Alza dny HU Alza days HU

Porszívó teljesítménye vs. porszívó szívóereje. Mi a különbség köztük?

Termékkatalógus

Cikk

Aktualizálva:

Bár első pillantásra úgy tűnhet, hogy a porszívó teljesítménye és szívóereje egy és ugyanaz a fogalom, ez nem így van. A porszívó teljesítményének már régóta semmi köze a szívóerejéhez. Akkor honnan lehet tudni, melyik porszívó rendelkezik nagy szívóerővel, hogyan lehet meghatározni a porszívó szívóerejét, és mit jelent valójában a teljesítmény? Segítünk tisztázni ezt a két legfontosabb paramétert, és arra nézve is tanácsokkal látunk el, mire kell figyelni a porszívó kiválasztásakor.

A porszívó teljesítménye vs. annak szívóereje

Miről olvashatsz a cikkben?

Porszívó teljesítménye vs. porszívó szívóereje

Foglaljuk össze itt, az elején a fontos dolgokat:

 • A porszívó szívóereje a legfontosabb paraméter a porszívó kiválasztásakor.
 • Nem csak a porszívó teljesítménye határozza meg annak szívóerejét.
 • Az alacsonyabb teljesítményű porszívó kevesebb energiát fogyaszt, kíméli a pénztárcádat és általában kevésbé zajos.
 • A szívóerőt leginkább a porszívó felépítése, a szívófej kialakítása és a porszívózandó felület befolyásolja.
i Mivel a porszívó teljesítményét nehéz mérni, és nincs is szabványos mérési módszer, nem minden gyártó adja meg az értékét. Bár egyes gyártók saját módszerrel számítják ki a kimenő teljesítményt, amelyet aztán wattban, légwattban vagy pascalban adnak meg, ezek a számok nem tekinthetők objektívnek. Emiatt az Alza.hu weboldalon sem található meg ez a paraméter.

A porszívó szívóerejét nem feltétlenül a teljesítménye határozza meg

A takarításnál leggyakrabban használt segítőtárs teljesítménye nem határozza meg a porszívózás minőségét és erejét, mint azt sokan gondolják. A teljesítmény értéke csak azt határozza meg, hogy a porszívó mennyi energiát fogyaszt.

Mivel sok ember nincs tisztában a teljesítmény és a szívóerő közötti különbséggel, az utóbbi években nagy mértékben nőtt az energiafogyasztás. Az emberek nagy teljesítményű porszívókat vásároltak abban a hitben, hogy azokkal tökéletesen ki tudják porszívózni a lakást. A legtöbb esetben azonban nagy teljesítményű és alacsony szívóerejű porszívót vásároltak, amely a piszok összeszedése helyett inkább a pénztárcájukból szívta ki a pénzt, ráadásul a környezetre is rossz hatással volt.

i A porszívó teljesítménye határozza meg, hogy a készülék mennyi áramot fogyaszt porszívózáskor.
Nagy szívóerejű porszívó
Nem minden nagy szívóerejű porszívó rendelkezik egyidejűleg nagy teljesítménnyel.

A porszívó szívóereje több tényezőtől függ

Azt, hogy milyen jól szív egy porszívó, legfőképpen a porszívó szívóereje mutatja meg. Ne feledd, hogy nem egyenesen arányos a teljesítménnyel. Ez a porszívó felépítésétől, a szívófej kialakításától és a porszívózott felület egyenletességétől vagy egyenetlenségétől függ.

A porszívó valós teljesítményét befolyásoló tényezők:

 • Szívóerő – arról árulkodik, hogy mennyire hatékonyan képes a porszívó eltávolítani a port és a szennyeződéseket a felporszívózandó felületről.
 • Motor teljesítménye – egy erősebb motortól nagyobb szívóteljesítmény várható el.
 • Szűrés és annak hatékonysága – célja, hogy a szennyeződéseket a készülék belsejébe zárja, és megakadályozza azok visszajutását a környezetbe.
 • A porszívó felépítése – a teljesítményt a készülék kivitelezése is befolyásolja, beleértve a szívócsövet és szívófejet is.
 • Energiahatékonyság – a magas energiahatékonyságú porszívók nagy szívóteljesítményt érnek el alacsony energiafogyasztás mellett.
 • Modern technológia – minél korszerűbb megoldásokat használ egy porszívó, annál hatékonyabb és eredményesebb lehet vele a porszívózás.
Porszívó szívófejek
A porszívó szívóerejét a szívófejek és kefék kialakítása is befolyásolja.

Hogyan tarthatom fenn a porszívó szívóerejét?

Úgy gondolod, hogy a porszívó már nem úgy szív, mint korábban? Ellenőrizd:

 • A porzsákos porszívónál a porzsák töltöttségi szintjét amint a porzsákos porszívó porzsákja megtelik, a porszívó szívóereje csökkenhet. Elég, ha a porzsákot kicseréled egy újra, máris helyreállítod a porszívó szívóerejét. Ha finom port, pl. gipszkartonból származó port, porszívózol, a porzsák pórusai elzáródnak. Ebben az esetben előfordulhat, hogy a porzsák ugyan még nem telt meg, a porszívó szívóereje mégis csökken. A porzsák cseréje erre is megoldást jelent.
 • A porzsák nélküli porszívónál a portartályt és a szűrőt - ha a portartály túlságosan tele van, vagy nem tisztítod rendszeresen a szűrőt, a porszívó szívóereje hirtelen csökkenhet. Ideális esetben minden porszívózás után ki kell üríteni a portartályt és meg kell tisztítani a szűrőket. Így a porszívó mindig 100%-osan fog teljesíteni.
A porszívó szívóerejének fenntartása
A porzsák nélküli porszívó esetében nem elég csak a tartályt kiüríteni, hanem a szűrőt is meg kell tisztítani. Csak akkor lehet elérni 100%-os szívóerőt.

Milyen porszívót vegyek?

A legtöbb webáruház a teljesítmény alapján sorolja kategóriákba a porszívókat. Vagyis attól függően, hogy a porszívó mennyi energiát fogyaszt. Ez az érték azonban nem döntő jelentőségű számunkra, mert nem határozza meg a porszívó szívóerejét. Még az alacsony teljesítményű (és ezért alacsony fogyasztású) porszívók is büszkélkedhetnek nagy szívóerővel, mind kemény felületeken, mind szőnyegen. A porszívó kiválasztásakor ezért elsősorban a porszívó szívóerejére kell figyelni.

i A teljesítmény és a porszívó szívóereje nem az egyetlen érték, ami a porszívó kiválasztásakor számít. Ezért készítettünk számodra két részletes útmutatót: Hogyan válasszunk porzsákos porszívót és Hogyan válasszunk porzsák nélküli porszívót, amelyek segítenek kiválasztani a legjobb készüléket. Ha pedig már pontosan tudod, mire kell figyelni és mit szeretnél, nézz körül kínálatunkban, ahol biztosan találsz magadnak erőteljes porszívót.

A porszívó energiacímkéje, egy régi időkből ránk maradt mutató

A korábbi években a fogyasztók a porszívó energiahatékonyságáról az energiacímke segítségével tájékozódhattak, amelyet a gyártóknak és a kiskereskedőknek minden terméken kötelező volt feltüntetniük. 2019 februárjában azonban az Európai Bizottság hatályon kívül helyezte a porszívók energiacímkézéséről szóló rendeletét, és megtiltotta az energiacímkék használatát. Ennek oka az volt, hogy a porszívók energiahatékonyságának mérésére használt módszerek és az azt követő energiaosztályokba való besorolásuk nem felelt meg a tényleges felhasználási feltételeknek.

Jelenleg új rendelettervezet készül, amelynek célja az energiacímkézési kötelezettség megújítása. E kötelezettség megújításának időpontját még nem határozták meg, hiszen ehhez meg kell találni az energiahatékonyság mérésére alkalmas módszert. Továbbra is figyelemmel kísérjük a helyzetet, és a lehető leghamarabb tájékoztatunk téged minden változásról.

A porszívó szívóerejére kizárólag a teljesítményből nem lehet következtetni. Más szavakkal, az alacsony teljesítmény nem jelent gyenge szívóerőt. Az alacsony teljesítmény azt jelenti, hogy a porszívó kevesebb energiát fogyaszt. Egy nagy teljesítményű porszívó használatát elsősorban a pénztárcád bánja.

4,8 65×
Rowenta RO7473EA Silence Force Allergy+
Porzsákos porszívó - bármilyen típusú padlófelülethez, szőnyeghez, szennyeződések eltávolítására, állatszőrhöz, zajszint: 58 dB, EffiTech motor a maximális hatékonyság érdekében, az Allergy+ szűrőrendszer felfogja a por és allergének 99,98%-át, Hygiene+ porzsák, porzsák űrtartalma: 4,5 l, cső anyaga: fém, kábel hossza: 8,4 m, hatósugár: 11 m, padlószívófej, Softcare parketta szívófej, mini forgó turbókefe, résszívófej, kárpit szívófej, szélesség: 52,8 cm, magasság: 29,8 cm, mélység: 26,5 cm, szín: piros, alkalmas allergiával és légúti problémákkal küzdők számára, 15 év javíthatósági garancia
82 790 Ft
Szállításra kész > 5 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: ROWSV248
4,3 84×
Concept VP5240 4A RADICAL Pet Expert 800 W
Porzsák nélküli porszívó - vezetékes, alkalmas minden padlótípushoz, állatszőrhöz, tisztítás módja felszívás, HEPA szűrő, 800 W teljesítmény, zajszint 72 dB, műanyag gyűjtőtartály 2,5 l űrtartalommal, vezérlés a készüléken, kábel hossza 6 m, hatósugár 10 m, automatikus kábel visszatekerés, teleszkópos cső, mérete 41 × 24 × 26,5 cm (Ma×Sz×Mé), tömege 4,5 kg, bronz kivitel
56 990 Ft
Szállításra kész 1 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: CONBV815
4,7 222×
ETA 0519 90000 Avanto
Porzsákos porszívó - vezetékes, használható minden padlótípushoz, tisztítás módja felszívás, EPA E12 szűrő, 700 W teljesítmény, zajszint 69 dB, gyűjtőtartály űrtartalma 3 l, vezérlés a készüléken, kábel hossza 7 m, hatósugár 10 m, automatikus kábel visszatekerés, teleszkópos cső, mérete 24,5 × 31,5 × 47 cm (Ma×Sz×Mé), tömege 6,63 kg, fehér és zöld kivitel
47 990 Ft
Szállításra kész > 5 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: ETAVS0519
4,8 65×
Rowenta RO7487EA Silence Force Allergy+
Porzsákos porszívó - a RO6477EA modell utódja, 57 dB zajszint, 4,5 l-es porzsák, fém gégecső, 8,4 m hosszú kábel, 11 m-es hatósugár, szőnyeghez, állatszőrhöz, szennyeződések összegyűjtéséhez bármely típusú padlóról, autóba, kárpit szívófej, Softcare parketta szívófej, padlószívófej, rotációs turbókefe és résszívó, 29,8 cm széles, 26,5 cm magas, 52,8 cm mély, színe: fehér, szürke, 15 év javíthatósági garancia
+Ajándék Ruhagőzölő Tefal melynek értéke 13 890 Ft
Szuper ár
90 290 Ft
Szállításra kész > 5 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: ROWVS247
4,8 86×
Siguro VT-D300W Curlew BLDC
Álló porszívó - akkus, 2 az 1-ben, töltési idő 4 óra, üzemidő akár 60 perc, akkumulátor kapacitása 2000 mAh, feszültség 25,2 V, tartály térfogata 0,45 l, zajszint 82 dB, szívóteljesítmény 90 AW, teljesítmény 350 W, BLDC motor, minden típusú padlóhoz tervezett porszívó, száraz tisztításhoz, allergiások számára is alkalmas, eltávolítja az állatszőrt is, forgó fej LED világítással, tartály ciklonos szívórendszerrel, 3 teljesítményszint, motoros forgókefe, mosható HEPA 12 szűrő, tartozékok: padlószívófej, kefés és résztisztító szívófej, falra szerelhető, 3 év garancia
Szuper ár
66 190 Ft
Kérés esetén megrendeljük > 5 db
Várható 2024. 01. 11.
Termékkód: SGR_VT_D300W
4,6 66×
Rowenta RH2038WO X-Force Flex 9.60 3in1 Allergy Auto 100AW
Álló porszívó - 3 in 1, automatikus felület- és szennyeződés-érzékeléssel a teljesítmény beállításához, minden típusú padlóhoz, szőnyeghez, a szennyeződések eltávolításához, akár 100 AW szívóteljesítmény, digitális kijelző, amely jelzi a szűrő tisztításának szükségességét, rugalmas és hajlékony szívócső, töltési idő 3 óra, akkumulátor típusa Li-ion, az akkumulátor kapacitása 18 V, Boost intenzív teljesítmény funkció, üzemidő akár 45 perc, HEPA szűrő, mosható szűrő, zajszint 83 dB, tartály kapacitása 0,4 l, kivehető újratölthető akkumulátor, falra szerelhető töltőállomás, motoros szívófej LED világítással, kárpittisztító szívófej, réstisztító szívófej, könnyű kialakítás, a porszívó tömege mindössze 2,2 kg, lila és fekete színű, 15 év garancia a javíthatóságra
77 990 Ft
Kérés esetén megrendeljük
Termékkód: ROWTV027
Dyson Gen5detect Absolute - Álló porszívó
Ingyen
Alzabox szállítás
5,0
Dyson Gen5detect Absolute
Álló porszívó - akkus, alkalmas minden padlótípushoz, allergiásoknak, állatszőrhöz és antibakteriális, száraz tisztítás, felszívás, Li-ion akkumulátor, működési idő 70 perc, töltési idő 4,5 óra, HEPA szűrő, 660 W teljesítmény, műanyag gyűjtőtartály 0,77 l űrtartalommal, vezérlés a készüléken, töltöttségjelző, LED kijelző és LED beállított teljesítményszint jelző, mérete 128 × 28 × 25 cm (Ma×Sz×Mé), tömege 3,5 kg, lila és szürke kivitel
379 990 Ft
Szállításra kész > 5 db
Termékkód: DYStv23
4,2 38×
KÄRCHER SE 4001
Többfunkciós porszívó - minden típusú padlóhoz, antibakteriális, tisztítás módja nedves tisztítás és száraz tisztítás, gyűjtőtartály űrtartalma 4 l, parkolási helyzet a padlószívófejhez és fúvás, habszűrő, vezérlés a készüléken, kábel hossza 7,5 m, szívócső hosszabbító és cső, szűrő és szűrőzsák a csomag része, vezetékes, zajszint 60 dB, fekete és sárga kivitel
84 990 Ft
Szállításra kész > 5 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: KASK007i
Nyomtatás
P-DC1-WEB20
28 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérő
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket
Az Ön adatainak védelme fontos számunkra Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.
További információ Kevesebb információ