Csak a tisztánlátás végett: nem a klasszikus "törökre" gondolunk, hanem az igazi török kávéra, amelynek semmi köze a magyar változathoz. Nem csak egzotikus nyaralások alkalmával, de akár otthon is átadhatod magad az igazi török vagy arab kávé nyújtotta élvezetnek. Cikkünkben részletes információval szolgálunk a dzsezvában történő, ínycsiklandó török kávé elkészítési módjáról. Továbbá arról is olvashatsz, mire lesz szükséged ehhez, illetve más meglepő érdekességekről, amelyeket biztosan nem tudtál erről a keleti finomságról.
Ha az időutazás lehetséges lenne, már a 15. század elején rendelhetnél török kávét, amelyet egy dzsezvának hívott fém edényben készítenék el neked. Ezt a fajta kávét a mai napig ilyen edényben készítik. A hagyományos dzsezva rézből vagy sárgarézből készül, és kézzel vésett mintázatokkal díszítik. A fényűző sárgarézből készült dzsezvák ezüstözöttek, a fogantyújuk pedig ébenfából készül. Ha úgy gondolod, hogy az ilyen díszítésű és rendkívül olcsó dolgok már a múlté, akkor tévedsz. Ugorj el a Közel-Keletre és rendelj egy igazi török kávét. Nagyon valószínű, hogy az italodat ilyen edényben fogják felszolgálni. Az egyetlen különbség, hogy az arab országokban a török kávés edényt kanakának hívják. Ha a Közel-Kelet helyett inkább Görögországot választod, a török kávét ibrikben fogják neked elkészíteni.
Leggyakrabban rozsdamentes acélból készül. Kissé egy Erlenmeyer lombikra hasonlít. Az edény felső részét gallér díszíti. A dzsezva formája nem pusztán véletlenszerű. Elegendő helynek kell lenni benne, hogy a kávé ne csorduljon túl. A dzsezva hosszabb fogantyújának köszönhetően nem fogod megégetni a kezed a kávé kiöntése közben, a csőr alakú száj pedig megkönnyíti a kiöntést. A modern dzsezvák különféle méretekben érhetők el: 4, 6 vagy 12 személyes. A tradicionális, gyönyörűen dekorált dzsezvák kisebbek. Általában egy vagy két személy részére alkalmasak, és a kávét közvetlenül ebben szolgálják fel. A pincér ezt követően a szemed előtt tölti ki a kávét a csészékbe.
Nem, egyáltalán nem az. Az igazi török kávét forró parázson vagy homokon főzik. Nem, neked nem kell elkezdened ilyesmit keresni, egy átlagos magyar tűzhely is megteszi. Indukciós főzőlapod van? Nem számít, indukciós dzsezva is kapható.
Az igazi török kávé készítéséhez minőségi, rendkívül finomra őrölt kávéra lesz szükséged. Javasoljuk, hogy ne csak Arabica, de Robusta kávét is használj, amely csodás habot képez az ital felületén. Törökországban és az arab országokban fűszereket is adnak a kávéhoz, a leggyakrabban kardamomot. A török kávét a legtöbb esetben édesen isszák, de cukor nélkül is elkészíthető. A frissen őrölt kávé az ideális, amelyet a kávédarálónak köszönhetően már otthon is kényelmesen elkészíthetsz.
i
Néhány arab országban a kardamom mellé rózsalisztet és egy jó nagy adag szerecsendiót is adnak a kávékeverékhez. Az ebből a keverékből készített kávé rendkívül különleges ízélményt nyújt.
Ahogy már fentebb említettük, a török kávé készítése nem bonyolult, ám igényli a figyelmedet. Ha azt hiszed, elég a dzsezvát a főzőlapra tenni, te pedig nyugodtan mehetsz a dolgodra, akkor nem élvezed igazán a török kávét. A kávét sasszemmel kell figyelni! Ha a kávé habja eléri a dzsezva szélét, le kell húzni a tűzről, majd szépen kezdeni elölről. A török kávé ízének titka a megfelelő elkészítési folyamatban rejlik. Ne aggódj, nem fogsz órákig a tűzhely mellett ülni. Ha csak magadnak készítesz kávét, az egész folyamat nem fog tovább tartani pár percnél. A török kávét kis, maximum 100 ml-es csészéből isszák.
Kezdjük (egy csésze kávé elkészítése):
i
A török kávét nem szabad forralni! Amikor a kávé felhabzik a dzsezva széléig, eléri a 97°C-os hőmérsékletet. Ha a hab kifut, a legfinomabb részek fognak elveszni. A krémes hab nélküli török kávé nem igazi török kávé, ezért fontos, hogy nagyon figyeld a főzéskor.
Ha a kávézacc lesüllyedt, ideje kiönteni a kávét a dzsezvából az előkészített csészékbe. A jobb élvezhetőség érdekében fel is melegítheted a csészéket, ám ez nem kötelező. A kávét 10 cm-es magasságból kell kiönteni. Az edényt közelítik a csészéhez, majd újra felemelik. Ez az eljárást indokolt, mégpedig azért, hogy a kávézacc nagy része a dzsezvában maradjon.
A török és arab kávé készítésének folyamata majdnem ugyanaz. Az arab kávét nagyobb fém edényekben, úgy nevezett dallahban is el lehet készíteni. A különbség leginkább a fűszerek keverékében rejlik. Míg Törökországban főleg kardamomot adnak a kávéhoz, addig az arab országokban többféle fűszert is használnak a kávékészítéskor. Ez nagyon jellegzetes ízt ad neki.
Az arab országokban a kávéivás felér egy rituáléval. Ha török kávéval kínálnak, ne utasítsd el, különben udvariatlannal fognak gondolni. Ha megittad a kávét és nem kérsz többet, helyezd a csészét az oldalára vagy fejjel lefelé. Ha nem így teszel, a pincér mindig újra fogja tölteni a csészédet. A kávézaccból való jóslás egy régi szokás. Ha kávéivás közben véletlenül kiborítod a kávédat, az az arab babonák szerint boldogságot hoz a számodra. A török kávét tradicionális módon a gyászszertartásokon is felszolgálják.
A török kávé a minőségi őrölt kávé, fűszerek és cukor ízletes keveréke. Készítése nem hosszadalmas vagy igényes, de szükség lesz a figyelmedre. A török kávé ivása Törökországban és az arab országokban rituális jelleggel bír, és a népi szokásokhoz és babonákhoz kötődik. Finom török kávét otthon is készíthetsz egy modern dzsezvában.