Ať to sviští! Garmin fēnix® 7

3D nyomtatás: hogyan működik, hol találhatunk nyomtatható modelleket és hogyan lássunk hozzá?

Termékkatalógus

Cikk

Frissítve

Kidolgoztad egy praktikus segítőeszköz vagy eredeti dekoráció tervrajzát? Esetleg otthon hiányzik egy olyan kiegészítő, amelyről fogalmad sincs, hol lehetne beszerezni? Ilyen és ehhez hasonló helyzetekben a 3D-s nyomtatás megkönnyítheti és kellemesebbé teheti életedet. Ezen túl ez egy olyan tevékenység, amely különösen alkalmas a DIY mozgalom kedvelőinek és az informatika rajongóinak. És ahogyan azt a koronavírus-krízis során láthattuk, a 3D-s nyomtatók akár életet is menthetnek. Ebben a cikkben mindent bemutatunk, amit tudnod kell a 3D nyomtatás megkezdéséhez.

A 3D-s nyomtatás alapjai

A 3D nyomtatás alapjai - TARTALOM

 1. Hogyan működik a 3D-s nyomtató?
 2. Hogyan válasszunk 3D-s nyomtatót: funkciók, paraméterek és márkák
 3. Mi szükséges a 3D-s nyomtatáshoz?
 4. Mit lehet 3D-s nyomtatón előállítani és hol lehet sablon modelleket beszerezni?

Hogyan működik a 3D-s nyomtató?

A 3D-s nyomtatás az additív (hozzáadásos) gyártási technológiák egyik típusa, ami azt jelenti, hogy a termékek előállítására az anyag fokozatos hozzáadásával kerül sor. Ez különbözik mind a CNC megmunkálástól, mind a marástól, amely éppen fordítva, az anyag eltávolításán alapszik, tehát a termékek vágásán, vagy az anyag alakításán öntőformák felhasználásával. Bár ez a két eljárás nagyon gyors és előnyös a tömeggyártásban, komoly szervezeti és pénzügyi hátteret, szakmai személyzetet és sok képzést igényel.  3D-s nyomtató segítségével viszont rövidebb idő alatt legyárthatjuk a számunkra szükséges alkatrészt vagy tárgyat, mint amennyibe telne az öntőformák előállítása. A 3D-s nyomtatás ugyan lassabb, mint a hagyományos gyártási technológiák, de mivel a 3D-s nyomtatás nem igényel hosszas előkészületeket, s szinte azonnal nyomtathatunk, így mégis ideális technológia az egyedi kis darabszámú gyártáshoz vagy otthonunk fejlesztéséhez.

A 3D-s nyomtatás alapjai
Számos 3D-s nyomtatási technológia létezik, köztük a legnépszerűbb az FDM / FFF.

A háromdimenziós tárgyak nyomtatásának két alapvető módszerét különböztetjük meg - az FDM (FFF) és az SLA. Mindkét alapelvet bemutatjuk az alábbiakban. Fontos szempont, hogy az FDM nyomtatók sokkal elterjedtebbek és népszerűbbek. Az alap fogyasztói áruk alacsonyabb, és nagyon sokféle anyagból képesek nyomtatni. Noha az SLA nyomtatóknál nincsenek jelen ezek az előnyök, a nyomtatási pontosság, az apró részletek megvalósításának és a sima felület létrehozásának képessége szempontjából az FDM nyomtatók velük össze sem hasonlíthatók. A két nyomtatási technológia működésének megértése után egyértelművé válik, hogy miért.

FDM (FFF) 3D-s nyomtatás

Az FDM a Fused Deposition Modeling kifejezés rövidítése, de a Stratasys cég védjegye, tehát bár a 3D-s nyomtatással foglalkozó közösségek széles körben használják, a kifejezés általában nem található meg a gyártók webhelyein. A technológia helyes neve tehát az FFF (Fused Filament Fabrication), amelyet olvasztott filamentszállal történő gyártásnak lehetne fordítani. A technológia a szálformában meglévő filament megolvasztásán és ellenőrzött elosztásán alapul.

Maga az FFF módszerű 3D-s nyomtatás a következőképp működik: a nyomtatási anyag (filament) szál formájában kerül a nyomtatóba. Ezután  a nyomtatófejben (extruder) megolvad, majd az adagolófejen átnyomva rétegekben a kívánt termékké alakul. A 3D-s nyomtatás alapja a vékony rétegek pontos létrehozása. A nyomtatófej a nyomtató platform (ágy) felett mozog a 3D-s modell alapján betáplált utasítások szerint, és alulról felfelé rétegenként megalkotja a terméket.

A 3D-s nyomtatás alapjai
Az FDM / FFF 3D-s nyomtatók az anyagot a mozgó nyomtatófej (extruder) segítségével rétegzik.

Ez a nyomtatási módszer pontos, de precizitása az adagolófej felbontásától függ. Ugyanakkor néhány hátránya is van, például az, hogy a nyomtatási anyag tulajdonságai hűlés közben megváltoztathatnak, és váratlanul összeeshet (milliméteres nagyságrendben). Ezért a nyomtató platform általában szintén hevített. Hőmérséklete a használt filament függvényében változik, de általában 50 és 120 ° C között van - így az anyag hűlése legalább részben szabályozható. A nyomtatófejben az olvasztott anyag hőmérséklete rendszerint 190–280°C között van, de az általánosan használt anyagok esetében maximum 230°C-on.

Az FFF 3D-s nyomtatás előnyei azonban túlsúlyban vannak a hátrányokkal szemben. Alapvető előnye az alacsony beszerzési és üzemeltetési költségek. Standard FFF 3D-s nyomtatók már 100 000 Ft. alatt kaphatók. Ezeknél csak minimális alkatrészcserére van szükség, és számos, különböző színű és tulajdonságú nyomtatási anyag közül lehet választani. Sokfajta tárgy nyomtatására alkalmasak: tartós, törékeny, szilárd, rugalmas, sötétben világító, vezetőképes, fát utánzó, és így tovább. Ezen felül az FFF nyomtatóval történő nyomtatás gyors - csak készítsd el vagy töltsd le a modellt, alakítsd át a nyomtatónak megfelelő utasításokká, és már nyomtathatod is. Ezért ez a fajta nyomtató kiválóan alkalmas prototípusok készítésére, még azok számára is, akik a 3D-s nyomtatójukat szeretnék praktikus eszközként, mindennapi használatra igénybe venni.

 • Alacsony fogyasztói ár és üzemeltetési költségek
 • Különböző tulajdonságokkal rendelkező szálak széles választéka
 • Általában gyorsabb, mint az SLA nyomtatás (nem mindig)
 • Alacsonyabb nyomtatási pontosság, különösen a függőleges tengelyen (az SLA-hoz képest)
 • Durvább termékfelület (csak alacsony felbontás mellett)

SLA 3D-s nyomtatás (sztereolitográfia)

Az SLA típusú 3D-s nyomtatás teljesen más elvre épül, mint az FFF. Annak ellenére, hogy szintén additív (hozzáadásos) előállítási folyamatról beszélünk, itt már nem játszanak szerepet a magas hőmérsékleten megolvasztott filament szálak vagy a termék alakját követő mozgó nyomtatófej. Az SLA módszerű 3D-s nyomtatás sokkal futurisztikusabb: az alapja a fotoreaktív gyanta (angolul resin) fokozatos megkeményítése lézerfénnyel vagy diódákkal.

A folyamat azzal kezdődik, hogy egy vékony réteg folyékony gyantát öntünk egy tartályba, amelybe aztán a nyomtató platform is belemerül. A tartály alját ezután ellenőrzött módon alulról besugározzuk rendkívül pontosan irányított lézerfénnyel, melynek köszönhetően a gyanta fokozatosan megkeményedik és a nyomtató platformhoz vagy az előző réteghez tapad. A fény természetesen úgy van irányítva, hogy csak a termékréteget alkotó területeket érintse meg. Amikor az egyik réteg elkészült (teljesen megszilárdult), a nyomtatási platform megemelkedik, és a lézerfény új réteget képez. A rétegek magassága tized, vagy akár század milliméter nagyságrendű. A nyomtatott terméket a nyomtató mindig felülről tartja, így gyorsított felvételekben úgy néz ki, mintha a terméket fokozatosan kihúzták volna a gyantatartályból.

Az Original Prusa SL1 nyomtató bemutatójában látható, hogyan működik az SLA nyomtatás.

Fontos megjegyezni, hogy még az SLA 3D-s nyomtatók is különböznek egymástól, leginkább a gyanta besugárzására használt lézerfény típusában. Az alapvető technológiák a lézer SLA, a DLP SLA (Digital Light Processing) és az MSLA (Masked SLA). A lézer SLA fokozatosan sugározza a réteget egyetlen vékony lézersugárral, ami meghosszabbítja a folyamatot. A DLP SLA projektort használ a teljes réteg besugárzásához, így a folyamat gyorsabb. Manapság azonban az MSLA elv tekinthető a legkorszerűbbnek, amely hasonlóan működik, mint a DLP, de projektor helyett LCD kijelzőt használ, gyakran UV diódákkal kombinálva. A diódák fényforrásként szolgálnak, az LCD pedig maszkként, mely az UV fényt  a nyomtatandó réteg alakjára formálja.

A nyomtatófej mechanikus mozgatása helyett a fény használatának köszönhetően az SLA 3D-s nyomtatók sokkal pontosabbak, mint az FFF nyomtatók, és ugyanezen okból képesek rendkívül sima felületű tárgyakat létrehozni. Tehát ha gyakran akarsz rengeteg részletből felépülő modelleket nyomtatni, akkor az SLA technológiát pont neked találták ki. Természetesen ennek a technológiának is megvannak a korlátai,  elsősorban a fotoreaktív gyantákkal kapcsolatban. Ár, a kínálat szélessége vagy az anyag tulajdonságai szempontjából nem lehet őket az FFF nyomtatásnál alkalmazott filamentekhez hasonlítani. Bármit is kívánsz nyomtatni, FFF nyomtatás esetén szinte mindig megtalálod az ideális filamentet, de ez nem mindig mondható el az SLA nyomtatáshoz használt gyanták esetében.

 • Nagy nyomtatási pontosság minden tengelyen
 • Rendkívül sima termékfelület
 • Magas beszerzési és üzemeltetési költségek
 • Általában lassabb nyomtatás, mint az FFF / FDM esetén
 • A nyomtatási anyagok választéka és tulajdonságai
i 3D tollak: kézi 3D nyomtatás mindenkinek
Kíváncsi vagy, mire jó egy 3D-s tollés milyet érdemes választani? Vagy hogy egyáltalán mi az? A 3D-s nyomtatás helyett a 3D-s tollak 3D-s rajzolásra használhatók. A pontosan modellezett termékek nyomtatása helyett saját kezed és 3D-s tollad segítségével csodás 3D-s alkotásokat hozhatsz létre. Az elv hasonló a 3D-s nyomtatókéhoz - a magas hőmérsékletű filament szálat először megolvasztjuk, majd hagyjuk megkeményedni. Az automatizált nyomtatófejet itt azonban a kézügyesség váltja fel. Tehát technikai tehetség helyett inkább kézügyességre van szükség. A 3D-s toll igazán kiváló eszköz mindenkinek, gyermekektől a művészekig és gépfejlesztőkig.

Hogyan válasszunk 3D-s nyomtatót: funkciók, paraméterek és márkák

Ha úgy döntöttél, hogy 3D-s nyomtatót szeretnél vásárolni, akkor biztosan érdekelni fog, hogy egyes modellek miért drágábbak, mint mások, és miként különböznek paramétereikben és a funkcióikban. 3D-s nyomtatót vásárolhatunk kisebb összegért vagy akár több százezer forintért is. Annak eldöntése érdekében, hogy van-e értelme befektetned egy drágább modellbe, vagy elég lehet egy alapmodell, fontos, hogy tisztában legyél legalább a nyomtatók alapvető paramétereivel és funkcióival. Tehát mire kell figyelni választáskor?

A 3D-s nyomtatás alapjai
Ha szeretnél, gyermekeidnek értelmes szórakozást biztosítani, akkor mindenképpen érdemes fontolóra venni a 3D-s tollat.
 • Nyomtatási technológia: Fentebb részletesebben kifejtettük, hogyan működik a 3D-s nyomtatás két fajtája. Ha először vásárolsz 3D-s nyomtatót, akkor valószínűleg érdemesebb az univerzális FDM / FFF technológiát választani.
 • Nyomtató platform mérete: Ez a paraméter kritikus fontosságú, különösen, ha nagyobb termékeket akarsz nyomtatni. Ugyanakkor ez az egyik paraméter, amely jelentősen befolyásolja a 3D-s nyomtató árát.
 • Támogatott anyagok: A 3D-s nyomtatók többnyire sokoldalúak. Egyes modellek csak bizonyos anyagokat támogatnak, mások szinte bármilyen anyagot képesek nyomtatni. Mielőtt 3D-s nyomtatót vásárolsz, gondold át, hogy milyen anyagokból szeretnél nyomtatni. Cikkünkben, 3D nyomtatás: Hogyan és milyen filamentet válassz? , sok kérdésedre választ találhatsz, így segíthet a döntéshozatalban. A leggyakoribb és univerzálisan használt filament az ABS és a PLA .
 • Nyomtatási sebesség: A 3D-s nyomtató sebessége kétségtelenül fontos, különösen akkor, ha gyorsan nagyszámú nyers prototípust kell készítened. A nagyobb nyomtatási sebesség jelentősen csökkenti a minőséget, ezért a maximális nyomtatási sebesség nem mindig a legfontosabb paraméter, mégis tanácsos azt figyelembe venni.
 • Nyomtatási felbontás: A nyomtatási felbontás nagyban befolyásolja a 3D-s nyomtatóval előállított termékek pontosságát. A felbontást vízszintes és függőleges felbontásra osztjuk. A vízszintes felbontás azt a minimális távolságot jelenti, amelyet a nyomtatófej az X és Y tengely mentén képes mozogni (SLA nyomtatók esetében ez a kivetített fény felbontása). A függőleges felbontás egy nyomtatott réteg minimális vastagságát jelenti. Az FDM nyomtatók tizedmilliméteres pontossággal képesek nyomtatni (maximum 0,2 mm), míg az SLA nyomtatók századmilliméteres pontossággal (maximum 0,02 mm). A sokkal magasabb felbontás a fő oka annak, hogy az SLA 3D-s nyomtatók pontosabban nyomtatnak, mint az FDM / FFF.
 • A nyomtató teljes mérete: Természetesen a nyomtató teljes mérete is fontos. Ez dönti el, hogy elhelyezheted-e a nyomtatót a számítógép mellett az asztal szélén, vagy külön munkaállomást kell neki kialakítanod.
 • Összeszerelés: A 3D-s nyomtatókat kétfajta kicsomagolásban lehet megvásárolni - „készletként” és kész darabként. A készletek sem egyformák - egyes nyomtatók összeszerelése akár egy órákat is igénybe vehet, mások maximum tíz perc alatt összerakhatók. Ezért mindig gondosan olvasd el a termék leírását, hogy kicsomagolásakor ne érjen meglepetés. Kicsomagolás után feltétlenül olvasd el a 3D-s nyomtató összeszerelésére és használatára vonatkozó utasításokat, mert bár a darabokban történő vásárlás nem rossz ötlet, az összeszerelés lesz lelkesedésed és türelmed első próbája, és mindkettőre biztosan szükséged lesz a 3D nyomtatáshoz .

Számos 3D-s nyomtató gyártó működik a piacon. Röviden tekintsük át a legfontosabbakat.

Prusa

A márka, amelyet a cseh  feltaláló, Josef Průša alapított, hírnevet szerzett az egész világon és manapság olyan minőségű otthoni nyomtatókat gyárt, amelyeket a világ legjobb 3D-s nyomtatóinak lehet nevezni. Az összes Prusa nyomtatót open-source hardware-ként, tehát nyílt forráskódú hardverként gyártják, ami azt jelenti, hogy tervezésük szabadon nyomon követhető és letölthető az internetről, és ha valamilyen egyedi fejlesztést dolgozol ki, megvalósítása viszonylag egyszerű lesz. A Prusa nyomtatók azonban nem a legolcsóbb nyomtatók, és gyakran kell várni rájuk, mivel a kereslet messze meghaladja a kínálatot. De ha olyan nyomtatót szeretnél, amely a mai 3D-s nyomtatási trendek meghatározója, akkor mindenképpen megéri Prusa 3D nyomtatóba fektetned.

A népszerű Linus Tech Tips csatorna csapata arcvédő pajzsokat is nyomtatott Prusa nyomtatókkal, amelyek terveit egy cseh gyártó készítette.

CREAlity

Ha nem kívánsz százezrekért vásárolni nyomtatót, de összességében jó minőségű kezdő modellt szeretnél, akkor legjobb egy Creality nyomtatót vásárolni. E márka modelljei kiváló minősítést kapnak a szakmai folyóiratok áttekintéseiben, számos díjjal együtt. Fő előnyük az alacsony ár és a könnyű megvásárolhatóság. A CREAlity viszonylag nagy mennyiséget gyárt, amely Kínában zajlik, s képes kielégíteni a keresletet, így  3D-s nyomtatóik általában raktáron vannak és azonnal megrendelhetők. Tehát ha minőségi nyomtatót szeretnél megfizethető áron, akkor a CREAlity modellek valószínűleg megfelelnek majd igényeidnek.

Mi szükséges a 3D-s nyomtatáshoz?

A 3D-s nyomtató megvásárlása a legnagyobb és legfontosabb lépés ahhoz, hogy nekiláthass a 3D-s nyomtatásnak, de nem az egyetlen. Mi egyébre lesz szükséged 3D-s nyomtatáshoz?

A 3D-s nyomtatás alapjai
Szerszámokra szükséged lesz nem csak a 3D-s nyomtató összeszerelésekor.
 • 3D-s nyomtató: egyértelmű, hogy 3D-s nyomtatáshoz 3D-s nyomtatóra van szükséged. A megfelelő nyomtató kiválasztásáról cikkünk előző részeiben beszélünk.
 • 3D-s modellek: A 3D-s nyomtatáshoz szükséges modelleket saját magad készítheted, vagy letöltheted az internetről. A cikk utolsó fejezetében megtudhatod, hol találsz letölthető modelleket.
 • Számítógép: A nyomtatandó modelleket vagy létre kell hoznod vagy le kell töltened, majd elő is kell őket készítened 3D nyomtatáshoz. Mindez számítógép nélkül nem megy. A számítógép a nyomtató firmware frissítése és egyéb feladatok elvégzése szempontjából is fontos. Bár hardver szempontjából nincs szükséged különösebben nagy teljesítményre, egy 4 GB-nál kevesebb RAM-mal rendelkező régi számítógép nem fog jól működni.
 • Slicer, avagy szeletelő program (3D nyomtatási szoftver): Ha már megvan a szükséges 3D-s model a számítógépeden, azt át kell alakítanod a 3D-s nyomtató számára érthető utasításokká. Pontosan erre szolgál a szeletelőnek nevezett szoftver. Azért van rá szükség, mert a modellt digitális rétegekre kell szeletelni, amelyekből a nyomtató felépíti a terméket. A szeletelő programért nem kell külön fizetni, mivel megtalálhatók ingyenesen letölthető szoftverként a nyomtató gyártójának webhelyén.
 • Filament: Az FDM / FFF nyomtatók nyomtatóanyagát filamentnek nevezzük, amely szállá formázott hőre lágyuló műanyag, amelyet orsókra tekerve árulnak. Az átmérője fontos, de az otthoni nyomtatók túlnyomó többsége 1,75 mm vastagságú szálakkal nyomtat. A témáról többet is megtudhatsz cikkünkben: 3D nyomtatás: Hogyan és milyen filamentet válassz?
 • Szerszámok: A 3D-s nyomtató alkatrészeinek összeszerelése mellett máskor is szükséged lesz szerszámokra, például amikor a termék annyira odatapad a nyomtató platformhoz, hogy azt kézzel nem lehet eltávolítani. Ilyen és egyéb esetekben is tanácsos, hogy legyen kéznél spakli , kés , csipesz , csavarhúzó, többfajta kulcs , fogó , vagy zseblámpa.

Mit lehet 3D-s nyomtatón előállítani és hol lehet sablon modelleket beszerezni?

A 3D-s nyomtatón elkészíthető termékek felsorolása helyett könnyebb lenne összefoglalni azt, ami nem készíthető rajta. A 3D nyomtatás kihasználását csak a kreativitás, türelem, a műszaki ismeretek és a fizika törvényei korlátozzák. Használóik hangszereket, háztartási eszközöket, ruhákat, emberi testrészek modelljeit vagy orvosi segédeszközöket is készítenek 3D-s nyomtatóval. Mindent amit csak el tudsz képzelni, megtervezhetsz és legyárthatsz, ha elegendő ismerettel rendelkezel. A modellezéshez használhatsz ingyenes szoftvereket, mint például a SketchUp Free és a FreeCAD, vagy akár a Blender és a Paint 3D, amelyek minden Windows 10 számítógépen megtalálhatók.

A 3D-s nyomtatás alapjai
Praktikus oktatási segédeszközök is készíthetők 3D-s nyomtatón.

Minden kezdő biztosan értékelni fogja, hogy ingyenes letölthető sablonok találhatók az interneten. Így nem kell modellezéssel küszködnöd, csak letöltöd az STL fájlt és előkészíted 3D-s nyomtatáshoz a szeletelő szoftverben. Tehát hol találhatók 3D modellek? Számos olyan weboldal létezik, amelyek ingyenes 3D modelleket kínálnak az interneten. A legnagyobbak és legismertebbek közé az alábbiak tartoznak.

Letölthető 3D-s modellek

 • Thingiverse: ingyenes 3D modellek legnagyobb adatbázisa, nagyon aktív közösséggel.
 • Cults: ellenőrzött 3D modelleket tartalmazó adatbázis ingyenesen vagy térítés ellenében. A közösségi modellek mellett professzionális tervrajzok is találhatók az oldalon.
 • Pinshape: tiszta adatbázis, ahol a legtöbb tartalom ingyenesen letölthető.
 • MyMiniFactory : 3D modellek átfogó adatbázisa bizonyított nyomtathatósággal. Rengeteg modell ingyenesen letölthető a készítőnek történő önkéntes hozzájárulás lehetőségével.
i További cikkeink az AlzaMagazine-ban :

Ha elsajátítod a 3D-s nyomtatók használatát és a modellekkel történő munkát, akkor szinte korlátlan lehetőségeket kínáló világ nyílik meg előtted. Elkészíthetsz szinte bármit, ami csak eszedbe jut. Bár türelemre mindenképp szükséged lesz, mert még a 3D-s nyomtatók sem működnek hibátlanul minden alkalommal.

Creality ENDER 3 PRO
3D nyomtató - FDM, nyomtatótér méretei: 220 mm×220 mm×250 mm, 1,75 mm-es ABS, ASA, FLEX, PETG, PLA, PVA és TUP nyomtatószál, 0,1 mm-0,4 mm rétegvastagság, 180 mm/s nyomtatási sebesség, nyomtatási lehetőség a következő(k)ről: PC USB 2.0-n keresztül és SD kártya

94 090 Ft
Kosárba
Különleges ajánlat
Átvehető: azonnal 2 átvevőhelyen
Szállításra kész > 5 db
Termékkód: ENDER02
Creality CR-10 Max
3D nyomtató - FDM, nyomtatótér méretei: 450 mm×450 mm×470 mm, 1,75 mm-es ABS, ASA, PETG, PLA, PVA, TPU és Wood nyomtatószál, 0,1 mm-0,4 mm rétegvastagság, 150 mm/s nyomtatási sebesség, érintőképernyő, nyomtatási lehetőség a következő(k)ről: SD kártya

322 390 Ft
Kosárba
Átvehető: holnap 15:00-tól
Szállításra kész 5 db
Termékkód: CR10max
Creality LD-001
3D nyomtató - SLA, nyomtatótér méretei: 120 mm×70 mm×120 mm, -es UV Resin nyomtatószál, 0,025 mm-0,1 mm rétegvastagság, 11 mp/réteg nyomtatási sebesség, érintőképernyő, nyomtatási lehetőség a következő(k)ről: WiFin keresztül és USB meghajtó

192 390 Ft
Kosárba
Különleges ajánlat
Átvehető: holnap 8:00-tól
Szállításra kész 2 db
Termékkód: CR1003
Anycubic Photon
3D nyomtató - SLA, nyomtatótér méretei: 65 mm×115 mm×155 mm, -es UV Resin nyomtatószál, 0,025 mm-0,1 mm rétegvastagság, 8 mp/réteg nyomtatási sebesség, érintőképernyő, nyomtatási lehetőség a következő(k)ről: USB meghajtó

213 990 Ft
Kosárba
Különleges ajánlat
Átvehető: holnap 8:00-tól
Szállításra kész > 5 db
Termékkód: ANYLPTN
Gembird Filament PLA fehér
3D nyomtatószál - PLA, átmérő: 1.75mm, tűrés: 0.05 mm, tömege: 1kg, 220°C fúvóka hőmérséklet, 60°C alátét hőmérséklet, 40 mm/s - 60 mm/s nyomtatási sebesség

9 390 Ft
Kosárba
Átvehető: azonnal 2 átvevőhelyen
Szállításra kész > 10 db
Termékkód: DF532a
Gembird Filament PETG fekete
3D nyomtatószál - PETG, átmérő: 1.75mm, tűrés: 0.05 mm, tömege: 1kg, 260°C fúvóka hőmérséklet, 90°C alátét hőmérséklet, 40 mm/s - 60 mm/s nyomtatási sebesség

7 890 Ft
Kosárba
Átvehető: azonnal a Budapest Zugló átvevőhelyen
Szállításra kész > 10 db
Termékkód: DF5336b
Gembird Filament PETG szürke
3D nyomtatószál - PETG, átmérő: 1.75mm, tűrés: 0.05 mm, tömege: 1kg, 260°C fúvóka hőmérséklet, 90°C alátét hőmérséklet, 40 mm/s - 60 mm/s nyomtatási sebesség

7 890 Ft
Kosárba
Átvehető: holnap 15:00-tól
Szállításra kész 5 db
Termékkód: DF5336e
Gembird Filament PLA fekete
3D nyomtatószál - PLA, átmérő: 1.75mm, tűrés: 0.05 mm, tömege: 1kg, 220°C fúvóka hőmérséklet, 60°C alátét hőmérséklet, 40 mm/s - 60 mm/s nyomtatási sebesség

9 290 Ft
Kosárba
Átvehető: azonnal 2 átvevőhelyen
Szállításra kész > 10 db
Termékkód: DF532c
Gembird Filament PETG fehér
3D nyomtatószál - PETG, átmérő: 1.75mm, tűrés: 0.05 mm, tömege: 1kg, 260°C fúvóka hőmérséklet, 90°C alátét hőmérséklet, 40 mm/s - 60 mm/s nyomtatási sebesség

7 890 Ft
Kosárba
Átvehető: azonnal a Budapest Zugló átvevőhelyen
Szállításra kész > 10 db
Termékkód: DF5336a
Gembird Filament PETG zöld
3D nyomtatószál - PETG, átmérő: 1.75mm, tűrés: 0.05 mm, tömege: 1kg, 260°C fúvóka hőmérséklet, 90°C alátét hőmérséklet, 40 mm/s - 60 mm/s nyomtatási sebesség

7 090 Ft
Kosárba
Átvehető: holnap 8:00-tól
Szállításra kész > 5 db
Termékkód: DF5336f
0
Nyomtatás
P-DC1-WEB25
27 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérő
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket
Az Ön adatainak védelme fontos számunkra Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és az Ön beleegyezésével weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadja a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési hálózatokon.
További információ Kevesebb információ