ApF HU Pravé ucho Alza dny

Okos termosztátok - Hogyan fűtsünk okosan?

Termékkatalógus

Cikk

Aktualizálva

Kezeld az otthonod fűtését hatékonyan és egyszerűen okos termosztátok és okos termosztátfejek segítségével. Amellett, hogy pénzt takarítanak meg, érthetőbbé teszik az otthonod aktuális energiafogyasztási adatait, emellett hőtechnikailag komfortosabbá is tehetik az otthonodat. Mi mindent kell tudni az okos termosztátokról és az okos termosztátfejektől?

Hogyan fűtsünk okosan? – TARTALOM

  1. Okos fűtés - központi fűtés kontra saját kazán
  2. Az okos fűtés vezérlése
  3. Mi az okos termosztát és hogyan működik?
  4. Mi az okos termosztatikus fej és hogyan működik?

Okos fűtés - központi fűtés kontra saját kazán

Az egyes okos fűtési rendszereket az eltérő fűtésű háztartások típusai szerint különböztetjük meg. A központi fűtés esetében, amelyet jellemzően a panel- és lakóépületekben használnak, az okos termosztatikus fejek jelentenek jó megoldást. A sorházakban és családi házakban található önálló kazánok (gáz, szilárd tüzelőanyag vagy fa) esetében az okos termosztát vagy a termosztát és a termosztatikus fejek megfelelő kombinációja az ideális megoldás.

okosotthon; okos fűtés; smart home; tippek és tanácsok
Mi a különbség a panelházak és a családi házak okos fűtése között?

Csak egy okos termosztát és azonos márkájú, kompatibilis okos termosztátfejek összekapcsolásával érheted el a maximális komfortot, mindezt akár a saját kazánoddal is, úgynevezett multizónás fűtés formájában. Az okosotthon lehetővé teszi, hogy a ház különböző helyiségeiben különböző hőmérsékleteket állíthass be. Egy valóban okos fűtési rendszernek köszönhetően többé nem kell az energiapazalás miatt aggódnod és megkötések nélkül élvezheted az optimális hőmérsékletet egész nap.

i

Az okos fűtés vezérlése

Az okos fűtés egységeinek vezérlése távolról az okostelefonra vagy tabletre telepített alkalmazáson keresztül oldható meg. A legtöbb ilyen alkalmazással hosszú távú fűtési terveket hozhatsz létre, valamint beállíthatsz automatikus hőmérsékletet-szabályozást is a napi rutinodnak vagy a telefonod aktuális helyzetének megfelelően. Egyes okos fűtési rendszerek a hangalapú asszisztensekkel (Google Assistant, Amazon Alexa, Siri) és okos hangszórókkal kombinálva hangutasításokkal történő vezérlést is lehetővé tesznek.

Mi az okos termosztát és hogyan működik?

Röviden, az okos termosztát a legtöbbünk által már jól ismert klasszikus termosztát modern és továbbfejlesztett változata. Fő előnye, hogy a fűtésmenedzsmentet teljesen új szintre emeli. Vezeték nélkül, az általad beállított programok szerint képes vezérelni a fűtést vagy a légkondicionálót, ami jelentős mértékben csökkenti az energiaköltségeket. Ezen túlmenően a mobil- vagy webes alkalmazásban áttekintést kaphatsz a fűtési adatokról és előzményekről. Az egyéb funkciók természetesen az adott termosztát típusától és felszereltségétől függnek - például geolokáció használata az automatikus fűtéshez a munkából való hazaérkezés előtt (és távozás után), a prediktív képességek és a hangvezérlés.

i

Hol helyezzük el a termosztátot?

A lakás olyan pontjain érdemes elhelyezni, ahol a levegő természetes módon áramlik, és ahol az okos termosztátot nem takarja el bútor, valamint ne helyezd el a szoba sarkában.

Az okos termosztátok túlnyomó többsége közvetlenül az otthoni WiFi hálózaton keresztül vagy egy központi egységre (más néven vezeték nélküli kapcsolóra vagy hídra) kapcsolódva működik, ez utóbbi minden esetben a csomag részét képezi. Ez a központi egység vezérli a teljes okos fűtési rendszert. Az elektromos hálózatra csatlakoztatott és feltelepített vezeték nélküli kapcsoló összekapcsolja az okos termosztátot a mobiltelefonoddal és a megfelelő alkalmazással. Az okos termosztát saját vezeték nélküli átviteli protokollján (pl. Z-Wave rádióhullámok) keresztül kommunikál a központi egységgel, amely aztán az WiFi hálózaton keresztül csatlakozik az internetre.

i

Hogyan kell csatlakoztatni az okos termosztátot?

Az okos termosztát telepítése az okosotthon rendszerbe és annak beállítása nem bonyolult dolog, de javasoljuk, hogy bízd ezt inkább szakemberre vagy olyan emberre, aki jogosult erre a munkára:

  1. Okos termosztát beszerelése az eredeti, hagyományos termosztát helyére - az okos termosztát közvetlen csatlakoztatása a falon lévő konnektorba vagy legalábbis az elektromos hálózatra.
  2. A kapcsolót rácsatlakoztathatod közvetlenül a kazánra, a vezeték nélküli termosztátot pedig bárhol elhelyezheted az otthonodban. Ez a fajta okos termosztát időnként elemcserét igényel.

Mi az okos termosztatikus fej és hogyan működik?

A termosztatikus fej a legegyszerűbb és legszélesebb körben használt okos fűtési megoldás a smart home központi fűtési rendszerekben. Használatuk megkezdéséhez mindössze annyit kell tenned, hogy eltávolítod a hagyományos termosztatikus fejet a radiátorról és kicseréled egy okosra. A legtöbb okos termosztátfej egy egyszerű kijelzővel is fel van szerelve, amely mutatja az aktuális hőmérsékletet.

okosotthon; okos fűtés; smart home; tippek és tanácsok
Az okos termosztátfej beállítása nem rakétatudomány, bárki meg tudja csinálni.

Távirányításuk és kézi vezérlésük nagyon egyszerű - csak párosítsd a termosztátfejeket a mobilalkalmazással és már vezérelheted is a fűtést az összes helyiségben. Természetesen az alkalmazáson keresztül előre meg is tervezheted a fűtést, a jobban felszerelt modellek pedig előre jelzik, hogy mikor kell elindítani a fűtést, valamint érzékelik a nyitott ablakokat is. Amint a bevezető fejezetben említettük, a multizónás fűtés csak a kazánnal rendelkező lakásokban érhető el, egy okos termosztát és az azonos gyártótól származó termosztatikus fejek megfelelő csatlakoztatásával.

i Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Az okos termosztátokkal ellentétben a termosztátfejek mindig vezeték nélküliek, ezért elemmel (leggyakrabban AA elemmel) működnek. A leggyakoribb csatlakozási mód a Bluetooth technológia vagy a közvetlen kommunikáció az interneten és az otthoni WiFi hálózaton keresztül, de még ebben az esetben is találkozhatunk olyan okos fejrendszerekkel, amelyek központi egységet tartalmaznak. A termosztatikus fej felszerelését illetően az egyes modellek általában kompatibilisek a leggyakoribb szeleptípusokkal.

Cikkünk végéhez érve remélhetőleg már kialakult benned egy kép arról, hogy mire is képes az okosotthon fűtési rendszere. Az okos termosztát és az okos termosztátfejek vezérlése és beállítása nagyon egyszerű, a mobilalkalmazáson keresztül pedig mindig kézben tarthatod a hőkomfortot.


4,8 23×
Tenda Beli SP3 - Smart Wi-Fi aljzat
Okos konnektor - WiFi segítségével vezérelhető, működés: önállóan, Google Asszisztens és Amazon Alexa kompatibilis, alkalmazás: angol, cseh, német és magyar, Android és iOS támogatása,
4 490 Ft
Pillanatnyilag nem elérhető
Termékkód: NU2020a06
4,4
Fibaro Home Center 3
Központi egység - smart-home, rádióhullámok, 2,4 GHz és 5 GHz, Google Asszisztens és Amazon Alexa kompatibilis, Android és iOS operációs rendszer támogatása, angol nyelvű felület,
211 290 Ft
Szállításra kész 4 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: FIBR03
4,3 19×
Honeywell Evohome termosztátfej
- programozható, fűtés vezérlő és szabályozó, rendeltetése radiátor, rádióhullámok csatlakoztatás, működés központi egységgel, hőmérséklet-érzékelő, háttérvilágítású kijelző és érzékelő, RA és M30 szeleppel kompatibilis, Android és iOS támogatás magyar nyelven
27 590 Ft
Szállításra kész > 5 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: QT081j
Nyomtatás
P-DC1-WEB05
28 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérő
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket
Az Ön adatainak védelme fontos számunkra Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.
További információ Kevesebb információ