A joghurt nevű savanyú tejétel a fiatal és idős ínyencek körében egyaránt népszerű finom íze miatt, és az egészséges táplálkozás szakértői is erősen ajánlják az emberi szervezetre gyakorolt pozitív hatásai miatt. A joghurtban sok minden rejlik - a magasabb fehérjetartalma mellett elsősorban a joghurtban található probiotikus baktériumok azok, amelyek jótékonyan hatnak a bélflórára, és így segítenek megvédeni a bélrendszert, amely a fő immunológiai központ. Ha igazi joghurtrajongó vagy, érdemes beszerezned otthonra egy joghurtkészítő gépet – egy nagyszerű segítőt, amellyel ízletes joghurtot készíthetsz a saját ízlésed szerint. Az alábbi sorok remélhetőleg meg fognak győzni arról, hogy a házi joghurtkészítés a joghurtkészítővel gyors, egyszerű és kényelmes.
Ha annyira szereted ezt a tejes finomságot, hogy minden nap fogyasztod, vagy ha kisgyerekek is vannak a családban, akik szívesen nassolnak egészséges joghurtot, akkor mindenképpen érdemes házi joghurtot készítened egy joghurtkészítő gépben. A joghurtkészítés egyszerű és nem igényel sok időt, így a saját ízlésed szerint készítheted el a saját házi joghurtodat a saját hozzávalóidból. Ráadásul teljes kontrollt gyakorolhatsz a felhasznált összetevők felett, emellett kétségtelenül sok pénzt is megtakaríthatsz, ha a bolti helyett a házi joghurtot választod.
i
Az egészséges életmód híveinek otthonádból semmiképpen sem hiányozhat egy smoothie készítő, mely segítségével ízletes gyümölcs- és zöldségturmix-koktélok készíthetők.
A házi joghurt elkészítése joghurtkészítő gép segítségével teljesen egyszerű, akár a kezdők számára is, így egy klasszikus joghurtkészítőhöz még használati utasítás sem szükséges. A házi joghurt készítéséhez elsősorban tejre és a szükséges joghurtkultúrára lesz szükséged. A tejet először 80 °C-ra melegítjük, majd 40 °C-ra hűtjük. Miután a tej kihűlt, hozzáadjuk a szükséges mennyiségű joghurtkultúrát. Ezt követően megtöltjük a joghurtkészítőhöz mellékelt, előkészített edényeket vagy poharakat ezzel a keverékkel. Hagyjuk, hogy a joghurtkészítő ideális környezetet teremtsen a baktériumok számára az éréshez. A joghurtkészítő néhány órán át teszi a dolgát, ezalatt a joghurt szükség szerint érik.
A joghurtkészítőben előállított házi joghurt a hűtőszekrényben akár hét napig is eltartható. Ha nem szereted a sima fehér joghurtot, a joghurtkészítővel készült házi joghurtot ízesítheted saját ízlésed szerint - lekvárral, kakaóval, friss gyümölcsdarabokkal és egyéb tetszés szerinti ízesítőkkel. A joghurtkészítőben készült házi joghurt pontos receptjeit alább találod, a hozzávalók meghatározott mennyiségével.
i
Elsőre azt gondolhatod, hogy egy joghurtkészítő gép megvásárlása kissé felesleges. De ha egyszer elkészíted a saját joghurtodat és megkóstolod, nem fogod megbánni. Ha pedig rajongsz az olyan termékekért, amelyek megkönnyítik a különböző ételek elkészítését, nézz szét a tojásfőzők, rizsfőzők és gyümölcsfacsaró gépek között is.
Ha még nincs tapasztalatod a joghurtkészítéssel, akkor ismerkedj meg a megfelelő joghurtkészítő gép kiválasztásának főbb paramétereivel.
A méret számít - legalábbis egy joghurtkészítő gép esetében. A méret döntő fontosságú annak meghatározásában, hogy mennyi joghurtot tudsz majd elkészíteni egy körben. Az ideális joghurtkészítők adagolóüvegeket vagy műanyag poharakat is tartalmaznak, amelyekbe közvetlenül beletöltheted a joghurtot. A poharak térfogata általában 150-200 milliliter körül van, ami megfelel egy hagyományos bolti joghurt térfogatának. Ha a joghurtkészítőben való házi joghurtkészítés csak két személyt érint, akkor megfelelő lehet egy olyan modell is, amely két-négy poharat tartalmaz. Ha azonban azt tervezed, hogy a joghurtkészítő géppel az egész család számára készítesz házi joghurtot, válassz egy nagyobb, hét-nyolc poharas modellt. Az abszolút joghurtrajongók tizenkét vagy több poharas modellt is választhatnak.
A joghurtkészítő más háztartási gépekhez képest egy viszonylag takarékos készülék, de az energiafogyasztás tekintetében vannak köztük különbségek. A kisebb joghurtkészítők bemeneti teljesítménye körülbelül 20 W, míg a nagyobbaké akár 40 W. A joghurtkészítő bemeneti teljesítménye befolyásolja a joghurtkészítés teljes időtartamát. Míg a nagyobb teljesítményű modellek 5 óra alatt képesek a joghurt érlelési idejével megbirkózni, addig a kisebb teljesítményű modelleknek akár háromszor annyi időbe is telik a joghurtkészítés.
A különböző joghurtkészítő modellek különböző funkciókat kínálnak, amelyek gyorsabbá és kényelmesebbé tehetik az otthoni joghurtkészítést.
i
A nagyobb gyermekes családok a joghurtkészítő géphez tartozékként vásárolhatnak tartalék pohárkészletet. Ez lehetővé teszi, hogy nagyobb mennyiségű joghurtot készíts el, amelyet aztán a hűtőszekrényben tárolhatsz.
Amikor a joghurtkészítő géppel készíthető házi joghurtok receptjeit böngészed, arra lehetsz figyelmes, hogy minden recept középpontjában egy alapvető folyamat áll, tehát minden joghurt hasonlóan készül. Ezután már csak rajtad múlik, hogyan ízesíted a saját joghurtodat, amely sokféle formát ölthet, a kreativitásodnak csak a képzeleted szabhat határt.
i
Készülj fel arra, hogy a joghurtkészítő géppel készült házi joghurt más állagú lesz, mint a bolti joghurt. Nem tartalmaz sűrítőanyagokat, keményítőt, zselatint vagy emulgeálószereket. Ezért lehet, hogy egy kicsit hígabb lesz, de ilyen a valódi joghurt, amelyet joghurtkultúrával sűrítenek be, nem pedig valamilyen egészségtelen adalékanyaggal.
A házi joghurtnak köszönhetően nem kell többé bonyolult nassolnivalókat vagy tápláló reggeliket kitalálnod. A joghurtkészítő megkönnyíti a dolgod, a házi joghurtot pedig az első kanál után az egész család imádni fogja.