Shop roku Akvizice ApF HU

Vízforraló tisztítása egyszerűen (TIPPEK ÉS TRÜKKÖK)

Termékkatalógus

Cikk

Aktualizálva

Lássuk csak, hányszor kapcsolod be a vízforralót egy nap? Kétszer, háromszor, vagy már nem is számolod? Most egy másik, nehezebb kérdés. Milyen gyakran tisztítod ki a vízforralót? A vízforraló egy csodálatos találmány, amely nélkül már el sem tudjuk képzelni az életünket. Pillanatok alatt felforralja a vizet a teához vagy más forró italokhoz, és jelentősen felgyorsíthatja a főzés folyamatát. Előbb-utóbb azonban a vízforralóban lévő víz elkezd lerakódni. Mit tehetünk ellene? Létezik egyszerű és kíméletes módja a vízforraló tisztításának? Igen. Cikkünkben pontos útmutatást találsz arra vonatkozóan, hogyan tisztítsd meg a vízforralót ecettel, szódabikarbónával vagy citrommal, valamint rengeteg praktikus tippet, amelyek segítségével könnyedén elérheted a kívánt eredményt.

Vízforraló tisztítása

Vízforraló tisztítása – TARTALOM

 1. Hogyan tisztítsuk meg a vízforralót, avagy a megfelelő karbantartás alapszabálya
 2. Négy érv a vízforraló tisztítása mellett
 3. Hogyan tisztítsuk meg a vízforralót a vízkőtől vegyszerek használata nélkül?
 4. Vízforraló tisztítása szódabikarbónával
 5. Vízforraló tisztítása citromlével
 6. Vízforraló tisztítása ecettel
 7. A nagyon makacs lerakódások ellen próbáld ki a professzionális vízkőmentesítő szereket

Hogyan tisztítsuk meg a vízforralót, avagy a megfelelő karbantartás alapszabálya

Honnan tudhatod, hogy mikor van itt az ideje a vízforraló tisztításának? Az első számú alapelv: ne halogasd, végezd el rendszeresen a karbantartást! A vízkőlerakódás mértéke a víz keménységétől függ. Mit jelent ez a számodra? Ha keményebb a víz az otthonodban, gyakrabban kell tisztítanod a vízforralót. De ne aggódj, a vízforraló tisztítása nem rakétatudomány, gond nélkül meg tudod csinálni, és még vegyi tisztítószereket sem kell vásárolnod, ha nem szeretnél.

i

A vízforraló minden bizonnyal az egyik leggyakrabban használt háztartási eszköz. Mivel naponta akár többször is használjuk, nem szabad megfeledkeznünk a rendszeres karbantartásról. Minél keményebb a víz, annál gyakrabban kell tisztítani a vízforralót.

Négy érv a vízforraló tisztítása mellett

 1. A vízkő felhalmozódása lelassítja a vízforralás folyamatát. A vízforraló ezért több energiát fogyaszt.
 2. A vízforraló túlmelegedhet. Ez károsíthatja a készüléket.
 3. Idővel a részecskék elkezdenek belekerülni a vízbe. Ha nincs finom szűrőd, a részecskék az italba kerülnek, és megváltoztatják annak ízét.
 4. A baktériumok a vízkőrétegben jól érzik magukat. Bár igaz, hogy a forralás elpusztítja a baktériumokat, az általuk termelt mérgező anyagok a vízben maradnak.
Vízforraló tisztítása szódabikarbónával, ecettel vagy citromlével
A vízforraló hatékonyan tisztítható vegyi tisztítószerek használata nélkül is. Használhatsz szódabikarbónát, citromot vagy ecetet.

Hogyan tisztítsuk meg a vízforralót a vízkőtől vegyszerek használata nélkül?

A vízforraló belsejéből több természetes módon is eltávolítható a vízkő. Ezek közül hármat részletesen leírunk, így csak rajtad múlik, hogy melyiket választod. Ne feledd azonban, hogy az eredmény a szennyeződés mértékétől függ. Ha a vízforralód nagyon eltömődött, akkor nagyobb erőfeszítéseket kell tenned, és addig kell ismételned az ajánlott eljárást, amíg a vízkő teljesen el nem tűnik.

i

Nagyon kemény a víz a háztartásodban? Ha a vízkő megkeseríti az életed, és úgy érzed, hogy jelentősen befolyásolja a forró ital ízét, egy szűrős vízforraló megoldhatja a problémádat. Eltávolítja a vízből a káros anyagokat, csökkenti a benne lévő klór, vízkő és szerves szennyeződések mennyiségét.

Vízforraló tisztítása szódabikarbónával

A szódabikarbóna nem hiányozhat egyetlen háztartásból sem. Számos felhasználási módja van, és ezek egyike a vízforraló vízkőmentesítése.

Hogyan kell csinálni?

 1. Oldj fel egy teáskanál szódabikarbónát 2-3 evőkanál vízben.
 2. Öntsd a keveréket a vízforralóba, és ideális esetben hagyd ott egész éjszakára.
 3. Töltsd fel a vízforralót vízzel, csak a minimálisan ajánlott mennyiséggel, majd forrald fel.
 4. Távolítsd el egy szivaccsal a vízkőmaradványokat.
 5. Öblítsd ki a vízforralót, majd öntsd bele a maximálisan ajánlott vízmennyiséget.
 6. Forrald fel a vizet, majd öntsd ki.
 7. Öblítsd ki a vízforralót hideg vízzel, és máris újra használhatod.

Ha első alkalommal nem sikerült eltávolítani az összes vízkőlerakódást, ismételd meg az eljárást.

Ha szorít az idő

Ha sietős a dolog, nem szükséges egész éjszakára benne hagyni a szódabikarbónát. A szódabikarbónával összekevert vizet egyből felforralhatod (mindig a minimálisan ajánlott vízmennyiséggel). Ezután kövesd ugyanúgy a fenti lépéseket. Ez az eljárás csak akkor jó, ha rendszeresen karbantartod a vízforralódat, és nincs rajta vastag vízkőréteg. Ellenkező esetben nem lenne elég hatékony.

Vízforraló tisztítása citromlével

Ez a tisztítási módszer kíméletesebb, mint az ecetes tisztítás. Ezért, ha a gyártó leírása szerint a vízforraló nem tisztítható ecettel, a citromos oldat lehet a megfelelő alternatíva. Meg kell azonban jegyezni, hogy nem olyan hatékony, mint a szódával vagy ecettel történő tisztítás. Ezért nem alkalmas a nagyon eltömődött vízforralók tisztítására.

Mi az eljárás?

 1. Tedd a citromlevet és a felszeletelt citromot is a vízforralóba.
 2. Töltsd meg a vízforralót vízzel, és forrald fel a citromokkal együtt.
 3. Miután lekapcsoltad, hagyd állni körülbelül egy órán át.
 4. Öntsd ki a vízforraló tartalmát, és távolítsd el a visszamaradt vízkőmaradványokat.
 5. Öblítsd ki a vízforralót hideg vízzel, és már kész is van.

Vízforraló tisztítása ecettel

Ecettel még a nagyon makacs szennyeződéseket is eltávolíthatod, de mint fentebb említettük, nem minden típusú vízforralóhoz alkalmas. Ezért először győződj meg róla, hogy a használata biztonságos. Ha minden rendben van, elkezdheted elkészíteni az ecetes oldatot.

 1. Az ecetes oldatot 1:1 arányban készítsd el. Ez azt jelenti, hogy egyenlő mennyiségű ecetet és vizet adj hozzá.
 2. Öntsd az oldatot a vízforralóba, és hagyd felforrni. Ha a vízkőréteg túl vastag, adj hozzá még több ecetet, és forrald fel újra.
 3. Tedd félre a vízforralót, és hagyd az oldatot legalább 20 percig állni.
 4. Öntsd ki az oldatot, majd egy szivaccsal távolítsd el a vízkőmaradványokat.
 5. Öblítsd át a vízforralót többször hideg vízzel. Ha még mindig érzed benne a jellegzetes ecetszagot, töltsd fel a vízforralót vízzel, és forrald fel.
A vízforraló rendszeres karbantartása
A vízforraló alján felhalmozódó vízkő megváltoztathatja az ital ízét, vagy károsíthatja a vízforralót. Ezért fontos a vízforraló rendszeres tisztítása.

A nagyon makacs lerakódások ellen próbáld ki a professzionális vízkőmentesítő szereket

Ha a víz nagyon kemény és a természetes tisztítószerek valamilyen okból kifolyólag nem váltak be, akkor szerezz be vízkőoldót. Ezek a tisztítószerek nemcsak a vízforraló vízkőmentesítésére jók. A kávéfőzőkből és a gőzsütőkből is hatékonyan távolítják el a vízkövet. Alkalmazásuk rendkívül egyszerű. Figyelem! A gőzsütő vízkőmentesítésekor ne felejts el védőkesztyűt viselni.

i Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

A legtöbb háztartásban a vízforraló az egyik legtöbbet használt készülék. Ezért nem szabad megfeledkezned a rendszeres karbantartásáról. A vízforraló tisztítása egyszerű. A vízkő eltávolítása szódabikarbónával, ecettel vagy citromos oldattal is megoldható. A nagyon makacs lerakódások esetén professzionális vízkőoldókat is használhatsz. A rendszeres vízkőmentesítés meghosszabbítja a készülék élettartamát.

4,6 218×
Siguro EK-G210GL Bright Glass
Vízforraló - térfogat 1,7 l, minimális térfogat 0,5 l, teljesítmény 2200 W, anyaga rozsdamentes acél és üveg, kivehető szűrő, zárható fedél, automatikus kikapcsolás, ha a vízforralót forralés közben kiveszik, ha nincs elég víz és ha elérte a forráspontot, működésjelző lámpa, rejtett fűtőtekercs, forgatható talp, Strix csatlakozó, beépített kábeltároló, kétoldalas vízszintjelző, kábelhossz 75 cm, 3 év garancia
Szuper ár
9 990 Ft
Szállításra kész > 10 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: SGR_EK_G210GL
4,7 100×
De'Longhi Icona Vintage KBOV 2001.GR
Vízforraló - retro dizájn, rozsdamentes, űrtartalma 1,7 l, zöld kivitel, 2000 W energiafogyasztás, szűrő, forgótalp és háttérvilágítású kapcsoló, automatikus kikapcsolás, túlmelegedés elleni védelem, kivehető szűrő
26 490 Ft
Szállításra kész > 5 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: EAV4301l
4,5 178×
Siguro EK-T520B Advanced Cool Touch
Vízforraló - térfogat 1,7 l, minimális térfogat 0,5 l, teljesítmény 2200 W, anyaga rozsdamentes acél és műanyag, Cool Touch burkolat (maximális felületi hőmérséklet 60 °C), 4 előre beállított hőmérsékleti program 40/60/90/100 °C, automatikus kikapcsolás vízhiány és forráspont elérése esetén, hőmérséklet fenntartás (60 percig), fényjelzés, hangjelzés, rejtett fűtőtekercs, forgatható talp, Strix csatlakozó, beépített kábeltároló, kábel hossza 75 cm, 3 év garancia
Szuper ár
16 990 Ft
Szállításra kész > 5 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: SGR_EK_T520B
4,8 16×
CATLER BM 8010
Vízforraló - űrtartalma 1,2 l, átlátszó kivitel, 1400 W energiafogyasztás, teaszűrő, kivehető szűrő, anyaga üveg
32 990 Ft
Szállításra kész > 5 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: CATRK001
4,4 106×
SENCOR SWK 1785BK
Vízforraló - űrtartalma 1,7 l, átlátszó kivitel, 2200 W energiafogyasztás, szűrő, LED világítás, forgótalp és rejtett spirál, automatikus kikapcsolás, működésjelző lámpa, víz nélküli működés elleni védelem, vízszint jelző, anyaga üveg
8 390 Ft
Szállításra kész > 10 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: SENRK004
4,4 102×
ETA 715390000 Crystela Digi üveges vízforraló
Vízforraló - hőmérséklet szabályozás, űrtartalma 1,7 l, fekete kivitel, 2200 W energiafogyasztás, forgótalp és rejtett spirál, automatikus kikapcsolás, túlmelegedés és víz nélküli működés elleni védelem, hangjelzés, hőbiztosíték, hőmérséklet megtartása, vízszint jelző, anyaga üveg
15 890 Ft
Szállításra kész > 5 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: ETARK005
4,7 88×
BWT VIDA kancsó + 1x filter
Vízszűrő kancsó - 2,6 l-es teljes űrtartalom, 2,6 l szűrt víz, mechanikus szűrőcsere kijelzés, mosogatógépben mosható, 1 szűrő a csomagban
5 890 Ft
Szállításra kész > 10 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: BWTFI105
4,8 124×
Bosch TWK8611P
Vízforraló - hőmérséklet szabályozás, űrtartalma 1,5 l, 2400 W energiafogyasztás, forgótalp, hőmérséklet megtartása, anyaga műanyag
33 290 Ft
Szállításra kész > 5 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: EAN1070f
4,8 147×
Scanpart Folyékony vízkőmentesítő automata kávéfőzőkhöz, 1l
Vízkőmentesítő - folyékony, vízkő eltávolítására, automata kávégépekhez, eszpresszógépekhez és vízforralókhoz alkalmas, 1 l térfogat
3 690 Ft
Szállításra kész > 10 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: SCAOC003
4,8 44×
Gorenje K17CLI
Vízforraló - retro dizájn, űrtartalma 1,7 l, champagne kivitel, 2200 W energiafogyasztás, szűrő, forgótalp és rejtett spirál, automatikus kikapcsolás, víz nélküli működés elleni védelem, vízszint jelző, kivehető szűrő, anyaga fém
21 990 Ft
Szállításra kész > 5 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: GORRK01
4,6 397×
SENCOR SWK 2190WH
Vízforraló - hőmérséklet szabályozás, űrtartalma 2 l, fehér kivitel, 2200 W energiafogyasztás, LED világítás, rejtett spirál és kábeltartó rekesz, automatikus fedélnyitás, automatikus kikapcsolás, túlmelegedés és víz nélküli működés elleni védelem, hangjelzés, vízszint jelző, beépített szűrő, anyaga üveg
11 390 Ft
Szállításra kész > 5 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: SENRK845
Nyomtatás
P-DC1-WEB15
28 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérő
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket
Az Ön adatainak védelme fontos számunkra Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.
További információ Kevesebb információ