A húsvéti ünnepek alatt (3.29-én, 3.31-én és 4.1-én) üzleteink zárva tartanak. Azonban online még mindig kényelmesen vásárolhatsz.

AP+ nový vizuál AlzaBoxy Q1

SSD meghajtók (SSD winchester)

Termékkatalógus
Ár
-
Elérhetőség
Termék állapota
Vásárlói értékelések
Rendeltetés
Szerverhez
(6)
Adattároló
(33)
Kamerarendszerekhez
(7)
Tárhelykapacitás
8 GB
24000 GB
- 0,01 TB 24 TB
Tárhely típusa
SSD
(351)
HDD
(17)
Formátum
(17)
(99)
(199)
(1)

Az SSD winchesterek (Solid State Drive) a hagyományos merevlemez-meghajtók modern alternatívái. Fő előnyeik közé tartozik a nagyobb sebesség, az alacsony fogyasztás és a mechanikai hatásokkal szembeni fokozott ellenállóképesség. Napjainkra az SSD merevlemez lépett elő a fő rendszervezérlésnek, mivel rendkívül kedvező hatása van az alkalmazásokra és az operációs rendszerekre nézve.

Tovább

Mi az az SSD? - Az SSD jelentése

Az SSD jelentése Solid-State Drive, és nem más, mint egy mozgó alkatrészek nélküli adattár. A mágneses merevlemezek (HDD) és az SSD közötti legfontosabb különbség, hogy az SSD meghajtó nem tartalmaz mozgó alkatrészeket, így jóval nagyobb olvasási és írási sebesség érhető el vele, amely gyorsabb rendszerreakciókat és összességében fürgébb rendszert eredményez.

SSD merevlemezek a felhasználás módja szerint

Ha SSD drive vásárlásán gondolkodsz, akkor biztosan tudod, hogy mire kívánod használni. Milyen SSD meghajtó típusok közül választhatunk a felhasználás módja szerint?

SSD laptopba

SSD laptopba - az átlag felhasználóknál ez az SSD meghajtók felhasználásának egyik leggyakoribb módja (a másik az SSD külső merevlemez). A jó hír, hogy bármilyen Solid State Drive szolgálhat laptop SSD-ként. Az SSD használata az egyik legnépszerűbb módszer a laptopok sebességének növelésére. Előnyei:

  • A legegyszerűbb módszer régebbi laptopok sebességének növelésére
  • Régebbi laptopoknál a winchester könnyen cserélhető SSD meghajtóra
  • SSD beépítő keret is használható

i

Az SSD beépítő keret az eredeti CD/DVD meghajtó helyét veszi át. Nagy előnye, hogy a laptop házat nem kell szétszedni az SSD beépítéséhez, ráadásul az SSD drive mellett az eredeti merevlemez is megmarad.

Szerver SSD

Az SSD meghajtók felhasználása szerverekben egyre gyakoribb megoldás. De miért olyan népszerű a szerver SSD? A múltban a legtöbb tárhelyszolgáltató vállalat merevlemezes meghajtókat (HDD) használt központi tárolóeszközként. Mára viszont a szerverek egyre gyakrabban használnak SSD meghajtókat a teljesítmény növelése érdekében. A szervereknél különösen fontos a gyors reakcióidő, a gyors írási és olvasási sebesség, az adatok villámgyors hozzáférhetősége.

  • Gyorsabb adatmozgás
  • SSD használata javítja a szerver általános teljesítményét
  • A jobb teljesítmény megnöveli a szerver élettartamát
  • Alacsonyabb energiafelhasználás
  • SSD-kiszolgálón tárolt webhelyek esetén gyorsabb általános betöltési idő és tartalomszolgáltatás

NAS SSD

A hagyományos szerverekhez hasonlóan a NAS hálózati adattárolókat is folyamatos működésre tervezték. A NAS (Network Attached Storage) otthoni vagy irodai hálózathoz csatlakoztatható intelligens adattárolási megoldás. Az SSD merevlemezek árának jelentős csökkenésével a felső kategóriás NAS-rendszerek is egyre nagyobb mértékben használnak SSD meghajtókat. A NAS SSD legnagyobb előnye a komoly teljesítmény és a megbízható éjjel-nappali üzemelés.

SSD külső merevlemez

Az SSD külső merevlemez leginkább akkor hasznos, ha nagy mennyiségű adatot szeretnénk könnyen tárolni, hordozni és mozgatni.

Mivel ma már kapható akár pendrive is 1-2 TB-os kapacitással, felmerül a kérdés, hogy melyiket érdemesebb választani. Ugyan a pendrive-ok fizikai mérete egyelőre jelentősen kisebb, nagy hátrányuk az SSD külső merevlemezzel szemben a jóval lassabb adatátviteli sebesség. Ha több 10 vagy 100 GB adat gyakori mozgatására van szükséged, akkor az SSD külső meghajtók jóval gyorsabb írási és olvasási sebessége jelenti a megoldást.

SSD formátumok

A formátum határozza meg az SSD merevlemez fizikai méreteit. Fontos erre odafigyelni a kompatibilitási problémák elkerülése érdekében. Ma két fő SSD formátumot különböztetünk meg:

  • M.2 SSD – Modern formátum, amellyel az SSD merevlemez méretileg gazdaságosabbá válik. Ahelyett, hogy a házba kellene szerelni őket, az ilyen SSD tárhely közvetlenül az alaplapon kap helyet. Az M.2 formátum új sebességi lehetőségeket nyit az SSD meghajtók számára, amely elsősorban az NVMe szabvány esetében tekintélyes adatátviteli sebességet eredményez.
  • 2,5 inch SSD – Hagyományos formátum, amely a régebbi lemezmeghajtókból származik. Az ilyen SSD-k nem olyan drágák és kiválóak régebbi számítógépekhez vagy laptopokhoz, mert SATA III-on keresztül csatlakoznak. A 2,5 inch SSD merevlemez modernebb csatlakoztatási módja az U.2 port.
  • PCIe - A PCI-Express SSD standard NVMe vezérlést használó meghajtók, csak általános PCIe x4 porton keresztül csatlakoztathatók, amely gyakorlatilag minden alaplapon megtalálható. Az M.2 SSD-khez elérhető PCIe slot-átalakító.

Az SSD winchester kapacitása

Az SSD winchesterek kapacitása határozza meg a tárhely nagyságát, amelyen az operációs rendszer, a dokumentumok, programok, filmek, vagyis röviden a tárolandó adatok mentésre kerülhetnek.

Kapacitás Mire elegendő
120 GB-tól operációs rendszer, alapprogramok
240 GB-tól operációs rendszer, számos program és néhány játék
480 GB-tól operációs rendszer, sok program és kb. 10 játék
960 GB-tól operációs rendszer, majdnem minden program, sok játék és néhány fotó, videó
SSD merevlemez

Az SSD winchester 2 TB felett

Már nem számít ritkaságnak, hogy egy SSD merevlemez 2 TB kapacitással szolgál. A folyamatosan növekvő kapacitás és élettartam miatt megjelentek a NAS SSD merevlemezek is, ebben a szegmensben a HDD volt eddig az egyeduralkodó. A 2 TB SSD között számos tipikusan gamer merevlemez, agresszív hűtőbordákkal és RGB effektekkel.

SSD merevlemez interfészek

Az interfész ebben a kontextusban az SSD számítógéphez történő csatlakoztatásának módját jelöli. Minden interfésznek megvannak a saját tulajdonságai, mint a sebesség vagy a töltési képesség. A különböző interfészeknek egy vagy több speciális csatlakozója is lehet.

Belső SSD interfészek

A számítógépen belül elhelyezett SSD winchesterek csatlakoztatására belső interfészeket használunk.

  • SATA III – A SATA egy sokat használt interfész a belső winchesterek csatlakoztatására. A modern SSD winchesterek azonban sebességben túllépték az AHCI kommunikációs interfészt használó SATA adatbusz képességeit, amelyet elsősorban a sokkal lassabb HDD-k számára terveztek.
  • mSATA – Az mSATA mintegy előfutára az M.2-es SSD merevlemezeknek. Ahogy a neve is sugallja, SATA-buszon keresztül kommunikál, így az erre a SSD formátumra jellemző korlátok jellemzők rá. Az egyetlen előnye a kisebb méret. Nem örvend kifejezetten nagy népszerűségnek és a szabványos SATA csatlakozókkal nem kompatibilis, így inkább mindig duplán ellenőrizd, hogy a számítógéped rendelkezik-e ezzel a speciális slottal.
  • M.2 (SATA) – Az M.2 SSD formátum, melyet már említettünk, önmagában nem garantálja a nagyobb sebességet. Az M.2 formátum is képes kezelni a régebbi, SATA-buszon keresztül kommunikáló meghajtókat és így a sebesség ennek megfelelően korlátozva lesz.
  • M.2 (NVMe) – Az NVMe egy olyan interfész, amely az elavult AHCI-t váltotta fel és sokkal jobban képes kielégíteni a gyors SSD merevlemezek igényeit. A legfőbb előnye a nagy sebességű párhuzamos adatátvitel a PCI-Express busz segítségével. Az NVMe protokollt használó SSD merevlemezek a leggyorsabb ma elérhető tárhelyek.
  • PCI-Express – A PCIe SSD winchesterek tulajdonképpen NVMe SSD-k, amelyek a speciális M.2 slot helyett általános PCI Express 3.0 x4 portot használnak és így négy sávot használnak. Vannak olyan átalakító kártyák is, amelyek segítségével az M.2 SSD-k PCIe sloton keresztül is csatlakoztathatók.
  • U.2 – Az M.2 formátum lehetővé tette az SSD merevlemezek jelentős méretcsökkenését, amely egyes alkalmazásoknál csökkentette a kapacitásukat. Az U.2-es interfésszel a 2,5 inch SSD winchesterek az NVMe szabvány segítségével csatlakoztathatók és így biztosítható számukra a nagy sebesség. Ha az alaplapodnak nincs U.2 csatlakozója, egy átalakítóval csatlakoztatható az M.2 slotba.
Port Interfész Maximális sebesség
PCIe x4 NVMe 4000 MB/s
U.2
M.2 (NVMe)
M.2 (SATA) AHCI (SATA III) 600 MB/s
mSATA
SATA III

Külső SSD interfészek

A külső interfész, ahogy a neve is mutatja, külső SSD merevlemez csatlakoztatására alkalmas. Ebben a kategóriában az USB különböző változatai uralkodnak. Az egyes interfészek sebességét a lenti táblázatban találod.

  • USB 2.0 – Az USB 2.0 nem a legrégibb, de napjainkban egyértelműen elavultnak számító USB-változat. A gyors SSD winchesterek számára így ez nem egy releváns technológia, mivel meggátolja a bennük rejlő potenciál kihasználását.
  • USB 3.0 (3.1 Gen 1) – Ne tévesszen meg a félrevezető jelölés. Az USB 3.1 Gen 1 a régi jó USB 3.0, amelyre napjainkban bizonyos kontextusokban ezen az új módon hivatkozunk. Ez az interfész már képes a legtöbb külső SSD merevlemezt a megfelelő sebességgel kezelni.
  • USB 3.1 (3.1 Gen 2) – Az USB 3.1 Gen 2 a Gen 1 átviteli sebességének a kétszeresét kínálja, ami 10 Gbps sebességet jelent egy külső SSD esetében .
  • USB-C – A csatlakozó hozzávetőlegesen a jól ismert microUSB-nek felel meg, de vele szemben számos olyan előnye van, ami a jövő csatlakozójával teszi, ezért számos külső SSD kezdte alkalmazni. A legáltalánosabb ezek közül a szimmetrikus forma, amelynek köszönhetően rögtön az első próbálkozással sikeresen csatlakoztatható. Ezenkívül az USB-C támogat minden USB szabványt, beleértve az USB 3.1 Gen 2-t is. Az USB-C hálózati kapcsolatra is képes Etherneten keresztül, illetve képátvitelre HDMI 2.0-val. A nagy népszerűségére tekintettel az USB-C már sok modern külső SSD merevlemeznél megtalálható.
USB típusa Sebesség
USB 2.0 480 Mb/s
USB 3.0 (3.1 Gen1) 5 Gb/s
USB 3.1 (3.1 Gen2) 10 Gb/s
SSD merevlemez

Az SSD merevlemezek sebessége: olvasás és írás

Az SSD merevlemezek olvasási sebessége az a sebesség, amellyel a készülék hozzáfér a tárolt adatokhoz. Az írási sebesség pedig azt mutatja meg, hogy milyen gyorsan tudja az SSD merevlemez fogadni és elmenteni az adatokat.

  • MB/s – Az egységnyi idő alatti olvasási és írási sebesség szabványegysége nagy fájloknál, például filmeknél vagy tömörített adatoknál.
  • IOPS – Az egység a kisebb, az SSD merevlemez különböző részein lévő fájlok – mint például programfájlok vagy az operációs rendszer fájljai- írási és olvasási sebességének kontextusában releváns.
SSD MB/s (olvasás/írás) IOPS (olvasás/írás)
Alsó osztály (AHCI) 360 / 130 MB/s 76 000 / 73 000 IOPS
Középső osztály (AHCI) 540 / 520 MB/s 97 000 / 88 000 IOPS
Magasabb osztály (NVMe) 2 000 / 800 MB/s 170 000 / 135 000 IOPS
Legmagasabb osztály (NVMe) 3 500 / 2 100 MB/s 440 000 / 360 000 IOPS

Az SSD merevlemezek speciális funkciói

  • TRIM – Egy olyan műveletről van szó, amely a legmagasabb írási sebességet biztosítja. Az adatok törlésével általában csak a jelenléti információk kerülnek törlése, a tényleges tartalom csak akkor törlődik, ha felülírjuk azt, ami viszonylag hosszú folyamat. A TRIM funkció biztosítja, hogy az adattörléskor az SSD merevlemez cellái felszabaduljanak a mielőbbi új mentéshez.
  • RAID – A RAID funkció lehetővé teszi az SSD merevlemez kötegekbe történő rendezését. A RAID kapcsolat elsődleges célja a tárolt adatok védelme, de egyes RAID-típusok nagyon pozitív hatással lehetnek a sebességre is.

Az SSD merevlemezek tárolási tulajdonságai

  • SLC – Az SLC SSD merevlemezek minden egyes cellában csak egy bitet hagynak, ami nagy sebességet és hosszú élettartamot biztosít. Hátránya azonban az adatok alacsony sűrűsége, ami az SLC SSD meghajtókat drágává teszi. Ezt a cellatípust már nem használják az SSD winchesterek.
  • MLC – Az MLC-t használó SSD merevlemezek két bitet tartanak egy cellában. Ez növeli az adatok sűrűségét és csökkenti az árat. De ezzel együtt az élettartam és a sebesség is csökken.
  • TLC – A TLC memóriával egy cellában három bit tárolható, ami jelentősen növeli az adatsűrűséget, csökkenti a fizikai méreteket és az árat is. Sajnos negatívuma a gyengébb megbízhatóság és az alacsonyabb sebesség.
  • QLC – A QLC memóriával egy cellában négy bit tárolható, ami azt eredményezi, hogy drasztikusan csökkenhet az SSD mérete és súlya. A QLC SSD merevlemezek nagy iramban fejlődnek, nem kell tartani a korai meghibásodástól.

SSD kiegészítők

Az SSD merevlemez kiegészítők közül talán leghasznosabbak az SSD beépítő keretek. Ezek lehetővé teszik a laptop tárhely bővítést a váz megbontása nélkül, ha a gép rendelkezik optikai meghajtóval.

A lecserélt belső SSD merevlemezekből egy SSD külső ház nagysebességű és kompakt külső merevlemezt tud varázsolni. Ezek a külső házak elérhetők a 2,5 inch és az M.2 SSD számára is.

SSD külső ház
SSD külső ház
A leírás elrejtése
Hasznosnak találtad ezt az információt?
Ez az űrlap csak a fenti leírásban található információk értékelésére szolgál.
Ha kérdésed van a termékekkel, szolgáltatásokkal, szállítással, vagy egyéb ügyekkel kapcsolatban, keresd fel ügyfélszolgálatunkat.
Mit javíthatnánk benne? Hiányolsz valamit? Valami rosszul van feltüntetve? Oszd meg velünk.

Legtöbbet eladott

1.
Samsung 990 EVO 1TB Szállításra kész > 5 db
SSD meghajtó - M,2 2280, M,2 (PCIe 4,0 4x NVMe), TLC (Triple-Level Cell), 600 TBW elméleti élettartam
32 890 Ft

2.
Samsung 990 PRO 2TB Szállításra kész > 5 db
SSD meghajtó - M,2 (PCIe 4,0 4x NVMe), TLC (Triple-Level Cell), 1200 TBW elméleti élettartam
70 690 Ft

3.
Kingston A400 240GB 7mm Szállításra kész > 5 db
SSD meghajtó - 2,5", SATA III, TLC (Triple-Level Cell), 80 TBW elméleti élettartam
9 990 Ft

Még több
369 termék
4,6 10×
Hozzáadás a PC konfigurátorhoz
Samsung 990 EVO 1TB
SSD meghajtó - M,2 2280, M,2 (PCIe 4,0 4x NVMe), TLC (Triple-Level Cell), 600 TBW elméleti élettartam
Szuper ár
32 890 Ft
Szállításra kész > 5 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: SAS990e4
4,9 194×
Hozzáadás a PC konfigurátorhoz
Samsung 990 PRO 2TB
SSD meghajtó - M,2 (PCIe 4,0 4x NVMe), TLC (Triple-Level Cell), 1200 TBW elméleti élettartam
70 690 Ft
Szállításra kész > 5 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: SAS990p5
4,9 1653×
Hozzáadás a PC konfigurátorhoz
Kingston A400 240GB 7mm
SSD meghajtó - 2,5", SATA III, TLC (Triple-Level Cell), 80 TBW elméleti élettartam
9 990 Ft
Szállításra kész > 5 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: FT132e6a2
4,9 194×
Hozzáadás a PC konfigurátorhoz
Samsung 990 PRO 1TB
SSD meghajtó - M,2 (PCIe 4,0 4x NVMe), TLC (Triple-Level Cell), 600 TBW elméleti élettartam
41 090 Ft
Szállításra kész > 5 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: SAS990p4
4,9 1653×
Hozzáadás a PC konfigurátorhoz
Kingston A400 960GB 7mm
SSD meghajtó - 2,5", SATA III, TLC (Triple-Level Cell), 300 TBW elméleti élettartam
27 790 Ft
Szállításra kész > 5 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: FT132e6a3a
4,7 192×
Hozzáadás a PC konfigurátorhoz
Kingston NV2 1TB
SSD meghajtó - M,2 (PCIe 4,0 4x NVMe), 320 TBW elméleti élettartam
25 990 Ft
Szállításra kész > 5 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: FTnv2a3
4,9 1653×
Hozzáadás a PC konfigurátorhoz
Kingston A400 480GB 7mm
SSD meghajtó - 2,5", SATA III, TLC (Triple-Level Cell), 160 TBW elméleti élettartam
14 690 Ft
Szállításra kész > 5 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: FT132e6a3
4,9 209×
Hozzáadás a PC konfigurátorhoz
Kingston FURY Renegade NVMe 2TB
SSD meghajtó - M,2 (PCIe 4,0 4x NVMe), TLC (Triple-Level Cell), 2000 TBW elméleti élettartam
69 790 Ft
Szállításra kész > 5 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: FTkc3000r3
4,9 896×
Hozzáadás a PC konfigurátorhoz
Samsung 870 EVO 1TB
SSD meghajtó - 2,5", SATA III, TLC (Triple-Level Cell), 600 TBW elméleti élettartam
40 290 Ft
Szállításra kész > 5 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: SAS013g5
4,6 68×
Hozzáadás a PC konfigurátorhoz
Apacer AS2280P4 1TB
SSD meghajtó - M,2 (PCIe 3,0 4x NVMe), TLC (Triple-Level Cell), 800 TBW elméleti élettartam
Szuper ár
23 790 Ft
Szállításra kész > 5 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: APA360b41
4,8 442×
Hozzáadás a PC konfigurátorhoz
Kingston KC3000 NVMe 2TB
SSD meghajtó - M,2 (PCIe 4,0 4x NVMe), 3D TLC, 1600 TBW elméleti élettartam
63 490 Ft
Szállításra kész > 5 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: FTkc3000a3
4,9 896×
Hozzáadás a PC konfigurátorhoz
Samsung 870 EVO 500GB
SSD meghajtó - 2,5", SATA III, TLC (Triple-Level Cell), 300 TBW elméleti élettartam
23 490 Ft
Szállításra kész > 5 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: SAS013g4
4,9 469×
Hozzáadás a PC konfigurátorhoz
Samsung 980 500GB
SSD meghajtó - M,2 (PCIe 3,0 4x NVMe), TLC (Triple-Level Cell), 300 TBW elméleti élettartam
21 790 Ft
Szállításra kész > 5 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: SAS980a2
4,8 118×
Hozzáadás a PC konfigurátorhoz
WD Black SN770 NVMe 2TB
SSD meghajtó - M,2 (PCIe 4,0 4x NVMe), 1200 TBW elméleti élettartam
57 090 Ft
Szállításra kész > 5 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: FWsn770a5
4,8 118×
Hozzáadás a PC konfigurátorhoz
WD Black SN770 NVMe 1TB
SSD meghajtó - M,2 (PCIe 4,0 4x NVMe), 600 TBW elméleti élettartam
Szuper ár
33 590 Ft
Szállításra kész > 5 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: FWsn770a4
4,7 19×
Hozzáadás a PC konfigurátorhoz
ADATA LEGEND 710 512GB
SSD meghajtó - M,2 (PCIe 3,0 4x NVMe), 3D NAND, 130 TBW elméleti élettartam
Szuper ár
14 190 Ft
Szállításra kész > 5 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: DUl710a4
4,8 1294×
Hozzáadás a PC konfigurátorhoz
Apacer AS350 Panther 512GB
SSD meghajtó - 2,5", SATA III, TLC (Triple-Level Cell), 320 TBW elméleti élettartam
Szuper ár
13 990 Ft
Szállításra kész > 5 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: APA350b3
4,8
Hozzáadás a PC konfigurátorhoz
Crucial P5 Plus 2TB Heatsink
SSD meghajtó - M,2 (PCIe 4,0 4x NVMe), TLC (Triple-Level Cell), 1200 TBW elméleti élettartam
54 690 Ft
Szállításra kész > 5 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: CR007l3d1
4,7 43×
Hozzáadás a PC konfigurátorhoz
Patriot P210 128GB
SSD meghajtó - 2,5", SATA III, QLC (Quad-Level Cell), 60 TBW elméleti élettartam
Szuper ár
5 790 Ft
Szállításra kész > 10 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: DP826d1
4,2 46×
Kingston XS2000 Portable SSD 1TB
Külső merevlemez 1000 GB - SSD tárhely, 2.5" formátum, USB 3.2 Gen 2 (USB 3.1) csatlakozás, olvasási sebesség akár 2000MB/s, írási sebesség akár 2000MB/s, IP 55 védelem, anyaga műanyag, kábel a csomag része, mérete 13,5 × 32,5 × 69,5 mm (Ma×Sz×Mé), tömege 28,9 g
Szuper ár
44 090 Ft
Szállításra kész > 5 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: DU353e2
4,7 455×
Hozzáadás a PC konfigurátorhoz
Verbatim VI550 S3 2.5" SSD 128GB
SSD meghajtó - 2,5", SATA III, 3D NAND, 75 TBW elméleti élettartam
Szuper ár
6 090 Ft
Szállításra kész > 10 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: DY251a1
4,8 442×
Hozzáadás a PC konfigurátorhoz
Kingston KC3000 NVMe 1TB
SSD meghajtó - M,2 (PCIe 4,0 4x NVMe), 3D TLC, 800 TBW elméleti élettartam
38 490 Ft
Szállításra kész > 5 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: FTkc3000a2
4,8 69×
Hozzáadás a PC konfigurátorhoz
WD Blue SN580 2TB
SSD meghajtó - M,2 (PCIe 4,0 4x NVMe), TLC (Triple-Level Cell), 900 TBW elméleti élettartam
58 990 Ft
Szállításra kész > 5 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: FWsn580a4
4,9 209×
Hozzáadás a PC konfigurátorhoz
Kingston FURY Renegade NVMe 1TB
SSD meghajtó - M,2 (PCIe 4,0 4x NVMe), TLC (Triple-Level Cell), 1000 TBW elméleti élettartam
43 390 Ft
Szállításra kész > 5 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: FTkc3000r2

SSD meghajtók (SSD winchester)

cikkMilyen SSD-t vegyek? | Milyen HDD-t vegyek? Ha HDD-t vagy SSD-t keresel, de elakadtál a kiválasztási folyamatban, készítettünk számodra egy cikket, amely segít eligazodni az alapvető paraméterek között, hogy ki tudd választani az igényeidnek leginkább megfelelő adattárolót.
Rengeteg külső merevlemez létezik - és ez nemcsak a kapacitásról és a gyártókról szól, hanem a típusokról is. Kaphatók nagy és kicsi, egyszerű és összetett, letisztult és dizájnos külső merevlemezek. Milyen típusokat különböztetünk meg? Mit takarnak az egyes kategóriák?...
A merevlemez klónozása egyszerű, de hatékony módja az összes felhasználói adat és alkalmazás megőrzésének a merevlemez cseréjekor. Cikkünkből megtudhatod, hogyan végezhető a meghajtó klónozása, és azt is megmutatjuk, hogyan végezhetsz biztonsági mentést lemezkép...
cikkPC diagnosztika – Hogyan mérjük a teljesítményt? Biztosan megfordult már a fejedben a kérdés, hogy vajon a számítógéped megfelelően működik-e, egyáltalán milyen teljesítményre képes. Cikkünkben részletes útmutatóval szolgálunk a PC diagnosztikához. Bemutatjuk, hogyan tesztelheted le a processzort, a videókártyát vagy...
Szükséged van egy nagy háttértárolóra, de nem engedheted meg magadnak a költséges SSD-t? A megoldás az Intel Optane gyorsítótárral ellátott merevlemezes-meghajtó kombinációja. Milyen teljesítménynövekedést várhatsz? Mi az Intel Optane memória ára? És mi a...
Az Intel Optane 900P SSD a világ leggyorsabb SSD meghajtójának járó címkéjével büszkélkedhet. A siker kulcsa tagadhatatlanul a forradalmian új 3D XPoint memória technológiában rejlik. Hogy teljesít az új Intel SSD tesztünkben? Az Intel Optane 900P-t a Samsung 960 EVO, a...
További cikkek Összes cikk

SSD meghajtók (SSD winchester)

Már lassan tíz év telt el a thaiföldi árvíz óta, aminek romboló hatását közvetve az SSD árak is megérezték. Eddig a szerencsétlen katasztrófáig természetes volt, hogy az SSD ára folyamatosan csökken, míg a kapacitásuk növekszik. A gyártás leállása és az ebből fakadó készlethiány 30-40%-kal növelte meg a merevlemezek és SSD árát.

Szerencsére az SSD ára azóta normalizálódott, új technológiák, aljzatok jelentek meg, a háttértár kínálat sokkal színesebb és szerteágazóbb lett.

SSD ár – a legolcsóbbak

Pár év alatt nagyot fordult a világ az SSD meghajtók piacával, ami természetesen a háttértárak árán is megmutatkozik. Meglepő módon az ár szerinti merevlemez rangsor elején SSD meghajtók találhatók, közülük is a 128 GB körüli modellek. Ebből az érdekességből is látszik a trend, hogy a klasszikus HDD merevlemezek elmentek az extra kapacitás irányába, míg az SSD-ből népvinyó lett.

A merevlemezek ára 7 000 Ft környékén kezdődik, ezen az árszinten szinte csak 2,5 inch SSD merevlemezeket találunk. Az SSD ár szerinti rangsorába 9 000 Ft környékén kapcsolódnak be az ún. SSD kártyák, amelyek az alaplap M.2 aljzatába csatlakoznak. Olvasási és írási sebességük nagyjából hasonló, azonban méretben jelentős a különbség. A szupergyors NVME SSD ára 10 000 Ft-on kezdődik, a kapacitás marad kb. 120 GB a gyorsaság viszont triplázódik.

10 000 Ft felett jön a következő változás az SSD árakban, megjelennek a 250 GB SSD meghajtók és hasonló trend figyelhető meg, mint a legkisebb kapacitás esetében, tehát a 2,5 inch SSD meghajtókat, követik az M.2 SATA SSD kártyák, majd az NVMe SSD.

SSD ár – a középosztály

20 000 és 40 000 Ft között állapítható meg az az SSD ár, amely a legtöbb felhasználó számára elfogadható. Az összes SSD meghajtó nagyjából harmada tartozik ebbe a halmazba. Az ilyen szintű SSD ár már lehetővé teszi gamer gépek építését, laptopok gyorsítását vagy adattárolást külső meghajtón.

Ezen az árszinten egymást váltják a külső és belső SSD merevlemezek 256 GB kapacitás felett. Nem véletlenül ez a szintű SSD ár a legnépszerűbb, a 256 GB vagy az 500 GB kapacitás az átlag felhasználók zömét tokéletesen kielégíti. 20 000 Ft felett kapható már 512 GB SSD merevlemez is.

Az SSD árak ezen szintje olyan változatos kínálatot eredményez, hogy még ütésálló külső SSD merevlemezt is találunk. 2020-ra kijelenthető, hogy mind a kínálat, mind az SSD árak alakulása visszatért a normális kerékvágásba és bármilyen felhasználási területre keresünk SSD háttértárat, az ár nem lesz limitáló tényező.

SSD ár – a legdrágábbak

100 000 Ft felett az átlagember ritkán vásárol merevlemezt, azonban érdekes módon ebbe a halmazba tartozik az SSD meghajtók kb. ötöde. Az SSD árak ezen szintjén csupa specialitást találunk. Itt találhatóak a nagy kapacitású külső SSD meghajtók az egyedi wifis SSD merevlemezek és a legjobb NAS SSD meghajtók. A magasabb SSD árak analízise során fel-felbukkannak a céges és otthoni NAS adattárolók is.

Az SSD ár rangsor csúcsán azok a modellek vannak, amelyek remélhetőleg 1-2 év múlva már elérhető közelségbe kerülnek. A milliós és több százezres osztályt a legjobb élattartamú meghajtók uralják, amelyek akár 5000TBW (to-be-written) értékkel rendelkeznek. Ha elvonatkoztatunk a profi adattároló megoldásoktól és a szimpla SSD merevlemezek árára koncentrálunk, az SSD meghajtóknak az 1 000 000 Ft jelenti a határt, ezek a speciális gyorsítótárral rendelkező Optane SSD winchesterek.

SSD árak a kapacitás függvényében

Érdekes megvizsgálni az SSD árak alakulását a kapacitás függvényében, tehát bizonyos típusoknál, mennyibe kerül 1 GB adat tárolása. Ez az összehasonlítás remek képet ad az ár/érték arányról és segít meghatározni az SSD árak arany középútját.

SSD ár Forint vs. GB

Érdemes ketté választani az SSD meghajtókat a klasszikus SATA és a legújabb NVMe modellekre és most az olcsóbb SSD winchesterekre fogunk koncentrálni. A technológia előrehaladtával ez az SSD ár és kapacitás korreláció folyamatosan változik, de 2020 végén a SATA SSD merevlemezek analízise így fest:

  • 128 GB – 60 Forint/1 GB
  • 256 GB – 44 Forint/1 GB
  • 500 GB – 38 Forint/1 GB
  • 1 TB – 36 Forint/1 GB
  • 2 TB – 35 Forint/1 GB

Ebből az SSD ár analízisből látszódik, hogy a 128 TB és 256 TB között van egy nagyobb törés, utána a különbség Ft/GB összehasonlításban kiegyensúlyozott. Ebből arra a következtetésre jutunk, hogy a legjobb ár/érték mutatókat a 250 GB SSD merevlemezek nyújtják.

Hasonló a helyzet az NVMe SSD kártyák esetében, annyi a különbség, hogy az ilyen SSD meghajtók ára 10-20%-kal magasabb, mint a SATA típusoké. Szintén a 250 GB körül kapjuk a legjobb arányt a pénzűnkért. Az NVMe SSD ár és kapacitás kapcsolatában van egy pici anomália is, a 2 TB típusok Ft/GB mutatója rosszabb, mint az 1 TB esetében. Ahogy fejlődik az SSD kártyák technológiája, rövid időn belül ez változhat, főleg akkor, ha megjelennek a 4 TB NVMe háttértárak.

  • 128 GB – 78 Forint/1 GB
  • 250 GB – 52 Forint/1 GB
  • 500 GB – 44 Forint/1 GB
  • 1 TB – 39 Forint/1 GB
  • 2 TB – 45 Forint/1 GB

Külső SSD ár Forint vs. GB – HDD

A külsö SSD winchesterek egyértelműen egy új vonalat képviselnek a hordozható tárhelyek között. Nem csupán belső használatkor mutatkozik meg az SSD előnye, egy külsö SSD segítségével a minimumra csökken a nagyobb fájlok másolására szükséges idő, se pendrive, se külső HDD nem tudja felvenni a versenyt.

A külső SSD ár és GB kapcsolata is nagyon érdekes és könnyen megállapítható a leginkább felhasználóbarát kategória. Az alábbi külső SSD ár analízisből látszódik, hogy 120 GB külső SDD-t nagyon nem éri meg vásárolni, tényleg csak azok számára jelentenek opciót, akik képtelenek plusz pár ezer forintot külső SSD merevlemezre kiadni. A különbség a 120 GB GB és az 250 GB között jelentős, de szintén komoly ugrás van egy szinttel feljebb (500 GB SSD).

500 GB fölött aztán egyenletes a Ft/GB kapcsolat, így megállapítható, hogy egy 500 GB külső SSD winchester ára nyújtja számunkra a legjobb lehetőségeket, ha nagyon szűkös a költségvetés, akkor a 250 GB külső SSD is megteszi. A fejlődés azonban nem áll meg és elképzelhető, hogy pár év múlva már az 1 TB SSD lesz a legjobb választás.

Szintén megfigyelhető, hogy a legnagyobb kapacitással rendelkező külső SSD Ft/GB aránya magasabb, de ez a 4 TB kapacitás megjelenésével biztos változni fog.

  • 120 GB – 108 Forint/1 GB
  • 250 GB – 70 Forint/1 GB
  • 500 GB – 54 Forint/1 GB
  • 1 TB – 46 Forint/1 GB
  • 2 TB – 55 Forint/1 GB

SSD ár összegzés

Az összes típusnál és SSD ár rangsornál megfigyelhető egy trend, hogy a legkisebb kapacitást már nem éri meg választani, a legnagyobb kapacitást meg még nem. A legjobb döntést akkor hozzuk, ha nem csak az SSD árára koncentrálunk, de azt összemérjük a kapacitással. Így megállapítható az az SSD ár, ami jelen körülmények között a legracionálisabb megoldás.

Hasznosnak találtad ezt az információt?
Ez az űrlap csak a fenti leírásban található információk értékelésére szolgál.
Ha kérdésed van a termékekkel, szolgáltatásokkal, szállítással, vagy egyéb ügyekkel kapcsolatban, keresd fel ügyfélszolgálatunkat.
Mit javíthatnánk benne? Hiányolsz valamit? Valami rosszul van feltüntetve? Oszd meg velünk.
Tekintsd meg a legolcsóbb termékeket a következő kategóriában: olcsó SSD meghajtók (SSD winchester) Az ár alapján a legdrágábbtól csökkenő sorrendbe rendezett termékeket keresd ennél a kategóriánál: legdrágább SSD meghajtók (SSD winchester) A termékeket a legnépszerűbbtől a legkevésbé kedveltig rendezve ebben a kategóriában találod: legnépszerűbb, legjobb SSD meghajtók (SSD winchester) A vásárlóink körében legnépszerűbb termékeket itt találhatod: SSD meghajtók (SSD winchester) vélemények
P-DC1-WEB05
28 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérő
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket
Az Ön adatainak védelme fontos számunkra Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.
További információ Kevesebb információ