A vásárlás jövője BabyWeeks

Dolby Atmos - A jövő hangzása, immár nemcsak a mozikban

Termékkatalógus

Cikk

frissítve

A térhatású hangzású Dolby Atmos formátumról gyakran beszélnek úgy, mint a filmek hangzásvilágának forradalmasítójáról. Miután győztes hadjárattal világszerte bevette a mozik egész sorát, lassan, de biztosan egyre nagyobb lesz a részesedése a házimozik piacán is. Az átállás erre a legmodernebb technológiára amit a házimozi kínálhat, nagyon egyszerű, az úgynevezett sounbaroknak köszönhetően. Ebben a cikkben vetünk egy közelebbi pillantást arra, hogy mi is az a Dolby Atmos, hogyan működik, és mit kell tenned, ha el akarod helyezni a nappalidban.

Dolby Atmos

Mi az a Dolby Atmos?

Dolby Atmos egy 3D hang objektum technológia a surround hangzás reprodukálására. Az eddiginél sokkal természetesebb és valóságosabb hangteret biztosít. Ezt azzal éri el, hogy több hangcsatornát használ, amelyen keresztül a hang közvetítődik (beleértve a mennyezeti hangszórókat, ami biztosítja az eddig ismeretlen magasságérzékelést), és azzal, ahogyan a hangot keverik a stúdióban. A több csatorna lehetővé teszi a hang több diszkrét összetevőre való képzeletbeli elosztását. Egy csatorna tartalmazhatja például a fegyverropogást, a másik a fegyverek mechanikus hangját - korábban ez egy pontból hangzott, de a valóságban logikus, hogy nem egy pontból hallatszik. A Dolby Atmos segítségével az egyes hangok elhelyezése a térben sokkal pontosabb.

A Dolby Atmos egy adatfolyam

A technológiai fejlődés és a Dolby Atmos előnye is abban rejlik, hogy az audio jel egyetlen adatfolyamban érkezik, nincs előre szétosztva külön csatornákra, amelyeknek meg kell felelnie a hangrendszernek. Egy példa lehet az ilyen hibás egyeztetésre az öt csatornás hang hagyományos sztereó hangszórókon való reprodukciója. Ezekben az esetekben a hang nem olyan minőségű, mint amilyennek lennie kellene. Hiányzik belőle néhány a hangmérnökök által a térbe helyezett összetevő, amit például fixen a hátsó hangszórókra kevertek.

A Dolby Atmos nem használ előre meghatározott hangelrendezést. Ez egyetlen adatfolyam, amit a Dolby Atmos technológia esetében csak majd a dekóder oszt el a konkrét konfigurációnak és térnek megfelelően. A hangzás így sokkal realisztikusabb érzetet kelt, miközben jobban alkalmazkodik az otthonodban található hangsugárzókhoz. Az eredmény a jobb hangzás, hogy a néző sokkal jobban el tudjon mélyülni a filmben és annak hangulatában.

i A Dolby Atmos 2012-től létezik
Dolby Atmos technológiát 2012-ben mutatta be a Dolby Laboratories és ennek az érdekessége, hogy nézők először a Pixar filmstúdió - Merida, a bátor című rejzfilmjének vetítésén hallhatták. A technológia azonban megtalálta a helyét a filmek szinkronizálásán kívül is. A piacon már kaphatóak ebben a formátumban forgatott zenei albumok is.

A ma már szabványos 5.1 vagy 7.1 hangszóró konfigurációkhoz a Dolby Atmos hozzátesz még pár kisebb „légköri” hangszórót is, amelyek gyakorlatilag bárhol lehetnek - a mennyezeten, a képernyő mögött, különböző magasságban körben a szobában. A Dolby cég szerint a hangot Atmos formátumban akár hatvannégy különböző sávban is lehet továbbítani. Minden hangszóróból teljesen más hang érkezhet, mint a szomszédjából. Ez teszi lehetővé, hogy valóban élethű hangot hozzon létre, ami teljesen magával ragadja a nézőt.

Dolby Atmos Demo Room

A hangot a Dolby Atmos rendszerben objektumként kezelik

Fentebb már használtuk a Dolby Atmos megjelölésére az „objektum technológia” kifejezést. Mit is jelent az objektum melléknév? Alapvetően ilyen objektumnak számít minden olyan része az audio keverésnek, amely nincs konkrét helyhez kötve, ahol a hang hallható. Általában „fixen” csak a zenét és a párbeszédeket helyezik el. Ez adja meg a hangkeverés alapját és azok elhelyezése fontos tájékozódási pontként szolgál. Minden más - az eső hangja, a nagyvárosi utca zaja vagy a harsogó hullámverés - a már említett hangobjektummá válik, amelynek a helyzetét nem a hangszóró elhelyezése határozza meg, hanem az ún. metaadat. Ezek a strukturált adatok hordozzák az információt az elsődleges adatokról. A legegyszerűbb példa a katalógustétel a könyvtárban: A könyv az elsődleges adatok alapján van betéve a katalógusba a kártyán pedig a strukturált adatok találhatóak, mint például a cím, szerző, műfaj, ISBN, vagy a polcon való elhelyezkedés.

i Honnan ered a Dolby név?
A Dolby Laboratories-t 1965-ben alapította Ray Dolby. Ez jelenleg a világ egyik vezető cége a hangzás és a technológia területén. A cég logójával gyakorlatilag az összes moziban találkozhatsz. Érdekesség, hogy a cég nem gyárt konkrét eszközöket, csak engedélyt ad technológiája használatára.

A metaadatok alapján a rendszer kiszámítja az audio objektum helyzetét a térben, attól függően, hogy milyen az adott hangszórórendszer, amelyen a hang hallható. Nem számít, hogy milyen nagy termet kívánsz kihangosítani vagy hány hangszórót fogsz használni. A hangobjektum mindig pontosan ugyanazon a helyen lesz, ahova a hangmérnök eltervezte. Ez azt jelenti, hogy ha azt kell megadni, hogy egy helikopter repül át a nézők feje fölött balról jobbra, akkor ezeket a az információkat kell a metaadatokban megadni. Nincs szükség minden csatorna külön programozásra, hogy elérje a kívánt hanghatást. A metaadatokban található információ a meghatározott algoritmus alapján magától megfelelő helyre kerül.

Milyen a Dolby Atmos hangzása és mi a különbség az előző technológiákhoz képest?

A Dolby Atmos a hallgatót a cselekmény középpontjába helyezi. A hang ellentétben a korábbi technológiákkal nem kapcsolható össze szorosan egy adott iránnyal (a rendszer az ilyen egyedi hanghullámokból kelti a tér illúzióját), hanem mozoghat a háromdimenziós térben. A Dolby Atmos, hogy reprodukálja a valós harmadik dimenziót, a magasságot is hozzáteszi az érzethez. A korábbi technológiák a hang terjedését csak a síkban voltak képesek elhelyezni, hozzátéve a harmadik dimenziót sokkal pontosabb lehet a hang elosztása a térben, és így a hallgató realisztikusabb hangzást hall.

Ami a hangzás tényleges minőségét illeti a Dolby Atmos részletesen tagolt teret teremt, széles dinamikával. Képes létrehozni suttogó párbeszédet és a robbanásokkal teli akciójeleneteket is. Mindezt anélkül, hogy elveszítenéd a tájékozódást az egyes hangok között, mivel a csatornák nem olvadnak össze.

A Dolby Atmos otthoni környezetben

Hogy otthon is teljes mértékben élvezhesd a Dolby Atmos lehetőségeit, nem kell több tucat új kis hangszórót és kilométernyi összekötő kábelt telepítened. Általában elég az 5.1 vagy a 7.1 konfiguráció, kiegészítve két vagy négy mennyezeti hangszóróval, hogy a harmadik dimenzió érzete is jelen lehessen. Egy másik lehetőség az, hogy a meglévő hangszórók helyett helyezünk el több kis hangszórót. Szintén fontos a kompatibilis erősítő használata.

Dolby Atmos hangszórók helyzete

Érdekes lehet az egyre népszerűbb soundbarok használata is. Ezek közül már sok típus a Dolby Atmos rendszert figyelembe véve lett kifejlesztve, és ezért egy halom munkától tud megkímélni téged. Ha azt tervezed, hogy frissíted a hangrendszeredet a Dolby Atmos-ra, egy modern Soundbar kétségtelenül elegáns megoldás lehet.

Sony STR-DH790
AV-rádióerősítő - 7.2, teljesítmény 145 W/csatorna, minimális impedancia 6 Ohm, 5 × hangszóró kimenet, 2 × aktív mélynyomó kimenet, HDMI 4 × bemenet és 1 × kimenet, RCA/Cinch 4 × bemenet és 4 × kimenet, 1 × optikai bemenet, 1 × antenna bemenet, 1 × koaxiális audió bemenet, 1 × fejhallgató kimenet, Bluetooth, Dolby Atmos, DTS: X és DTS-HD Master Audio támogatás, FM Tuner és RDS , okoseszközzel történő vezérlés távirányítás

181 790 Ft áfa nélkül 143 140 Ft
Kosárba
Beszállítás alatt > 5 db
Várható 2021. 07. 02.
Termékkód: GS487g
0
Nyomtatás
Alza fiókom Bejelentkezés Hogyan vásárolj Rólunk
Szállítás ide:
P-DC1-WEB20
27 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérő
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket
Az Ön adatainak védelme fontos számunkra Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és az Ön beleegyezésével weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadja a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési hálózatokon.
További információ Kevesebb információ