Pörköletlen, zöld kávészemekről beszélünk. Az ízvilága a zöld teára emlékeztet. A zöld kávé főleg karcsúsító készítményként ismert. Fenolos vegyületeket tartalmaz, amelyek a pörköléssel eltűnnek. Tehát nem éretlen kávéról van szó, ahogy az első látásra tűnhet.
Arra való tekintettel, hogy a zöld kávé csak pörköletlen kávé, azokon a helyeken találjuk meg az eredetét, ahol általában kávét termesztenek. Leggyakrabban Arabica kávéról beszélünk, amelynek származási helye egy nyugat-ázsiai államban, Jemenben található.
A kávé őrlése előtt célszerű a szemeket 2 - 3 órán át langyos vízben áztatni. A pörköletlen szemek ugyanis jóval keményebben, mint a pörkölt testvéreik, és az áztatás során felpuhulnak. Az őrlemény durvasága a durva szemű sóhoz kéne, hogy hasonlítson. A simább őrlemény átjutna a french press szitáján keresztül.
A zöld kávé elkészítéséhez ideális a french press.
Ezután a kávét megőröljük, majd egy csészében vagy french press kávéfőzőben leforrázzuk, de nem forrásban levő vízzel. 5 percig ázni hagyjuk, majd felszolgáljuk. A zöld kávét nem ajánlott tejjel ízesíteni, mivel ezzel csökken a klorogénsav hatása.
A klorogénsav - amelyet a zöld kávé tartalmaz - egy antioxidáns, amely a koffeinnel kombinálva hozzájárulhat a cukor hasznosulásának, majd zsíírá alakulásának csökkentéséhez. Az említett antioxidánsnak köszönhetően szintén hatásos lehet az epekövek ellen, illetve a narancsbőrrel folytatott harcban.
i
Érdekességek a kávé világából, kávéitalok receptjei és a kávé elkészítésének módszerei megtalálhatóak a Kávé enciklopédiánkban.