Magyarország csodái – Fedezd fel hazánk kincseit

Catalogue

Article

Frissítve

Voltak idők, amikor egy exotikus utazás vagy tengerparti nyaralás gondolata legtöbbünk számára csak vágyálom lehetett. A rendszerváltás után viszont megnyíltak a határok, mi pedig határtalan hévvel vetettük magunkat az új kalandba: nekiláttunk felfedezni Európa és a világ látnivalóit, megízlelni nyelvünknek szoktatlan ízeit, kiélvezni varázslatos illatait. Az önfeledt tobzódásban és mámoros tolakodásban sokan el is feledkeztünk kicsiny hazánk szépségeiről és gyakran rejtett kincseiről. Most viszont új szelek fújnak: ki a körülmények kényszerítő hatására, ki óvatosságból, de egyre többen kezdünk felocsúdni, s ráébredni, hogy a csoda, a szépség, az izgalmas nyaralás vagy feltöltő pihenés ígérete gyakran az orrunk előtt bújik meg, vagy legalábbis hazánk határain belül. Nem kell órákat töltened reptereken és repülőkön, nem kell napokat és éjszakákat a volán mögött szenvedned, hazánk csodái maximum néhány órás autóút vagy vonatozás árán a lábaid előtt hevernek.

De merre indulj, mit vegyél célba? Ebben szeretnénk néhány tippet adni. Járjuk körbe Magyarországot az óramutató járása szerint, vegyük sorra a főbb régiókat, és nézzük meg, milyen főbb látnivalókat és kalandokat kínál mindegyik.

Za památkami: Co se vyplatí mít s sebou?

Pocket knife Victorinox Spartan

When you hear the words Swiss Army Knife, chances are you think of the legendary Officer's knife. And that legend continues with the Spartan...

More
9,190 Ft
Spokey San Remo Naval Blue
Thermal design in modern design from one of the top quality Spokey camping equipment manufacturers. Enjoy your cold drink on the beach, in the meadow wherever you want.
More
6,400 Ft
Spokey Picnic Flannel

Enjoy the warm summer weather to the fullest and go on a picnic with your family and friends. The three-layer Spokey...

More
7,990 Ft
TRULY PAMIR, 3-Part, Pair, Orange

The Truly Pamir Trekking Poles will turn hiking from a problematic slog into an unforgettable experience. The will support your body on both steep terrains and on straight paved roads...

More
8,890 Ft
Cattara ARMY 30l
The Cattara ARMY 30l is a backpack designed for outdoor expeditions and excursions. It is fitted with a Molle system, adjustable straps, waist belt and chest strap for maximum comfort.
More
10,990 Ft
Calter Kohala black

Hiking allows you to not only experience natural beauties but also do something positive for your health. These black trekking poles will...

More
5,790 Ft
MIKOV Fish Knife

Historically, the best-selling knife in Czechoslovakia's history is back, and at a fantastic price.This is a perfect first knife every boy or...

More
5,190 Ft

Magyarország csodái – Fedezd fel hazánk kincseit

  1. Északkelet-Magyarország: Hegyek, erdők, tavak, hangulatos városok és várak
  2. Észak-Alföld: Tisza-tó, Hortobágy, és gyógyfürdők
  3. Dél-Alföld: Nemzeti parkok, gyógyvizek és pusztai romantika
  4. Dél-Dunántúl: Hangulatos városok, gazdag történelem, és Dél-Pannónia borvidékei
  5. Nyugat-Dunántúl: Kastélyok, templomok és érintetlen természet
  6. Közép-Dunántúl: Bakony, Velencei-tó és történelmi emlékek
  7. Balaton és környéke: Siófok, Tihany, Hévíz
  8. Budapest és környéke

Északkelet-Magyarország: Hegyek, erdők, tavak, hangulatos városok és várak

Magyarország nem éppen magashegyeiről híres, de mégsem szűkölködik választékban az, aki hegyek varázsára, erdők hűvösére, csörgedező patakok bugyborékolására és izgalmas kalandokra vágyik. Az Északi-középhegységben bejárhatod a Bükk és a Mátra árnyas ösvényeit, megcsodálhatod a kilátást hazánk legmagasabb pontjáról, a Kékes csúcsról, vagy éppen tündérmesékbe illő formázatok közt kóborolhatsz az Aggteleki Cseppkőbarlang hűsítő mélyén.

Lillafüred – Tulajdonképpen Miskolc része, de a Bükk hegyeinek ölelésében nyugvó csodás szépségű Lillafüred láttán a gyanútlan utazó azt hiheti, hogy A Gyűrűk Urából ismert Középfölde világába tévedt.

Forrás: booking.com

Ha korábbi évszázadok ódon hangulatát keresed, akkor érdemes célbe venned a Füzéri vár hegytetőn trónoló impozáns tömbjét, vagy meghódíthatod a magyar történelem és irodalom lapjain kivételes helyet elfoglaló Egri Vár falait. A vár mellett Eger városa is sokat tartogat a látogató számára, éppúgy mint Sárospatak történelmi utcái és vára. Nem érdemes kihagyni persze a régió egyik központját, Miskolcot sem, ahol forró napokon a méltán híres Miskolctapolca Barlangfürdő kínál menedéket és önfeledt szórakozást a hűsölni és pancsolni vágyóknak.

Észak-Alföld: Tisza-tó, Hortobágy, és gyógyfürdők

Ha magad mögött hagyod az Északi-középhegység erdeinek hűvösét és délre veszed az utad, teljesen más vidéken találod magad. A Tisza-tó 1973-ban jött létre a Kiskörei víztározó tóvá alakításakor, s azóta kiemelt turisztikai célponttá vált. Négy nyíltvízű medencéje nemcsak madárrezervátumot vagy kedvelt horgász és túraterületeket foglal magába, hanem családbarát strandokat, hűsítő vizet és csónakázási lehetőségeket is kínál. Ha másfajta időtöltésre vágysz, akkor a Hortobágyi Nemzeti Parkban olyan hangulatot élhetsz át, amilyet sehol máshol az országban nem találsz. Szikes puszták és mocsarak, sziki tölgyesek, szürkemarha-gulyák, a kilenclyukú híd, Hortobágyi Pásztormúzeum, Mátai ménes, Pusztai Állatpark, vagy a Meggyes Csárdamúzeum – mindezt és még többet ígér egy hortobágyi kirándulás.

A hortobágyi hangulat teljesen egyedi, melyet sehol máshol az országban nem találsz meg

Forrás: csodalatosmagyarorszag.hu

Ha Debreceni városnézésre támad kedved, a város lépten-nyomon érdekességeket és hangulatos zöld tereket kínál, de ezen túl is mindenképp érdemes utadba ejtened Debrecen jelképét, a Református Nagytemplomot, a Debreceni Egyetem környékét, vagy a Nagyerdei Kultúrpark állat- és növénykertjét. A régió szintén híres gyógyfürdőiről, és választékban igazán nincs hiány. Hogy csak néhányat említsünk: a debreceni Aquaticum Fürdő, a Hungarospa Gyógyfürdő Hajdúszoboszlón, a Berekfürdő Termál- és Strandfürdő, Sóstógyógyfürdő – Nyíregyháza, Kisvárdai Várfürdő, a Cserkeszőlői Gyógy- és Strandfürdő.

Dél-Alföld: Nemzeti parkok, gyógyvizek és pusztai romantika

E régió legnagyobb vonzereje a végtelen alföldi táj, a nemzeti parkok háborítatlan természeti kincsei, az alföldi városok történelmi emlékei, és a pusztai tanyák, ahol a látogatók a magyar költészetben és prózában is megörökített legendás pusztai romantikát és a természet közelségét is élvezhetik. A fürdőzésre és a gyógyvizek varázslatos gyógyerejére áhítozók e vidéken is kisebb-nagyobb fürdők bámulatos kavalkádjából válogathatnak: Szeged, a makói Hagymatikum Fürdő, Mórahalom, Csongrád, Szentes, Szarvasi Gyógyfürdő, és persze a Gyulai Várfürdő, amely a gótikus várral együtt Gyula csodálatos városának egyik legfőbb dísze. A város a közkedvelt gyulai kolbász otthona is, és szintén e vidék gyermeke a híres makói vöröshagyma, mely a népi nemesítés ínycsiklandó eredménye, vagy a kalocsai paprika, melynek számos fajtája, mint például a Rózsa, az édesnemes, vagy a csemege, kiemelt szerepet tölt be a magyar gasztronómiában. Ha nem ettél még alföldi gulyást, akkor semmiképpen se hagyd ki, ha itt jársz.

A gyöngyörű, parkosított környezetben álló Gyulai Vár, mellyel szemben a híres Gyulai Várfürdő fogadja vendégeit télen és nyáron

Forrás: gyulavara.hu

Dél-Dunántúl: Hangulatos városok, gazdag történelem, és Dél-Pannónia borvidékei

Ha ezen a vidéken jársz, szinte kötelező útba ejtened a régió székhelyét, Pécs városát. Pécs utcáit járva húsz évszázad történelme elevenedik meg szemeid előtt, a római kortól, az ókeresztény időkön át egészen a török időkig, és persze napjainkig. A magyar történelem egyik leggyászosabb fejezetének állít emléket a Mohácsi Történelmi Emlékhely, de ha kézzelfoghatóbb és monumentálisabb történelmi emlékek vonzanak, akkor érdemes ellátogatnod Szigetvárra, amely várának élére 1561-ben Zrínyi Miklós került, vagy a Siklósi várat, amely az ország egyik legépebben megmaradt várkastélya.

Pécs, a mediterrán hangulatok és a kultúra városa

Forrás: szallas.hu

A természet szépségét és csendjét szintén kiélvezheted e vidéken. A Dél-Dunántúl legnagyobb része dombság, amelyből csak a Mecsek és a Villányi-hegység emelkedik ki. Ha Villány környékén jársz, akkor biztosan megkóstolod a borát, de a régió további három nevezetes borvidéket is magában foglal: a pécsi, szekszárdi és tolnai borvidéket. A borrajongók itt tobzódhatnak a különleges zamatú borok kínálatában. Ha pedig valami igazán rendhagyóra jársz, akkor látogass el Paksra az atomerőműbe, mely a nyilvánosság számára is megtekinthető, s Tájékoztató- és Látogatóközponttal is rendelkezik.

Nyugat-Dunántúl: Kastélyok, templomok és érintetlen természet

Ha az ország nyugati részében kóborolsz, kristálytiszta levegőjű hegyvidéki erdőségek árnyas ösvényei vezetik léptedet, de megcsodálhatod kisvárosok és falvak barokk templomait, utazást tehetsz a múltba a fertődi Esterházy-kastély területén, esetleg megismerkedhetsz Magyarország egyik kiemelkedő történelmi emlékhelyével, a 996-ban alapított Pannonhalmi Bencés Főapátsággal, amely egy mai napig működő Szent-Benedek rendi monostor, s 1996 óta a világ kulturális örökségének része.

A Pannonhalmi Apátság impozáns épületcsoportja.

Forrás: csodalatosmagyarorszag.hu

Közép-Dunántúl: Bakony, Velencei-tó és történelmi emlékek

A régió egyik fő vonzereje a Bakony, mely hazánk többi hegységéhez hasonlóan nem döntöget magassági rekordokat, viszont vadregényes szurdokai és geológiai csodái elállítják a látogató lélegzetét. Cuha-völgy, Cseszneki vár, Gyilkos-tó vagy Ördög-árok – mindezt és még sokkal többet megcsodálhatunk egy bakonyi túrán. Székesfehérvár és Veszprém a régió fő városai, de kevésbé ismert a martonvásári Brunszvik-kastély, mely Beethoven Emlékmúzeumot is rejt, parkjának közepén pedig tó terül el, közepén szigettel. A Veszprémi váron és a Cseszneki váron túl a középkor kedvelői megcsodálhatják a Sümegi várat is, amely egy 270 méter magas hegyen épült, s impozáns formája már messziről üdvözli a látogatót. A Sümegi vár egyike az ország legnagyobb és legépebben fennmaradt erődítményeinek. Ha pedig forró napokon hűsölni szeretnél, irányba veheted a Velencei-tavat, amely Magyarország harmadik legnagyobb természetes tava, s a régió egyik kiemelt fontosságú turisztikai látványossága.

Veszprém, a királynék városa

Forrás: hungarytoday.hu

Balaton és környéke: Siófok, Tihany, Hévíz

A Balaton kétségtelenül Magyarország egyik legnagyobb kincse, s ha erre vezet utad, egészen biztosan felejthetetlen élményekkel térsz haza. A déli part sekélyebb, fürdőzésre alkalmasabb, így népszerűbb és zsúfoltabb is mint az északi part. A déli part legkedveltebb és nemzetközileg is ismert strandja Siófok. Az északi part fő nevezetessége Keszthely és a Festetics-kastélly, valamint a különleges hangulatot árasztó Tihany a Tihanyi Apátság méltán híres templomával. A Balaton nyugati partjaitól csak egy ugrás Hévíz, s a világviszonylatban is egyedülálló természeti érték, a Hévízi-tó, melynek vize vize kalcium- és magnéziumtartalmú, hidrogénkarbonátos, kénes, enyhe radontartalmú gyógyvíz. Maga Hévíz egy csodálatos zöld vidékbe illesztett pezsgő kisváros, hangulatos utcákkal, számtalan üzlettel, éttermekkel és gyönyörű hotelekkel.

A Tihanyi Bencés Apátság kettős tornya védangyalként őrködik a Balaton kéklő vize felett

Forrás: szallas.hu

Budapest és környéke

Mit is lehetne még elmondani Budapestről, amit még nem írtak le ezerszer és ezerféleképpen? Magyarország ékköve, dobogó szíve, politikai, gazdasági és kulturális központja, Európa és a világ egyik legszebb nagyvárosa, mely annyi szépséget, annyi csodát és látnivalót rejt, hogy csak a felsorolása is oldalakat venne igénybe. Még ha rövid is az időd, a legfőbb látványosságokat mindenképp útba kell ejtened: a világörökségi helyszínként is elismert Budai Vár és a Duna-part, a Gellért-hegyről nyíló páratlan pesti panoráma, a Hősök tere, és természetesen az Országház, mely nemcsak Budapest, hanem egész Magyarország egyik legismertebb jelképe. Ha netán már beteltél a főváros látnivalóival, hangulatos utcáival, kávézóival és éttermeivel, Budapest határain túl is érdemes körülnézned, hiszen a Duna mentén további izgalmas kalandok várják az érdeklődőt, mint például Szentendre, mely a Dunakanyar egyik leglátogatottabb helysége, vagy Visegrád, amely pompázatos történelmi emlékekkel és gyönyörű kilátással a környező hegyvidékre és a folyóra kápráztatja el a látogatót. Ha tovább haladsz a Duna mentén, hamarosan eljutsz Esztergom hangulatos városába, mely fölé a híres egyházi jelkép, az Esztergomi Bazilika magasodik. Az Esztergomi Bazilika Magyarország legnagyobb egyházi épülete, s 100 méteres magasságával az ország legmagasabb épülete is egyben. Ugyanakkor Európa egyik legnagyobb bazilikája is, s világviszonylatban is tekintélyes méretű.

Az Esztergomi Bazilika bámulatos látképe a Dunával a háttérben

Forrás: csodalatosmagyarorszag.hu

Habár az idegen tájak és kultúrák, a szokatlan ízek és illatok, a távoli tengerek és óceánok varázsa mindig különös vonzerőt és kivételes kalandokat jelent hazánk fiainak és lányainak, szülőföldünk természeti, történelmi és kulturális gazdagságáról sem szabad megfeledkeznünk. Elő a hátizsákkal, indulj útnak, nyisd fel szemed hazánk kivételes szépségére, és fedezd fel szülőföldünk kincseit. Nem fogsz csalódni.

Tippek a csehországi nyaraláshoz

Szép lehet a nyaralás a tenger mellett, a hegyekben vagy valahol az egzotikumban. De tudod, mi rejlik a kerítés mögött, hogy úgy mondjam, akár a szomszédos régióban, akár a köztársaság másik végén? Sok mindent  fel lehet fedezni, a tartózkodási helyed körüli érdekes látnivalókat nem nehéz megtalálni. Repülj át velünk Csehország 14 régióján. Információkat és javaslatokat adunk a legimpozánsabb vagy legszebb cseh műemlékekről. A dél-csehországi régióból indulunk, és végül Prágába is benézünk. Kezdjünk bele.

Nézzük a látnivalókat

Nézzük a látnivalókat – TARTALOM

  1. Dél-csehországi régió
  2. Vysočina régió
  3. Dél-morvaországi régió
  4. Zlíni régió
  5. Morva-sziléziai régió
  6. Olmützi régió
  7. Pardubice régió
  8. Hradec Králové régió
  9. Libereci régió
  10. Ústí régió
  11. Karlovy Vary régió
  12. Pilseni régió
  13. Közép-csehországi régió
  14. Prága főváros

Dél-csehországi régió

Ha kastélyokkal és kellemes tavakkal teli romantikára vágysz, a dél-csehországi régió lesz a megfelelő  nyaralóhely számodra. Český Krumlov jó kezdet lehet - azok a műemlékek, amelyeket a helyi városi műemlék-rezervátumban találunk, az egész világon híressé váltak. A helyi kastélykomplexum a prágai vár után a második legnagyobb Csehországban, és a kastélykomplexumban megtalálhatod a világ kevés fennmaradt barokk színházainak egyikét is. Ne hagyd ki a belvárost a reneszánsz városházával és a gótikus Szent Vitus templommal. A lépéseid el kell, hogy vezessenek az ún. Latránhoz is, amely a város történelmi része, ahol rengeteg gótikus házat találsz.

Dél-Csehország
Český Krumlov, műemlékek - ez a város a turisták paradicsoma. Forrás: Wikipedia.cz

Milyen dél-csehországi emlékekről beszélhetünk és lehet áttekintésünk, ha legalább néhány várat nem említenénk? Állj meg például a mesebeli Červená Lhota vagy a Hluboká váraknál, ismerd meg Orlíkot vagy Jindřichův Hradecet, ahol szintén híres műemlék-rezervátumok találhatók.

Vysočina régió

A Vysočina régióban három olyan történelmi emlékművet látogathatsz meg, amelyek szerepelnek az UNESCO világörökségi listáján. Ezek Telč városának történelmi magját,  a Zelená hora-n Santini, a híres  építész által épített Szt. Jan Nepomucký zarándoktemplomot, valamint Třebíčben a Szt. Péter Bazilikát  és a zsidó negyedet jelentik.

Vysočina régió
Jihlava. Forrás: Vysocina.eu

Rejtélyes élményeket ígér az utazás a föld alatti Jihlavába vagy  Světlá nad Sázavou-ba. És errefelé is számos gyönyörű várat találsz. Vess egy pillantást például Náměště nad Oslavou-ra vagy Jaroměřice nad Rokytnou-ra. Ezenkívül a Vysočina régió szó szerint tele van szent emlékekkel, több tucat templom, kápolna, de monumentális történelmi székesegyház is található itt.

Dél-morvaországi régió

A dél-morvaországi régió és a műemlékek remekül illenek egymáshoz. De határozottan nem csak Brünn, vagy a Pálava és szőlőültetvények gyönyörű tája az ausztriai határhoz közel. Fontos turisztikai célpont Dolní Věstonice, amely az ország legrégebbi településének dokumentumaival vagy az UNESCO-ban szereplő Lednice-Valtice térséggel vált híressé. A Morvaország déli részén található műemlékek valóban bőségesek. És ami a legfontosabb: gyönyörűek.

Dél-Morvaország
Dél-morvaországi régió, műemlékek - Brünn jó kezdet. Forrás: Wikipedia.com

Utazásod során semmiképpen ne hagyd ki a Brünntől északra fekvő Boskovice-t. Egy helyen található ott egy kastély, egy vár és egy ritkaságnak számító zsidó negyed is. Biztosan érdekes hely a hadtörténet szerelmeseinek az austerlitzi csata színhelye és a helyi kastély. Meglátogathatod Rosice, Blansko vagy Mikulov gyönyörű kastélyait is.

Zlíni régió

A legszebb hely, ahová érdemes elmenni a zlíni régióban, valószínűleg az UNESCO által jegyzett Kroměříž. A kastély mellett megtalálható a népszerű Virágkert is, amely az ország és Közép-Európa egyik legfontosabb kertépítészeti emléke.

Zlíni régió, Kroměříž
Zlíni régió, műemlékek - az egyik legvonzóbb látnivaló a Virágkert Kroměřížben. (Forrás: flickr.com, masinka felhasználó)

Osvětimany-ban és az Uherské Hradiště közelében található Staré Město-ban a gazdag régészeti leleteknek köszönhetően a szlávok és területük legrégebbi történelmének szerelmeseit ismét öröm érheti, mivel itt találjuk Nagy-Morvaország emlékművét. Rožnov pod Radhoštěm városában meglátogathatod a híres szabadtéri múzeumot, ahol a helyi népi építészeti gyűjtemény található. De Zlín város, mint regionális központ a háború előtti jellegzetes Baťa-építészettel szintén megérdemel egy mélyreható túrát.

Morva-sziléziai régió

Ostrava, a Morva-sziléziai régió központja, paradicsoma a műemlékek szerelmeseinek. Különösen ajánljuk a Michal bányát és a  Hlubina bányát a szomszédos Vítkovice Vasmű komplexummal. Északabbra, Lengyelország határa felé, számos emlékmű áll a II. Világháború végén itt lezajlott harcok tiszteletére.

Morva-sziléziai régió
Morva-sziléziai régió, műemlékek - ezeket nemcsak Ostrava kínálja. Forrás: Ostravan.cz.

Számos, kissé eltérő jellegű  zarándokhely található a Morva-sziléziai régióban. A komplexum a Sarlós Boldogasszony barokk templomával és 12 kápolnával Frýdek-Místekben, a zarándok-komplexum a  Fájdalmas Szűzanya és a Szent Kereszt felmagasztalása templommal  Cvilínben található.

Olmützi régió

Már maga Olmütz  sok érdekes turisztikai célpontot kínál, de határozottan ne maradj csak ott, amikor fel akarod fedezni a régiót. Például, Sumperk a boszorkányperek sötét történetét rejti. Ha még inkább felfelé haladnál, a Jeseníkben egy ritka vízi erődöt láthat. És ha már ott vagy, tervezz egy kirándulást a természetbe. Az pedig gyönyörű az országnak ebben a sarkában.

Olmützi régió
Olmützi régió, műemlékek - Olmütz gyönyörű városközpontot kínál. Forrás: Kudyznudy.cz

A kastélyok szerelmeseit a monumentális Helfštýn és a számos meséből és filmből híres Bouzov fogja elvarázsolni. Csak néhány kilométerre tőle vásárolhatsz egy kellemes illatú ajándéktárgyat: Lošticében készül a híres olmützi kvargli, és találsz egy múzeumot is, ahol megismerheted ennek a népszerű csemegének a történetét.

Pardubice régió

A Pardubice régió a reneszánszhoz és az arisztokrata Pernštejn családhoz kapcsolódó emlékművek egész sorát kínálja. A reneszánsz műemlékek megtalálhatók Moravská Třebová-ban, Litomyšl kastélyában és városközpontjában - ahol Josef Váchal író interaktív múzeumát is megtalálod - és végül gyönyörködhetsz  a Pardubice-i kastélyban.

Pardubice régió
Pardubice régió, műemlékek: kövesd az arisztokrata Pernštejn család nyomdokait. Forrás: Wikipedia.cz.

Nemcsak a gyerekeket szórakoztatja a chrudimi bábmúzeum, és tőle csak néhány kilométerre található a Veselý kopec természetben található múzeum, ahol sok érdekeset megtudhatsz a népi építészetről és szokásokról. A közeli Železné hory hegység szokatlan geológiai képződmény, ahol végig lehet sétálni az őskori tenger maradványain. És ha a régió másik oldalára mész, akkor az Orlické hory hegységbe kerülsz, ahol számos katonai erőd található a II. Világháború idejéből.

Hradec Králové régió

A Hradec Králové régió történelmi és modern emlékekkel rendelkezik. Az építészet szerelmeseit minden bizonnyal izgalomba fogja hozni Hradec Králové központja, amelyet a híres Josef Gočár építész tervezett. A közelben sok kastély található: Náchod, Opočno, Ratibořice, Karlova Koruna, Dětenice, Doubleby nad Orlicí, Častolovice - ezek mindegyikében megdobban a kastélyok szerelmeseinek szíve.

Hradec Králové régió
Hradec Králové régió, műemlékek - sok olyan helyet találsz, ahová híres írók jártak. Forrás: Wikipedia.cz

Ratibořice az a hely, amely Božena Němcová író életéhez kapcsolódik, másrészt lehet Alois Jirásek nyomában Hronovba menni, kicsit távolabb pedig megtalálható Malé Svatoňovice, Karel és Josef Čapek szülőhelye. Ami a természetet illeti, próbáld ki az Adršpach-Teplice sziklákat, és ne felejtsd ki Csehország legmagasabb pontját, a Sněžka-hegyet.

Libereci régió

Kezdd el felfedezni a libereci régiót Liberecben, például a Ještěden, amelynek tetején egy építészetileg egyedülálló szálloda és adótorony áll. Az egész család jól fog szórakozni  a Babylon vagy az iQlandia szórakoztató központokban.

Libereci régió
Liberec régió, műemlékek - határozottan nem csak a Ještěd. Wikipedia.cz

És akkor teljesen belemerülhetsz a Cseh Paradicsom felfedezésébe, amely ideális kerékpáros kirándulásokhoz. Itt feltétlenül tervezd be a látogatásaidat olyan kastélyokban, mint Trosky vagy Kost, és ne hagyd ki a gyönyörű Sychrov-i kastélyt sem.

Ústi régió

Az Ústí nad Labem régióban azok, akik szeretik a várakat és a kastélyokat, találnak kedvükre valót. A monumentális Hasištejn, Střekov, Rýzmburk vagy Házmburk várak, és a Duchcov, Velké Březno, Roudnice nad Labem kastélyok. Ezek mind az Ústí régió műemlékei. Brlohban a Verner vízimalom vagy a Růžodolban található Julius II mélységi bánya a műemlékek kedvelőinek szól.

Ústi régió
Ústi régió, műemlékek - meglepően sok rejtőzik itt belőlük. Forrás: Wikipedia.cz

Határozottan ne hagyj ki olyan városokat, mint Most, Děčín vagy Ústí nad Labem. Noha nincsenek nagyon fontos történelmi emlékeik, megvan náluk az egyedülálló genius loci.

Karlovy Vary régió

A Cseh Köztársaság legkisebb régiója elsősorban gyógyfürdőiről híres, ennek vannak alárendelve Karlovy Vary és Mariánské Lázně városi területei is. Több mérföldnyi kellemes sétát kínálnak a házak és villák körül, ahol számos fontos személyiség töltötte fürdőző idejét. Karlovy Vary környékén számos, a tájban szétszórt kilátóból nyílik csodálatos kilátás.

Karlovy Vary régió
Karlovy Vary régió, műemlékek - igazán élvezni fogod Karlovy Vary-ban a nyaralást. Forrás: Wikipedia.cz

A modern történelem sötétebb zugainak szerelmeseit a jáchymovi Svornost bánya vagy a Sokolov melletti Jeroným bánya fogja érdekelni. És ha nem tudod elképzelni az egyes régiók felfedezését várak és kastélyok nélkül, természetesen itt is találsz néhányat. Látogass el például Kynžvartba, Hartenburgba vagy a Vildštejnbe.

Pilseni régió

Magában Pilsenben érdekelhet a Nagy Zsinagóga és a déli külvárosban található, építészetileg szokatlan 948-as számú lakóház. A pilseni régióban való utazás során ne hagyd ki a Rabí-i erődöt vagy az elsüllyedt Kladruby kastélyt, amely az erdő fogságába került. Mindkettő biztosan inspiráló lesz számodra. Feltétlenül látogasd meg az egyedülálló Švihov vízi várat.

Pilseni régió
Pilsen régió, műemlékek. Itt is találunk történelemmel zsúfolt helyeket. Forrás: CzechInvest.cz

Közép-csehországi régió

Ha kedveled azokat a varázslatos helyeket, amelyeken a cseh történelem sok eseménye zajlott, a Közép-csehországi régióban vannak olyan látnivalók, amelyeket élvezni fogsz. Próbáld meglátogatni a Říp-hegyet, a Křivoklát kastélyt, a titokzatos Sázava-i kolostort, a varázslatos Konopiště-t és a híres cseh várkastélyt, Karlštejnt.

Közép-csehországi régió
Közép-Csehország, műemlékek. Gazdagságuk itt mérhetetlen. Pl. Karlštejn. Forrás: Wikipedia.cz

Kicsit más jellegű, inkább a modern építészet kedvelői számára lehet érdekes például egy szokatlan krematórium Nymburkban vagy egy csodálatos vízierőmű Poděbrady-ban. Egyértelműen vonzza a technika minden kedvelőjét, akik a Mladá Boleslav-i Škoda Múzeumot is élvezni fogják.

Prága főváros

A prágai kulturális emlékek és turisztikai látványosságok kétségtelenül külön cikket érdemelnének. Mindenképpen kezdd a város történelmi központjával, járd be a prágai várat keresztül-kasul, a Szent Vitus székesegyházat és Aranyművesek utcáját, élvezze a Kis Oldal városrész egyedi hangulatát. Kelj át a folyón és irány az Óváros tér felé a Károly-híd, amely Prága egyik leghíresebb műemléke.

Prága
Prága. Forrás: Pixabay.org

Ha több időd van, elmélyülhetsz Prága titkaiban. Vess egy pillantást a Nemzeti Színházra, szánj időt a Nemzeti Múzeumra. A régi zsidó város egyedülálló hangulattal rendelkezik, sétálj a Vencel tér környékén, ahol késő éjszakáig nagy élet van, így nem ronthatsz el semmit.

i Ez is érdekelhet

Csodálatosan élvezheted a Csehországban töltött nyaralásodat. Csak nézd végig azokat  a műemlékeket, amelyeket futólag említettünk ebben a cikkben. Sok olyan hely van, amelyek el vannak rejtve bennünk és érdemes megnézni őket. Keresd meg azt, ami neked való.

4,730 Ft
Currently Unavailable
Order Code: FKP0262103
Print
P-DC1-WEB20
30 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 million megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérõ
Több infó
We will call you and advise you professionally
+420 225 340 120
Order inquiry
Question about the product
Please enter your telephone:
Call me
We care about your privacy Alza.cz a. s., Company identification number 27082440, uses cookies to ensure the functionality of the website and with your consent also to personalisage the content of our website. By clicking on the “I understand“ button, you agree to the use of cookies and the transfer of data regarding the behavior on the website for displaying targeted advertising on social networks and advertising networks on other websites.
More information Less info