A Dolby Vision feljavítja a megjelenített tartalom minőségét

Termékkatalógus

Cikk

• Szerző: Szerkesztőség

A Dolby Vision a konkurens HDR10 technológiával együtt a HDR-tartalmak televízión vagy monitorokon történő megjelenítésének egyik módja. A Dolby Vision technológiát Hollywoodban is használják, mivel van néhány jelentős előnye a többi technológiával szemben. Hogyan működik a Dolby Vision, mik az említett előnyök, és mely gyártóknál találkozhatunk ezzel a technológiával?

Dolby Vision

Dolby Vision – TARTALOM

  1. HDR, a jobb kontraszt és színek szolgálatában
  2. A Dolby Vision egy Hollywoodban használt szabvány
  3. Miben különbözik a Dolby Vision és a HDR10?

HDR, a jobb kontraszt és színek szolgálatában

Mielőtt rátérnénk magára a Dolby Vision-re, legalább röviden be kell mutatni magát a HDR-t. A HDR (High-Dynamic Range) technológia már nagyon elterjedt a modern tévék világában. Definíció szerint a HDR egy olyan technológia, amely lehetővé teszi a részletek fokozott reprodukálását egy jelenet sötét és világos részein egyszerre. Ennek eredményeként jobb kontrasztot és színvisszaadást, valamint összességében kifejezőbb képminőséget produkál. A gyártók ezt alapvetően két technológiával érhetik el: a HDR10 vagy a Dolby Vision segítségével.

i

Mi a HDR és hogyan működik?

A Dolby Vision egy Hollywoodban használt szabvány

A Dolby Vision jobb vizuális élményt tesz lehetővé, ezért a filmiparban is használják. A meglehetősen nagy kihívást jelentő technológia mögött a Dolby áll, amely a hang és a kép terén is nagy múltra tekint vissza az innováció szempontjából. A Dolby Vision még a szigorú minőségi követelmények mellett is felülmúlja a rivális HDR10-et. Ennek ellenére azonban a HDR10-et a tévégyártók már gyakrabban használják.

Miben különbözik a Dolby Vision és a HDR10?

A HDR10 és a Dolby Vision közötti fő különbség az, hogy a Dolby Vision úgynevezett dinamikus metaadatokat használ. Ez azt jelenti, hogy a fényerő információ, amely alapvető fontosságú ezekben a megjelenítési technológiákban, és jelentős mértékben hozzájárul ahhoz, hogy a kép természetesnek tűnjön, minden egyes mezőnél változik, így ezek folyamatosan változhatnak. A klasszikus HDR statikus metaadatokat használ, így ezek az információk az egész filmre vonatkozóan rögzítettek. Ezen kívül a kép az adott kijelző alapján is optimalizálásra kerül.

Dolby Vision, összehasonlítás

További különbség az egyes a technológiák által megjelenített színmélységben és a maximális fényerőben figyelhető meg. Míg a Dolby Vision 12 bites színmélységet képes kezelni, addig a HDR10 csak 10 biteset. Végül is innen származik a technológia neve. A színek számát tekintve a Dolby Vision 68 milliárd színt tud megjeleníteni, míg a HDR10 csak egymilliárdot. A különbség tehát jelentős.

A Dolby Vision maximális fényereje 10 000 nits, de a gyakorlatban maximum 4 000 nits-et használnak. Egyetlen kereskedelmi forgalomban kapható kijelző sem képes ennél több fényerő megjelenítésére. A HDR10+ szintén megérdemel egy megjegyzést. Ez ugyan kezeli a dinamikus metaadatokat, de továbbra is csak 10 bites színmélységet kínál.

A Dolby Vision kiterjesztése a Dolby Vision IQ. Ez az okos technológia a televízióban található érzékelőt használja a tévé körüli fény mennyiségének érzékelésére, és a képet ennek megfelelően állítja be.

i Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

A Dolby Vision technológia szó szerint meghódította a televíziók világát, és ma már gyakorlatilag az összes jelentős piaci szereplő használja. A Dolby Vision a mobiltelefonok kijelzőin is helyet kapott. Az egyetlen gyártó, amely jelenleg nem támogatja a Dolby Vision-t, a Samsung. Ennek oka, hogy a HDR10 és HDR10+ technológiákkal áll partnerségben, így ezekhez igazítja a tévéit.

Televíziók Mobiltelefonok
4,8 30×
55" TCL 55C745 + 3 év garancia regisztráció után
Televízió - Google TV, QLED, 139 cm képátló, 4K Ultra HD, PPI 3900 (144 Hz), HDR10, HDR10+, HLG, Dolby Vision, helyi fényerő-szabályozás, DVB-T2/S2/C, H.265/HEVC, 4× HDMI, 1× USB, LAN, WiFi, Bluetooth, DLNA, Chromecast, Miracast, HbbTV 2.0, hangvezérlés, Google Assistent, Amazon Alexa, Apple Airplay 2, párosítás mobileszközzel, VESA 400×300, Dolby Atmos, Dolby Digital AC4, DTS HD
+Ajándék Kiterjesztett garancia TCL melynek értéke 46 990 Ft
189 900 Ft
Raktáron > 5 db
Termékkód: WK690c2j3b
4,7 71×
55" TCL 55P638
Televízió - Google TV, LED, 139 cm képátló, 4K Ultra HD, PPI 2400 (50 Hz), Direct LED, HDR10, HLG, Dolby Vision, helyi fényerő-szabályozás, DVB-T2/S2/C, H.265/HEVC, 3× HDMI, 1× USB, LAN, WiFi, Bluetooth, DLNA, Chromecast, Miracast, HbbTV 2.0, hangvezérlés, Google Assistent, Amazon Alexa, párosítás mobileszközzel, VESA 200×200, Dolby Atmos, Dolby Digital AC4, DTS HD, E energiaosztály
158 990 Ft
Raktáron > 5 db
Termékkód: WK690c2k3e
Nyomtatás
P-DC1-WEB20
30 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérő
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket
Az Ön adatainak védelme fontos számunkra Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.
További információ Kevesebb információ