Akvizice ApF HU Akvizice ApF HU

Tablet vagy e-book olvasó: melyiket válasszam és miért?

Termékkatalógus

Cikk

Aktualizálva

Az e-könyv olvasók és az érintőképernyős tabletek nyilvánvalóan hasonló eszközök, de valójában kevés közös vonások van. Ezek közé tartozik az e-könyvek és a magazinok szövegének megjelenítése, kompakt méretük vagy kis súlyuk. És ez elegendő a táblagépek és az olvasók összehasonlításához. Ezért kínáljuk fel ezt a cikket, amelyben részletesen elmagyarázzuk, hogy ezek az eszközök milyen előnyökkel járnak, és miért jobb az egyiket előnyben részesíteni a másikkal szemben.

Tablet vagy E-book olvasó?

Tablet vagy e-book olvasó – TARTALOM

 1. Funkció: mit tud az e-olvasó és mit a tablet?
 2. Kijelző: csak a könyvekhez vagy a filmekhez is?
 3. Ár: takarékoskodni vagy többet fizetni?
 4. Méretek: melyik eszköz jobb utazáshoz?
 5. Tehát mit válasszunk? Tabletet vagy e-olvasót? (összegzés)

Funkció: mit tud az E-olvasó és mit a tablet?

Míg a tablet sokak számára majdnem teljes egészében helyettesítője a laptopnak vagy az asztali számítógépnek, és jellemzői nagyon átfogóak, a klasszikus e-book olvasó viszonylag keveset tud. Ez egy speciális eszköz, amelyet kizárólag elektronikus könyvek olvasására szántak. Ehhez azonban jól felszerelt, jobban, mint egy tablet. Általában elegendő memóriakapacitással rendelkezik több ezer könyvcímhez, egyszerű a működtetése, és ami a legfontosabb: az akkumulátor, amely egyetlen töltéssel több, mint egy hónapig tart. Az e-könyv olvasó legnagyobb előnye ugyanakkor a képernyő, amely hűen utánozza a papírt. De erről majd bővebben a következő fejezetben.

Tablet vagy E-könyv olvasó?
A tablet majdnem úgy használható, mint egy számítógép, az e-book olvasó nem.

De ha  nem éppen  egy e-könyvet akarsz olvasni, az e-könyv olvasó gyakorlatilag haszontalan. Ugyanez nem mondható el az operációs rendszerrel felszerelt tabletekről, amelyekre így alkalmazások telepíthetők. Általában véve a tablet egy multimédiás- és munkaeszköz, amelyen lehet videókat lejátszani, játékot játszani, szöveget és egyéb dokumentumokat létrehozni, fényképeket szerkeszteni, az internetet böngészni és így tovább. A tableteknek elöl és hátul is van  fényképezőgépük, így képeket készíthetsz, vagy videohívások útján is kommunikálhatsz. Néhány tablet rendelkezik SIM-kártya nyílással és GPS-modullal is, így autós navigációként is használhatod.

A tablet összes előnyét azonban számos hátrány ellensúlyozza, ideértve a jelentősen rövidebb akkumulátor-élettartamot töltésenként, amely általában egy nap. Nagyobb teljesítményén kívül ennek oka a színes kijelző lehet, amely teljesen eltér az e-könyv olvasók elektronikus tintát használó kijelzőjétől.

Kijelző: csak a könyvekhez, vagy filmekhez is?

A fentiekben már felvetettük, hogy a tablet és az e-olvasó közötti különbség jelentős. A legnagyobb különbség, ami már első látásra nyilvánvaló, a kijelző. A tabletek háttérvilágítású színes kijelzőket használnak, míg az e-olvasóknál általában elektronikus tinta technológián (E-Ink) alapuló képernyőket találunk. Minden, amit a tablet képernyőjén látsz, csak sokféle színű fény, amely milliónyi pixel által kelti életre a kívánt képet.

Tablet vagy E-könyv olvasó?
Az e-olvasó kijelzője majdnem olyan, mint a papír, még erős napsütésben is.

Az e-olvasó által megjelenített kép viszont sokkal közelebb áll ahhoz, amit a papír olvasásakor látsz. A színek valódiak és a kijelzőn minden fényforrástól függetlenül megmaradnak. Fontos dolog az, hogy a szem a megvilágító felület helyett a természetes visszatükröződött fényt figyeli, és így szoktuk a születésünk óta megfigyelni a körülöttünk lévő világot. Nem csoda, hogy a legtöbb olvasó jobban látja az e-olvasó képernyőjét, mint a tablet képernyőjét.

Tehát, ha főleg olvasni akarsz, akkor az e-olvasó képernyője a legtöbb esetben jobb a számodra, mint a tablet képernyője. Az E-Ink technológiának köszönhetően tökéletesen olvasható még erős napsütésben is ugyanúgy, mint a papír. Ugyanez nem mondható el a tablet kijelzőjéről, amely kevésbé olvasható nagyobb környezeti fény esetén. Ezzel szemben a tartalom láthatósága ezen a kijelzőn a sötétben jobb, de ez nem olyan fontos, mivel számos e-olvasó rendelkezik háttérvilágítással. Ha azonban a szövegek mellett más vizuális tartalom fogyasztására is gondolsz, a tablet valószínűleg jobban megfelel  az igényeidnek.

Jobb-e az E-Ink displej kijelző a szemnek?

Erre a kérdésre nincs egyértelmű válasz, de a tudományos cikkek alapján inkább azt mondhatjuk, hogy nem. A modern LCD (vagy OLED) kijelzők  számodra sem nem veszélyesek, sem nem ártalmasak, vagy legalábbis semmi nem bizonyított. Igaz azonban, hogy a kijelzők negatív hatással lehetnek általános egészségi állapotunkra. Ez azonban nem vonatkozik közvetlenül a szemre. Bővebben a „A táblagép kijelzője álmatlanságot okoz?” kérdésnél.

Sok ember számára azonban élvezetesebb az E-Ink kijelző nézése, mivel nem közvetlenül világít, hanem az olvashatóság az tükrözött fényen alapul ugyanúgy, mint a papír és más szokásos felületek esetében.

A régebbi számítógépes monitorok (és ma is az olcsóbb laptop képernyők) valamilyen módon megterhelik a szemünket azzal, hogy impulzusszélességű modulációt (PWM) használnak a háttérvilágítás fényerejének szabályozására. Ha csökkented a PWM kijelző fényerejét, a háttérvilágítás nem elsötétül, hanem nagy sebességgel 0% és 100% fényerő között vált át olyan időközönként, hogy a szemnek a kép sötétebbnek tűnjön. Még ha nem is vesszük észre a villódzást, a szemünk továbbra is regisztrálja azt, amely fejfájásban is megnyilvánulhat. A legtöbb modern kijelző azonban úgynevezett pislogás nélküli háttérvilágítással rendelkezik, PWM nélkül.

i Ha azt is érdekel, hogy a régi és rossz kijelzők milyen negatív hatással vannak a szemünkre, olvasd el a Flicker-free és kék fény szűrői – hogy vigyázzunk az egészségünkre a PC-n végzett munka során című cikkünket.

Az interneten azonban vannak olyan vélemények is, hogy a mobil eszközök LED kijelzői hozzájárulnak az ún. makula degenerációhoz vagy a központi látás elvesztéséhez. Ez egy olyan betegség, amely elsősorban az időseket érinti. Sötét folt keletkezik a látómező közepén, és jóformán gyógyíthatatlan. Azok a szövegek, amelyek a makula degeneráció gyorsabb megjelenését az LCD-knek és hasonló kijelzőknek tulajdonítják, az ezen képernyők által kibocsátott kék fénnyel érvelnek, miszerint az károsítja a retinát.

A kék fény valójában károsítja a retinát, de nem bizonyított, hogy az olyan alacsony intenzitású is, mint a digitális eszközök képernyői. Ezért nem lehet azt állítani, hogy akár a hosszú távú képernyőnézés hozzájárulna a központi látás elvesztéséhez.

David Ramsey oftalmológus (a szemészeti betegségek gyógyításával foglalkozó orvos), MD, PhD, MPH a Harvard Health Blogban közzétett cikkében a következőket írja: "A fogyasztói elektronika nem káros a retinára, éppen a kibocsátott fénymennyiség miatt". Veszélyes lehet azonban nagyszámú nagy teljesítményű fogyasztói LED-et közvetlenül nézni, egyszerűen azért, mert nagyon fényesek. Ilyen LED-ek közé tartoznak a „hadsereg szabványos” lámpák vagy más kézi lámpák.”

Ezek az  állítások azt sugallják, hogy bár a kék fény károsíthatja a retinát, nem a mobil és más eszközök kijelzőinek  intenzitás mellett. Ha azonban tudod, tartsd alacsonyabban a fényerőt, és ne magasabban, különösen gyenge fényviszonyok esetén.

Okoz-e a tablet képernyője álmatlanságot?

A kék fénynek számos negatív hatása van, ideértve azt is, hogy befolyásolja a test cirkadián ritmusát (nagyjából egy napos periódusú biológiai ritmus). Ez a ritmus ahhoz kapcsolódik, hogy mikor ébredünk és alszunk, mikor vagyunk aktívak és mikor érezzük fáradtnak magunkat. A cirkadián ritmus menetét jelentősen befolyásolja a melatonin hormon szintje, amely megkönnyíti az alvást. Ennek a hormonnak a kimosódása azonban újra a fény mennyiségével és jellegével függ össze.

Míg a testünk megszokta az éles, fehér vagy kék fényt a nappali órákban, esténként természetes számára, hogy kevésbé intenzív meleg fény (naplemente) és természetesen sötétség van. Éles fehér fény jelenlétében a melatonin termelődése nem történik meg úgy, ahogy hajnalban és melegebb (vöröses) fényben. A számítógépek, tabletek és mobiltelefonok képernyői azonban kék fényt hoznak a késő esti órákba is. És mivel napközben hozzászoktunk, az esti jelenléte megakadályozhatja a melatonin kimosódását, ezáltal nehezebb elalvást okozhat.

Ez az egyik oka annak, hogy szinte az összes mobil eszköz, monitor és operációs rendszer fel van szerelve ún. kék fényszűrőkkel, amelyek a megjelenített színek teljes spektrumát narancssárgáról vörösre változtatják. Ezek célja a kék fény létrejöttének csökkentése, oly módon, hogy a monitor megfigyelésekor is a melatonin hormon elkezdjen kimosódni, így a felhasználó jobban el tudjon aludni. Erősen javasoljuk a kék fényszűrők használatát, különösen ha álmatlansági problémáid vannak.

i A legjobb, ha a kék fényszűrőt sötét üzemmóddal kombináljuk. Ha képes vagy olvasni  fehér  (narancssárga fényszűrővel) szöveget a fekete háttér előtt, akkor minden bizonnyal kevésbé leszel kitéve a fénynek, mint a fehér alapon fekete szöveg olvasásakor. Különösen akkor, ha a készüléked OLED kijelzős, amely teljesen kikapcsol a fekete területeken.

Természetesen az E-Ink kijelző ebből a szempontból jobb, mivel nem közvetlenül világít, hanem csak a környezeti fényt tükrözi (kivéve, ha a háttérvilágítás be van kapcsolva). Tehát a tested nagyjából ugyanazt érzékeli, amit egy szokásos könyv olvasásakor.

Milyen eltérések vannak a tabletek képernyői között? (LED, AMOLED, Retina...)

A mai tableetekben két fő típusú kijelző található: LCD (LED) és OLED (AMOLED, P-OLED). Az LCD-alapú kijelzők háttérvilágítást és folyadékkristályokat (pixeleket) tartalmaznak, amelyek úgy állítják be a fény színét és intenzitását, hogy a kijelző megmutassa, amire szükségünk van. A kijelző háttérvilágítása monolitikus és mindig be van kapcsolva, tehát ha a kijelzőn fekete színű képet szeretnél látni, a kijelző ezeken a pontokon nem kapcsol ki, hanem csak "lezárja" a réteget folyadékkristállyal. Ugyanakkor még mindig átengedi a fény egy részét, tehát az LCD-kijelzők nem képesek abszolút fekete, hanem csak nagyon sötétkék megjelenítésére.

Ezen túlmenően az OLED kijelzők a szerves diódák elvén működnek, amelyek önmagukban ragyognak, így teljesen kikapcsolhatók. Ahol fekete, a LED-ek nem világítanak, így az OLED kijelzők nemcsak sötétkék, hanem abszolút fekete színre is képesek.

Tehát ha szeretne tabletet beszerezni és tudod, hogy sokat fogsz olvasni rajta, akkor az OLED kijelző egyértelműen jobb választás a számodra, feltéve, hogy nem bánod, hogy fekete alapon fehér szöveget olvasol. Ebben az esetben sokkal kevesebb fényt látsz, mint az LCD-képernyőn, ami este sokkal kellemesebb, emellett takarékoskodsz a készülék akkumulátorával.

És mi a Retina kijelző? A Retina az Apple márkájú készülékeken megjelenő képernyők tömeges marketing megjelölése. Korábban a magas pixelsűrűség volt a standard, de a mai versenyben az inch-enkénti pixelértékek nem olyan kivételesek, mint évekkel ezelőtt. Az egyetlen döntő jelentőségű a jelölés - az Apple különbséget tesz Liquid Retina és a Super Retina kijelzők között. Míg a Liquid Retina kijelzők LCD, a Super Retina kijelzők OLED technológiát használnak.

Hogy működik az E-Ink kijelző?

Az LCD-kkel ellentétben az E-Ink kijelzők nem a fénykibocsátáson alapulnak. Ezért javíthatod a kijelző láthatóságát, ha rávilágítasz. De hogyan működik?

Az E-Ink kijelzőn két elektródot találunk, és közöttük egy pigmentgolyókkal ellátott mikrokapszulát, amely nagyon hasonlít a hagyományos tintához. A golyók színe fehér és fekete, mindegyik szín eltérő töltéssel rendelkezik. Ha a kijelző alatt található elektróda negatív töltéssel jár, akkor a fekete (szintén negatív töltésű) golyók a kijelző alatt található átlátszó elektróda felé mutatnak. Ez a kijelzőn fekete színű lesz.

Ha a kijelzőn fehér színt kell megjeleníteni, akkor az alsó elektródnak pozitív töltéssel kell rendelkeznie, hogy vonzza a fekete golyókat, és fehér golyókat küldjön az átlátszó elektródra - ott, ahol a kijelzőn a felhasználó látja őket. Ilyen módon az E-Ink kijelző nemcsak fehér és fekete, hanem szürkeárnyalatos képeket is képes megjeleníteni.

Ár: takarékoskodni vagy többet fizetni?

Függetlenül attól, hogy e-olvasókról vagy tabletekről van szó, természetesen minden eszköztípus esetében fontos, hogy melyik modellt választod. A legolcsóbb vásárlás csak akkor javasolható, ha nincsenek túl magas elvárásaid. Az olcsó tabletektől általában kis teljesítményt és ezért alacsony rendszer-, alkalmazás- és játékfolyamot várnak el, de rosszabb minőségű megjelenítést, nem túl jó színvonalú feldolgozást és viszonylag korlátozott csatlakoztathatóságot is.

Tablet vagy E-könyv olvasó?
Az olcsó tablet gyermekek számára ugyan megfelelő, de a minőségi felhasználói élményért többet kell fizetni.

Az olcsó e-olvasók sokkal jobb színvonalú élményt nyújtanak, mint az olcsó tabletek. A drágább modellekhez képest általában kevesebb memóriával, rövidebb töltöttségi idővel, vagy kisebb, alacsonyabb felbontású kijelzővel rendelkeznek. És éppen a kijelző a fő oka annak, hogy érdemes egy drágább e-olvasót beszerezni. A szöveget sokkal könnyebben lehet olvasni nagyobb vagy élesebb képű kijelzőn. A drágább modellek kijelzői általában érintésérzékenyek, és vannak olyan e-olvasók is, amelyekben elektronikus tollal jegyzeteket készíthetsz - egy eszköz nemcsak az összes könyvet helyettesíti, hanem az összes munkafüzetet is.

Az e-könyv olvasók általában olcsóbbak, mint a táblagépek. És bár egy olcsó e-olvasó vásárlása nem olyan rossz ötlet, kifizetődőbb, ha egy tabletbe fektetsz be. Megtakaríthatod a várakozást egy nem  folyamatos rendszerre, és a játékokon kívül a tabletet használhatod a laptop helyettesítésére is.

Méretek: melyik eszköz jobb utazáshoz?

A végső döntéshez vissza kell térni a fentebb tárgyalt kérdésekhez. Az új eszközre csak olvasáshoz lesz szükséged, illetve munkához, videók megtekintéséhez, játékhoz vagy az internet böngészéséhez is? Gyakran olvasol szöveget LED-es kijelzőn, például egy laptopon, vagy szeretnél egy E-Ink képernyőt, amely hasonló a papírhoz? Szeretnél készüléket kettő-négy ezer koronáért, vagy fizetnél tíz, tizenöt vagy húsz ezret is? És milyen gyakran fogsz olvasni az új eszközödön? Időnként, vagy akár napi több órán keresztül? Szükséged van-e a lehető legkönnyebb súlyú eszközre?

Tablet vagy E-könyv olvasó?
Az e-olvasó könnyebben hordozható, mint a tablet, bár a különbségek gyakran csekélyek.

Ha főleg olvasáshoz szeretnél új eszközt, akkor elégedett leszel az E-Ink olvasóval, amely könnyebb, olcsóbb és erre a célra használhatóbb, mint egy tablet. A tableten különféle alkalmazásokat futtathatsz és telepíthetsz, játékot játszhatsz, dokumentumokat készíthetsz és videókat nézhetsz, de ha minőségi felhasználói élményt szeretnél, akkor többet kell fizetned a tabletért. Valójában a tablet és az e-olvasó nagyon különbözőek: az e-könyv olvasó különösen szenvedélyes olvasók számára alkalmas, a tabletet pedig mindenki használja.

Tehát mit válasszunk? Tabletet vagy e-book olvasót? (összegzés)

A végső döntéshez vissza kell térni a fentebb tárgyalt kérdésekhez. Csak olvasáshoz lesz szükséged az új eszközre, illetve munkához, videók megtekintéséhez, játékhoz vagy az internet böngészéséhez is? Gyakran  olvasol szöveget LED-es kijelzőn, például laptopon, vagy szeretnél egy E-Ink képernyőt, amely hasonló a papírhoz? Szeretnél készüléket kettő-négy ezer koronáért, vagy fizetnél érte tíz, tizenöt vagy húsz ezret? És milyen gyakran fogsz olvasni az új eszközön? Időnként, vagy akár napi több órán keresztül? Szükséged van-e a lehető legkönnyebb súlyú eszközre?

Tablet vagy E-könyv olvasó?
A döntés attól függ, hogy mennyit akarsz fizetni, milyen sokat olvasol, és hogy szükséged van-e a tablet összes funkciójára.

Ha főleg olvasáshoz szeretnél új eszközt, akkor elégedett leszel az E-Ink olvasóval, amely könnyebb, olcsóbb és erre a célra használhatóbb, mint egy tablet. A tableten különféle alkalmazásokat futtathatsz és telepíthetsz, játékot játszhatsz, dokumentumokat készíthetsz és videókat nézhetsz, de ha minőségi felhasználói élményt szeretnél, akkor többet kell fizetned a tabletért. Valójában a tablet és az e-olvasó nagyon különbözőek: az e-könyv olvasó különösen szenvedélyes olvasók számára alkalmas, a tabletet pedig mindenki használja.

Az elektronikus könyvek ölvasóinak előnyei és hátrányai

 • A kijelző a fényben ugyanúgy viselkedik, mint a papírlap
 • Kis tömeg
 • Általában a hangoskönyvet is le tudja játszani
 • Méltányos ár
 • Csak szövegek olvasására alkalmas
 • Nem tud lejátszani videókat
 • A kijelző fekete-fehér
 • Nem teszi lehetővé alkalmazások telepítését

A tabletek előnyei és hátrányai

 • Színes kijelző
 • Szinte korlátlan használati lehetőségek
 • Le tud játszani szinte mindent (videót, zenét, podcastokat stb.)
 • Alkamazások telepítésének lehetősége (navigáció, időjárás, fényképezés)
 • A szövegolvasás az LCD (OLED) kijelzőn nem olyan kellemes
 • Általában nagyobb tömeg
 • A minőségi tablet sokkal többe kerül, mint a minőségi e-olvasó
 • A kijelző napon nehezen olvasható
i Az AlzaMagazinban vannak a számodra további cikkeink:

Az aktív olvasók számára az elektronikus olvasók az egyértelmű választás, elsősorban az E-Ink kijelzőnek köszönhetően. Ha nemcsak olvasni, hanem más dolgokat is akarsz rajta elvégezni, akkor előnyösebb a tablet vásárlása, de meg kell fontolniod, hogy gondolsz-e a LED kijelzőről történő olvasás nehézségeire. Ugyanakkor mindig mindig lehetőséged van mindkét eszköz megvásárlására.

4,7 29×
Kobo Libra 2 Black
Ebook olvasó - 7" érintős háttérvilágítású E Ink kijelző, Full HD 1680 × 1264 felbontás, 32 GB belső memória, WiFi és Bluetooth csatlakozás, memóriakártya nélkül, USB-C csatlakozó
82 990 Ft
Szállításra kész > 5 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: KOBOb13
4,7 29×
Kobo Libra 2 White
Ebook olvasó - 7" érintős háttérvilágítású E Ink kijelző, Full HD 1680 × 1264 felbontás, 32 GB belső memória, WiFi és Bluetooth csatlakozás, memóriakártya nélkül, USB-C csatlakozó
82 990 Ft
Szállításra kész > 5 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: KOBOb14
Nyomtatás
P-DC1-WEB10
28 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérő
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket
Az Ön adatainak védelme fontos számunkra Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.
További információ Kevesebb információ