Válaszd ki azt az elemet az oldalon, amelyet a hiba érint
Obrovský výprodej

Milyen DVD lejátszót vegyünk a kocsiba?

Termékkatalógus

A DVD filmek nézése az autóban még mindig kedves elfoglaltsága a gyerekeknek és a felnőtt utasoknak is. Milyen típusú autós DVD lejátszók vannak, és mik a gyakorlati különbségek köztük? Melyik változatot érdemes az adott helyzetben választanom és mennyibe fog kerülni? Mindezen kérdésekre választ adunk ebben a cikkben. 

DVD do auta

Hogyan működik az autóban használható hordozható DVD lejátszó?

Az egyik lehetőséget, amelynek segítségével menetközben filmeket nézhetünk az autóban, az autós DVD és multimédia lejátszók kínálják. Ezeket két kategóriára osztjuk, hagyományos DVD lejátszókra, amelyeket magaddal vihetsz repülőre is vagy vonatra, valamint speciális autós DVD lejátszókra, amelyeket az autóban kell felszerelni. 

A megjelenítési technológia ezeknél a készülékeknél kizárólag LCD kijelző.

A hordozható DVD lejátszók csukott állapotban pont úgy néznek ki, mint a hagyományos, kisebb laptopok. Miután felnyitottad, azonnal látni fogod viszont a különbségeket, a billentyűk helyén a DVD lejátszó fedelét látod majd, és egy alapfunkciókat kínáló, pici kezelőpanelt. A monitor viszont – a laptopokéval ellentétben – bármelyik irányba elforgatható. 

Amennyiben a DVD lejátszót autóban szeretné használni az utas, tarthatja az ölében, ami viszont nem optimális megoldás.

Sokkal jobb ötlet a DVD lejátszót az autó műszerfalára rögzíteni, hogy az anyósülésen ülő utas nézhesse, vagy felerősíteni a lejátszót az egyik hátsó ülés elé az elülső ülés fejtámlájára vagy a hátsó ülések közti résbe. 

Přenosný DVD přehrávač

Ennél a hordozható DVD lejátszónál a monitor hátsó részét be lehet akasztani egy speciális tartóba a fejtámlán, a készülék alsó része szabadon elérhető marad, beleértve a mechanikát és a kezelőgombokat. Ennél a modellnél, amely DVB-T tunerrel is fel van szerelve, antennát is láthatsz. 

A készüléket általában teljesen nyitott állapotban lehet ráerősíteni a tartóra, így egy lógó notebook benyomását kelti majd. A kezelőpanel így könnyen elérhető lesz, ráadásul távirányítóval is irányíthatjuk a készüléket, amely a gépek nagy részénél hozzá tartozik a felszereltséghez. 

Autós hordozható DVD lejátszó választása során mindenképp utána kell járni, hogy a választott modell rendelkezik-e tartóval, hogy ne mondjuk egy családi horvátországi út előestéjén ébredj rá, hogy nem adnak hozzá, hiszen ez nyilván azt jelentené, hogy az utolsó pillanatban rohanhatnál szerezni egyet. 

Speciális, két kijelzős autós DVD lejátszók

A hagyományos úti lejátszókkal szemben a speciális, autóba való lejátszók kicsit máshogy néznek ki: inkább tabletre emlékeztetnek külső megjelenésükben, de a legnagyobb különbség az, hogy két kijelzőt csomagolnak hozzájuk. 

Az ok egyszerű, így rögtön két fejtámlára rögzítheted majd őket, ami nagyon is jól jön, ha tudod, hogy a hátsó ülésen rendszeresen utaztatsz majd két vagy több utast, mondjuk gyerekeket.

Ez a készüléktípus, amelyet néha fejtámlára rögzíthető DVD lejátszónak is hívunk, leszedhető, és bármikor haza tudjuk vinni (ha éjjel az utcán parkolsz, mindenképp érdemes, hogy megelőzd, hogy feltörjék az autód miatta). 

DVD přehrávač do auta

Így néz ki egy kétkijelzős autós DVD lejátszó, ha kibontás után rögzíted az ülések fejtámlájára. Hogy tetszik az autós DVD lejátszó ilyen felhasználási módja?

Létezik még egy autós DVD lejátszó: fejtámláról van szó, amelybe be van építve a DVD lejátszó. Ennek a DVD lejátszó-fajtának az egyszerű telepítés az előnye – elég kicserélni erre a speciális fejtámlára az eddigit, és már kész is van – nincs szükség semmilyen tartókra.

Ráadásul, az ilyen DVD lejátszó teljes mértékben be van süllyesztve a fejtámlába, úgyhogy – a fenti két típussal ellentétben – egyáltalán nem lóg ki a térbe.

A két kijelzős autós DVD lejátszó összehasonlítása

Ami a technikai paramétereket illeti, a fejtámlára rögzíthető DVD lejátszók elmaradnak a hordozható úti lejátszóktól. Míg a hordozható lejátszók kijelzőjének felbontása általában 800×480 vagy 1024×600 pixel, a háttámlára való készülékek általában 800×480 felbontással rendelkeznek, sőt, vannak olyan modellek, amelyek csak 480×234 pixellel. 

Arra való tekintettel, hogy az autó ülésének fejtámlájára rögzített lejátszót nagyobb távolságból fogja az utas nézni, mint egy ölben tartottat, a kisebb felbontásnak nem kell feltétlen gondot okoznia. Manapság ennek ellenére is nagyon alacsonynak számít ez az érték, ha figyelembe vesszük azt is, hogy vannak már általánosan elérhető tabletek 6× nagyobb felbontású (Full HD) kijelzővel. 

iHogyan tudjuk elszórakoztatni a gyerekeket az autóban, hogy ne rosszalkodjanak? Megtudhatod cikkünkből: Autózás gyerekekkel, és hogyan tudjuk kellemesebbé tenni számukra?.

A különbség a funkciókat nézve is egyértelmű: némely hordozható DVD lejátszó rendelkezik DVB-T tunerrel, ami azt jelenti, hogy képes fogni a hagyományos TV adók adását. Erre a fejtámlára szerelhető autós DVD lejátszók nem képesek. 

Az autóba való DVD lejátszók túlnyomó többsége - típustól függetlenül - rendelkezik USB porttal, így nem csak DVD-ről lehet vele filmeket nézni, hanem akár olyanokat is, amiket flash meghajtókon és USB meghajtókon tárolsz. Néhány típus ráadásként még SD kártya slottal is rendelkezik. Mindig érdemes viszont leellenőrizni, hogy a készüléked támogatja-e az kívánt videóformátumot.

Mindkét típusú DVD lejátszó kijelzőjének mérete 7" és 10" között van. Árban a hordozható és a fejtámlára rögzíthető lejátszók is 17 000 - 62 000 Ft között mozognak, így - összességében - elérhető árú készülékekről van szó. 

Mennyezeti DVD lejátszók autóba avagy tetőmonitorok

A tetőmonitorokat talán a luxuskategóriás autósbuszokból ismerheted. Kinyitásukkor lefelé, az utastérbe nyílik le a kijelzőjük. 

Ezt a DVD lejátszót is beszerezheted autódba, élvezni viszont csak a hátsó ülésen ülő utasok fogják, mivel a visszapillantó-tükör miatt előre nem lehet felszerelni.  

Řidič

Az előző típussal (hordozható vagy felszerelhető DVD) szemben a tetőmonitorok választéka lényegesen színesebb. A prémiumkategóriások közül néhány LED kijelző-megvilágítással is rendelkezik, így akár autós LED televízióknak is tekinthetjük őket. 

A mennyezeti lejátszók számos lehetőséget kínálnak 

Választhatsz kijelző mérete alapján is. A mennyezeti lejátszók képátmérője általában 8" és 19" között van, de ha szeretnél, nyugodtan vásárolhatsz akár autóbuszba való mennyezeti DVD lejátszót is 23" átmérővel - feltételezve, hogy be tudod majd tuszkolni az autóba. 

A lejátszási lehetőségeket tekintve az autós mennyezeti DVD lejátszók nagyja az összes szokványos videóformátumot tudja, a drágább típusoknak gyakorlatilag egyik sem okoz gondot. 

Az autós DVD lejátszók néhány modellje DVB-T tunerrel is fel van szerelve, így TV-adást is lehet nézni rajtuk. Ha ez fontos számodra, mindenképp ellenőrizd, hogy a kiszemelt modell rendelkezik-e vele. Ugyanígy annak is érdemes előre utánajárni, hogy a választott típushoz van-e vezeték nélküli távirányító, mivel nem minden autós mennyezeti DVD lejátszó rendelkezik vele.

Autórádiók DVD lejátszóval

A DVD lejátszós autórádió megvásárlása egy jó megoldás arra, hogy az első ülésekről tudjunk videót nézni. Kényelmes változatról van szó, mivel elég bedugni a DVD-t a lejátszóba, és már nyugodtan nézheted is a filmet.

Autorádio s DVD přehrávačem

Olyan autórádiót is választhatsz, amely autós DVD lejátszóként is használható. Élvezeti értékkel elsősorban a sofőr és az elülső utasülésen helyet foglaló utas számára bír majd csak. Néhány modell esetén a kijelző GPS navigáció céljait is szolgálja. 

A modern autórádiók ráadásul USB porttal is rendelkeznek, így pendrive segítségével más videóformátumokat is nézhetsz. Amennyiben az autóban nagyteljesítményű hangtechnika van, a hang természetesen azon keresztül megy majd, így autódban amolyan házimozi-élményt érhetsz el. 

A rádióba szerelt autós DVD lejátszónak megvannak ugyanakkor a hátrányai is. Itt van első példaként a relatíve kicsi LCD kijelző (a méret 6,2-7" között mozog), vagy az, hogy hiányzik a DVB-T tuner, így elfelejtheted, hogy TV adást nézz rajta. A DVD lejátszással rendelkező autórádióknál biztonsági okokból gátolva van a menet közbeni filmnézés. 

Ami az árakat illeti, a DVD-s autórádiók 80 000 - 250 000 Ft közötti áron vannak - viszont a magasabb ár nem garancia a jobb minőségű vizuális megjelenítésre, a drágább autórádióknál mondjuk a GPS navigációért és egyéb extrákért fizetsz, amelyek a videók lejátszásával egyáltalán nincsenek összefüggésben. 

A tablet helyettesíteni tudja a hagyományos autós DVD lejátszót

Zárásképpen pedig szerepeljen itt még egy lehetőség, amelynek segítségével "bevihetjük a TV-t az autóba", de ugyanakkor elkerülhetjük a DVD lejátszó megvásárlását. 

A tabletek nem rendelkeznek ugyan DVD mechanikával, de mivel szinte minden formátumot le tudnak játszani, ha áttöltesz egy videót a számítógépről vagy megveszed a neten, meg tudod nézni, így teljes mértékben tudják helyettesíteni az autós DVD lejátszót. 

iTabletet tervezel vásárolni gyermekednek az autós utakhoz? Jó tippeket találhatsz a Hogyan válasszunk tabletet gyermekünk részére című cikkünkben.

Amennyiben ráadásul olyan tablettel rendelkezel, amelyik csatlakoztatható az Internetre, vagy a mobilodon keresztül biztosítasz hozzáférést, nézhetsz YouTube videókat vagy használhatod az internetes televíziók és tékák szolgáltatásait. A tablet által biztosított lehetőségek így kitágulnak. Ne felejtsd el majd viszont, hogy ha az autóban videókat nézel a tableten, az gyorsan lemerítheti az adatkereted. 

Tablet se sluchátky

Ha úgy választasz tabletet, hogy autóban való filmnézésre legyen alkalmas, nagyon gazdag kínálatból válogathatsz. Dönthetsz 7-12,9" kijelzőméret mellet (csak hagyományos tabletekről beszélünk itt, a tablet PC-k önálló kategóriát alkotnak), ezek árban 23 000 és akár 460 000 Ft között elérhetőek. 

A tabletek kijelzőjének felbontása általában 1024×600, 1280×800 vagy 1920×1200 pixel, de lehet magasabb is. Ami a hangot illeti, a tabletek nem csak hangszórókkal rendelkeznek, hanem fülhallgató-kimenettel is, így nincs semmi akadálya annak, hogy autóban használjuk őket filmek vagy videók nézésére.

Elég egy autós tablettartó is

Ahhoz, hogy az autóban tableten nézhess videókat minél kényelmesebben, elég beszerezni vagy egy felakasztható rendszerezőt, vagy egy tartót. Válogathatsz a fejtámlára rögzíthető tablet tartók és állványok között (a hátsó ülésen utazó utasok részére), vagy olyanok közt, amelyek a műszerfalra rögzíthetőek. Árban 2300 és kb. 23 000 Ft között mozognak.

Klasszikus DVD lejátszó vs. tablet 

És mi derül ki, ha összehasonlítjuk az autós DVD lejátszót a tablettel?

Egy átlagos hordozható vagy kifejezetten autóba való DVD lejátszó is elsősorban annak megfelelően van kialakítva, hogy menetközben fogunk rajta DVD lemezt lejátszani, így működnek autóban, azonnal és megbízhatóan. Ez legfőképpen kisebb gyerekekkel való utazás esetén jön jól, akik még nem tudják kezelni a számítógépet.

A tabletek hordozhatóak ugyan, ugyanakkor viszont nem kifejezetten arra valók, hogy menetközben filmeket nézzünk rajtuk (pár perces taxis utazáskor még igen, de nem néhány órás út során), bár ezen a speciális tartóknak köszönhetően sokat lehet javítani. 

Internetová zábava

A tableteknél, amelyek - az autós DVD lejátszókkal szemben - rendelkeznek Internet-eléréssel, a néző lényegesen nagyobb szabadságot kap annak kiválasztásában, hogy mit szeretne nézni. 4G LTE kapcsolattal ráadásul folyamatosabb lesz az on-line videók lejátszása.

Lehet, hogy észrevetted a különbséget az autós DVD lejátszók és a tabletek kijelzőjének felbontása között: valóban megvan, de tény, hogy a tabletet elsősorban közelről nézzük, míg az autós DVD lejátszók kijelzőjét nagyobb távolságról. Ráadásul: ilyen magas felbontásoknál a különbség gyakran már nem annyira szembetűnő. 

A választás során figyelembe kell venned, hogy milyen gyakran viszel majd utast az autóddal, hányan lesznek, hol fognak ülni, gyerekekről vagy felnőttekről van szó, mennyi pénzt szeretnél áldozni a készülékre. Egy biztos viszont, a kínálat nagy, és egyértelműen van miből választani.

0
Nyomtatás
Alza fiókom Bejelentkezés Szállítás és fizetés Rólunk
Szállítás ide:
WEB5
25 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérõ
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket