Hogyan lehet azonosítani az MFi tanúsítvánnyal rendelkező tartozékokat?

Termékkatalógus

Cikk

Aktualizálva

Ha valaha is választottál már töltőkábelt például egy Apple készülékhez, akkor tudhatod, hogy sok közülük MFi tanúsítvánnyal rendelkezik. Az ilyen kábelek általában jobb minőségűek, de drágábbak is. Mi ennek az oka? És miért szeretnél végül mégis MFi-tanúsított kábelt vagy egyéb tartozékot?

MFi tanúsítás, bevezetés

Hogyan lehet azonosítani az MFi tanúsítvánnyal rendelkező tartozékokat? – TARTALOM

 1. Mit jelent az MFi tanúsítvány?
 2. MFi tanúsítvánnyal rendelkező / nem rendelkező tartozékok előnyei és hátrányai
 3. Miből tudhatom, hogy egy Lightning-csatlakozóval ellátott kábel hamisított vagy nem hitelesített?
 4. Made for MagSafe (MFM) tanúsítás
 5. Made for Apple Watch (MFA) tanúsítás
 6. Érdemes hitelesített tartozékokat beszerezni?

Mit jelent az MFi tanúsítvány?

Az MFi (Made for iPhone / iPod / iPad) tanúsítvány 2005-ben indult, hogy biztosítsa, hogy az akkoriban rendkívül népszerű iPodok (a terjedelmes 30 tűs csatlakozóikkal) együttműködjenek a különböző tartozékokkal és töltőkkel. Ahhoz, hogy a gyártók megkaphassák az MFi tanúsítványt és iPod-kompatibilis termékeket forgalmazhassanak, az Apple által felügyelt részletes felülvizsgálati folyamaton kellett átesniük.

Ezek a tesztek többek között a biztonságot (túlmelegedés ellen), a tartósságot, a tartozékok kompatibilitását és a fejhallgató-csatlakozó vezérlését vizsgálták. A gyártóknak licencdíjat is kellett fizetniük az Apple-nek. Még ezzel a történelmi példával is látható, hogy egy ilyen MFi-tanúsított kábelnek a megemelkedett költségei miatt egyszerűen drágábbnak kell lennie, mint valami "noname" Kínából származó versenytársnak.

Alza Power kábel
Az AlzaPower AluCore USB-C Lightning MFi támogatja a gyors töltést illetve az USB Power Delivery 3.0-t, a legjobb anyagokból készült, remek kinézettel és MFi tanúsítvánnyal büszkélkedhet.

Az MFi tanúsítási folyamat ma gyakorlatilag ugyanaz. A gyártók iPad és iPhone kiegészítőiket (Lightning-kábelek, gamepadek, Bluetooth-vezérlők és még sok más) megfelelőségi és biztonsági teszteknek vetik alá. És természetesen továbbra is fizetik az Apple licencdíjat, hogy az adatkábel csomagolásán megjelenjen a "Made for iPhone" matrica. Végül is ez az egyik oka annak, hogy az Apple még mindig ragaszkodik a történelmi Lightning kábelhez az új iPhone 13-on, amikor minden más már USB-C csatlakozóval van felszerelve.

Minden MFi tartozékban egy hitelesítési chip van elrejtve, így a készülék tudja, hogy egy MFi tanúsított tartozékkal kommunikál.

MFi tanúsítvánnyal rendelkező / nem rendelkező tartozékok előnyei és hátrányai

A tartozéktanúsítás területe meglehetősen zavaros, ezért készítettünk egy táblázatot, amely bemutatja a főbb különbségeket.

Az MFi tanúsított tartozékok előnyei

     
 • Garantált támogatás minden funkcióhoz, beleértve a szinkronizálást is.
 • Előre tesztelt kompatibilitás az összes Apple termékkel.
 • Védi a jellemzően drágább Apple készülékeket a károsodástól.

Az MFi tanúsítás nélküli tartozékok hátrányai

     
 • A készülék és a számítógép szinkronizálása gyakran nem működik.
 • A készülék akkumulátorának károsodásának veszélye.
 • Összességében rossz minőségű kivitel (a csatlakozók hamar megtörnek).
 •  

Miből tudhatom, hogy egy Lightning-csatlakozóval ellátott kábel hamisított vagy nem hitelesített?

A hamisított vagy nem hitelesített kábelek és tartozékok felismeréséért először alaposan vizsgáld meg a megvásárolt tartozékok csomagolását. Az MFi logónak más gyártók tanúsított tartozékainak csomagolásán is szerepelnie kell.

Egy másik ismertetőjegy a közvetlenül a kábelen található címke. A címke az USB-csatlakozótól körülbelül 15 cm-re található. Könnyen olvasható a "Designed by Apple in California", majd a "Assembled in China", "Assembled in Vietnam" vagy "Indústria Brasileira" kifejezés. A felirat után egy 12 számjegyű sorozatszámot is látni fogsz.

Még egy laikus is felismeri a hamis kábelt. Az USB- és Lightning-csatlakozó fizikai kialakítására kell összpontosítani. A hivatalos (OEM) kábelek mindig kiváló minőségűek és prémium minőségű anyagokból készülnek, csakúgy, mint a harmadik fél által tanúsított (MFi) kábelek. A hamisított kábelek csatlakozói gyenge minőségű érintkezőkkel rendelkeznek, és színében vagy méretében is eltérnek az eredetitől.

Made for MagSafe (MFM) tanúsítás

Amikor az Apple 2020-ban bevezette a MagSafe töltést megkönnyítő finomítást, csak idő kérdése volt, hogy mikor érkeznek nem eredeti tartozékok különböző gyártóktól. Ezért az Apple ismét elérte, hogy az ilyen tartozékok MFM (Made for MagSafe) rövidítésű tanúsítással rendelkezzenek. És mivel a MagSafe mágnese is komoly szerepet játszik a töltés mellett, az egész tanúsítási folyamat egyáltalán nem egyszerű.

i

Magsafe és Macbook Pro

Néhány évvel ezelőtt a MacBookok dedikált MagSafe töltőporttal rendelkeztek. Az újabb generációs modellekben eltűnt, de csak néhány évre, mivel most visszatér az új M1 chipekkel rendelkező MacBook Pro-ban. Ez egy mágneses csatlakozó, amelyet a Macbookok kábeles töltéséhez használhatsz. Az iPhone-ok esetében tehát a MagSafe a mágnesességet használja, hogy tökéletesen illeszkedjen egy kompatibilis Qi töltőhöz.

Az Apple pontos irányelveket adott ki arra vonatkozóan, hogy milyen típusú mágneseket kell használni. Konkrétan N45SH NdFeB NiCuNi felületkezeléssel. És hogy a felhasználói élmény a különböző tartozékokban azonos legyen, a mágneseknek úgy kell tartaniuk, hogy csak nagyobb erő kifejtése esetén oldódjanak ki (az Apple egy kissé nem szabványos, 800-1000 gf-ben kifejezett értéket ad meg).

Mágneses kábelek, különböző csatlakozók
Az Apple eszköz töltésének modern módja egy többfunkciós töltővel.

Made for Apple Watch (MFA) tanúsítás

A népszerű Apple Watch okosórák és okoskarkötők töltői a tanúsítványuknak (MFA) köszönhetően szintén magas színvonalat biztosítanak a tartozékok számára. Az Apple Watch töltése szempontjából érdekes megoldás lehet például a multifunkciós állvány, amely az AirPods és az iPhone töltésére is alkalmas. Az okoskarkötők tekintetében fontos megnézni az anyagminőséget vagy a karkötő rögzítési rendszerének minőségét. Ennek oka, hogy a felhasználók naponta többször is használni fogják, ezért szükséges, hogy több ezer műveletet is kibírjon.

i

Az AlzaPower márkakínálatunk nagyszerű újdonsága az egyszerűen csatlakoztatható mágneses kábelek.

Érdemes hitelesített tartozékokat beszerezni?

Természetesen, mert csak így biztosíthatod, hogy a készüléked megfelelően működjön. Ugyanakkor azonban egyértelmű, hogy az MFi logó hiánya ellenére például a kábel kiváló minőségű lehet, és hosszú ideig szolgálhat. Tapasztalatból tudjuk azonban, hogy ez inkább véletlen egybeesés. Az MFi tartozékok esetében garantált a kiváló minőség és megbízhatóság.

i Érdekelhet még

Első pillantásra egy kábel úgy nézhet ki, mint egy kábel. Az MFi-tanúsítvánnyal azonban teljes mértékben biztos lehetsz benne, hogy nem fog kárt tenni az Apple készülékedben, és a szinkronizációval sem lesz gond.

4,8 875×
AlzaPower AluCore USB-C to Lightning MFi 2m, fekete
Adatkábel - 2m-es csatlakozókábel, male csatlakozók: 1× USB-C (USB 2.0) 480 Mbit/s átviteli sebességgel + 1× lightning, gyors töltés és power Delivery 3.0 támogatás, egyenes végződés, ballisztikus nylonfonat
Szuper ár
5 300 Ft -tól
Raktáron > 10 db
Éjfélig megrendeled, délelőtt az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: APWCB091d
4,8 875×
AlzaPower AluCore USB-C to Lightning MFi 1m, ezüst
Adatkábel - 1m-es csatlakozókábel, male csatlakozók: 1× USB-C (USB 2.0) 480 Mbit/s átviteli sebességgel + 1× lightning, sync & Charge és power Delivery 3.0 támogatás, egyenes végződés, ballisztikus nylonfonat
Szuper ár
5 090 Ft
Raktáron > 10 db
Éjfélig megrendeled, délelőtt az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: APWCB091c
4,8 875×
AlzaPower AluCore USB-C to Lightning MFi 2m, ezüst
Adatkábel - 2m-es csatlakozókábel, male csatlakozók: 1× USB-C (USB 2.0) 480 Mbit/s átviteli sebességgel, female csatlakozók: 1× lightning, fémház, sync & Charge és power Delivery 3.0 támogatás, egyenes végződés, ballisztikus nylonfonat
Szuper ár
5 300 Ft -tól
Raktáron > 10 db
Éjfélig megrendeled, délelőtt az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: APWCB091e
Nyomtatás
P-DC1-WEB10
30 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérő
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket
Az Ön adatainak védelme fontos számunkra Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.
További információ Kevesebb információ