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérő
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket
Az Ön adatainak védelme fontos számunkra Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.
További információ Kevesebb információ