Akvizice ApF HU Akvizice ApF HU

Gigabyte AB350N-Gaming WiFi (ÉRTÉKELÉS és TESZTEK)

Termékkatalógus
Gigabyte AB350N-Gaming WiFi (ÉRTÉKELÉS és TESZTEK)

Az AMD Ryzenekhez való Mini-ITX alaplapok kínálata nem igazán nagy. Ha egy AM4-es AMD Ryzen proceszorra épülő kis játékgépet szeretnél, gyakorlatilag nincs miből választani. Ám a piacon megjelent a Gigabyte újdonsága, a kicsi, de ügyes Gigabyte AB350N-Gaming WIFI, aminek a lehetőségei túlhajtás közben még engem is megleptek. Talán már közismert, hogy az AMD Ryzen kihasználja a DDR4 sebességét és teljesítményét. Az AMD Infinity Fabric, amely kommunikációs csatornaként működik a CCX (CPU Complex) között, ugyanolyan frekvencián működik, mint a rendszer memória. Hogy ez miért játszik fontos szerepet? Ezeknek az alaplapoknak a értékeléseiből és tesztjeiből többet is megtudhatsz.

Gigabyte AB350N-Gaming WiFi Mini-ITX AM4 AMD Ryzen; motherboard

Mit tudhatsz meg a Gigabyte AB350N-Gaming WiFi értékeléséből?

 1. Paraméterek és tulajdonságok
 2. Unboxing avagy nézzük meg közelebbről az alaplapot
 3. A Gigabyte AB350N-Gaming WIFI BIOS-a
 4. Az AMD Ryzen 5 1600X és a G.Skill FlareX F4-320014D-16GFX túlhajtása
 5. Végkövetkeztetés, avagy végül is miből épülnek fel a Ryzen mini-ITX gépek

A Gigabyte AB350N-Gaming WIFI alaplapok paraméterei és tulajdonságai

A Gigabyte AB350N-Gaming WiFi főleg a Mini-ITX formátum miatt figyelemre méltó, amely automatikusan magával hozza a "csak" két memória slotot a DDR4 memóriához. Szándékosan tettem a "csak" szócskát idézőjelbe, hogy mielőtt az a benyomásod támadna, hogy meg leszel valamitől fosztva és a klasszikus 4 DIMM slot hiányozni fog neked, megkíméljelek ettől a hibától. Az első dolog az, hogy a 2 DIMM slotos kisebb alaplapokon mindig jobb a memória sebessége, a másik tény pedig, hogy a dual-rank memóriák az aktív rank interleavingnek köszönhetően nagyobb előnyökkel járnak az AMD Infinity Fabric, esetünkben az AMD Ryzen processzorok számára és végső teljesítményükre nézve. Ehhez hozzá kell tenni azt is, hogy a dual-rank modulok többsége ún. dual-side modul (a memóriachipek a PCB mindkét oldalára vannak szerelve). Ha ezeket egybeveted, akkor láthatod, hogy egyáltalán nem olyan rossz ötlet, hogy két slot legyen, akár 2×8 GB vagy 2×16 GB.

Gigabyte AB350N-Gaming WIFI; specifikáció

A Gigabyte AB350N-Gaming WiFi egy kis Mini-ITX formátumon is gazdag csatlakoztathatóságot kínál. Minden elfér, ami akár a 17×17 cm-en, de komolyan. Mielőtt kétségbeesetten elkezdenéd keresni az M.2 slotot NVMe támogatással, hadd mondjam el, hogy az alaplap másik oldalán van. Ez egy nagyon elegáns megoldás, mivel az alaplapok többségénél az M.2 slot hőtermelése összeadódhat a chipsettel és a videokártyával, és mint ismeretes, az NVMe lemezek eléggé melegednek. Ezzel a megoldással a forró levegő keringésből kimarad az M.2 SSD lemez és nincs rá hatással a grafikus vezérlő vagy a chipset környezeti hője.

i

Azt, hogy hogyan teljesítettek az AMD árban megfizethető processzorai a teszteknél és a PC játékoknál, megtudhatod az AMD Ryzen 5 és AMD Ryzen 7 kritikákból. Nem felejtettük el tesztelni az ASUS CROSSHAIR VI HERO és az ASUS PRIME B350M-A alaplapokat sem.

Az alaplap természetesen támogatja az AMD Ryzen 5 és 7, illetve az AMD A-sorozatos processzorokat, mint például a A12-9800-t. A Gigabyte AB350N-Gaming WIFI hivatalosan hatékonyan támogatja az OC során akár a 3200 MHz-es DDR4-et is, de azt is meg kell mondanom, hogy nem korlátozódik pusztán erre. Az alaplap pont ezzel okozott örömet, mert néha még az "ígért" frekvenciák elérése is küzdelmes, de itt még annál is tovább megy, nagyon szép órajellel. A laikus, hétköznapi felhasználók számára előny az X.M.P. profil támogatás, amivel néhány olyan egyszerű lépéssel elérhető a rendszer memória túlhajtása, amit tényleg mindenki képes végrehajtani.

Gigabyte AB350N-Gaming WiFiWraith Cooler; Gigabyte AB350N-Gaming WIFI

A Mini-ITX gépek előnye elsősorban a kis súly és a könnyű tárolhatóság, épp azért épít sok ember kicsi, de hatékony gépet, mert utazáshoz, vagy különböző LAN partykhoz ideális. Ez a Gigabyte AB350N-Gaming WIFI másik előnye is. A neve önmagáért beszél.

Egy dolgot komolyan meg kell hagyni az AMD processzoroknál, mégpedig a BOX hűtést, amely bizonyos modellekhez elérhető. Nem csak jól hűt, de szerkezetileg sem okoz csalódást, és még az idei év trendjével is fel van szerelve = megtalálható az RGB. A Gigabyte AB350N-Gaming WiFi-vel összességében egy érdekes, de legfőképp működőképes kombináció.

A teljesség kedvéért megmutatjuk az alaplapok teljes specifikációját és közelebbről is megnézzük, mit rejt a csomagolás.

Teljes specifikáció; Gigabyte AB350N-Gaming WifiTeljes specifikáció; Gigabyte AB350N-Gaming Wifi

Unboxing avagy nézzük meg közelebbről az alaplapot

Gigabyte AB350N-GAMING WIFIGigabyte AB350N-GAMING WIFI kiegészítők

A dobozhoz, amelyben a Gigabyte AB350N-Gaming WiFi érkezik, nem lehet semmit hozzátenni, ezért lássuk is rögtön, mit rejt a csomagolás. Megtalálható benne egy klasszikus I/O shield, külső antenna a Wi-Fi modulhoz, SATA kábelek, DVD a driverekkel és a dokumentációval, illetve a kézikönyv is.

Gigabyte AB350N-Gaming WIFI; alaplapGigabyte AB350N-Gaming WIFI; motherboard

Ahogy már említettem, jó mini-ITX alaplapot készíteni mondhatni művészet. Talán ezért nincs még más gyártóknak AM4 platformhoz modellje ebben a formátumban, mivel ez nem könnyű feladat. Az egyetlen panasz, amellyel itt élni lehet az a kis heatsink a tápáramkörnél. Gyorsan felmelegszik, ezért a jó airflow fontos a túlhajtás során.

Még egy fotó az alaplapról a passzív táp és a chipset nélkül és megnézzük a processzor tápját is.

Gigabyte AB350N-GAMING WIFI

A Gigabyte AB350N-Gaming WIFI tápáramkör 6 IR3555M MOSFET-ből áll, 60 A névleges teljesítménnyel. 4 fázis való a CPU (Core) és 2 fázis a SoC (System on Chip) számára, amely az IMC (integrált memóriavezérlő) + USB + M.2 + PCIe összefogása. Mindezt az International Rectifier IR35021 PWM vezérlője szabályozza. A tápáramkör hatékonysága főként a MOSFET-ek hőmérsékletétől függ, és tekintettel a kisméretű hűtőre nem fog nagy értéket elérni. Ugyanakkor az AMD Ryzenek energiatakarékos processzorok, így nincs akadály még az ésszerű túlhajtás során sem.

Gigabyte AB350N-GAMING WIFI

Végül pedig a Gigabyte AB350N-Gaming WIFI hátsó része a csatlakozókkal, ahol az I/O shield található. A bal oldalon 2×USB 2.0 található egy PS2 csatlakozóval, 2×WIFI csatlakozó, HDMI és DisplayPort, 2×USB 3.1 második generációs A típus, 4×USB 3.1 első generációs, Ethernet csatlakozó és a klasszikus hatos audió csatlakozó.

Gigabyte AB350N-Gaming WIFI; alaplapGigabyte AB350N-Gaming WIFI; alaplapGigabyte AB350N-Gaming WIFI; alaplap

A Gigabyte AB350N-Gaming WIFI BIOS-a

Ebben a fejezetben bemutatjuk az az UEFI környezetet az összes BIOS opcióval, pontosan azokkal a beállítási értékekkel, amelyeket a processzornak a 4 GHz-es és a memória 3600 MHz-es túlhajtásánál használtam, a luxus 14-13-13-34-1T időzítéssel.

Gigabyte AB350N-GAMING WIFI; UEFI Gigabyte AB350N GAMING WIFI; UEFI; A processzor frekvenciájának beállításaGigabyte AB350N GAMING WIFI; UEFI; Speciális processzorbeállítások

Az UEFI kezdőlap advanced módban. Az M.I.T. egy olyan rész, ahol megtalálható az összes olyan kulcsbeállítás, ami a túlhajtással függ össze. A PC Health Status az egyes feszültségeket monitorozza és a Miscellaneous Settings-ben találod a PCIe slot és a 3DMark 01 benchmark jobb teljesítményhez való funkciók beállítását.

A CPU Clock Ratio egy klasszikus BCLK frekvencia szorzó. Mivel a Gigabyte AB350N-Gaming WIFI nem rendelkezik külső BCLK generátorral, a frekvencia állandó 100 MHz-re van beállítva. Így, ha a szorzót 40.00-re állítod, minden processzor mag frekvenciája 4000 MHz lesz. A többi tétel a memóriát érinti, de ezeket az M.I.T megfelelő szekciójában lehet beállítani.

Gigabyte AB350N GAMING WIFI; UEFI; Memóriafrekvencia beállítása

Az Advanced CPU Core Settings alatt a haladó CPU-beállítások találhatók. Itt lehetőség van beállítani az energiatakarékossági funkciókat, továbbá a Simultaneous Multithreadinget (SMT). A Downcore Control funkció lehetővé teszi, hogy kikapcsold az egyes rendszermagokat vagy átkapcsold azokat különböző módokra, például 2 + 0, 2 + 2 stb.

Az Advanced Memory Settings alatt állítható be minden, ami a memóriával kapcsolatos. Rögtön az elején lehetőséged van bekapcsolni a már említett X.M.P. profilt, ami óvatosan áthangolja a memóriát aszerint, hogy milyen X.M.P. profillal rendelkezik a memóriakészleted. Ha manuálisan szeretnéd a Gigabyte AB350N-Gaming WIFIt beállítani és jobban érdekel a teljesítmény, a System Memory Multipliert a kívánt frekvenciára állíthatod, amely 100 MHz-el van szorozva, így a végső 3600 MHz-en a szorzót 36.00-ra állítottam.

Amint a Memory Timing Mode-t manuálisra teszed, elérhető lesz az időzítés kézi beállítása mindkét memóriacsatornán – a legutolsó két lehetőség teljesen lent.

Gigabyte AB350N GAMING WIFI; UEFI; Memóriaidő beállítása Gigabyte AB350N GAMING WIFI; UEFI; Feszültség beállítás

Az elsődleges timingot 14-13-13-13-34-re, a Command Rate-t 1T-re állítottam. Az advanced timing extra teljesítményt nyújt, de műveletigényesebb és az eredmények elsősorban olyan benchmarkoknál lesznek felismerhetőek, mint a SuperPI 32M és a memóriaérzékeny tesztek. A Channel B timingját ugyanúgy állítsd be, mint itt a Channel A beállításoknál.

i

Szeretnél saját PC-t építeni? Részletes útmutatóval segítünk neked, hogyan rakd össze számítógépedet.

Az Advanced Voltage Settings szekcióban végül beállítottam a processzor (Core, SoC) és a memória feszültség értékeit, beleértve a tápáramkör beállítását és az LLC kalibrációt. A CPU Vcore egy klasszikus táp a processzorhoz, ki kell majd próbálnod, neked mennyire lesz szükséged. A Gigabyte AB350N-Gaming WIFI esetében ajánlom a heatsink tápáramkört a túlhajtást követően aktívan hűteni a kis méretek és a kis hőkapacitás miatt. A VCORE SOC a már említett System on Chip (IMC + USB + M.2 + PCIe) tápja. Ha a DDR4 túlhajtása során BSOD (kék halál) lép fel, próbáld meg a SOC feszültséget növelni, ennek segítenie kell. Esetemben 1.225 V-ot kellett beállítanom, ennél kevesebb instabilitáshoz vezetett. A DRAM voltage a memória modul feszültségének beállítása, az X.M.P-nél elegendő 1.35 V körül, de ha szűkíted az időzítést, egyszerűen hozzá kell majd adnod.

Az M.I.T. menüben az utolsó lehetőség Smart Fan 5 név alatt a csatlakoztatott ventilátorok vezérlési lehetőségeit találod beleértve a processzorok hűtését. Itt állíthatod be a görbéket a kiválasztott hőmérséklet-érzékelőnek megfelelően.  


Gigabyte AB350N GAMING WIFI; UEFI; Smart Fan 5Gigabyte AB350N GAMING WIFI; UEFI; Rendszer áttekintéseGigabyte AB350N GAMING WIFI; UEFI; Boot funkció beállításai

A következő menüpont az M.I.T. után a System. Ez alapinformációkat nyújt például a rendszeridőről, a BIOS verzióról, a kibocsátás dátumáról és hasonlókról.

Általában az UEFI ezen része BOOT-ként volt jelölve. A Gigabyte AB350N-Gaming Wifi esetében ez kicsit máshogy van, a BOOTolási lehetőséggel kapcsolatos szekció és az ezekhez kapcsolódó beállítások BIOS-ként vannak feltüntetve. Valószínűleg a legfontosabb itt az eszközök prioritásainak beállítási lehetősége a BOOT opcióban és az UEFI-hez jelszót is beállíthatunk.

Gigabyte AB350N GAMING WIFI; UEFI; periféria beállítások

Az UEFI menü Peripherals szekciója ad lehetőséget pl. az RGB header, a háttérvilágítás, a Legacy USB támogatás, ill. az NVMe és a SATA vezérlők beállítására.

Közeledve a végéhez, a Chipset szekcióban lehetőségünk van a SATA vezérlő beállítására és a csatlakoztatott meghajtó eszközök (SSD/HDD) kijelzésére az alaplapon.  


Gigabyte AB350N GAMING WIFI; UEFI; A chipkészlet beállításaiGigabyte AB350N GAMING WIFI; UEFI; Tápfeszültség beállítása

A Gigabyte AB350N-Gaming WIFI alaplap UEFI-jének utolsó előtti részén találunk olyan funkciókat, mint az AC POWER BACK, amelyik az tápellátás kiesése után ismét megpróbálja bekapcsolni az alaplapot és hasonló "finomságokat" mint például Wake on LAN funkció és továbbiak.

Gigabyte AB350N GAMING WIFI; UEFI; Save and exit

Az utolsó a klasszikus Save & Exit lehetőség. Itt találhatóak a PROFILOK a lista alján. Ezekbe elmentheted az aktuális BIOS beállításokat, ami különösen hasznos az oveclocking és a maximális frekvencia keresése során. Mindig, ha felülírod és a rendszer instabillá válik, a CMOS reset után gyorsan elérheted az utolsó elmentett, jól működő beállításokat.

Ezzel a Gigabyte AB350N-Gaming WIFI UEFI teljes fejezetét letudtuk. Egy ilyen részletes leírás szokatlan más értékelésekhez képest, de a túlhajtásra való tekintettel azt hiszem, hogy ez a lépésenkénti útmutató végülis hasznos lehet.

Az AMD Ryzen 5 1600X és a G.Skill FlareX F4-320014D-16GFX túlhajtása

A túlhajtást magát az UEFI-nál már megmutattuk. Itt az idő a tesztekre, amelyek megmutatják nekünk, hogy a beállított értékek valóban működőképesek és stabilak. 

Gigabyte AB350N GAMING WIFI; Clinebench R15

A stabilitás kezdeti ellenőrzésére és arra, hogy megnézzem, hogy a VCORE-ra beállított feszültség ténylegesen elegendő a gyors és közepes erőforrásigényű Cinebench R15 tesztet használom. Az AMD Ryzen esetében a rendszer általában újraindul, ha nem elegendő a feszültség, vagy BSOD-ra fut WHEA_UNCORRECTABLE_ERROR vagy WATCH_DOG_TIMEOUT hibaüzenettel. Ha a fenti esetek bármelyike bekövetkezik, egyszerűen csak adj hozzá feszültséget a VCORE-hoz. Ne felejtsd el a tápáramkör hűtését sem. A passzív heatsink kis területének köszönhetően a nagyobb feszültségeknél hajlamos a túlmelegedésre.

Gigabyte AB350N GAMING WIFI; SuperPI 32M; GeekBench 3

Mivel a már többször említett DDR4 memória átütemezés engem többször meglepett, biztos akartam lenni abban, hogy ez nem csak szemet gyönyörködtető, hanem ezek az impozáns értékek valóban megbízhatóak. Két tesztet szoktam elvégezni. A SuperPI 32M talán a rendszer memória legigényesebb tesztje és bármilyen instabilitás benchmark errorra fut. A másik teszt a GeekBench 3 nemcsak a túlhajtott magokat vizsgálja, de a komoly teszteknek köszönhetően a RAM-ot is. Ha valami csak kicsit is rossz, a teszt lefagy és nem válaszol. De minden többször is jól lefutott, ezért ezt a túlhajtott rendszert már ebben a korai fázisban is minden irányból stabilnak találom. De természetesen ajánlott a hosszabb tesztek lefuttatása is az ASUS RealBench ROG típusából legalább egy órán át és az olyan klasszikus terhelés is, mint az erőforrás-igényesebb játékok.

Végül pedig a hab a tortán. Az alaplapot nemrég a HWBOT Master your Ryzen verseny keretében teszteltem, ahol rejtélyes módon sikerült kinyírnom a Gigabyte AX370-Gaming K7-t. Az említett alaplappal a Ryzen 7 1800X-t valamivel több, mint 5000 MHz-re húztam, az igényesebb teszteknél 4800 MHz körülre. Amikor az alaplap beadta a kulcsot, megjelent egy ügyes segitő és hála neki a 7. helyen fejeztem be a versenyt. Jobban is sikerülhetett volna, de nem volt elég időm és szerencsém se. A Gigabyte AB350N-Gaming WIFI semmilyen körülmények között nem extrém overclockingra való alaplap. A Coldbug -2,5°C-re emelkedett és a tápáramkör 1.55 V fölött nem volt hatékony. Így a GPU PI for CPU 1B benchmarkon mindössze 4400 MHz-re jutottam. Mindenesetre az a végső következtetésem, hogy az AMD Ryzenhez való mini-ITX alaplapok közül a Gigabyte AB350-Gaming WIFI jól muzsikál és ezért megéri.

Végkövetkeztetés, avagy végül is miből épülnek fel a Ryzen mini-ITX gépek 

Nem annyira értem az alaplap gyártók késői reakcióját és azt sem, hogy a piacot miért nem lepték még el a AMD Ryzenhez való mini-ITX alaplapok, beleértve a csúcsmodelleket is, mint például az Impact volt az ASUS-tól. Ezért örülök, hogy végre valaki előállt egy ilyen alaplappal, mint amilyen a Gigabyte AB350N-Gaming WIFI. Végeredményben az AMD Ryzenek nagyszerű processzorok – nem fagynak le, nem melegednek fel, szuper BOX hűtő adható hozzájuk és emiatt megfelelőek egy kis formátumú, közepes teljesítményű gamer PC alapjának, amelyik ideális utazáshoz és LAN partykhoz. 

Ismételni fogom magamat, de szívesen teszem. A Gigabyte sosem volt preferencia számomra az alaplap választás során, főleg azért, mert nem sokat találkoztam velük. Az AB350N-Gaming WIFI viszont nagyon meglepett a túlhajtási lehetőségeivel, főleg a memória oldaláról, ami az AM4 platformon kulcskérdés. Egyszerű, gyors és mondhatni majdnem páratlan. Persze ennek az alaplapnak is megvannak a hiányosságai, lehetne jobb a táp beleértve a jobb hűtést, jó lenne valamilyen on-board gomb a bekapcsoláshoz és a resethez, illetve a CMOS resetjéhez is. Amit személy szerint nem bocsátok meg, az a POST kijelző hiánya. Másrészről viszont, ahogy már említettem, a mini-ITX alaplapok összerakása mérnöki szempontból nem egyszerű feladat és a termék budget mindig nagy szerepet játszik a fejlesztésben.

Értékelés 85% Alza.hu
Fő tulajdonságok: Kivitelezés és dizájn
80%
Túlhajthatóság
85%
Ár
90%
Gigabyte AB350N-Gaming WiFi

Mellette

 • Szuper túlhajthatósági lehetőségek (főleg a RAM)
 • Mini-ITX formátum (majdnem az egyetlen elérhető modell a piacon)
 • Az M.2 slot elhelyezése az alaplap hátoldalán
 • Wi-Fi csatlakoztathatóság

Ellene

 • Gyengébb táp és kis VRM hűtő
 • A POST kijelző és az on-board gombok hiánya
Michal Mikle
Michal Mikle vagyok, overclocker és lételemem a teljesítmény. Ha lehetőség kínálkozik arra, hogy a hardver utolsó cseppjét is kifacsarjam, nem hagyom ki. Szeretem az adrenalint, és folyamatosan tesztelem a saját és komponensek korlátait. Ehhez a tevékenységhez főként folyékony nitrogént ill. kompresszoros módszereket vetek be, de szeretek játszani vízzel (néha hűtve).

Alza ocenění

Ezüst Alzák: Az AMD Ryzen processzorokhoz készült mini-ITX alaplapok közötti elsőségért és a fantasztikus túlhajtási lehetőségekért az ezüst Alzákot, második legnagyobb elismerésünket a Gigabyte AB350N-Gaming WIFI kapja. Az aranyat a hi-end mini-ITX modellnek tartogatjuk, meglátjuk, legközelebb ki fog minket meglepni.

Nyomtatás
P-DC1-WEB05
28 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérő
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket
Az Ön adatainak védelme fontos számunkra Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.
További információ Kevesebb információ